• 2016-08-15, 23:30
  • 29

För 6 veckor sedan började vi gå hundkurs med Lucy, en 8-veckors kurs här i Skövde hos Hundskolorna. Bland det bästa vi gjort. Utbildade, proffsiga instruktörer, vi får lära oss otroligt mycket. Jag tycker det är självklart man ska gå valpkurser, jag tror många hundägare skulle få dels en helt annan kontakt med sin hund, att lära sig förstår hur faktiskt en hund tänker och hur vi ska förstå varandra, en hund kan ju inte prata och säga till. Istället ska vi lära oss att få kontakt med hunden så mycket som möjligt och förstå deras signaler och beteende. Varför dom gör på ett visst sätt, hur vi ska agera i vissa svåra situationer som uppstår i vardagen. Ett litet problem kan annars bli väldigt stort, ta hellre hjälp i tid så får du ännu bättre relation med din hund. 

IMG_1556.PNG

För det är tyvärr inte många ägare som kan tex låta sin hund gå fritt löst och ha 100% kontroll om en svår situation uppstår.

I somras sitter jag på en uteservering och äter lunch, Lucy sitter snällt på stolen bredvid på sin filt. Stolen har galler så hon kan se både framåt och bakåt. Helt plötsligt flyger hon upp, börjar morra och allt går väldigt fort. På 3 sekunder flyger det fram en stor kamphund rakt mot henne och jag fullkomligt kastade upp henne och springer rakt in på restaurangen. Skrek högt till hundägaren att han skulle koppla sin hund!! Jag blir helt vansinnig på sånt här. För det första är det inte roligt för människor som är hundrädda. Jag tycker det är brist på respekt. Sedan småhundar. Vissa hundraser ser dom som byte och det kan tyvärr, tyvärr gå så illa att den blir ihjälbiten. Tänk att vara hundägare till en hund som biter ihjäl en annan hund? Jag skulle skjuta mig själv nästan… det var inte alls längesedan en liten ras blev ihjälbiten här utanför Skövde av en lös hund som kom farandes och trodde det var ett byte. Oerhört tragiskt.

Hundägaren bad om ursäkt på restaurangen i situationen vi var med om,  han var väldigt trevlig och hunden brukade gå den vägen för dom arbetade tydligen på stället bredvid, men hur ska jag eller lucy vet att hunden inte rusar fram omkopplad för att bara hälsa när han komi en rasande fart? Jag kommer ALLTID prioritera hennes liv och snabbt ta upp henne och gå därifrån.

Vet att en del säger att man ska inte kasta upp sin lilla hund när någon annan hund kommer farandes, då kan den bli rädd. Ja hellre att hon får bli rädd då än att bli ihjälbiten. Jag säger ofta till när jag möter någon okopplad att var snäll att koppla sin hund.

Enligt lagen ska hundar i tätorter vara kopplade. 

En annan händelse jag var med om på tåget för ett tag sedan. I vagnen jag satte mig var det mycket folk, några större hundar och några mindre. Jag satte mig bredvid en som inte hade hund, längst in mot fönstret. Där satt vi jättebra och Lucy somnar direkt. Helt plötsligt ser jag Lucy flyger rakt upp och morrar som en galning, då står det två stora hundar precis bredvid henne som hade gått från sin ägare, sedan rakt in mot oss tre säten.

Jag säger till ägaren som sitter framför mig att hon måste ha ordning på sina hundar, dom får inte gå omkring på tåget lösa. Det tar 10 minuter sedan kommer dom underifrån krypandes mot oss och ska fram till Lucy.

Då blir jag så jävla arg att jag gapar – snälla håll fast dina hundar på DIN plats, dom får inte gå runt överallt.

Nej, hon gör ingenting då heller. Jag puttar bort hundarna, hade det funnits platser någon annanstans hade jag förstås flyttat men det var fullt.

Detta stöter man på överallt, jag vet många som varit utsatta för ouppfostrade hundägare, det är inte hundens fel. Precis som med barn. Jag tycker vi borde bli bättre på att säga ifrån, respekt mot både andra hundar och människor.

Att fostra en valp kräver mycket tålamod, engagemang men förstås massor med kärlek och trygghet. Jag ville he henne från 9 veckors ålder för att få vara med från början, det är fantastiskt att se utvecklingen och hur hon växer.

