• 2016-03-09, 23:05
  • 33

Kyckling med kokos, lime och ingefära, krispiga grönsaker och lite kokosmjölk åt vi efter träningen i kväll. Eftersom det var ganska sent körde vi sallad till. Har ni gjort grytan? Ni måste göra den om ni gillar lite hetta, smakerna gifter sig, tjejerna älskar den!

DSC_3132 kopia

Har skrivit recept tidigare men idag gjorde jag om den lite.

Het Kycklinggryta med lime och kokos 4 port 

 3-4 kycklingfileér
Knappt 1 burk kokosmjölk
1/2 burk creme fraiche
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten purjolök
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
 1 msk soja
1 msk röd currypasta
2 msk kokosflingor
Salt och peppar
Hackade jordnötter

 Gör så här: 

 Stek kycklingfileérna hela i koksolja ca 10 min, salta och peppra. Ta ur dom från pannan, låt dom vila. Skär sedan i lagom stora bitar.

 Strimla grönsakerna och  fräs snabbt i olja, salt och peppar ihop med vitlöken. Lägg i kycklingbitarna och resten av ingredienserna, sist kokos och ingefära. Låt koka på svag värme så smakerna sätter sig och det tjocknar. Servera med valfria tillbehör, ris är tex gott till eller sallad, blomkålsris eller nudlar.

Grytan har hetta, lime och kokos. Strö sist över lite hackade jordnötter. Jag gillar när det blir lite krispigt.

Mums!

DSC_3128

 Lyxigt gott bubbelvatten drack vi till.

Hur går det för er med träningen? Jag försöker varva styrketräning och kondition under hela veckan. Har fått hjälp av en duktig tjej på gymmet som även tjejerna träffat. Även fast vi kan mycket kring kosten och “äter rätt” så är det bra att få ännu mer tips, ibland blir man “hemmablind” men även mer hjälp med träningen. Jag gjorde en mätning i Januari, det ska bli roligt att se vad som hänt om några veckor. Jag går förstås inte på någon diet men vill får ännu mer tips kring träningen. Jag kör mer tyngre vikter nu, det förbränner bra efteråt och jag vill ha mer muskler. Sedan springer jag före frukost, ska testa köra cardio på tom mage och det går så bra!

PW hjälper inte mycket på mig längre även fast det alltid är skönt. Jag vill köra intervaller och ännu mer löpning. Sprang 8,6 km igår före frukost och hade jag haft mer tid och inte skulle med ett tåg skulle jag sprungit längre. Känn efter dagsformen. När du kommit igång, fått upp pulsen kommer du inte känna dig hungrig. Grym efterförbränning.  Den träningen kunde jag inte orka med när jag var större och hade blodsockeras jämt…. skakiga ben på en PW om jag inte hade ätit innan… galet. Hemskt att utsätta sig för att dra på sig tex diabetes och många andra sjukdomar om man inte sköter sig så bra man kan.

Efter löpning äter “jag vad jag vill”, en smörgås eller gröt och ägg. Fördelen med tuffare cardio innan ;) Då laddar jag med kolhydrater till styrketräning på kvällen. Jag har redan märkt resultat, det ska bli spännande att se vad som händer.

IMG_6817-2

Efter nästan 9 km löpning på tom mage är kroppen redo för en god frukost och en ny dag.

IMG_6814-2

Tomat =)

Gillar ni träningsinlägg där jag skriver mer tips, kanske vad “jag har tränat idag”? Säg vad ni önskar! Jag tycker det är roligt att inspirera och peppa andra att komma igång eller om man kanske fastnat och inte riktigt kommer vidare. Älskar skriva om träning. Vi ska ta hand om våra kroppar. <3 Sitter även med ett inlägg med lite bilder från när jag var lite större, tips hur jag kom igång och vad jag gjorde för att hitta motivationen och sund balans. För det är inte enkelt… 6 kg man vill bli av med kan vara nog så jobbigt, eller att inte orka springa tex 1 km i sträck. Kontinuitet är A och O och det är även mycket mentalt.

