• 2015-12-05, 10:28
  • 21

Intervallerträning är perfekt träning om du vill komma igång eller förbättra din kondition. Det var så jag gick ner i vikt och kom igång ordentligt. För att blir snabbare, orka mer måste man öka på sin träning.

IMG_4016-670x893

Idag ska jag köra intervaller och det är den träningen som gett mig mest och snabbast resultat. Konditionen blir bättre och jag älskar den träningen för man tar ut sig till max. Det finns många olika sätt att träna intervaller på. Men det jag brukar köra är:

Tabatapass, man kör grupp som oftast är 30 min. Då tar man ut sig till max. Man kör 20 sekunder järnet sedan vilar 10. Det kan även vara styrkepass, vårt gym har Tabata som grupp pass. Både jag och tjejerna älskar det. Man tar oftast ut sig mer när man tränar med någon eller i grupp. Det är så kul!

Träna på semester är kul! Du ser mer och får även röra på dig.

Träna på semester är kul! Du ser mer och får även röra på dig.

Intervall löpning: 

Den intervallträningen jag kom igång med för några år sedan var den Michael Hansson lärde mig som var min PT. Jag kom igång med träningen på riktigt och har sedan fortsatt. Det var en häftig känsla att se vad som händer med kroppen när du verkligen kommer igång med träningen. Det blir resultat och då vill man bara fortsätta.

Jag körde detta:

Står på ett löpband, värmer först upp med lätt jogg ca 5 min. Viktigt. När jag känner mig varm ökar jag farten och sätter igång med intervallerna. Avsluta med jogg för nedvarvning eller gå.

10 gånger totalt. Du ska springa max och det snabbaste du kan men börja lagom för att sedan öka. Du bestämmer farten utefter din egna förmåga och kondition.

Jag börjar på ca 10Km/h sedan springer jag i 1 minut. Jag hoppar sedan av och står med fötterna på sidorna av bandet. Vilar helt i 50 sekunder. Ställ in maskinen eller er mobil. Finns funktioner för det.

Nästa intervall ökar jag upp till 10,5 eller 11. Springer 1 minut och hoppar av. Vilar 50 sekunder.

Jag kör så 10 gånger. Ökar för varje gång så jag kanske är uppe det allra sista i så hög fart att det inte går att springa fortare. 16, 17, 18

Alltså 10 X 1 minut springer du så fort du kan. Vila mellan varje 50 sekunder. Efter är du genomsvettig och slut. Du har maxar kroppen och det är då du får resultat. Man pressar sig själv lite mer.

645@70

Vill du köra enklare intervall för att komma igång men börja försiktigt-

Spring 30 sekunder högre fart, vila/gå 20 sekunder. Kör 6 gånger. Funkar också i backar som är grym träning. Upp för backen, sedan gå ner. Öka antal rep varje gång för att utmana dig själv.

Komma igång med löpning om du är helt otränad: 

Börja med jogga/springa 5 minuter och sedan gå 1 minut. Du kan också springa så långt du orkar sedan går du. Spring sedan så fort du fått andas lite, sedan upprepar du detta tex i 20-30 minuter. Du ska försöka ta ut dig. Nästa gång du ska springa kommer du märka att du orkar lite till.

Kondition är viktigt för att kroppen ska fungera och må bra. Vi vet alla att hjärtat och lungor behöver jobba, kroppen är gjord för att röra på sig. Högt blodtryck är inte bra att gå med och träning kan hjälpa till. Kan till och med sänkas bara genom raska promenader varje dag.

IMG_4001

Tänk så här när du tränar. Om jag tränar 15 minuter ska jag klara av 20 nästa gång. Kroppen ställer in sig och du behöver öka.

Det är inte farligt att träna så du blir genomsvettig och slut. Jag har sett att en del är rädda för det. Man vågar inte riktigt ta ut sig, dels är det jobbigt och din hjärna stretar kanske emot. Man blir rädd för att ta i. Man vågar inte lyfta för tungt, man vågar inte springa för fort för den där blodsmaken i munnen är inte rolig. Många är rädda för tex tabata pass eller hårt cross-fit, eller tufft spinning.

Träna alltid efter din förmåga. Ta hjälp av PT/instruktörer på gymmet. Dom är där för att hjälpa till och ingen fråga är dum.

IMG_7583-670x890

Våga utmana dig själv. Du dör inte, du kommer bara känna dig galet nöjd för du kommer märka resultat.

Hård träning ska alltid varieras med lugnare tempo. Intervaller ska man tex inte förstås köra för mycket. 1-2 gånger i veckan. Tv4 Malou efter 10 hade med när en läkare pratade om hur bra detta var för kroppen. Maxa så hjärtat får jobba sedan vila. Såg ni? När han som vann Biggest loser körde!

Lycka till mer er träning, även fast det närmar sig jul och allt gott- Tränar du regelbundet behöver du inte fundera på – Januari ska jag komma igång, eller dåligt samvete för att du ätit mer av det goda i jul. Träning och kost går hand i hand. Man behöver hitta en balans och jag står för att tränar du ingenting har du svårare för att hålla dig från sund mat. Maten styr vikten men träningen hjälper förstås till att göra det mycket enklare.

IMG_6841-670x908

Tränar du vill du inte frossa i dig massa onyttigt. Om jag hamnar i en träningssvacka vill jag äta mer onyttigt. Jag förespråkar därför träning! Sätt fart så lovar jag att du kommer inte vilja stoppa i dig massa onyttigt under veckorna.