  • IMG_7860.JPG

Men det har också varit sömnlösa nätter, en del tårar, mycket tålamod, omänskligt tidiga mornar, massor med tid och även en hel del frustration. Men SÅ mycket kärlek. En liten hund som alltid älskar dig när som helst, varje gång du kommer hem. Som har saknat dig oändligt mycket. Som struntar i att du haft en dålig dag på jobbet, som istället visar dig den starka kärleken, som överreöser dig med total uppmärksamhet. Som blir lika lycklig varje gång. Som följer dig vart du än går, som alltid finns där.

Det är fantastiskt. Jag önskar alla fick uppleva den här kärleken, för den är speciell. Nu är Lucy 6,5 månad, hon är en bestämd liten tjej som jag/vi jobbar med väldigt mycket för att få henne så harmonisk och trygg som möjligt. Vi kanske överröser henne med för mycket kärlek, haha för hon är en aning bortskämd. Hon är väldigt aktiv, vill vara med på allt så det är en perfekt familjehund som vill vara med. Smidig och liten, enkel att ha med överallt. Luktar inte illa ;-)

IMG_1550.PNG

Hon är trygg och samarbetar bra, hon följer mig fint, vi har bra kontakt. Men mitt lilla monster är i spökåldern och morrar på ALLT. Hör hon minsta lilla sus utanför så morrar och skäller hon som en galning. Möter vi något hon aldrig sett, morrar hon. Nu är det mycket bättre tack och lov. Hon ÄLSKAR allt och alla, men är det något farligt så tror hon att hon är större än vad hon är. Vi går valpkursen för att lära oss, det är massor.  En valp behöver fostras, vi behöver mer kunskap än vår erfarenhet eller känsla så jag tror detta blir jättebra. Det vi tränar mycket på nu är just möten, att jag jobbar mycket med att få hennes uppmärksamhet så hon ska ha kontakt med mig.

Älskade lilla plutten, vilken lycka att du är vår. <3

IMG_1552.PNG

Idag spårade vi ute i skogen, det var så kul!!! Jag fick veta hur vi skulle göra innan från instruktören,  sedan gick jag och droppade blod, drog ett snöre med en klöv och Marilyn höll Lucy- sedan gick jag tillbaka och gick med henne så hon fick spåra blodet, det var första gången men hon hittade bytet och hon blev så glad!!!

IMG_1538.JPG

En liten pom spårar blod och klövar i skogen, haha men hon behöver använda sin nos, dom är grymma hundarna! Hon vill gärna spåra när vi är ute och går har jag märkt så hon gillade detta väldigt mycket. Bonus är att få träna i skogen, vilken natur vi har.

IMG_1536.JPG

Tack för att ni orkade läsa ända hit, hoppas att ni förstår frustrationen när hundar går lösa, jag hoppas det blir fler som säger ifrån. TACK också för att ni är världens bästa läsare, det är alltid en fin och glad stämning bland kommentarerna jag får. Ni är bäst. <3

KRAM från oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-08-15 Johanna Toftby

Kommentarer

Maie 3 år sen

Själv stör jag mig på hundägare, som bara låter sin hund/ hundar göra ifrån sig på tomten och kanske går en promenad runt huset, då ska man inte ha hund, jag stör mig på de hundägare som har småhundar som låter hundarna skälla utan att säga något, och drar dem i kopplet och genom att de skäller så irriterar de andra hundar, våra hundar gillar inte när varken små eller stora hundar skäller på dem, för vi har tränat hårt på att man går lugnt förbi en mötande ägare och hund och det värsta jag vet är att när hundägare stannar vid möte eller tar upp sin hund…..Och hundar ska inte vara lösa, även om du har stenkoll så kan de störa en annan hund som är i koppel, våran tik har blivit påhoppad av en lösspringande hund och efter det tappade hon förtroendet för andra hundar och främmande människor och vi har tränat hårt på att hon ska kunna lita på omvärden igen, men det är tack vare okunniga ägare som förstör för oss andra Med vänlig hälsning, Marie