STORT TACK för alla fina kommentarer om tavlan både här och på instagram. Jag har smsat med Annika, hon är så rörd och tacksam! Väldigt glad för allt fint ni skriver.

Nu ska jag krypa ner, skönt att komma isäng före halv tolv…

Kram!

 

2016-03-09 Recept

Kommentarer

Linda nordin 5 år sen

Jag skulle vilja ha mer om träning, gärna om du kan lägga ut bra övningar. Vill gärna ha mer om kost när man tränar, vad/hur/när man sa äta. Har tappat fokus och motivation så jag hoppas på fler tränings och kost tips. Du är riktigt duktig, du ger en energi.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Ska absolut skriva det! Pepp kommer :) kram Johanna och TACK för din kommentar!

Jessica 5 år sen

Tack för en bra och inspirerande blogg:)). Kan du inte visa hur du gör din “tofsbulle”?, min bli inte alls så fin som din bulle;))…

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Det kan jag absolut göra, busenkelt!

Pernilla Örndahl 5 år sen

Hej Johanna! Älskar din blogg och följt dig i flera år, inspirerande på många olika områden!
Jag behöver hjälp, eller rättar sagt en spark därbak. Hårt!! Jag har 2 barn på 3 år, dock inte via magen ☺️ Så jag kan inte skylla vikt och slapphet pga det. Men lever det där stressiga småbarnslivet med man som jobbar kvällar och är iväg mkt. Nu är jag f-ledig och köpt en bra vagn för promenader. MEN, kommer inte igång…. Varför? Försöker intala mig och varit duktigt i typ 3 dgr sen går jag och köper en stor påse godis och skippar middag. Känns helt fel och inget jag vill flra vidare till mina barn! Akut hjälp alltså! Tack för en underbar blogg och insta!

Veronica 5 år sen

Jag ä nyligen 5 barns mamman som nyligen kommit igång med lite PW , liten är 3 månader och jag ammar , övervikt trotts en nedgång på 15kg efter förlossning. Har du några tips på övningar som är lätta att göra hemma mellan amningar och blöjbyten ?
Och nyttiga mellanmål :-)
Tack för en grymt bra blogg :-)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Hej Veronica, så kul att du vill träna hemma med din lilla! Tänk vad skönt när snön försvinner och du kan ge dig ut på långa promenader med vagnen, upp och ner för backar… det gjorde att jag tappade massor när mina tjejer var små.

Ska skriva massa tips!! kram Johanna och tack för din kommentar.

Karin 5 år sen

Du får gärna berätta mer och bilder hur du började din resa.
Nu förstår jag inte vad menar.En pw ger ju alltid förbränning.Bättre ingen alls.
Fast kanske inte lika mycket som löpnnig.
Vi som har problem med knän kan ju inte springa men cykla funkar bra.
Tack för mer inspiration och bra blogg.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Allt är bättre än inget men idag vet man att högintensiv träning ger betydligt mer än tex pw före frukost som man ofta pratade om förr. KAN Man inte träna högintensivt pga tex sjukdomar eller skador, ja då är det ju en helt annan sak.

Kan man inte springa kan man tex ro som är oerhört jobbigt, crosstrainer, tufft spinningpass är tex ingen lek, bränner riktigt bra. Så det finns massor av bra träning ändå :)

Tack, ska absolut skriva mer!! kram Johanna

Tessan med tre 5 år sen

Jag tycker dina träningsinlägg är mycket inspirerande! Har alltid tränat mycket men på senare år, dvs efter barn nummer tre kom, har det blivit väldigt sporadiskt. Tyvärr, för jag mår så mycket bättre när jag tränar, både fysiskt och mentalt. Men svårt just nu att få ihop tiden med tre barn under tio år, aldrig en hel natts sömn pga stökbarn på nätterna, heltidsjobb i en ganska krävande position osv osv. Har också märkt av som någon mer skrev, att på senare åren (fyller 39 i maj) så sätter det sig och sitter fast. De där extrakilona. Har alltid kunnat äta utan att behöva tänka på kalorier. Jag är allergisk mot mycket så äter bra mat och viktigast för mig, så naturligt som möjligt, så alltid haft ganska bra koll på vad jag äter, men inte på hur mycket. Så inspirerande och hoppfullt med dessa inlägg :)

