• 2016-01-03, 15:08
  • 27

Hur många vill kicka igång 2016 med nyttigheter upp med en hand? Det är ju inte det du äter mellan jul och Nyår som styr vikten, jag äter också en massa gott och onyttigt över helgerna. Men alltid tillbaka till rutinerna igen, inget överäta eller “jag måste äta upp allt godis vi har kvar”. Eller “jag börjar på måndag när helgerna är över”. Det är färdigt med det en gång för alla och nu är det jag som bestämmer.

Varför då? Du lurar bara dig själv genom skjuta upp saker, vill du äta upp hela godisskålen gör det. Men då ska det vara värt det och du ska inte något dåligt samvetet. Du ska njuta från början till slut, ingen ångest efter.  Då kan du äta. För då är det värt det.

Sedan om du lägger på dig, bär på många kilos övervikt- det bestämmer du själv vad du vill göra med. Men släpp ångesten om du väljer att äta.

Tänk istället: 

Vill jag ha den här kakan? Lura dig inte genom vanan, för oftast är det hjärnan som styr ditt beroende. Din hjärna är van att moffa i sig hela skålen, alltid ta en kaka när det bjuds eller alltid äta två stora portioner. Alltid tacka ja när något bjuds. Det måste man inte. Man kan säga nej.

Jag kunde aldrig never tacka nej för många år sedan när jag var en sockerråtta. Fy SJUTTON, aldrig mer det livet. Åt så jag mådde illa. Tog av ALLA kakor som bjöds om jag var på fest eller kalas. Tog inte en liten bit tårta. Jag tog en MEGASTOR plus en bit till.

Äckligt. Mår nästan illa bara jag tänker på det.

Man behöver tänka om, vänja sig av med ett beroende är inte enkelt men vill du innerst inne så går det. Du måste bara bestämma dig.

Först och främst måste du plocka bort allt hemma som frestar dig. Jag slänger gammalt godis som står framme om vi inte vill ha det. Jag köper heller inte hem något onödigt, onyttigt när vi handlar. Då funkar det. Jag tränar mycket- på så vis vill kroppen heller inte ha massa onyttigt. Nu tänker jag inte ens på att jag vill ha alla kakor som ligger och frestar på bageriet, jag vet hur dåligt jag mådde när jag var kraftigare, jag VILL INTE MÅ SÅ. Punkt.

Kontinuitet är A och O. Åker du upp som en jojo varje helg? Unna hit och unna dit. Ner i chipsskålen ena helgen, andra helgen kör du nolltolerans och kör järnet. Sedan ner i skålen igen. Så håller du på vecka efter vecka. Om och om och om igen. Ångesten äter upp dig.

Fundera på varför du själv tror att det blir så, kanske du behöver förändra något i livet? Det kan vara allt från kärlek, socialt, familj, mat, boendet, arbetet. Det är så mycket som påverkar. Mår man inte bra i själen letar hjärnan oftast efter något att trösta den med.

Fett lugnar. Men du behöver rätt fett. Kokosolja, fisk, nötter, avocado mm . Är du stressad går du heller inte ner i vikt, sover dåligt?

Tänk över din livssituation, kanske något du kan förändra? Skriv ner saker du mår bra av. Minst 5 saker, gör det du tycker om.

Framförallt– Ta bort människor i ditt liv du inte mår bra av. Umgås med dom du får energi av och ge dig själv belöning genom mat, sömn, kärlek och motion. Trivs du inte med ditt arbete? Kanske inte med din kärlek? Finns inget som är så påfrestande och jag har hört så många som klagar konstant på den man lever mig. Helt ofattbart för mig att inte följa sitt hjärta.

Börja rör på dig! Det ger så mycket så du anar inte, det går hand i hand med kosten. Enorfiner. Listan är lång när vi kommer till träning. Men det tar jag i nästa inlägg om “pepp  2016”.

Viktiga pusselbitar.

Ät, träna och njut! 

Jag väljer alltid mina tillfällen och tar gärna en dessert på restaurang, jag njuter av den. Men ingen ångest efter. För då ska jag inte äta den. Jag rör mycket på mig, äter det jag tycker är gott. Kroppen vill inte längre ha allt socker min hjärna ville ha förut.