Linda 3 år sen

Tråkigt när folk inte fattar de där med att man ska ha koppel och koll på sin hund. Har själv två större hundar och har flera ggr stött på folk med hund lös som springer fram och skäller, bara varit små hundar dock men de spelar ingen roll även dom ska ha koppel. Såg att du skrev kamphund, Vad är de för ras? , alla hundar kan ju vara kamphundar, de beror ju helt på ägaren ☺

Jane 3 år sen

Hej Johanna. Min stora hund luktar inte illa. / Jd

Svar på kommentaren:
Marie 3 år sen

Det gör inte våra två mellanstora hundar heller , tvättar dem under sommaren med hundschampo vart 14:e dag o på vintern blir det lite mer sällan då det är kallare men att säga att stora hundar luktar är ju en förutfattad mening alla hundar luktar om man inte tvättar dem det gör ju människor också om de inte duschar på flera dagar mvh Marie

Jenny 3 år sen

Förstår åt båda hållen.. jag har själv en stor och väldigt snäll hund som flera ggr blivit attackerad av småhundar utan anledning, ägaren kommer fram och säger att de vill hälsa och dem är snälla, sedan attack utan anledning…han blev biten av en chiuahua i nosen så det började blöda… en annan i örat och allt ägaren säger är fyyy till sin lille hund. får uppfattningen av vissa att små hundar är det ok om de skäller och visar tänder mot folk o andra hundar men om vår store skäller till (Vilket knappast händer, han får inte skälla hur som helst ute..) så blir folk vansinniga. Ja han låter högre än en liten men skäller i stort sett aldrig, mer än varning hemma för mig och barnen. vi har lärt honom sedan valp att man kan inte hoppa på folk.. Så håller med dig! Det finns otroligt många “ouppfostrade människor” som inte kan uppfostra sina hundar ;) både stora som små..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Så är det! Men det är ändå märkligt att alla som har stora hundar ska “förvara” sig.
Nu är det ju enbart stora hundar vi blivit utsatta för. Det är dom stora hundarna som kan tyvärr bita ihjäl en liten hund.
Inte tvärtom ;-)

Det klart hindrar ska både vara kopplade och ägaren ska ha koll.
Men det jag skriver om är enbart det jag varit med om.

Anna Magnusson 3 år sen

Tusen tack Johanna för att du belyser problemet med stora hundar som attackerar! Har själv en dvärgpudel och är det inte hundar som flyger fram så är det barn. Jag är så oerhört trött på föräldrar som inte förstår problemet med detta!
Men han vill bara klappa- får man höra. Detta har lett till att min hund har blivit tillbakadragen och barnrädd. Något vi jobbar ständigt med! Man önskar att människor kunde visa mer hänsyn och lite sunt bonnförnuft!
Tack än en gång! Det du skriver gör skillnad!
STOR KRAM
Anna

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Vet!!!
Tänker skriva om detta också.
Jag får snart panik … Gömmer Lucy ibland när vi går.
Alla ska stanna!! Hon börjar faktiskt backa nu…
Jag har fått säga till flera gånger, nej tyvärr vi tränar så jag måste gå.

Man måste tyvärr uppfostra andra, låter hemskt…. Men alla som stannar … Det går inte :(
Men det är inte enkelt för dom vet nog inte vilket problem detta är.
Klart jag är stolt och glad över att ha en liten nallebjörn att gå omkring med ;) men måste börja säga ifrån mer tyvärr :/

Kram på dig!

Katja 3 år sen

Tack för bra blogg men är det bara jag som fått mejl av din fästman när jag skrev något om svarowski och era smycken. Då blev jag rädd och svarade hans ,Janne?, med det.
Angående öppna kommentar fält.

Svar på kommentaren:
Eva 3 år sen

Angående öppna kommentarsfält ??? Men om du undrade om deras smycken så svarade han på det eller, är väl han som sköter mycket gällande deras shop? Blev du rädd jösses…

Hebbe 3 år sen

Hej Johanna!

Jag ser att du i inlägget och i kommentarer skriver att det är lag på koppel i tätorter. Jag vill bara rätta dig angående detta – det finns ingen lag som gäller alla tätorter utan det är helt upp till kommunerna själva att bestämma över det. Och just här i Skövde finns det faktiskt inget generellt koppeltvång, “hundar ska hållas under tillsyn” står det i de lokala ordningsföreskrifterna.

