• 2016-08-11, 23:30
  • 45

Ni var många som önskade recept på maten vi lagade förra helgen efter film på snap och insta. Vad slår en god köttbit och pepparsås, hehe? Vi har dock minskat på rött kött, det äter vi 1-2 gånger i veckan max. Blir oftast kyckling, fisk och skaldjur, därför njuter jag till max när vi äter riktigt gott, svenskt kött. Kommer aldrig kunna bli vegetarian tror jag även om jag älskar grönsaker och gärna vegetariska rätter ibland.

DSC_0933

Rotgrönsaker, vi hade även potatis. Ibland kör jag sötpotatis, det är lika mycket kolhydrater men mer näring. God smak.  Ibland bara grönsaker. Men jag älskar all slags potatis och ska jag minska på kolhydrater så äter jag mer av potatis och mycket mindre av pasta och ris. Pasta är värst fast godast. Äter lite det jag känner för till helgen så balanserar vi upp det under veckan.

Här kommer recept på god pepparsås: 

3 dl grädde
1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose)
1 msk smör
1/2 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
2 tsk tomatpure
skvätt soja
skvätt rödvin (ett par msk)
salt

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något.
DSC_0940

Vill ni hellre ha krispig sötpotatis till?  Det är galet gott. Vet ni hur man enkelt får dom krispiga och inte mjuka? Klicka HÄR.

DSC_13171-670x314

Det sista jag gör är att steka köttet. Jag steker i smör på hög värme, vill gärna ha medium/rare. (Låt alltid köttet vila minst 30 min i rumstemperatur innan ni steker)

DSC_0944

 Alltså huuuuuur gott?! 

DSC_0945

Idag har jag jobbat lång dag på salongen, har massor med hårtips till er som vill få lite inspiration och råd efter sommaren när våra hår är ganska sommarslitna. Även mitt… skomakarens barn. Hinner varken klippa eller färga trots vi är två (!) frisörer i familjen. Blir alltid snabb färg framför spegeln kanske bara i kronpartiet och lite snabb nyansering på längderna i duschen. Ingen skön avslappning i frisörstolen här inte. Men jag njuter av andra behandlingar istället som massage, fransar, ansiktsbehandling mm..

Älskar dom stunderna, då vill jag helst inte prata alls. Bara njuta, slappna av. Tänk när jag hade panikångest i alla år…. hjälp alltså. Gick inte ens till affären på ett år tror jag. Massage var inte att tänka på, inte gym eller stora butiker. Mardröm. Har man haft det vet man hur långt tid det tar att komma tillbaka, men man lär sig på vägen. Mycket av detta är med i Topphälsa detta nummer som vi gjorde i maj i år. Tidningen kom ut idag och ska berätta mer i helgen om reportaget.

IMG_1264.JPG

Hämtade Marilyn på fotbollsträning, Lucy vill stå i fram på två ben innan vi går ur bilen. SÅ spännande med allt =) Lilla tjejen, vår älskling är en riktig liten kärleksboll.

Har precis “vaknat” upp ur en fullkomligt vidrig hormonbubbla. Galen migrän, deppig, tomhet, arg, ledsen. Ägglossningen från helvetet varade i 3 dygn, hade det fortsatt en timma till hade jag nog tagit in mig på psyket. Detta är inte varje månad tack och lov, men när det slår sönder hela min kropp blir jag mörkrädd. Botox är ur kroppen. Det hjälper mig mot migrän så mycket och måndag har jag äntligen tid så vi kan mota Olle i grind till nästa hormonsmäll. Inte mer än 4 månader få gå utan botox vid migrän. Tänk att ägglossning kan ge SÅ hemska hormonsvängingar.. jag är ju liksom färdig med barnafödandet. Men den här gången tog nog priset. Kanske för jag ätit för mycket skräp under semestern, kanske för jag börjat jobba precis, kanske för jag sovit för lite…

Ja. Allt stämmer… hade jag inte tränat så mycket dom här dagarna hade jag bara legat och gråtit. Det räddar allt.

Någon mer som känner igen sig? Migränhelvetet vid ägglossning, sedan kommer mer deppigt vid mens….

