• 2015-11-09, 13:54
  • 28

Tårarna rinner. Att berätta för sina barn om att man ska skiljas. Misslyckad, ledsen och arg. Inget kan vara så uppslitande som en separation eller skilsmässa. Framförallt när det är barn inblandat. Såg ni Solsidan igår? Jag tycker faktiskt att det är bra när man tar upp skilsmässor. Det är inte farligt att skämta eller ta upp ämnet.

För oavsett hur svårt det är för alla inblandande så är det viktigt att vi vågar prata om det. Att separera kan jämföras som en stor sorg, att behöva ta ett beslut att två ska gå skilda vägar efter många års förhållande kan vara det tuffaste du går igenom.

För det gör så ont. 

Att behöva ta ett beslut när man har barn gör så fruktansvärt ont. Man kanske har lyft på varenda sten i många år, man kanske har gått i terapi, man har kanske försökt på olika sätt kunna hitta tillbaka men märker att man bara glider allt längre isär från varann.

Man kanske “bara har barn gemensamt.” Ett förhållande behöver så mycket mer än att fostra barn eller umgås med gemensamma vänner. Man behöver har närhet, känna attraktion och jag står fast vid att ett förhållande utan intim närhet kommer aldrig hålla i längden. Det är så oerhört viktigt att båda vill ha närhet. Att båda känner en attraktion på något sätt i sin partner. För har man ingenting alls så är det svårt. Jag vet att alla relationer har upp och nergångar, men man behöver hitta tillbaka till varandra och då måste man anstränga sig.

20140710-074358-27838910-670x670

När jag och barnens pappa valde att gå skilda vägar trodde jag att livet tog slut. Även fast man lever för sina barn är det ett stort misslyckande att man behöver separera. Jag var ett vrak.

För det är för jävligt att behöva tala om för barnen. Jag har aldrig haft sån ångest men samtidigt fungerade det inte längre. Hela kroppen värker av smärta för att man känner sig usel som förälder. Dom flesta har en dröm om hur livet ska se ut, att sedan se den drömmen krascha är oerhört svårt. Även om man är fast besluten med att det är “det rätta beslutet” är det stora öppna sår.

Jag kände skam och ångest. Men när väl steget togs var det en stor lättnad. Jag kunde andas. Att berätta sedan för vänner och familj är också något som kan vara svårt. Många utav vännerna kanske bli “besvikna”. Jag glömmer aldrig den utskällningen jag fick av en fd vän.

Varje förhållande tar sitt egna beslut. Ingen annan bestämmer över det. Ingen kan påverka, mer än vara nära och stötta. Kanske finnas till, lyssna. För det är inte familjen eller vännerna som tar det beslutet. Det är bara du och din partner.

Jag tror däremot många kan bli besvikna och man får förstås tycka det är ledsamt och tråkigt. Men släpp inte kontakten med den som ska skilja sig. Det är då ni behövs som mest. 

Jag har fantastiska vänner. Vi umgicks mycket med flera familjer genom alla år och dom fanns kvar även fast vi gick isär. Det är nog bara en familj jag inte har kontakt med men man märker vilka som är sina riktiga vänner när sånt här sker.

För visst är det ganska vanligt att när man separerar är det som om ingen vågar bjuda in längre. En singel kan man ju inte ha med.

Jo! Det klart man kan! Jag bjöd ofta hem vännerna och blev ofta inbjuden även om jag var den enda singeln. Jag ville barnen skulle få känna samma härliga gemenskap, mysiga middagar som vi hade haft innan. Vi har träffat våra vänner genom alla år och har fortfarande bra kontakt. Barnen känner deras barn, vi har varit på semestrar och har mycket minnen. Trots separation.

hjärta

Jag tror det är viktigt för barnen att man försöker leva som vanligt. Att inte göra så stor grej av det. Sedan är det viktigt att prata öppet med sina barn. Jag tror dom hanterar det lättare än vad vi tror. Tala om varför du är ledsen. Dom är fenomenala på att genomskåda, dom känner av allt. Sedan ska inte barnen vara din psykolog, lasta inte tunga saker på barnen. Diskutera det hellre med en terapeut eller en vän.

Det är mycket mer som påverkas när du väljer separera. Ekonomin. Jag tror därför många väljer leva kvar i sina “trygghetsförhållanden” trots hjärtat säger något annat. För det är oerhört tufft att helt plötsligt vara helt ensam om allt. Oasvett hur barnen kommer att bo är det svårare ekonomiskt.

Jag har haft mina barn på heltid även om barnens fantastiska pappa funnits nära. Vi valde att låta tjejerna bo på ett ställe för att vi tyckte varannan vecka skulle kännas splittrat och stressigt. Vi ville ha ett hem för dom men sedan självklart åka till pappa så ofta dom vill, vi hade varannan helg när dom var mindre. Alla är olika. Vissa föräldrar vägrar tillåta den ena ska ha dom mer och tvärtom.