Efter ett träningspass klappar du dig själv på axeln. Det är så skönt! Vila och återhämtning, ät god och nyttig mat.

Lycka till, passa på att komma igång nu när det närmar sig ledighet och vi har mer tid på lovet.

KRAM
 

2015-12-05 Hälsa , ,

Kommentarer

Elinor 5 år sen

Hej Johanna!
Jag är 170 lång, väger 69kg och vill ner några kilo. Jag har nu i ett par veckor pw 45 min varje dag, ändrat min kost och uteslutit potatis, pasta,ris, godis snacks mm då jag varit en riktigt sockerråtta. Jag har ett fysiskt tungt jobb med mycket lyft så jag rör mig mycket varje dag. Ändå står vågen still.
Har du nån idé om vad jag gör för fel?
Tack för att du är en sån jättebra inspirationskälla!
Kram

Angelica Ekberg 5 år sen

Längtar tills bebisen kommit så jag kan komma igång igen! Hela graviditeten har beståt av illamående och foglossning. Vill gärna testa på detta med intervaller. Tror att det skulle kunna passa. Tack för pepp och inspiration! !

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Härligt med bebis!!!

Ja vad kul! Då kan du köra på sen :)

kram!

Henrik Olsson 5 år sen

Starkt jobbat! :)

bella 5 år sen

Bra inlägg och din blogg är bättre nu när man ser alla inlägg efter varandra :)
Kramkram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Kul att du gillar det!! :)

Jag håller med om att det ger så mycket mer att ta ut sig när man tränar.
Har aldrig förstått de som “låssastränar” på gymmet genom att sitta och ta upp plats i maskinerna när de ändå bara fipplar med sin mobiler :)
Mina träningskläder är alltid så dyblöta efter ett pass att de måste hänga på tork innan de kan läggas i tvättkorgen :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Jag kan inte heller förstå det, men det kan även vara rehabträning. Man kanske varit sjuk, då måste man börja försiktigt och inte ta ut sig. Men om man är frisk och mår bra, vill att träningen ska ge resultat både i själen och kroppen utseendemässigt, ja då måste man jobba.

Kram!

Carina Olofsson 5 år sen

Hej! Gillar att läsa dina inlägg om träning och få tips, jag kämpar med att gå ner i vikt., äter Tamoxifen sedan 2013 då jag hade bröstcancer det känns som min ämnesomsättning näst intill är obefintlig (hamnar i klimakteriet av tamoxifenen). Plus att jag har opererat bort äggstockar och livmoder i förebyggande syfte då jag bär på genen BRAC2 som ökar risken med 80 % att jag skulle drabbas av äggstockscancer. Nog om det, jag också skadat båda mina knä (för många år sedan) så jag kan tyvärr inte springa så fort, skulle gärna vilja ha tips på hur jag bäst tränar intervallträning. Tacksam för svar! Trevlig söndag! /Carina

Svar på kommentaren:

Carina, jag kan varmt tipsa dig om att träna på crosstrainern. Det funkar bra för min höftskada och är även skonsamt mot knäna. Lycka till!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Helt rätt!

Carina olofsson 5 år sen

Tack! Ja crosstrainer gillar jag, men hur kör jag intervallträning på crosstrinerna?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Man kan köra som läpning, du kör tabata tex 20 sekunder max fort och jobbigt, sedan 10 sekunder vila. Sedan kör du detta tex 8-10 ggr. Man variera intervaller i oändlighet. Man kan även köra rodd som jag tycker är bra och bättre för knän.

Lycka till!

Henrika 5 år sen

Du är en STOR inspiration i träningsvärlden för mig. Tack för att du delar med dig.
Kram Henrika ♥️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

TACK vad glad jag blir! <3

Annica 5 år sen

Älskar dina träningsinlägg, fler såna tack :D Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Kul!!

Det kommer mer ;-)

kram Johanna

Irene Rosenqvist Nilsson 5 år sen

Hej Johanna!
Jag ska absolut prova intervall träning. Den verkar passa mej. Jag behöver gå ner några kilo. Om du har tips på vad man bäst äter tar jag gärna emot det. Läser ofta dubbling och tips. Tack Johanna du inspirerar verkligen ❤️
Med vänlig hälsning, Irene

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tack Irene!
Jag har skrivit ganska mycket om det men ska skriv igen.
Sök på före och efter, kom igång med träning mm. Kategorin Hälsa.
Eller etikett snurran längst ner!

Håll utkik, inlägg kommer :)

kram!

Marita 5 år sen

Älskar Tabata pass bästa som finns:) gillar och ta ut mig till
max annars kan det lika bra va
enl mig :) tack för all inspo ❤️
Du är bara BÄST Johanna ❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Visst är det grymt!!!! Man blir alldeles lycklig efter :)

Kram på dig

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hej från väldigt blandat väder i Göteborg. Strålande solsken, regn och sen hagel. Vilken skur! Men jag hann med 7,5 km innan det blev kolsvart och jag lade benen på ryggen och…

Jag såg på Nyhetsmorgon om språkpoliser i morse, där de intervjuade folk på stan om missarna vi älskar att hata! Vad älskar du att hata när det kommer till språkmissarna? Det sämsta och roligaste…