Har en fråga, som kanske inte är så lätt att svara på, men har du tips på hur man kan komma igång och vara skadefri. Eftersom jag alltid tränat mycket så är jag mentalt 20 år igen så fort jag försöker komma igång. Kör alltså på för hårt och skadar mig. Får krämpor i axlar, i fötter, i höfter… Nu senast gav jag mig ut på ett löppass, första sen i somras. Sprang ca 6 km och flåsmässigt orkar jag men efteråt, ont i höften, bra efter tre dagar, körde på gymmet och nu två veckor senare har jag en läkartid bokad för det inte släpper. Samma sak varje gång jag försöker komma i fas igen. Så har du något tips på hur man startar igång?

Tack för en superbra blogg! Har blivit beroende sen jag hittade hit i somras :)

Anneli 5 år sen

Tack Johanna för att du svarar. Det är sant det du skriver att flera borde få ändan ur vagnen och börja röra på sig! Och ändra på maten, det behövs så lite men betyder så mycket om man bara gör det, och alla tror jag vet hur dom lever! Nu dags för dagens löpning i skogen!

Anneli 5 år sen

Det jag vill ha sagt är att vem som helst kan drabbas, cancer kan man få av rökning, solen, mat mm och även ärftlig cancer äggstockarna, brösten osv! Diabetes också! Men även typ 2 trots att man lever sunt. Alla kan drabbas! !så jag menar att allt är inte svart eller vitt! Min vän fick tjocktarmscancer och gick bort endast 43 år gammal, motionär och renlevnadsmänniska! Var nästan nykterist också, så det jag vill ha sagt är att ALLA kan drabbas!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Så är det! Oerhört tragiskt.
Men- struntar man i att träna, äter socker och fet mat, lever osunt så ÄR risken SÅ mycket större.
Sedan vet ingen vad som händer idag eller morgon, leva i nuet är viktigt men jag tror många skulle må ännu bättre av att förändra kanske sin livstil om man inte mår bra.

katja 5 år sen

Man frågar alltid om ärftlighet vid sjukdomar. Stress kan utlösa diabetes, virusinfektioner. Kost och motion spelar in.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Så är det Katja men också hur man lever, är man kraftigt överviktig, farlig fetma pratar man förstås om det. Har man högt BMI, högt blodtryck ligger man i riskzoonen.
Tycker inte man behöver hymla och “hitta andra orsaker”, nästan leta efter allt annat än övervikt eller motion. Det jag menar.

katja 5 år sen

Helhetssyn på patienten!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Var detta en öm punkt med vikt? Hoppas inte.

kram Johanna

katja 5 år sen

God morgon!
Vikten? Inte för min del. Men inom vården.Och forskare säger att det finns inte “;skyll dig själv ” sjukdomar. Jag har alltid tränat mycket, fick reumatisk sjukdom och det är inte pga dålig kost ( äter inte ens rött kött) Eller något jag gjort fel. Min tvillingsyster lika hälsosam och träningsfreak fick också reumatisk sjukdom. Ärftligt. Diabetes får friska och sunda människor också, kost och motion viktigt och blodsocker påverkas av detta. Alkohol likaså.
Stress och sömn påverkar. Meditation och yoga kan få ner kortisol/ stresshormoner. Det är ju så brett detta. Kommer Annika med inlägg snart? Mina svar har inget med reaktion på vikt att göra.
Ha en bra dag!

katja 5 år sen

För stora intag av alkohol kan ju utlösa pancreatiter ( bukspottkörtelinflammation) och det är där insulin produceras.
Tack för pepp och varierande blogg!
Idag ges ju FAR ut ( fysisk aktivitet på recept ut ) i vården.

