ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Johanna Toftby

Så använder du Botox säkert

/
IMG_5092.JPG

Många har hört av sig när jag skrivit om Botox. Ännu fler har hört av sig om att jag skrivit både om psykiskt välmående och om Botox. Jag ser inte att de sakerna skulle stå emot varandra egentligen, tvärtom. Att må bra psykiskt och att må bra fysiskt hänger ihop. Och visst kan jag må bra över att se mig i spegeln och bli glad över bilden som möter mig. Sedan älskar jag att jag blir av med svår migrän. Det är det bästa som hänt.
Vad tycker du? är botox naturligt eller onaturligt? Snyggt eller skrämmande?

IMG_6060.JPG

Det finns väldigt många starka åsikter om Botox, som mer eller mindre bygger på fakta. Jag är ingen expert själv, jag vet bara vad det gör för att få mig att må bättre, både fysiskt och psykiskt. För att ta reda på vad som egentligen är sant bad jag läkaren Håkan Löfving på Löfvingkliniken att reda ut vad Botox egentligen är, vad det används till och inte minst hur man ska använda det utan att ta några risker, vilket många verkar vara oroliga för. Mycket intressant text. Hoppas det hjälper. Texten är lång men läs gärna igenom, det är oerhört intressant.

Kram Johanna

//

Botulinumtoxin, som oftast säljs under namnen Botox, Vistabel eller Azzalure, bildas av en bakterie som heter Clostridium Botulinum. Intressant nog är det det enda helt genuina naturmedlet som apoteket har kvar i sitt sortiment. Närmsta släktingen till Botox är stelkrampstoxin som bildas av en närmast tvilling till den bakterien, Chostridium Tetani. De finns på samma ställen, så om man får i sig botulinumbakterier så sker det på samma sätt som man får stelkramp, det vill sägs, jordiga sår, dåliga konserver och så vidare. Eftersom de båda är närmast helt identiska trots att de gör rakt motsatta saker, det vill säga, ger kramp istället för avslappning så har den en gemensam egenskap – det är lika lätt att bli immun/vaccinerad mot båda.

img_1523

IMG_5111.JPG

Nu vet vi sedan 20 år exakt hur mycket och hur ofta det kan ges utan risk för immunitet. Dessutom, vid kosmetisk/estetisk användning finns inget känt fall av immunitet beroende på att doserna som då ges är så låga. Så, som någon kommenterade på bloggen: ”efter några år blir man immun mot Botox” är helt osant.
Botox kallas ofta för ”nervgift”. Sanningen är att Botox varken påverkar nerv eller muskel utan blockerar signalerna från nerv till muskel genom att blockera den signalsubstans (acetylkolin) som ska förmedla impulserna. Det blockerar i själva verket alla motoriska impulser, det vill säga, nervtrafik inifrån och ut mot periferin på det ställe det injiceras. Botox är extremt specifikt för just detta och är följaktligen inget ”allmänt gift” som t ex stryknin, cyankalium och så vidare. Om du dricker det, häller det i håret, droppar i ögat, sprutar jättedoser intravenöst eller för den delen rakt in i hjärtat (som styrs av adrenalin) så händer ingenting. Det måste injiceras där det finns just den specifika signalsubstansen acetylkolin. Annars är det verkningslöst. Botox sprider sig inte mer än cirka fem milimeter från det ställe det injiceras.


img_1521


Om något gör det rakt motsatta, det vil säga, blockerar impulser utifrån periferin och inåt på det ställe det injiceras så är det precis vad lokalbedövning gör. Men ingen kallar lokalbedövning för nervgift. Trots att lokalbedövning faktiskt går in i och påverkar själva nerven i motsats till Botox. Det är bara en fråga om språkbruk. Botox blockerar bara motorik och kan inte påverka känselnerver.
Vi har nu använt Botox som läkemedel i 27 år. Utvecklingsfasen av läkemedlet var 25 år. Med andra ord har vi i år, 2016, 52 års erfarenhet av injektion på människa. På den tiden har man inte ens sett ett enda säkert fall av ens allergi eller överkänslighet. Och inga andra negativa effekter heller, för övrigt. Estetiskt behandlade patienter som följts i över 20 år har samma goda effekt nu som då och inga negativa konsekvenser av något slag som finns beskrivna eller publicerade.

IMG_6061.PNG


Av intresse att veta är att 90 procent av all Botox används för medicinska behandlingar och bara 10 procent för estetiska. Men det är roligare att läsa om Tom Cruises rynkor än om att vi behandlar multisjuka och CP-skadade barn från två års ålder – de har tidigare gjort cirka 15-17 operationer innan 18-årsdagen, det vill säga, tillbringat hela barndomen i rehab. Nu gör de sin första operation kring 17-18-årsåldern på grund av att vi korrigerar dem med Botox. De har fått ett helt nytt liv.
Det finns nu cirka 115 publicerade medicinska användningsområden, till exempel migrän/spänningshuvudvärk (där cirka 90 procent får en kraftfull bättring, tandpressning och- gnissling, tennisarmbåge (man dämpar de överlastade musklerna som orsakar inflammationen i armbågen), nack-skulder-ryggspänningssmärtor, svettproblem (Botox blockerar körtelmotorik lika bra som muskelmotorik) med mera. En intressant ny användning är att blockera bröstmuskeln innan insättning av bröstimplantat. Man blir då närmast helt smärtfri efter operationen och det läker ihop mycket snabbare så konvalescensen förkortas betydligt och vid insättning av titanimplantat i munnen eftersom nerven till tanden förstörs så man tappar känseln och många därför inte känner att de pressar tänderna vilket är ett vanligt problem. Även där blir inläkningen mycket säkrare och snabbare och man undviker att patienten efteråt börjar pressa tänder på grund av att de inte känner dem.

img_1527


Estetiskt används Botox för att ta bort rynkor, lyfta och forma ögonbryn, smalna av näsor (blockeras näsrynkmusklerna så förtunnas de men återkommer om man avslutar behandlingen och de då kan användas igen), lyfta mungipor, ändra ögonens form, lindra överläppsrynkor, ta bort överdriven exponering av tandköttet när man ler (”Gummy smile”), ”Soft lift”, det vill säga, strama upp käklinjen (”Nefertitilyft” och många andra saker. Effekten kvarstår 3-5 månader.

IMG_2872-0.png


Avslutar man Botoxbehandlingen efter till exempel tio år så börjar huden helt enkelt rynkas på nytt från den tidpunkt man avslutar den. Huden har inget minne så man får inga ”retroaktiva rynkor”.

img_1705


Men hur ska man veta vart man ska gå? En fantastisk sak som kommer att starta i november är något som heter ”Säker Klinik”. Det är försäkringsbolaget IF som då kommer att bedöma och certifiera kliniker som de efter bedömning ser är så kvalificerade att de vid de klinikerna kommer att erbjuda en behandlingsförsäkring kostnadsfritt till patienterna där man får hjälp inom 48 timmar om någon komplikation uppkommer. Patienten får vid besöket en broschyr där telefonnummer och andra kontaktuppgifter står och man kan ringa dem direkt. Titta på http://www.sakerklinik.se/#start så ser du hur det kommer fungera. Start under november som sagt.
Vad tycker du om Botox? Kommentera här!

127
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00