Tråkigt att ni råkat ut för lösa hundar, jag vet hur rädd man blir! Jag och mina hundar blev så sent som förra veckan ifattsprungna av en “pitbull” precis utanför vårt hus. Jag skrek rätt ut och hunden stannade tack och lov någon meter ifrån oss medan ägaren himlade med ögonen åt mig när jag gastade om att han fan måste hålla i sitt jävla koppel!!!!! “Men han göööör ju ingenting”… Oerhört provocerande svar från en oansvarig hundägare! Även om hans hund kanske inte gör något så kan inte JAG veta det och MINA hundar kanske inte är snälla!?! Jag har tre stora hundar som definitivt inte vill ha okända hundar i nyllet och de skulle dessutom kunna orsaka stora skador om det vill sig illa… Det är som sagt inget jag skulle vilja ha varken på mitt eller mina hundars samvete, även om det är vi som blir attackerade av en lös hund!
Har tyvärr råkat ut för detta flertalet gånger och varje gång har ägaren till den lösa hunden/hundarna mer eller mindre låtsats som ingenting och bara gått iväg… Medan jag har kravlat mig in i min lägenhet och suttit och skakat och gråtit en lång stund efteråt.

Jag har även varit “på andra sidan av kopplet” – alltså att en av mina kommit lös. Han backade ur sitt halsband på något vis och sprang fram mot en hund. Vad jag gjorde då? Först och främst fångade jag in honom så snabbt jag bara kunde (tog typ 10 sekunder men det kändes som en hel evighet), sedan bad jag miljoner gånger om ursäkt till hundägaren och frågade om de båda var okej (vilket de var – min hund rörde dem aldrig), sedan bad jag ytterligare miljoner gånger om ursäkt för att sedan vända hem och lägga halsbandet i byrålådan och byta ut det mot ett annat. Jag skämdes så mycket att jag bara ville försvinna ner i jorden! “Olyckligtvis” bor de i mina kvarter så ibland möter vi varandra och jag kan nästan känna hur jag blir röd i ansiktet av skamsenhet fortfarande, trots att detta hände för något år sedan. :)

Olyckor händer, men man måste se till att ta sitt ansvar om de gör det och samtidigt göra allt i sin makt för att de inte ska hända!
Att gå med lös hund i stan är bara respektlöst mot alla och borde förbjudas! Om det är så jäkla jobbigt att hålla i ett koppel kanske man bör överväga att skaffa ett annat sorts husdjur.

Vänliga hälsningar,
Hebbe

Sissi 3 år sen

Hej
Jag tycker du är HELT fantastisk =). Din resa med träning och kärlek och allt är så spännande att följa. Jag önskar dig lycka i livet. Kram S

Carina H 3 år sen

Detta med mentala hundkoppel, fy på en del hundägare, vore bättre om dom lydde lagen, och lita på sin lösa hund skall man inte göra, visst lyfter jag också upp min i vissa situationer fast man inte skall, men vad gör man i en del lägen? mycket oansvariga hundägare, även dom som släpper ut sina hundar med småbarn, vilket dåligt ansvar. tänk om en hund skulle slita sig och hoppa på nån annan hund, vad gör barnen? dom klarar inte en sån situation tror jag. skaffar man hund så får man vackert gå ut med den och inte lämna ansvar till småbarn.

Svar på kommentaren:
Ulrica 3 år sen

Jag förstår vad du menar men det finns faktiskt undantag ! Min hund Nova skall bli ( om allt faller sig rätt) en diabeteshund till min dotter Ellen som är sex år. I deras fall så måste vi lita på Novas kunskap och lydnad då hon skall vara med Ellen och hjälpa henne i vardagen. Så om Ellen är i lekparken är Nova med osv. Men då kommer även Nova ha en väst på sig så man hoppas att människorna runt om accepterar detta:) Men lära sig om sin hund och tydligt ledarskap tycker jag borde vara ett minimum för att bli hundägare !