Jag tror man hittar en lösning men jag tror man ska se till barnens bästa. Vissa barn funkar perfekt att flytta mellan två hem, vissa kanske inte.

Jag lovar er att det kommer gå bra om du just nu går igenom en skilsmässa. Det tar bara lite tid. Vill aldrig peppa någon att ta ett beslut att skiljas, men om man redan är där och tagit beslutet har du kommit en bit på vägen.

Följer du ditt hjärta kommer det bara bli bättre. 

vinter-

Tillåt dig sörja. Tillåt dig att vara arg och ledsen men försök inte hamna i bitterträsket. Försök inte tänka bakåt, tänk framåt. Ju mer arg du är kanske ju mer bitter blir du. Och det är aldrig bra… du kommer inte må bra av att älta för mycket. Jag var oerhört bitter en period och det bara åt upp mig själv ännu mer.

Försök istället fokusera på nuet. Att ta hand om dig själv och sina barn, umgås med nära vänner som du tycker om. Försök röra på dig, hitta på det just du gillar när du tex inte har barnen. Försöka hitta något varje dag som du mår bra av.

Skriv upp 10 saker som du tycker om att göra. Behöver inte kosta pengar eller vara dyrt.

För även om du lever singel med dina barn är ni en fin familj ändå. Jag lovar! Gör lika mysigt hemma som om du hade haft en partner. Barnen älskar det! Dom blir trygga och får självkänsla när du som förälder är trygg.

Man kan göra vardagen till en fest med väldigt små medel, det är något som jag och tjejerna ofta hade med oss genom alla år.

DSC_1133-670x445

Jag är så glad över att dom har fått självkänsla. Dom har fått ta ansvar och fått hjälpa till här hemma, vi hjälps åt. Jag är övertygad om att en svår separation också kan ge dig och dina barn trygghet i framtiden. Ni blir ett team.

Genom svårigheter får du också erfarenhet. Därför blir du trygg i att ta kommando över ditt liv. Du kommer bli stark.

Janne, jag älskar dig och är glad att du kom in i vårt liv. <3

Kram Johanna

 

 

 

Kommentarer

Madde 4 år sen

Tyckte ditt inlägg var så klokt när jag läste det första gången, nu sitter jag själv mitt i det.. Du sätter precis ord på mina känslor just nu och jag önskar så att framtiden för min del blir något lik din med mina barn. Tack för dina ord än en gång! Kram

Anna Johansson 5 år sen

Hej Johanna!
Va fint skrivet! Och bra skrivet! Jag har separerat med två små barn, för 8år sedan. Det va tufft och precis som du skriver man vet vilka som är ens riktiga vänner. Jag försökte göra det bästa för mina barn och med dom små medel jag hade. Barn bryr sig inte om vad saker och ting kostar. Lycka kan inte köpas dör pengar. Idag har jag en ny sambo och barnen en låtsas pappa, funkar jätte bra.
Älskar att läsa din blogg Johanna. Dina sunda värderingar. Du inspirerar på många sätt! Och följa dig i din vardag och lycka med Janne. Tack för att dudelar med dig!

Kram Anna

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tusen tack Anna!

Visst är det så… barn bryr sig inte om materiella ting utan minns oftast dom där små mysiga stunderna istället.

Vad härligt att det går bra för er och att allt funkar. <3

Tack än en gång.

Kram Johanna

Annika 5 år sen

Tack Johanna för att du beskriver så fint hur det verkligen är! Kände igen mig sååå väl. Jag försöker också leva precis som du beskriver det, och nu känner jag mig jättetrygg i min roll som förälder. Känner också att jag och mina barn har jättefin nära relation som jag faktiskt inte tror vi hade haft annars.
Kram till dig!

Anna 5 år sen

Fint, tänkvärt inlägg. Jag tror att du hjälper många genom det du skriver.

Kram till dig!

Nidzara Zejnelagic 5 år sen

Så fint skrivet det kommer hjälpa säkert många som är skilda. Du är så bra att ge tips på allt underbara Johanna .Önskar dig och dina flickor allt bra i livet och så klart din Janne önskar er all lycka att ni klarar allt tillsammans ni är så bra och snälla. Stor kram

Agneta.s 5 år sen

Såg också Solsidan!
Tycker det är helt rätt att lyfta fram sånt som är svårt.

Bra skrivet.

AnnicaT 5 år sen

Så oerhört bra skrivit vännen. SÅ bra du tar upp sånt här. Säkert till hjälp för många. Däremot dissade jag solsidans avsnitt om det. Tycker INTE det hör hemma där. Visst tog de upp det på ett sätt att en del tycker det är lite “lätt att pröva hit och dit” men tycker inte det hör hemma i den annars hysteriskt roliga solsidan. Blev faktiskt lite besviken på den och oerhört glad attjag mina barn inte såg det avsnittet… Men som sagt JÄTTEbra du tar upp det här! Stor kram fr mig❤️️❤️️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tänk vad olika man ser på saker och ting :) Jag tyckte det var helt rätt att lyfta fram sånt här om tynger så oerhört många familjer. Solsidan är ett program som skämtar mycket om saker som är igenkänning, även om det är humoristiskt program så tar dom med saker som är svårt för många, stor igenkänning.
Barnen kan man inte dölja sånt som sker överallt, dom förstår, hör och ser det ändå.