Inte lätt att vara kvinna, eller hur? Men ganska härligt ändå, allt som oftast. I morgon ska jag ta hand om fina Pernilla som ska få gå på Diggiloo med sin man. Åh så kul det ska bli att få rå om henne innan showen. När jag tänker på andra som kämpar med cancer eller hemska tuffa besked. Då är mina jobbiga hormoner ingenting. Jag nästan skäms. Hormoner är en riktigt skitsak när jag tänker på hur dom kämpar.

Kram på er och sov gott,  skönt med fredag!

 

 

2016-08-11 Hälsa, Recept

Kommentarer

Kristina 5 år sen

Hej
Första gången jag var på din blogg idag. Hittade hit då 56kilo hade dig som länk. Gillar recept och såsen ser magisk God ut. En undran om peppar. Det står 1 msk. Är det 1 msk av varje pepparsort så totalt 4 msk? Eller finns det någon blandning man kan köpa i butik? Hoppas du förstår hur jag menar.

Trevlig måndag!
Vänligen kristina

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Välkommen hit!Jag såg min goa vän länkat, vi är med i Toppphälsa detta numret båda två. Så kul!

Jag krossar hela peppar, 1 msk ihop. Men man kan ju köpa grovmalen, finns med alla pepparsorter.
Såsen är sååå god, har gjort den två ggr förra veckan, haha.

God nattkram
Johanna

Madeleine 5 år sen

Tack för receptet! Såå god sås :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

kul!! :)

catrin 5 år sen

Oj,,, känner igen mig exakt… Har blivit så galet mycket värre efter 40 för mig… Som du beskriver,, orkeslös, arg, jättedeppig, öm i kroppen och migrän från helvetet…. Det är vidrigt… Sökte gynekolog för dessa besvär och blev totalt nonchalerad. Hon menade att lite besvär få man räkna med… Men jag tycker inte det är lite besvär när man blir totaldäckad i flera dagar….

Erika Jansson 5 år sen

Gjorde sötpotatis till oxfilen igår. Hade potatisen tsmns m rotsakerna i ugnen. Potatisen blev mjuk, men körde den efter ett tag utan rotsakerna. Kanske skulle haft rotsakerna för aig självt, så hade resultatet blivit bättre på sötpotatisen? Jag ska i varje fall prova sötpotatisstripsen en gång till, så kanske den blir krispigare.

Ann 5 år sen

Har också migrän vid ägglossning. Så skönt att läsa om någon annan med samma “symtom”. Jag har aldrig haft problem med huvudvärk/migrän tidigare och det här dök upp för några år sedan. Tog ett bra tag innan poletten trillade ner och jag såg mönstret, det kom regelbundet var fjärde vecka, i samband med ägglossning… För mig är det sängläge som gäller och eventuella planer är bara att ställa in. Skönt att veta vad det beror på i alla fall och att det är under en begränsad tidsrymd (max tre dagar för mig). Ha en fin söndag! :-) Gillar bloggen och hur du blandar högt och lågt, vardag och fest!

Agneta.s 5 år sen

Varför har en del bloggare stängt kommentarsfält? om det nu är för man får mycket skit måste det kännas hemskt att inte vara omtyckt?! Har inte stått ut en dag om jag fick massa påhopp.
Tack för en trevlig blogg, alltid kul att kika in hos dig.

Svar på kommentaren:
anna 5 år sen

Det är ju för att de är rädda att lögner ska komma fram, att de ska bli avslöjade. Ja men de som får en del skit får ju enormt mycket kärlek och omtanke också. Håller med alltid kul att kika in här, inga påhitt, tävlan eller lögner, får aldrig en dålig känsla av denna blogg.