Tips om du blir sugen: Ät ren och bra mat med näring. Mycket protein och grönsaker som gör att du håller dig mätt. Drick mycket citronvatten. Mellanmål eller något gott? Förutom nyttiga chokladbollar, bär, nötter, god mat så tycker jag smoothies är super! Jag har alltid älskat vacker mat, det ska vara roligt att äta. Även om du är själv eller bor tex själv med barnen- alla uppskattar att bli serverad en läcker rätt. Gör middagen till en mysig och trevlig stund.

Byt ut vitt socker mot tex honung eller dadlar istället. Byt ut mejeriprodukter mot tex kokosmjölk eller cashewmjölk. Byt ut vita mjölet mot mandelmjöl. 

Där kommer du märka stora resultat både på vågen och i din hjärna. Jag lovar. Du kommer heller inte få lika mycket sötsug.

Här kommer dagens smoothietips som jag gjorde i morse till mig, Janne och L-M. Marilyn sov så hennes ställde jag i kylen så fick hon den efter.

DSC_0668

Krämig Smoothie med hallon, mango, ingefära lime och kokos. 

Jag gjorde till 4 pers, halvera receptet om du vill för detta blev drygt 1 liter.

3 dl fryst mango

3 dl hallon

1 burk kung markattas kokosmjölk

2 dl färskpressad apelsinjuice/annanasjuice

2 tsk honung

3 tsk riven ingefära

2 msk pressad lime plus rivet skal

1 msk kokosolja eller hampaolja

8 isbitar som gör att det “binder ihop smoothien” och även blir som milkshake.

DSC_0651Mixa ihop allt länge så det blir riktigt fluffigt, det blir vansinnigt gott då. Späd med vatten om det är för tjockt.

DSC_0655

Många frågar vad jag har för mixer. Jag kan säga att denna Silent Mix från Bosch är den bästa jag haft. Stark motor som tar allt! Sedan är det en snygg och stor glaskanna så det rymmer mycket. Smidigt att ställa in den i kylen så har du en klar smoothie efter jobbet eller efter träning. Bara röra om.

Mango och hallon är nyttiga och bland dom godaste att ha i smoothie förutom jordgubbar då. =) Ta i smaker som ingefära eller honung, lime och mynta som också ger bra smak. Dom flest gillar milkshake- jag lovar er. Denna blev precis som milkshake.

DSC_0659Den ska vara så krämig tycker jag att man kan lägga hallon och kokos över.

Slurp

DSC_0678

Här är Marilyns frukost som hon fick när hon vaknade.

Lycka till med allt ni tar er för 2016! Jag älskar att vi öppnar en helt ny bok som vi ska fylla med en massa kul! Fråga gärna om ni har frågor kring kost och träning, jag vet hur svårt det kan vara, därför kommer jag inspirera er med ännu mer pepp här inne under 2016!

Puss och kram

Ps. Kul att så många är med och kör #stepup100dagar !

 

 

2016-01-03 Hälsa , , , ,

Kommentarer

Anette Lindholm 5 år sen

Hej Johanna
Jag har en fråga gällande träning och kost: jag är 47 år och har tränat regelbundet i 5 år. Jag har upptäckt att den senaste tiden har jag inte lika lätt för att gå ner i vikt. Jag tränar gym 4 gånger i veckan och kör varierande pass. Äter inga onyttigheter på veckorna men går fortfarande inte ner i vikt. Kan du ha någon idé om vad det beror på?
Kram Anette

Barbro 5 år sen

Dina smoothies är ju allid goda-
Kul med varitioner men jag tror nästan att den med hallon o mango är godast.
Men dom andra är goda också.
Ps har du sett mitt mail förresten Ds

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Kul att du gillar dom Barbro!

Mango och hallon är såååååå god!!!