Tycker det blev riktigt bra att lyfta fram ämnet öven fast det var i Solsidan!

Men man får tycka olika =)

kram!!

Johanna Toftby 5 år sen

Tänk vad olika man ser på saker och ting :) Jag tyckte det var helt rätt att lyfta fram sånt här som tynger så oerhört många familjer. Solsidan är ett program som skämtar mycket om saker som är igenkänning, även om det är humoristiskt program så tar dom med saker som är svårt för många, stor igenkänning.
Barnen kan man inte dölja sånt som sker överallt, dom förstår, hör och ser det ändå.

Tycker det blev riktigt bra att lyfta fram ämnet öven fast det var i Solsidan! Tycker snarare det gör det bättre och lättare när man ser hur det kan se ut.

Men man får tycka olika =)

kram!!

Ann-Sofie 5 år sen

Du är så klok så klok…
Hade gett dig en bamsekram!!
Så roligt måste berätta. Vaknade tidigt och kunde inte somna om. Surfade då med mobilen och fick se att fina armbanden kommit in igen. Beställde genast!! Sedan somnade jag om och…haha…drömde då att jag var hembjuden till dig och det var supertrevligt! Det var en sån dröm så man undrade om det inte var sant ändå när jag vaknade. :))
Kram Ann-Sofie

AnnaKarin 5 år sen

Fint o klokt skrivet …

Babsan 5 år sen

Heder till dig för så bra inlägg. Mycket klokt och sant det du beskriver.
Idag lagade vi din kyckling i ugnen, bland det bästa vi ätit så gott den med sambal grädde soja.

maria g 5 år sen

Ja när mina föräldrar skildes struntade han i oss men nu när han är gammal vill han ha hjälp o j säger inte nej.
o vad dålig jag är ätit starka värktabletter ang höften
o nu gått fyra dagar med abstinens. Snacka om att jag
mår så dåligt. Nej tål ej sådan medecin. Tur j bara hade dom lite över en månad. Bra du tar upp sådana ämnen o tur du har fin kille. Kramis.

Birgitta 5 år sen

Oj vad jag behövde höra det här. Är precis nu i mitt livs svåraste beslut, stanna hos min man som jag snart varit gift med i 29 år eller ta tag i det beslut som jag så starkt känner, att separera. Det var ju nu vi skulle njuta av varandras sällskap, göra allt vi pratat om…vi har precis fyllt 50, har tre härliga utflugna barn med sina egna små familjer. Nu skulle vi prioritera oss två, men det känns bara tomt … Så ledsamt och jobbigt, har haft upp och ned gångar som så många andra men känner nu att jag kommit till ett vägskäl …jag måste välja väg…
Tack för ditt inlägg som känns enda in i hjärtat <3.

Christina 5 år sen

Så fint, klokt, sant, peppande, inspirerande, varmt,
kärleksfullt, eftertänksamt och viktigt<3<3<3

Sara S 5 år sen

Tack snälla för denna viktiga text. Skiljdes för ett halvår sen och har våra två små barn varannan vecka. Trodde ALDRIG att jag skulle kunna skratta igen, men livet är bra nu ändå, bara annorlunda. Kram och tack igen

Linda 5 år sen

Väldigt bra skrivet och klokt förklarat även om jag inte har barn själv än.

Jeanette 5 år sen

Så bra, så sant…..sen får man aldrig prata illa om den andre föräldern inför barnen, hur bitter eller besviken man är på denne.

Jessica 5 år sen

Fint skrivit, varenda ord stämmer. Var separerade i 10 månader sen valde vi att flytta ihop igen. Funkar hur bra som helst. Kram

Marita 5 år sen

Så himla bra Johanna
att du tog upp detta viktiga
ämne . Jag har själv varit där
så jag vet . Idag är jag lycklig
med ny man och tillsammans
är vi bästa teamet. Kärlek till
dig finaste J ❤️

Agneta .s 5 år sen

Så bra skrivet och många kommer bli hjälpta!

Lena 5 år sen

Oh vad fint du skriver.

Cissi 5 år sen

Så vansinnigt klokt skrivet. Detta inlägget kommer säkert hjälpa många.

Henrik Olsson 5 år sen

<3 <3

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hoppas ni har en fin helg! Älskar fredagar och har röjt och städat hela dagen, kanske inte låter som det roligaste en fredag men jag älskar verkligen att städa. Upp med musiken…