ANNONS
Integritet på Tailsweep

Självförsvarsträning baserat på Krav Maga! Detta borde alla tonåringar och tjejer göra.

/


…. Även killar förstås!
Vet ni vad vi börjat med?! I söndags var första gången och vi är redan fast. Jag ville ta med tjejerna på en självförsvarskurs som jag fick tips av vår kompis Johan. Han känner Nicklas som utbildar i säkerhet, vakter, militär mm men har också en del kurser för både tjejer och killar. Stabil kille kan jag säga både mentalt och fysiskt. Så duktig! Detta är i Göteborg och vi ska nu köra i höst och vinter.
Teknikerna i Krav Maga bygger på människans naturliga reaktioner. Det ger ett system som är lätt att lära och snabbt bygger upp förmågan till självförsvar. Den första terminen tränas bland annat grundläggande slag- och sparktekniker, försvar mot struptag på marken, taktik mot flera motståndare och användandet av vardagsföremål för självförsvar. Krav Maga handlar om att så tidigt som möjligt ta tillbaka initiativet från angriparen. Att slå tillbaka för att stoppa attacken och få utrymme att ta sig ur situationen.


Idag händer det för mycket skit tyvärr och jag tycker det är väldigt viktigt att ha kondition. Du anar inte skillnaden på att kunna dra iväg snabbt och orka springa mot att man inte får luft efter 200 meter och måste stanna för man har ingen kondis. Tänk lite så när ni tränar också. Vad händer om ni blir jagade? Eller om någon följer efter er när ni är ute och går själva. Det är en skön trygghet att faktiskt orka dra iväg och orka.


(Bilden ovan är om man blir strypt bakifrån. Ansiktet….snabbt slå bort armen- första är att få luft, sedan teknik att ta sig ifrån)
Den mentala biten: Om någon tex är för närgången någonstans? Vad gör man då? Höjer rösten, det skrämmer många. Väcka uppmärksamhet. Larmet är super. Eller om flera närmar sig och ringar in dig. Bryts man av panik eller vad gör man då? Om sin tonåring åker tåg eller buss, ska gå själv men om någon följer efter dig. Vad gör man förutom kanske  ta sig därifrån?


Jag tror mer och mer på sådana här utbildningar och kurser. Stärka vårt mentala samt lära sig ren teknik hur du gör om du blir nedbrottad. Eller om någon kastar sig på dig, rånar, kväver, kniv, hotar eller faktiskt ska brotta ner dig för en våldtäkt. Innan vi började med tekniker och träning satt vi över en timma och pratade om detta.
Vidrigt men sjuka människor finns. Sedan ska man inte överdriva. Man ska kunna leva normalt utan gå runt och misstänka folk men att tex gå en annan väg än den skumma i skogen utan belysning, eller alltid alltid ha telefonen redo. Kanske slå på högtalaren och ringa någon om du känner dig förföljd. Allt ljud skrämmer.


Hörlurar… dessa hörlurar som våra tonåringar stoppar in för att koppla av. Dom slappnar av så. Men tipsa dom om att bara ha en eller sänk ljudet. Sitter man på en buss eller har någon med sig är det en sak men att ut och springa, gå själv med hög musik i öronen är inte bra.
Självförsvar baserat på Krav Maga är ren träning som är baserat på verkliga händelser.

Man tränar alltså sånt man inte gör i kampsporter för där finns det regler. Krav Maga har inga tävlingar. Därför finns det INGA regler. För detta jobbar dom mycket med. Om man blir nedbrottad, strypt, någon vill skada dig. Då ska vi koppla bort vårt samvete. Vi ska rädda vårt liv.


Där finns det mycket knep och tekniker som man inte alls läs sig i sporter. Jag blev helt stum över hur mycket vi lärde oss i söndags. Tekniker som är naturliga men som jag aldrig hade vetat eller gjort om något hade hänt. Att träna på att kunna försvara sig stärker självförtroendet. Det var en häftig känsla och vi var helt extas efter.


Handlar inte om att lära sig slåss. Det handlar om att kunna försvara sig. Om du blir strypt har du inte många sekunder på dig och nu vet vi knepet hur man får bort någon även om det är en stark person. Man tränar också styrkan och kondition. Detta kräver förstås träning gång på gång men har man en gång lärt sig tekniken sitter det om du måste ta till något.
Detta är bland det roligaste jag gjort! Jag är glad att jag fick med mig tjejerna, dom tvekade aldrig och nu är dom redan fast. Vi övade på massa spännande övningar hela söndagen och även om det är allvar så blir det en del skratt. Många utav deras vänner i skolan hade frågat mycket på måndagen och tyckte det verkade jättekul och intressant.


För mig är det en trygghet som mamma att veta att tjejerna kommer lära sig mycket teknik och stärka självförtroendet. Att tänka på vissa saker som dom inte annars hade gjort.
Nu kör vi varje söndag och vi ska bara hitta en till så det blir jämna par.

Blir lite enklare när man tränar. Dom kommer köra kurser framöver så då ska jag skriva här så fort jag kan! Göteborgs Krav Maga klubb som vi tränar hos hittar ni HÄR för mer info.


Dom berättade om tjejer som gått kurserna och tränat, efter 1 år var dom livsfarliga att ge sig på!! Fatta känslan 🙂  Kolla gym tex som ibland kör kurser, eller sök på Krav Maga självförsvar om ni är intresserade så hittar ni garanterat något i din stad. Ps. Ni behöver inte vara vältränade innan utan vem som helst kan köra.


Tusen tusen TACK Nicklas och Sonny för allt ni lär oss och för att ni är så goa och duktiga. Vi ser fram emot söndag igen!
Dela gärna detta inlägg om ni vill inspirera andra. <3

7
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00