Eva 5 år sen

Visst är det så, för att inte sanningar ska komma fram och avslöjas. Fruktansvärt hur en del ljuger om än det ena än det andra och blåser sina läsare usch…och vissa har numera både granskning och filter på vissa namn jomenvisst…

Linda 5 år sen

men allvarligt Johanna häng ut den där slynan som går runt och ljuger om hela sitt liv. som släpper fram enbart kommentarer hon själv väljer ut, som ljuger om ALLT. Hon är sjuk på riktigt, mytoman kallas de.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

What?? Inte sett dessa kommentarer, nej jag hänger inte ut någon. Det finns regler, även jag tycker. Men skulle aldrig hänga ut någon som jag ogillar ändå, det skadar bara sig själv i slutändan.

anna 5 år sen

Är väl inte Johannas sak att hänga ut men håller med, det är hemskt hur någon ljuger och lurar sina stackars godtrogna läsare. Och inte visar hon kommentarer som innehåller sanning och vissa frågor trots att hon låtsas det och vill påskina att hon gör det..och sen hitta på vissa kommentarer för att få uppmärksamhet, sjukt, men inget sånt på denna blogg.

Maria Andersson 5 år sen

Jag har aldrig tidigare kommenterat men har läst din blogg under flera år… Du är unik… Dina recept är fantastiska, misslyckas aldrig efter dessa recept… Fortsätt att sprida din glädje och ditt arbete = sann inspiratör!

Anna 5 år sen

Är din panikångest borta helt, eller kan du känna av det ibland?

Karin 5 år sen

Det ser så gott ut ! Den såsen måste jag prova !

Annika 5 år sen

Gjorde pepparsåsen igår kväll. Helt magiskt god! Tack för receptet! /Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Vad kul!! Måste nog göra den igen här ikväll haha :)

Henrik Olsson 5 år sen

Det ser helt fantastiskt gott ut! :)

Ta hand om dig!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tack!

Mormor 5 år sen

Ska det vara malen peppar,hel eller krossad?

Svar på kommentaren:
Annette 5 år sen

Står i receptet:) “Fräs smöret med krossad peppar”.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tack :)

Johanna Toftby 5 år sen

Grovmalen tycker jag är bäst.

Siv 5 år sen

Brukar inte kommentera mycket här, håller med om det du skrev , panikångest tar man sig inte så lätt ur, tar tid, vill inte vara bland folk, fester, etc etc! Känner mig blåst o lurad av en annan blogg. Usch.!! Ha det bra Johanna.

Svar på kommentaren:
Katja 5 år sen

Ja, det är olika. Jag trodde för min del i början att det inte skulle komma tillbaka men det gjorde den.Det är ju individuellt och olika grader på hur svåra attacker man får. Man lär sig med tiden/ åren. Det är min upplevelse.

CAMILLAESI 5 år sen

så gott! :)

Kram<3
http://camillaesi.se

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Ja det är mums!

Eva 5 år sen

Mums så gott, tack för recept! Känner mycket väl igen mig, migrän och pms usch.. Ha en fortsatt trevlig fredag och en härlig helg fina Johanna!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tack Eva! Ja, det är fruktansvärt! Ha en fin helg du också!

Sara 5 år sen

Vad jag känner igen mig i det du skriver! Just nu är jag gravid men innan var nästan varje ägglossning en pina. Arg, ledsen, orolig och minst 4 kg tyngre. Sen blev jag så nojig att jag sårat någon och kunde oroa mig för det. Hemskt! Ville helst bara krypa in bakom en sten och ligga där tills det var över. Folk i min närhet märkte när jag hade ägglossning då jag blev så annorlunda mot den vanliga Sara. Men nu under graviditeten så är det mycket bättre även om hormonerna jävlas vissa dagar. Tack för att du delar med dig av detta och hoppas du får en riktigt fin helg! Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Grattis till bebis i magen Sara! Spännande :)

Ja men det är inte klokt vad ägglossningen kan ställa till med, FY alltså!! Förutom då man VILL att det ska funka vid graviditet förstås. Men för mig räcker det nu haha!

Lycka till med bebisen, så härligt! kram johanna

Ann Stenman 5 år sen

Tusen tack för receptet! Låter underbart gott. Skall göra detta med sötpotatisen i morgon. Ha en riktigt trevlig helg! Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tack själv :) Kul att du ska göra såsen, den är så god! Trevlig helg!kram

Monica 5 år sen

Hej. Kan du inte skriva lite mer om botox som du tar mot migrän? Låter väldigt intressant, har migrän själv då och då men inte så ofta men hade varit kul att höra om hur botox hjälper. Tack för bästa bloggen :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Jag ska absolut göra det, om du söker botox högst upp i sökföltet kommer det upp en del.
Ska dit på måndag, kan skriva mer då!
Bästa jag gjort. Många blir hjälpta av botox som har svår migrän, man kan även få det på recept och gå till en läkare. Håkan på löfbingklinieken i Göteborg är Neurolog och duktig inom detta.

Lycka till

kram Johanna

Sara 5 år sen

Åh tack för receptet på såsen, ska testa i helgen :-)
Känner absolut igen mig i din beskrivning vad gäller ägglossningskänningar. Hua!!!!
Jag är också klar med barn efter 3 underbara kids. Hur länge ska det hålla på? Tills man är 50 år?!
Brukar också träna mer under dessa perioder och det hjälper verkligen. Har en fråga jag vill bolla med dig. Min mage är så uppblåst. Jag lider av ibs och tycker mig ha bra koll på vad jag stoppar i mig (äter ej bröd, väldigt lite kolhydrater, ej laktos, knappt nåt gluten, inget godis och onödigt socker). Jag tränar upp till 5 ggr i veckan varierat på gym. Men min mage är ofta som en ballong…. Detta tär på mig då jag och jag blir psykiskt i obalans. Mår i privatlivet bra, sover bra och trivs på jobbet. Har du några bra tips på träning och kost?
Tack för all inspiration; hälsa, mat, kläder, resor mm mm .

Önskar dig en härlig helg Johanna!!!

Svar på kommentaren:
Kristina 5 år sen

Hej! Har du hört talas m FODMAPS diet? Man skiljer där på “gröna” och “röda” kolhydrater, imte helt logiskt alla ggr tycker jag men mnga blir hjälpta av det och det finns en del forskning rörande IBS och denna diet. Finns en del info på nätet men mitt tips är att vända sig till en dietist som kan denna metod, börja med vårdcentral. Lycka till!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Jag har också hört talas om den! Tack för ditt tips :)

Johanna Toftby 5 år sen

Ja, det är ingen lek alltså… galet. Tre dagars mardröm, sedan är det en obeskrivlig lättnad när man vaknar upp och blir helt normal efter ägglossning. Helt sjukt.
Käste du vad Kristina tipsade om? Kanske kolla upp?
Min mage kan faktiskt bli sån av för mycket grönsaker. Värt att testa förändra kosten? Det är så jobbigt med sån mage…
Testa minska rotgrönsaker, aubergine, bönor, lök, sånt kan min mage svälla upp av. Kryddor..?

Skönt ändå du trivs med ditt sociala, det är så viktigt…

KRAM och trevlig helg!

Sara 5 år sen

Tusen tack för tipset om Foodmap Kristina. Har ej hört talas om detta tidigare :-)
Jag ska prova att inte äta så mycket grönsaker. Saken är den att jag äter väldigt lite kött, mest veggo. Ibland är det som att välja mellan pest och kolera….

Trevlig helg och varm KRAM

Jessica 5 år sen

Jag känner verkligen igen mig men jag har min pms och brottas med, jag blir ett monster!! Blir minst 3 kg tyngre, huden kan vi inte prata om och humöret svänger mellan vansinnighet och hulkande för ingenting, jag vill helst stänga in mig i en garderob och inte prats med någon. :) När jag väl fått mens så släpper allt och jag blir lugn, glad och en kärleksfull fru och mamma igen.. Stackars min familj, dom skakar bara på huvudet när jag har pms men dom vet iallafall att det finns en orsak till monsterbeteendet!
Ha en härlig fredag!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

ÅHHHH det är såå hemskt!!! Stackare!
Jag ville bara ligga i sängen och gråta, sedan huvudvärken på det… tack o lov försvinner det och det har blivit bättre genom mycket träning men också genom att tänka- det går över. “Jag vet vad det är”

Janne kan knappt vara i närheten, stackaren haha… dom som står närmst får mest skit tyvärr…

Hoppas du får en trevlig helg, utan hemsk pms.

kram!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg