• 2016-09-18, 16:59
  • 18

Dessa ljuvliga kondisbitar gjorde vi igår som vi fikat på idag. Seg kladdkaka med chokladkräm som fyllning. Alltså, dom var sååå goda! Jag har alltid älskat att baka, det roligaste är små lyxiga kondisbitar med mycket choklad. Sedan några år tillbaka lade jag om kosten och allt bakadet, men sedan kan jag smyga in det ibland på helgerna. Att förbjuda tror jag skapar mer ångest, man tar en bit och njuter sedan är det bra. Men det handlar om balans, man måste pröva sig fram. Alla fungerar olika. Träna, ät nyttigt och ta något gott ibland. Mår man bra, håller vikten så funkar det ju. Eller hur? :)

img_5026

Recept:

Kladdkaka: (Hel plåt) Alltså mer än dubbel sats. ca 40 bitar
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
3 tsk vaniljsocker (vaniljpulver men mindre mängd)
4 tsk bakpulver

Chokladkräm: 
400 gram valfri choklad, jag tog Marabou digistive för crisp
2 dl grädde
1,5 tsk honung
50 g smör
nypa havssalt

Sätt ugnen på 150-165 grader ca 25 minuter

Gör så här: 
Koka först chokladkrämen. Grovhacka chokladen. Koka upp grädden snabbt, ta bort kastrullen från plattan, rör i den hackade chokladen och rör tills den smälter. Vänd i smöret och resten av ingredienserna. Låt stå kallt i kylen minst en timma.

Kladdkakan: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Blanda i en annan skål mjölet, bakpulver, vaniljpulver och kakao. Vänd ner det i äggsmeten. Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen. Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.

Låt kakan svalna, dela den sedan i två stora bitar. Bred den kalla chokladkrämen på ena delen. Vänd sedan över den andra delen ovanpå så det blir rätt sida uppåt.

Lägg kakan i frys eller kyl 30 min innan ni skär upp den i små kondisbitar. Kakan är mäktig, men så god så jag svimmar. En riktig läcker kondisbit att bjuda på. Pudra på liteflorsocker.

Njut! 

img_5016-2

img_5029

Hur gör ni med godis och sånt där onyttigt. Bakar ni? Jag älskar ju det så måste nog göra mer, men får nog ge bort eller lägga i frysen, hehe. Jag kan ju gå bananans helt om jag sätter fart och det vill jag inte. Idag tog jag en bit sedan bra. För när jag provsmakade igår när jag bakade räknas väl inte…?

Nu ska jag åka upp till morfar som ligger på sjukhus. Mycket sjukhusbesök i helgen…. Ska visa bilder från när jag hälsade på Annica igår. <3 Hon är något bättre idag än igår. Puh..Nu hoppas vi det går åt rätt håll så hon kan börja sin behandling mot det andra i kroppen.

img_4435

Ska ni kolla hockey i kväll? Janne är på plats i Toronto! Heja Sverige!

Puss och kram

 

 

 

 

2016-09-18 Recept , ,

Kommentarer

Karin D. Linder 4 år sen

Hamnade här pga att jag läste om sköna sängar :-) Vill ha en skön och/men rätt fast säng… Finns så mkt att välja bland! På Dorsia kan man ju prova ett märke, iallafall. Ska bli spännande!

Apropå “kladdkakor” så är vitsen den att man INTE ska använda bakpulver. Alls ;-) Prova några gånger för att få fram den verkligt kladdiga konsistensen – viktigt att inte ha kakan för länge i ugnen, förstås, och att låta den stå en stund och svalna innan man överhuvudtaget grejar med den. Jag har lite mer Kakao i smeten och äter kakan bara som den är med lättvispad grädde till och en kopp starkt gott kaffe.¤ Också gott…

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Ska du ha skön säng ska du köpa Carpe Diem!!!!!! Oh.MY.GOD. Bösta sängen jag haft… den är helt underbar.

Jag förstår precis vad du menar. Jag har bakat kladdkakor i sömnen nästan haha.. men denna är speciell, man lögger den dubbelt och den ska vara lite mer som en kladdig sockerkaka… för sedan har man tryffel imellan.
Det hade blivit väldigt kladdigt annars med tre lager kladd haha..

Men det är ju en smaksak och jag förstår vad du menar.

Gott med äkta mörk mörk hackad choklad i också :) Mums!

Louise Pettersson 4 år sen

Oj så goda de ser ut! Tack för receptet. Vilken resa du ändå gjort för att komma dit du är idag. För ett par år sedan när jag läste din blogg var du riktigt anti socker och kakor mm. Långa inlägg om varför man inte ska äta socker och smörgås. Verkar som om du hittat en sund balans nu och verkligen mår bra. KRAM

Madde 4 år sen

Åh vad gott det ser ut. Letar just efter något sådant då jag ska ha ett trevligt event i november här hemma. Förbud funkar definitivt inte för mig, då hetsäter jag istället., men lagomt är alltid bäst.

Linda 4 år sen

Ser underbart god ut, är den lika god o fin efter i frysning?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Jag frös den 30 min för den skulle bli lättare att skära. Så detta är efter frys… Men ska man frysa in den längre så pudra med florsocker efteråt. Lycka till!

Eva 4 år sen

Ååh så gott det ser ut, mums! Så himla fin bild på dig Johanna, håret är såå snyggt! Älskar din blogg!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Tusen tack, jag gillar håret nu!

Stor kram

Susanne 4 år sen

Den där kakan får man spara recept och bjuda på. Dundersmarrigt :-)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Tog en bit till kaffe förut, galet god!

Barbro 4 år sen

Verkar ju så gott-men ska det vara så mycket socker i ?
kram o ha en fortsatt bra kväll.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Det är dubbel sats, en hel plåt…

marita 4 år sen

den kakan går bort 5 dl socker nej tack

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Haha men söta, du äter väl inte en hel plåt???
Det är över 40 bitar! ;-)

Malin 4 år sen

…och jag borde inte baka för jag går och småäter på det då men å andra sidan känns det bättre att äta ngt gott som jag själv bakat och som jag vet vad det innehåller istället för random godis. Men ja, jag borde avsockra mig i några veckor…. Då är det ju så mycket lättare att inte småäta alls.. Och marabou mjölkchoklad som är min stora last smakar bara skit då (ja, en gång för några år sedan var jag avsockrad)..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Klarar man inte av det så ska man ju låta bli :)

Christina 4 år sen

Bakar och gör eget nyttigt godis ofta. Älskar att bakar, men får också lägga det mesta i frysen annars kan jag med lätthet äta upp allt haha. Vill också passa på att tacka för en inspirerande och mysig blogg, Du har fått mig att börja träna på morgonen, innan jobb. Går dit vid 05.30 tiden.. Det var superjobbigt i början, men herregud vilken kick man får. Man känner sig så pigg och det sitter i hela dagen plus att man har lite egentid innan familjen vaknar.

Karin 4 år sen

Bakar absolut inte och äter inte sånt , men visst det ser jättegott ut ! Kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…