Anneli 5 år sen

Håller med om att bra mat och motion är viktigt. Men det du skriver om att dra på sig typ 2 diabetes och andra sjukdomar tror jag att du kan göra några ledsna! Vi vet idag att cancer, stroke, hjärtinfarkt mm, mm är till följd av hur man lever i mångt och mycket! Men det kan drabba vem som! Även du och jag! Jag tränar och äter sunt och gör så gott det går för att mota olle i grind. Jag tror inte att allt handlar om träning och mat! Lika mycket är nog arvet man får sedan födseln, tack för ordet ha en bra dag!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Varför skulle jag göra någon ledsen när det är fakta och mina rädslor. Att gå med övervikt (farlig fetma) VET vi är farligt. Kan till och med vara dödligt.
DET kan vi själva påverka, inte cancer på samma sätt. Att se till att stoppa i sig rent socker, farlig mat som gör oss sjuka kan vi göra någonting åt.

Jag kan drabbas av stroke, diabetes 2, hjärtinfarkt, kärlsjukdomar, cancer mm. MEN jag minskar risken radikalt genom motionera regelbundet, äter en bra och sund kost, äter mindre socker, försöker leva hälsosamt. Det där vet vi att det hjälper långt.

Har koll på sina värden är också bra, kolla trycket mm emellanåt men även kolesterol mm mm.

Tycker inte det är något att hymla om, fråga vilken läkare som helst så kommer du få ett ärligt svar.

Det finns olika diabetes, den ena är ärftligt och är en helt annan sak.Den andra kan vi påverka själva genom motionera och äta sunt. Det är VÅRT egna ansvar. Vill absolut inte göra någon ledsen, men tycker det är lite upp till var och en att att ta sitt ansvar, jag har mina tankar och rädslor, vem vill få diabets 2 pga fel mat? Ingen. Det tycker jag inte är konstigt att få säga.

kram Johanna

Annelie 5 år sen

Svar till Johanna: Det är typ 2 som är ärftlig, inte typ 1. Jag har själv typ 2, fick det när jag var 25 trots att jag är smal, åter sunt och tränar. Tycker överlag du är inspirerande men vill klargöra, det är inte så enkelt som att man “drar på sig” diabetes och som sagt är det typ 2 som är mest ärftlig, inte typ 1.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Vad bra att du reder ut, jag har flera läsare som skrivit för flera år sedan när jag skrev mycket om vikt, socker och övervikt att dom fått diabetes pga alldeles för mycket socker. Äter man bara socker och skräp klart att kroppen blir påverkad, det behöver man inte vara läkare för att förstå. Tycker ofta när man pratar om att det är “farligt att vara överviktig” hittar man alltid på andra orsaker som man kan drabbas av.

Fattar inte. Ingen vill ha NÅGON sjukdom. Men vi VET att vi kan påverka mycket genom att sköta oss så mycket vi kan. Det kan åtminstone göra något. och Ja, Vi KAN bli sjuka ändå. Tyvärr…

Tack för din kommentar! kram Johanna

L 5 år sen

Exakt så är det. Vem som helst kan drabbas trots hälsosam livsstil. Väljer man den hyfsat hälsosamma (ingen mår bra av att vara fanatiskt, när saker slår över & man BARA tänker på träning, mat etc, etc) så har man gjort vad man har kunnat iaf, det mesta står dock skrivet i våra gener redan den dag vi föds om vad för sjukdomar vi kan tänkas få.

Anna Falk 5 år sen

Hej Johanna!
Jag är en tjej som under mitt 39 åriga liv alltid varit “smal” och kunnat äta allt men under de senaste 10 åren har det sakta förändrats. Det började med dotter nr 1 som när jag fick gick jag upp 11 kg från 55 till 66 och efteråt var det ganska enkelt att gå ner sen kom dotter nr 2 och jag gick åter upp cirka 11 kg vilka var svårare att gå ner efteråt men som rasade av vid en skilsmässa 2012 sen var jag åter nere på ca 55 kg sedan dess är jag sambo och nu återigen uppe på 65 kg! Insåg vid ett besök på Skövde badhus i januari att jag väger lika mycket som när jag var gravid. Då bestämde jag mig för att börja min resa för att få tillbaka samma känsla i kroppen som innan barnen, pigg och stark. Det viktiga är inte att tappa 10 kg utan om att hitta en hälsosam livsstil som fungerar i längden. Jag har skåpätit chips och godis dagligen, ätit mycket smörgås, pasta och mjölmat, inte motionerat alls och har ett väldigt stillasittande jobb. Nu går jag på två gympapass i veckan och övriga dagar kör jag 30 min fysisk aktivitet och så har jag börjat logga vad jag äter så att inte kolhydraterna vinner över proteinerna. Jag kan väldigt lite om kost och motion.Oj det blev ett långt inlägg men summan är att jag är så glad att du vill dela med dig av dina erfarenheter och din kunskap på ett så motiverande sätt :-) Ha en fin dag!

Sara 5 år sen

Ännu mera recept! Brukar testa dina rätter och de är så goda och nyttiga :) Idag blir det kyckling i kokosmjölk med grönsaker och cashewnötter :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Gott!! Recept kommer :) Måste tipsa er om ett bröd min mamma gjorde häromdagen, enbart nyttiga nötter och ägg!!

Smaklig måltid!

Camilla 5 år sen

Hej!!
Hur gick det med behandlingarna?
Trodde vid 40 plus att huden skulle vara fin. Nej!!!! Hormonplitor o stress utslag, röda kärl med slapp hud. Inte kul, vore så tacksam för förslag till vilka krämer o behandlingar ska man satsa på!
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Kommer!! Kolla lite senare idag, jag älskar roliga behandlingar och har precis haft som du skriver. Hormonplitor och slapp hud. Men det går att förbrättra, det är tråkigt med torr hy som dom flesta har nu men det finns bra grejer som inte är svindyra.

Kram!

Anette 5 år sen

Du är sååå duktig och inspererande , jag tränar men , lite till och från..men i dag blir det gymet på lunchen, tack vare dig. Jag blir imponerad av att du inte har träningsupehåll ibland, så duktig. Tack för en bra blogg, dessutom med bra , goda och lite nyttigare recept.

Vinterhälsningar soliga från Norrland

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tack Anette! Jag har sällan uppehåll pga det är min livsstil. Jag älskar träna, min kropp mår 100 gånger bättre på alla plan! Tar förstås uppehåll om jag är sjuk, men sedan börjar jag igen. Man får hitta något som man tycker om, det är väldigt viktigt. Annars blir träningen inte kul, kanske hitta något kul pass? Man rycks med av den härliga energin, musiken och glädjen. Jag är så uppfylld av endorfiner så jag nästan spricker efteråt, haha!

Vad roligt att du trivs här inne!
Stor kram Johanna

Becca 5 år sen

Gärna mer tips om träningen och kost de peppar en annan att ta sej ut. Vill komma igång med löpning men har problem med ett knä så det är så svårt att veta hur man ska göra har pw men vill få bättre kondition och mer förbränning. Tack för en jätte härlig blogg.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Vad har du för problem med knät? Har du testat nyponpulver? Jag har haft stora problem med mina knän, ett tag kunde jag knappt springa alls. Hemskt…

Nu är dom bättre! Nyponpulver är grymt för leder nämligen.

Ja, pw är skönt men ger ju ingen kondition eller förbränning så jag förstår vad du menar. Testat cykla? Det är jobbigare än vad man tror :) Mycket ben… stora muskelgrupper.
Crosstrainer också super, eller rodd! Finns mycket…
Om du har gymkort, prata med någon där som kan hjälpa dig!

Stor kram och lycka till!

Kommer mer träning :)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…