Ska kolla mail:))

kram

Marlene 5 år sen

Jag läste din blogg för många år sedan då den var mer eller mindre som en “bakblogg”, inget fel med det ;). Men nu under helgerna tänkte jag kolla vad JT har för sig och hur livet ser ut idag. Jag blev jätteglatt överraskad av den nya bloggen! Vad inspirerad jag har blivit! Jag dök in i inlägg om recept, kost- och träningstips och blev inspirerad att hotta upp min garderob. Så nu har jag fått en nytändning. Jag har beställt en mixer, skrivit ut flera av dina smoothiesrecept, beställt böcker om bra kost och har fått lust till träning igen. Jättetack Johanna! Ser fram emot att läsa dina inlägg. :)

Kram: M

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Men wow på den! Haha! Ja, du…. det var mer än en kakblogg. En ganska stor sådan ;)
men jag vände om helt och kan inte längre skriva om något jag inte står för.

Känns mycket roligare att peppa, tipsa och skriva om sånt jag tycker om och själv äter och gör.
Så kul att du hittat en nytändning!! Livet ska vara härligt att leva!

Välkommen tillbaka :)

kram!

Elin.a 5 år sen

Bästa Johanna! Tack för all push du ger dina läsare. jag vill ha några tips av dig. Jag är nämligen nyopererad och har inte kunnat stå på benen på över 2 månader. Men såklart har jag ätit och lagt på mig myclet vätska. Jag får panik av att se förändringen i spegeln.. Jag kan inte träna och det gör att jag också får ångest. Vad kan jag gör nu för att tappa lite av kilona även fast jag inte kan träna? Hoppas du har några tips till mig. Eller några nyttiga och bra alternativ för jag har inte direkt ätit nyttigt, har tappat de någonstans på vägen…. Kramar i massor och tack för all pepp du ger dina läsare, en stor förebild är vad du är!<3

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Förstår din frustration men man måste ha tålamod vid operationer.Försök äta dig mätt på mycket grönt, mycket protein mm. Bär, nötter som mellanmål. Drick mycket!

Smoothie är ju perfekt för det är även lite “godis” ;)
Skriv in smoothie i recept arkivet längst upp så hittar du massor!
Minska på vita mjölet och socker, testa mindre kolhydrater och pröva dig fram så ska du se att det kommer bli bra!

Lycka till och krya på dig!

kram Johanna

Elin.a 5 år sen

Ville bara skriva och tacka för ditt svar!:-) och så ville jag berätta att jag testade en av dina smarriga smoothies ikväll och den får 10 poäng av mig!!! Såååå galet god, och jag mixade den länge. Och det blev verkligen en milkshake;-) Tack för all inspiration du ger och för den ödmjukhet du visar dina läsare!<3

Anette 5 år sen

Hejsan! Tack för suverän pepp! Vill så gärna komma igång, men lyckas inte! Är så nyfiken på det fina aktivitetsarmbandet som tipsade om! Har jag missat länken, som du skulle tipsa om? Kram Anette

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Hej Anette! Vad kul :)

Jag har sett att tex elgiganten har men inte det i guld/beige. Vi kommer få in det i vår shop framöver, håll utkik! :)

kram kram

Anette 5 år sen

Åh…då väntar jag på er! Alltid trevligt att handla i er webshop! Snabba och rara! Kram ;)

Carina H 5 år sen

Kanske en löjlig fråga? men kan Du sätta in ett kort på En burk markattas kokosmjölk? inget märke jag känner till, men ibland kan man komma på om man ser en bild. Ett stort Tack på förhand. Önskar en god fortsättning på nya året !!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Inga frågor är löjliga!
Sök kung markatta i sök längst upp så ser du.
Står oftast vid asiatiska i affären eller vid det ekologiska!

Lycka till och God fortsättning du också!

Anna 5 år sen

Allt du skriver stämmer så himla väl. Jag känner speciellt igen det där med att äta onyttigt pga. att man är olycklig i relationen. Men att bara lämna är inte heller så lätt, framför allt inte om man har barn ihop…

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Så är det. Jag har ju själv separerat med barnen, det är inget man varken vill eller önskar någon vara med om.
MEN, att leva olycklig i en relation när man har lyft på varenda sten, gjort allt i år, trots det är olycklig. Då måste man göra något.
Barnen påverkas, dom känner av om man är olycklig eller mår dåligt.
Stort steg men att tvingas leva i något man inte kan är som att ta död på hela livet. Man ska följa sitt hjärta, har man försökt göra allt kanske det enda är att gå skilda vägar. För en del kan det ta långt tid men det kommer bli så mycket bättre när du väl bestömt vilken väg du ska gå.

Har även hört om när man lever i relationer som man mår riktigt dåligt av, att tvingas tex bo kvar av olika anledningar, att konstant klaga på sin man, eller att tvingas bo kvar pga ekonomi, eller av andra hemska orsaker inte ta steget ut från ett förhållande fast man egentligen vill skiljas. Hemskt! Har hört hemska historier om par som lever i ett sk låtsasförhållande, allt ska se bra utåt fast man vet sanningen bakom döljer sig något helt annat. Stackars säger jag bara.

Jag tycker du ska fundera på vad DU vill. Försöka kanske reda ut vad som inte är bra i din relation eller om man kan försöka ändra på något och pröva sig fram. En dag i taget men jag lovar dig, vi lever bara en gång och man ska inte leva kvar i en olycklig relation. Barnen kommer klara det galant och mår du mår kommer dom mår bra.

Stor kram!

Kristina 5 år sen

Hej, är nyfiken på om du vet ungefär hur många kalorier per portion?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Räknar inte kalorier men sak kolla =)

Jessica 5 år sen

Jag blir nyfiken på din mixer – går det mixa gräna blad, t ex spenat, helt slätt så man kan använda den till gröna smoothies också?

Jag håller med, hallon och mango blir så gott och fräscht!
Kokosolja brukar jag ha i, men hampaolja var nytt för mig.
Tänker på hampasnöre…men antar att oljan kommer från något annat :)
http://chocochock.se

Karin Arvinder 5 år sen

Tack för inspiration! Men, har du några alternativ för oss som är mandel/nöt/jordnöts och kokosnötsallergiker?

Christina 5 år sen

TACK för all inspiration!!!! Nu är jag supertaggad efter en frosseri-helg då vi firat min pappas 75-årsdag:-)
Jag njöt av allt men nu tillbaka till hälsotänket!!
Lycka till du också med allt du tar dig för.
Stor KRAM

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

SÅ rätt tänkt. Njut av det du äter, det ska vara värt det. Sedan tillbaka igen.

Helt rätt!

God fortsättning på nya året!

kram Johanna

Bella 5 år sen

Hej fina du, vilket bra inlägg, nu blev jag superpeppad på 2016. Ska bli så skönt att komma igång med träningen nu igen efter helgerna.
Du inspirerar så himla mycket, jag får så mycket energi när jag läser din blogg Johanna. Du är grym.

Har du aldrig tänkt på att skriva en bok om träning, kost, dina gamla vanor?, det skulle vara så himla roligt. Jag skulle köpa den direkt.

Kramkram, ha ett härligt tränings år.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Men åh så gullig du är.Tack snälla!!

Jo, faktiskt så har en bok varit/är lite på G men det kommer. Väldigt många läsare som efterfrågat, blir oerhört rörd och glad över att så många kommit igång som dom fått ett bättre liv. Det ger mig energi ska du veta.

Heja alla som kör, fortsätt även om det kommer svackor, det har även jag. Men det viktiga är att vi inte tillåter oss att fastna i ett gammalt mönster och beteende.

Nu kör vi 2016 och det ska bli fantastiskt kul vad det har att erbjuda!

Stor kram!

Johanna

Linda 5 år sen

Tack för din inspiration!!

Sandra Wiklund 5 år sen

Sandra Wiklund
Kan man köra mixern i diskmaskin?

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

I går skrev jag om min blodbrist och bad alla som kommenterar att inte skrämma mig i onödan. Tack snälla alla som respekterade det! Men ni som tycker att ni vet bättre än…

Hej från väldigt blandat väder i Göteborg. Strålande solsken, regn och sen hagel. Vilken skur! Men jag hann med 7,5 km innan det blev kolsvart och jag lade benen på ryggen och…

Idag har vi kikat på två stugor här uppe, så kul att åka runt och titta, drömma och tänk när man hittar något som känns rätt. Så spännande! Vi har kört längdskidor…