Anne 3 år sen

Nackdelen med att ha liten hund, det kan gå så väldigt fort att den blir skadad eller i värsta fall ihjälbiten om man möter på fel hund. Vet inte hur många gånger jag har fått rädda vår shih-tzu från större hundar som kommer farande. Jag kan ju inte chansa och hoppas att hunden bara vill hälsa. Blir alltid förkrossad när jag läser om hundar som blivit ihjälbitna av andra hundar. Så fruktansvärt! Vad duktig Lucy är som spårar. Tror det förstärker deras självförtroende när dom får jobba och sen hitta “bytet”. :-)

Ulrika 3 år sen

Jag håller med, inga lösa hundar är ok oavsett storlek och vissa människor är inte ok med att äga en hund. Sista jag åkte tåg klev jag in i vagnen där man inte får ha hundar, det första jag ser är en hund och dess matte. Jag säger vänligt att i denna vagn får man inte ha hund. Jag är allergisk. Får ett bitskt svar tillbaka att hon minsann inte hunnit gå till nästa vagn på perrongen. Jag bad då fortfarande vänligt att du kan byta vagn nu. Fick till svar att det kunde jag göra själv. Jag borde ha tänt till på alla åtta men jag gick, hade ingen lust att hetsa upp mig just den dagen. Jag förstår att man vill ha med sig sin hund överallt (nästan) men tyvärr är det inte så kul att kliva in på ett fik, restaurang eller butik och det är hundar där. Då är det bara att vända på klacken som allergiker.

Mia 3 år sen

Johanna, Roligt att Ni går på en riktigt bra hundkurs! Det betyder allt.
Jag har två dvärgschnauzer tikar och de går i princip alltid lösa.
Hundkurser med mkt bra uppfödare, att själv lära sig hundspråk och extremt mycket kontaktövningar har gjort detta möjligt. När jag skaffade min första schnauzer för drygt 10 år sedan så var mitt mål att ha en vovve som gick lös direkt bredvid mig och som var trygg och lycklig med det. Nu är schnauzertanterna äldre. De är otroligt duktiga. Går alltid bredvid. Klarar vardagslivet hemma i Göteborg och även fjällvandring utan koppel. Jag har vid några få tillfällen stött på “ouppfostrade ” hundar som sprungit lösa. Min erfarenhet är att storlek på hund inte spelar så stor roll. Min äldsta tik mötte en lös Rottweiler som var “framfusig/otrevlig ” för ett tag sedan. Min tik uppfattar inte att Rottweilern är en stor hund, hon visar hundspråk och stora vovven lunkar iväg tillbaka till sin husse. Jag har varit med om precis samma händelser med “kamphundar”. Det viktiga för mig har varit att själv kunna läsa hundspråk vid dessa tillfällen, att ha koll och alltid vara beredd på att skydda mina hundar. //Mia

Svar på kommentaren:
carina H 3 år sen

Jag begriper mig inte på folk som har sina hundar lösa. vad är det ni inte förstår? är inte ett dugg intresserad hur du uppfostrar dina hundar. men det finns en lag som säger att hundar skall vara kopplade, finns inget försvar där ty cker jag..

Mia 3 år sen

Carina, Jag förstår det mesta och är fullt medveten om gällande lagar avs koppeltvång. Tråkigt att Du inte uppskattar väluppfostrade “lösa” hundar. Mina tikar går inte fram till varken människor eller hundar som vi möter. De följer mig. Vi håller alltid avstånd till de vi möter, de vet att de är jag som bestämmer. Om jag tillåter, och de vi möter vill, då går de fram och hälsar.

Lisa S 3 år sen

Hej Johanna!

Jag håller helt med dig självklart ska man koppla sina hundar. Jag bor i Sthlm och möter dagligen människor som låter sina hundar gå lösa, inte okej!!

Nu till något helt annat: Jag gjorde dina chokladbollar idag och måste säga att de var så otroligt goda! Har sedan en tid tillbaka lagt om min kost, äter mycket rawfood och gör dina goda smoothies.
Jag började för ett år sedan att löpträna har aldrig gillat träning men är fast nu. Har köpt 2 par nya skor på Salmings grymma rea, de är hur bra som helst speciellt explore. Läste ett inlägg du skrev för längesen att de kändes som att gå på moln i dessa och jag kan bara instämma, helt fantastiska.
Sist men inte minst vill jag tacka för att du peppar en till att träna och äta hälsosam mat, jag blir verkligen taggad av att läsa dina träningsinlägg:)

Ha en fin dag!

