• 2016-09-29, 18:51
  • 57

Ibland känns ord futtiga. Min tappra vän Annica hann knappt vakna upp efter operationen som räddade hennes liv så fick hon veta att hon blivit ersatt på sitt jobb – för att hon inte kan intyga att hon är frisk.

Hon är ju förstås inte frisk, hon har allvarlig cancer. Men att arbeta när hon kan, sjunga och spela för barn så mycket hon orkar fick henne att känna sig mindre sjuk.

img_0749
De senaste veckorna har hon varit sjukskriven på heltid direkt efter den stora operationen som ni kunnat läsa i hennes egna starka ord. Här var hon så sjuk att det bara var ett mirakel och en hjälte till kirurg som gjorde att hon ens överlevde. Nu kände hon sig starkare igen och såg fram emot att få jobba det lilla hon orkar framöver. Det är väl fantastiskt!

Bara för att få höra från sin chef att arbetsplatsen tagit in en vikarie för henne och att hon därför inte får jobba alls om hon inte kan visa upp ett friskintyg från en läkare. Det blir ganska så svårt, för att uttrycka mig milt, eftersom hon har cancer.

Ändå hade hon redan i sjuksängen sagt till sin nya chef att hon ville, orkade och fick jobba med barnmusiken. Försäkringskassan hade inte heller några problem med det, de är rädda om henne, men vill låta Annica vara Annica i stället för att göra henne ännu sjukare än vad hon är. Hon får arbeta. Inget ont om vikarien heller, det är en fin tjej som Annica önskar allt lycka i världen.

Annica hälsar: “Jag finns här hemma och ska försöka fördriva tiden med dem jag älskar, som ser mig som Annica och inte en sjuk cancer-Annica”.

Jag (Johanna) tycker detta är brutalt. Ofattbart, jag blir så ledsen. Annica älskar sitt jobb. Hon vill sjunga med barnen och föräldrarna. Dom älskar henne.

Vad tycker ni om att behandla någon som är så sjuk och ändå vill jobba på det sättet?

Dela gärna detta om ni tycker det är fel. Kram Johanna

Kommentarer

Birgitta 3 år sen

Kämpa på Annica,förstår inte hur människorna är funtade.Läste i GT idag om er.

Kerstin Nilsson 3 år sen

Hej Annica, hoppas att allt går bra för dig. Hemskt att du har blivit utsatt för människor som inte har någon empati för andra. Själv har vi varit inne i denna karusell sedan 2012 och ff. Vi lever på hoppet, hoppas att du och dina närmaste också gör det, kramar från mig till dig och din familj.

Nella 3 år sen

Det gör mig verkligen ont att läsa om din kompis som får skit för att hon är öppen med sin cancer-resa. Det här är år 2016 och man ska inte behöva ljuga och mörka om sin hälsa… Varken friska eller sjuka är några jäkla övermänniskor! Cancer drabbar många i vårt samhälle, det är näst intill lika vanligt nu för tiden som att skaffa barn. Faktiskt… Så ingen ska behöva gömma sig eller skämmas för sin sjukdom. Att tala öppet är att hjälpa sina medsystrar när de kommer i samma läge en vacker dag… Det är min bestämda åsikt.

Anette gunnarsson 3 år sen

Min dotter fick cancerdiagnos som 24:a åring. Livmodern var full av cancer så 3 månader efter tog dom bort hela livmodern på henne . I somras blev hon friskförklarad, men under de 5 åren som gått har hon inte fått någon fast anställning, hon får inte ta studielån för att studera , hon får inte ta några försäkringar…m.m. Barn o ungdomsförsäkring hade vår dotter sedan spädbarnstiden, men den fick hon inte utbetalt något på förrän hon blev friskförklarad .. Man undrar varför ? Hoppades dom att slippa ? Följer din resa Annica , o vet var du o din familj går igenom. Ber för att du också håller ett friskintyg i din hand . Lycka till o en jättekram

Mathilda Imhof 3 år sen

Hej Annica, jag känner inte dig personligen men har följt din resa genom “johannas blogg “. Vill bara ge dig ditt friskvårdsintyg- Som sjukvårdspersonal (hade dock inte behövts nämnas att jag är men med tanke på din arbetsgivares allvarsamhet i detta väljer jag att göra det). Annica är en glad, ambitiös och social person som på ett naturligt sätt tagit barnmusiken hos er till sitt hjärta och gör ett kanonjobb. Att hon har en sjukdom som heter “cancer” är en sak men HON heter Annica & kommer aldrig vara sin sjukdom! Att cancern behöver vila håller jag definitivt med om (helst försvinna helt) men att Annica ska vila från sitt jobb som är en del i hennes mentala behandling låter ju GALET!! ANNICA är fullt frisk i Mina ögon- väl medveten om sin kapacitet, kan skilja på sjukdom & person samt brinner för det hon gör hos er (alla brinner verkligen inte för sitt jobb)! Annica är precis samma person som innan hon blev sjuk fast starkare. Så jag ber dig som arbetsgivare att ta på dig “rätt glasögon” och viljan att se den Annica som du anställt & INTE cancern, för den har Ingen tillkallat!!

Då jag själv arbetar i psykiatrin vet jag vikten av att aldrig ta ifrån ngn det som får en att må bra. Dessutom möter vi många pat med allvarliga psykiska sjukdomar men som personer är dom precis som du & jag- dvs dom har Ett namn & är en person INTE “ADHD, Bipolär Osv”. Vi väljer att se deras förmåga istället för brister- hoppas kyrkan gör det också. Att vara sjuk är Ingen skam även om det för många sjuka är det OAVSETT sjukdom!!! Däremot är det en skam att en arbetsgivare väljer att se en sjukdom framför en person eller närmare bestämt sin anställd!

Förlåt för långt inlägg fick nu hejda mig själv då jag hade kunnat skriva en bok om detta. En Bamsekram till dig Annica för ditt mod, din kämparglöd & din omtanke samt att du inte bara är människa utan också en MEDmänniska ❤️

Katja 3 år sen

Näe, Hur kan man göra så?
Finner inga ord, en människa som kämpar, är svårt sjuk och blir behandlad på detta sätt.
Styrke kram.

Anette 3 år sen

Man blir ledsen, förbannad och förtvivlad. Hur får det gå till så här.
Hur såg Annicas anställning ut? Var hon fastanställd? Isåfall hur många procent?
Som nämnts tidigare så är det väl brukligt att man har en dialog med den anställde innan man kan ta ett beslut.
All styrka till Annica och hennes familj❤️

Nilla 3 år sen

Har en kompis som blev uppsagd från sin tjänst som förskollärare för att hon har cancer. Kommunen som var hennes arbetsgivare kunde inte ens erbjuda henne ett ersättningsjobb de dagar hon orkade jobba. Dessutom är hon ensamstående så det blev ett hårt slag både ekonomiskt, socialt och känslomässigt. Känns hopplöst att vi 2016 behandlar människor på det här sättet!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ofattbart. Så oerhört tragiskt så det finns inga ord.

Anni 3 år sen

Ja Nilla, visst är det fruktansvärt att sjuka behandlas så? Har också exempel på det. Sjukskrivning och uppsagd med sjukpension som följd hände min bästa vän.

Ann Stenman - annst36 3 år sen

Det är skamligt att behandla Annica så här! Man kan väl som chef prata och diskutera innan man bara sätter in en vikarie! Trodde faktiskt att det fanns lite mer empati hos Frälsis . Blir så ledsen för Annicas skull. All styrka till fina Annica. Kram

Anya 3 år sen

Flera har skrivit att facket skulle kunna hjälpa Annica, men ingen har kommenterat om hon kommer att ta fasta på det rådet. ÄR Annica fackligt ansluten? Annars kan de inget göra, förstås. Jag förstår om hon inte vill “bråka”, men utan att bråka blir det nog stört omöjligt att få tillbaka jobbet på Frälsis. All styrka till Annica.

Christina 3 år sen

Johanna! Vill bara dela med mig, att det är Annicas läkare som ger sitt medicinska utlåtande, hur många % sjukskrivningen bör vara, ofta sker detta i samråd med patienten så klart. Återigen, arbetsgivaren äger ingen rätt att neka sin anställde att arbeta, såvida det inte rör sig om något smittsamt. Annica har alla rättigheter att återgå i arbete. Hoppas hon tar del av dessa rättigheter, arbetsgivarens agerande är inte ok!!!! Som facklig representant går man i taket när man läser detta. Helt galet att Annica ska behöva utsättas för detta, den ev. kraft och energi hon har ska inte behöva gå till detta förfarande!!!! Tusen styrkekramar till henne<3

Anni 3 år sen

Jag instämmer delvis i vad alla andra skriver. Det är förfärligt och fruktansvärt tråkigt att Annika inte får jobba när hon brinner för sitt yrke. Men om vi tänker ett steg längre, om vi tänker oss att det är kunder som kommer, att det då ska stå stängt på grund av sjukdom på dörren! Då kommer snart dessa kunder att byta ställe! Jag önskar att samhället också vore så att alla fick jobba när man orkar pga olika diagnoser, men så är det inte och i praktiken är det nog inte genomförbart. Lycka till annica.

Svar på kommentaren:
David 3 år sen

Anni vi är många gäster som går till frälsis av den anledningen att det är just Annica som är där. Jag kan bara prata för mig själv men jag vet att vi är många som har full förståelse för att det blir en och annan dag som blir inställd, det har fungerat så de senaste 2-åren och det har inte varit ett problem. Annica ÄR frälsis och jag sätter inte min fot där igen innan Annica är tillbaks.

Johanna Toftby 3 år sen

Annica har inte stängt sina barngrupper alls (en eller två ggr under sin cancerbehandling)
Barngrupperna älskar Annica!
Finns ingen som brinner och arbetar så mycket trots hon kunde varit sjukskriven.
Dom har till och med startat en namninsamling på FB.
Dom är för förtvivlade just nu.
Så nej, dom kommer inte byta ställe. Dom vill ha Annica. (Handlar inte något personligt mot ev vikarie)

Anni 3 år sen

Ja det är sorgligt att det ska vara så. Men det är samma regler på min arbetsplats och säkert på din. Styrka till dig Annika och hoppas att det löser sig på bästa möjliga sätt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Vilka regler då? Jag kan säga att detta är långt från vad lagar och regler säger. Det är för jävligt det som hänt från början till slut.

Anni 3 år sen

I förlängningen kan det leda till uppsägning om arbetsgivaren inte kan erbjuda ett annat jobb, sorgligt men sant. Min bästa kompis gick bort i cancer för två år sen och det enda hon ville göra var att jobba vissa dagar, men nej. Det blev sjukpension och kraschad ekonomi.

Agneta 3 år sen

Fy vad upprörd jag blir!!! Annicas chef skall skämmas!! Låt Annica få arbeta några timmar och få känna/ge glädje.
Annicas chef….du borde skämmas!!!
Annica…bamsekram till Dig.

Cissi 3 år sen

Saknar ord….
Såhär gör man väl inte….

Susanne 3 år sen

Jag vill hoppas och tro Johanna efter ditt inlägg att arbetsgivaren tänker om och låter Annica jobba de timmar som hon själv känner att hon orkar. För Annica själv så är det självklart jätteviktigt. I det här fallet så verkar även FK vilja att hon ska jobba efter sin egen förmåga.
Kram till er båda ❤️

Caroline 3 år sen

Bedrövligt och sorgligt för Annika! Så oempatiskt av arbetsgivaren. Kan inte låta bli att tänka att en organisation som Frälsningarmen borde ha MER empati och förståelse än andra arbetsgivare (som så klart inte heller ska agera på detta vis). Skäms!!!

Svar på kommentaren:
Maria 3 år sen

Jag är besviken på frälsningsarmén var med där som tonåring o är troende. Detta skulle en tidning ta upp. Annica ska få välja hur mycket hon orkar jobba. Ändå gör dom jättekampanjer bla f kassan att återgå i jobb. O så blir verkligheten så här. Inte klokt. O vad dom pengarna kunde sättas på jobb istället för reklam som inte stämmer med verkligheten. Kramar.

Marika 3 år sen

Man blir så ledsen, arg och förtvivlad… Styrkekram fina människa och tack Johanna för att du är så fin mot din vän❤️

Birgitta 3 år sen

Min pappa fick sluta på sjukgymnastik för sin stroke,när han fick sin cancerdiagnos.. De tyckte inte det var nån idé att träna då.. Han har tränat i hela sitt liv och kände sig verkligen utslängd..

Ann 3 år sen

Skulle kunna ha varit ett skämtinlägg. Man önska att det vore ett skämtinlägg. Men det förstår jag att det inte är. Herrejösses vilken känslokall, hård och oempatisk människa. Så iskall så man nästan önskar att hon själv hamnar i ett läge som liknar Annicas situation, för att få en chans till att bevisa att hon inte är en idiot. Till Annica vill jag bara säga, lägg ingen energi på det. Just den här situationen kommer du inte att kunna ändra, förmodligen. Lägg din energi i första hand på ditt tillfrisknande. Det andra kommer sedan. Det är du som har stödet, inte din gamla chef.

Carina H 3 år sen

Ja inte blir man direkt förvånad hur samhället gör med folk som är sjuka,ingen empati alls, ett ex är när en pappa ville ta ut VAB en dag för återbesök barnonkologen, svaret han fick var att han kunde lämna in barnet på morgon och hämta när alla prover röntgen m.m var klart, hur i hela friden kan FK ens föreslå något sådant. fruktansvärt hur samhället har blivit.

Svar på kommentaren:
Maria 3 år sen

Håller med var finns empatin o den som är så viktig för oss människor. Jag så stolt att jag har empati o visar det.

Marie 3 år sen

Tyvärr så är vårat samhälle helt snevriden, de som är sjuka och inte kan jobba, måste jobba, då de inte blir trodda att de är sjuka och när någon är sjuk, som trots det vill jobba några timmar så får inte personen det, helt sjukt, borde vara tacksamma att hon vill jobba det hon orkar….Skamligt

Mia 3 år sen

Från försäkringskassans nya reklamfilm:
“-vi frågar efter vilken arbetsförmåga du har. Inte hur sjuk du är. Alla behövs i laget Sverige. “

Svar på kommentaren:
Lotta 3 år sen

Men nu var det ju inte hos försäkringskassan problem låg utan hos arbetsgivaren

CHRISTEL 3 år sen

Fy farao hur kan man sparka på någon som redan ligger låt Annica jobba dethon känner att hon orkar .Man blir så arg och ledsen vad är det för en okänslig arbetsgivare fy så nedrigt gjort

Stina 3 år sen

Det är nog tyvärr så att läkaren måste göra en rimlig bedömning om arbetskapaciteten. Bedömer “hen” att Annica kan arbeta t.ex. 25% så är det ju så det är och då får arbetsgivaren rätta sig efter det.

Är det dock så att det bedöms att Annica är så pass sjuk så att hon inte bör arbeta alls så kan hon nog tyvärr inte räkna med att få göra det även om hon själv vill. Hon är alltså helt i läkarnas händer här. Tipset är alltså att få till ett utlåtande om att hon kan arbeta en viss % från en läkare. Processen med arbetsgivaren efter det blir enkel – jag kan hjälpa till i så fall om det behövs.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Annica får arbeta hur mycket hon vill. Bara för det står cancer i hennes papper får hon jobba och FK och läkaren har en dialog.

Efter den stora OP är det förstås en annan sak, men hon får sjunga och spela med barnen som hon planerat längre fram.

Pia Göransson 3 år sen

Ibland är man helt maktlös och det gör en förtvivlad och ledsen. Trots sin sjukdom behöver man finna trygghet i vardagen och få känna att man är så vanlig det bara går. Ytterst ledsamt att man inte låter Annica få hålla på med det hon älskar. Har hon tur så är det någon som får sig en tankeställare och hon får chansen att sjunga för barnen igen. Hoppas för hennes skull.

Christina 3 år sen

Beklämmande de Lux att en arbetsgivare agerar på detta vis, Annica äger själv rätten att avgöra om hon kan vara i arbete. Arbetsgivaren har kanske varit för snabb med att ge vikarien löfte om arbete, därav agerandet? Nu är arbetsgivare skyldig att betala vikarien för den tid denne fått löfte om arbete, plus Annica. Men blir verkligen lessen i hela hjärtat för Annicas skull. Hoppas hon vänder sig till en facklig representant!

Karin 3 år sen

Hemskt att bli behandlad så , arg och ledsen , vidrigt !

Sandra 3 år sen

0% kommunikation kallar jag det. Kunde inte Annica få jobba det hon kan och orkar? Hon känner barnen och föräldrarna. Det skapar trygghet. En vikarie kan sättas in resten av tiden för att inte skapa hål i verksamheten.

Annette 3 år sen

Nej fy vad ledsen jag blir, hur tänker Chefen kan man fråga sig. Det är absolut inte ok att göra så mot Annica som är sjuk, förstår att hon är underbar med barn och skulle må bra av att jobba när hon orkar.
Varmaste kramar

Maria 3 år sen

Detta är inte klokt. Om jag vara annica skulle jag gå till facket. Hur kan hennes chef göra så här. O jag blir både ledsen och arg. Nej det är inte rätt samhället tar ibland helt dumma beslut. Bra att du tar upp det. Räcker det inte med vad annica har o kämpa med ibland kan Sverige vara så elakt. Kramar.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Blir vansinnig och ledsen!!

Marita 3 år sen

Rent ut sagt för jäkligt :(( dom borde hjälpa istället för och stjälpa. Alla vill vi ju känna oss behövda. Usch riktigt tråkigt och läsa. Ta hand om dig fina söta goa Annica , tänker så mycket på dig ❤️

Annika 3 år sen

Detta är så SJUKT – SJUKARE än vad Annica är!!!!
Jag är i branschen – eller nej…. men jobbar som Personlig assistent och jösses…. nu kan jag skriva en massa. Om hur MIN brukare blir så illa behandlad…. men man har ju tystnadsplikt trots att man vill SKRIKA UT det man känner. (Som tur är har han bästa mamman som kämpar för honom.)
Ok – jag har lätt för att sväva ut från ämnen – nu pratar vi Annica.
Annica…. asså…. jag känner inte dig men jag har nog aldrig stött på en sån kämpe som du! Och så händer detta!?!? Jag blir så arg och frustrerad och vill göra en massa för dig… och jag kan inte jämföra dig med att vara assistent för det behöver inte du men…. äsch…. hoppas du förstår. All styrka till dig!!! Om jag blir sjuk vill jag ha din styrka!!!!!!! <3 Ge inte upp – vilket jag inte tror!!!! <3

Anya 3 år sen

Absolut att det hade varit bra om Annica hade fått jobba det hon vill och orkar, man får energi av att jobba också och så älskar hon ju sitt arbete. Bara hon tänker på att vila också, så att hon inte får något bakslag rent fysiskt för att hon inte vilar. Frälses har gjort fel, och nu måste de tänka på att göra rätt mot vikarien också, för att inte hamna i klistret. Jag vet inte om Annica är fackligt ansluten, men jag är säker på att hon har rättigheterna på sin sida och skulle kunna få hjälp av dem. Annica – jag förstår dig. Hoppas det ordnar sig. Styrkekram

Åsa 3 år sen

Helt värdelöst gjort av dem!!

Anki 3 år sen

Hårt, kallt och vidrigt!! Blir så förbannad, det sista Annica behöver är stress och att inte känna sig behövd! Annica, om du läser, omge dig med varma människor. Såna som ger kraft, styrka och glädje!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Håller med …
Blir så ledsen så jag smäller av.
Inget mot vad Annica känner.
Hon gråter, är helt förtvivlad. :-(

Eva 3 år sen

För jäkligt, men är inte ett dugg förvånad. En kompis till mig i Skåne behandlades likadant. De borde se över sina regler.

Maria 3 år sen

Nä fy f_n vad dåligt… Får man göra så? Jag blir så arg och framförallt ledsen för Annicas skull. Ta bort något som ger henne ( och de hon sjunger för)så mycket glädje.
Annica du är så värdefull och en sån inspirationskälla. Var rädd om dig och mys med de dina.
Många kramar

Är det frälsningsarmén i Skövde hon jobbade på? Kan tänka mig att skriva till dom. Måste finnas uppgifter för en fin stark och positiv kvinna:) som Annica.

Anki 3 år sen

Rent ut sagt för jäkligt dåligt av en arbetsgivare att göra så. Men tyvärr ack så typiskt i ett elitistiskt Sverige.

Elin 3 år sen

Botten! Men det kan va så att dom på jobbet värnar om Annica på detta sett även om borde vara annicas egna val
Såklart!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Nej nej.
Värnar man hör man av sig och stämmer av, frågar om dom ska sätta in vikarie.
Inte kör över!!

Lotta 3 år sen

Tänker på FK nya reklam där de påstår att de frågar vad vilken arbetskapacitet du har och anpassar jobbet till just dig. Men detta gälller inte alla då!? Fy va tråkigt att behöva kämpa om detta oxå. /kramar till er båda

Svar på kommentaren:
Emma 3 år sen

Fast nu var det ju inte FK som gjort fel här utan troligtvis arbetsgivaren.svårt att ha ngn åsikt när man inte har hela bilden tycker jag men förstår såklart Annica att hon vill jobba när hon orkar. Hoppas det går att lösa på något sätt ändå.

Lotta 3 år sen

Näe men arbetsgivaren ska ju ha rehabsamtal med FK o då borde det väl gå o fixa så att Annica kan jobba/arbetsträna de timmar hon orkar! Verkar inte som om hennes arbetsgivare är så mycket för att måna om sin personal…..

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Igår var vi på Mikael Ljungbergs minnesfonds auktion på Lindholmen event och nöje. Det är vår vän Jonas Ljungberg och några riktiga eldsjälar som arbetar hårt med galan för att samla in…

Innehåller annonslänk till Ellos  Vad gör ni idag? Här i Göteborg är det riktigt busväder och vi ska äta lite sen frukost och gå till gymet strax. Vill tipsa er om att…