Kram Lisa

Teresia 3 år sen

Den vanligaste kommentaren från hundägaren vars lös hund springer fram och ska hälsa på min som är i koppel är ” men den är så snäll och bara glad” !! Ja men min är inte glad när det kommer en hund emot i 100km och blir då både rädd och arg. Just därför ska man ha sin hund KOPPLAD!! Olika situationer gör att hundar reagerar olika och man kan inte säga att hunden går att lita på till 120%.

Svar på kommentaren:
Carina H 3 år sen

Bra svar. för hur i hela friden skall vi andra hun dägare veta att andra lösa hundar inte är farliga?? tänk om det är en riktig hundrädd människa, vad gör man då??

J 3 år sen

Det är ju tyvärr heller inte alltid den hunden som biters fel. Många som har småhundar har de lösa och ingen koll och de springer fram till en större hund som är kopplad och kanske är osäker. Biter då den kopplade hunden så är det fortfarande den hundens fel.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Fast det var ju inte det detta handlade om?
Håller med dig angående lösa hundar.
Men sitter en liten hund i koppel och sover ska väl knappast en stor hund (som i detta fallet VAR en stor hund) komma fram ändå.
Oavsett, vi har aldrig blivit utsatta för att en liten hund ska attackera, rusa fram.
Det har tyvärr enbart varit stora.

Fjällen 3 år sen

Självklart med kopplade hundar! Har själv en ettårig pomme som varit med om liknande. Men jag blev även varse att man ska vara lite betänksam med att ta upp dem vid allamöjliga tillfällen (självklart inte hotande situationer) för signalen t hunden kan oxå bli den motsatta, att alla situationer är farliga… Men självklart deras säkerhet först!

Camilla 3 år sen

Hej Johanna!
Usch vad hemskt att läsa både det som hände på uteserveringen och på tåget, ryser bara jag tänker på det.
Man ska inte behöva säga till en annan hundägare att dom ska ha sin hund kopplad, spelar ingen roll var någonstans det är.
Du gjorde helt rätt som sa till och snabbt tog upp Lucy i famnen, bättre det än att hon skulle bli ihjälbiten.
Jag är lika rädd varje gång som jag ser på långt håll att en hund är lös, går hellre omvägar, för tyvärr så har det hänt många gånger att hundägaren skrattar åt en för att man är rädd och ber dom att koppla sin hund.
Det är lag på det speciellt i bostadsområden, men tyvärr så sköter inte alla det.
Sen att höra att den är så snäll och den vill bara hälsa, men det vill inte jag och definitivt inte när jag varken känner hunden eller hundägaren.
Härligt med långa inlägg på din blogg, det gillar jag.
Kram <3

Sara 3 år sen

Min hund som är fem år har blivit överfallen 4 gånger av lösa hundar. Senaste gången blev hon svårt biten. Vi har haft henne kopplad alla dessa gånger och då har hon inte kunnat springa ifrån den andra hunden så jag har henne lös så mycket jag kan nu för hon är mycket snabbare och smidigare än de stora hundar som överfallit henne. Hade hon varit lös denna sista gång hade det aldrig blivit så illa som det blev för min dotter vågade inte(tack och lov) gå emellan så hunden hann bita 5 gånger. Tyvärr vågar jag inte ha henne lös vid vägar då jag inte litar på hennes trafikvett så vi är mest i skogen.
Vi gick också valpkurs, synd att inte alla gör det.

ErikaGbg 3 år sen

Ja tycker inte heller om lösa hundar… Ibland vaktar jag min mammas Springerspaniel, en medelstor hund. Mamma har gått flera kurser så hon har ofta hunden lös när hon går långa promenader i skogen. Men när jag vaktar så har ju inte jag samma kontakt med hunden, så jag vågar INTE. Tror ni att hunden blir “sur” över att inte få gå lös?

Maria g 3 år sen

Ja då klart dom ska koppla sina hundar. Vad är det för människor som gör så fel. Kan ju hända att lillan blir biten. Kan man anmäla om dom har hundar lösa hoppas det. Skulle jag göra. Ha det fint.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg