• 2016-10-04, 19:47
  • 127

Många har hört av sig när jag skrivit om Botox. Ännu fler har hört av sig om att jag skrivit både om psykiskt välmående och om Botox. Jag ser inte att de sakerna skulle stå emot varandra egentligen, tvärtom. Att må bra psykiskt och att må bra fysiskt hänger ihop. Och visst kan jag må bra över att se mig i spegeln och bli glad över bilden som möter mig. Sedan älskar jag att jag blir av med svår migrän. Det är det bästa som hänt.

Vad tycker du? är botox naturligt eller onaturligt? Snyggt eller skrämmande?

IMG_6060.JPG
Det finns väldigt många starka åsikter om Botox, som mer eller mindre bygger på fakta. Jag är ingen expert själv, jag vet bara vad det gör för att få mig att må bättre, både fysiskt och psykiskt. För att ta reda på vad som egentligen är sant bad jag läkaren Håkan Löfving på Löfvingkliniken att reda ut vad Botox egentligen är, vad det används till och inte minst hur man ska använda det utan att ta några risker, vilket många verkar vara oroliga för. Mycket intressant text. Hoppas det hjälper. Texten är lång men läs gärna igenom, det är oerhört intressant.
Kram Johanna
//
Botulinumtoxin, som oftast säljs under namnen Botox, Vistabel eller Azzalure, bildas av en bakterie som heter Clostridium Botulinum. Intressant nog är det det enda helt genuina naturmedlet som apoteket har kvar i sitt sortiment. Närmsta släktingen till Botox är stelkrampstoxin som bildas av en närmast tvilling till den bakterien, Chostridium Tetani. De finns på samma ställen, så om man får i sig botulinumbakterier så sker det på samma sätt som man får stelkramp, det vill sägs, jordiga sår, dåliga konserver och så vidare. Eftersom de båda är närmast helt identiska trots att de gör rakt motsatta saker, det vill säga, ger kramp istället för avslappning så har den en gemensam egenskap – det är lika lätt att bli immun/vaccinerad mot båda.

img_1523

IMG_5111.JPG

Nu vet vi sedan 20 år exakt hur mycket och hur ofta det kan ges utan risk för immunitet. Dessutom, vid kosmetisk/estetisk användning finns inget känt fall av immunitet beroende på att doserna som då ges är så låga. Så, som någon kommenterade på bloggen: ”efter några år blir man immun mot Botox” är helt osant.

Botox kallas ofta för ”nervgift”. Sanningen är att Botox varken påverkar nerv eller muskel utan blockerar signalerna från nerv till muskel genom att blockera den signalsubstans (acetylkolin) som ska förmedla impulserna. Det blockerar i själva verket alla motoriska impulser, det vill säga, nervtrafik inifrån och ut mot periferin på det ställe det injiceras. Botox är extremt specifikt för just detta och är följaktligen inget ”allmänt gift” som t ex stryknin, cyankalium och så vidare. Om du dricker det, häller det i håret, droppar i ögat, sprutar jättedoser intravenöst eller för den delen rakt in i hjärtat (som styrs av adrenalin) så händer ingenting. Det måste injiceras där det finns just den specifika signalsubstansen acetylkolin. Annars är det verkningslöst. Botox sprider sig inte mer än cirka fem milimeter från det ställe det injiceras.

img_1521

Om något gör det rakt motsatta, det vil säga, blockerar impulser utifrån periferin och inåt på det ställe det injiceras så är det precis vad lokalbedövning gör. Men ingen kallar lokalbedövning för nervgift. Trots att lokalbedövning faktiskt går in i och påverkar själva nerven i motsats till Botox. Det är bara en fråga om språkbruk. Botox blockerar bara motorik och kan inte påverka känselnerver.

Vi har nu använt Botox som läkemedel i 27 år. Utvecklingsfasen av läkemedlet var 25 år. Med andra ord har vi i år, 2016, 52 års erfarenhet av injektion på människa. På den tiden har man inte ens sett ett enda säkert fall av ens allergi eller överkänslighet. Och inga andra negativa effekter heller, för övrigt. Estetiskt behandlade patienter som följts i över 20 år har samma goda effekt nu som då och inga negativa konsekvenser av något slag som finns beskrivna eller publicerade.

IMG_6061.PNG

Av intresse att veta är att 90 procent av all Botox används för medicinska behandlingar och bara 10 procent för estetiska. Men det är roligare att läsa om Tom Cruises rynkor än om att vi behandlar multisjuka och CP-skadade barn från två års ålder – de har tidigare gjort cirka 15-17 operationer innan 18-årsdagen, det vill säga, tillbringat hela barndomen i rehab. Nu gör de sin första operation kring 17-18-årsåldern på grund av att vi korrigerar dem med Botox. De har fått ett helt nytt liv.

Det finns nu cirka 115 publicerade medicinska användningsområden, till exempel migrän/spänningshuvudvärk (där cirka 90 procent får en kraftfull bättring, tandpressning och- gnissling, tennisarmbåge (man dämpar de överlastade musklerna som orsakar inflammationen i armbågen), nack-skulder-ryggspänningssmärtor, svettproblem (Botox blockerar körtelmotorik lika bra som muskelmotorik) med mera. En intressant ny användning är att blockera bröstmuskeln innan insättning av bröstimplantat. Man blir då närmast helt smärtfri efter operationen och det läker ihop mycket snabbare så konvalescensen förkortas betydligt och vid insättning av titanimplantat i munnen eftersom nerven till tanden förstörs så man tappar känseln och många därför inte känner att de pressar tänderna vilket är ett vanligt problem. Även där blir inläkningen mycket säkrare och snabbare och man undviker att patienten efteråt börjar pressa tänder på grund av att de inte känner dem.

img_1527

Estetiskt används Botox för att ta bort rynkor, lyfta och forma ögonbryn, smalna av näsor (blockeras näsrynkmusklerna så förtunnas de men återkommer om man avslutar behandlingen och de då kan användas igen), lyfta mungipor, ändra ögonens form, lindra överläppsrynkor, ta bort överdriven exponering av tandköttet när man ler (”Gummy smile”), ”Soft lift”, det vill säga, strama upp käklinjen (”Nefertitilyft” och många andra saker. Effekten kvarstår 3-5 månader.

IMG_2872-0.png

Avslutar man Botoxbehandlingen efter till exempel tio år så börjar huden helt enkelt rynkas på nytt från den tidpunkt man avslutar den. Huden har inget minne så man får inga ”retroaktiva rynkor”.

img_1705

Men hur ska man veta vart man ska gå? En fantastisk sak som kommer att starta i november är något som heter ”Säker Klinik”. Det är försäkringsbolaget IF som då kommer att bedöma och certifiera kliniker som de efter bedömning ser är så kvalificerade att de vid de klinikerna kommer att erbjuda en behandlingsförsäkring kostnadsfritt till patienterna där man får hjälp inom 48 timmar om någon komplikation uppkommer. Patienten får vid besöket en broschyr där telefonnummer och andra kontaktuppgifter står och man kan ringa dem direkt. Titta på http://www.sakerklinik.se/#start så ser du hur det kommer fungera. Start under november som sagt.

Vad tycker du om Botox? Kommentera här!

2016-10-04 Johanna Toftby ,

Kommentarer

Therese 4 år sen

Hej!
Måste säga att botox hjälpte mig att få bort mina svettningar i ansiktet. Låter konstigt men sant. Har alltid svettats på sidorna av näsan och på överläppen på somrarna och lidit något kopiöst av det för jag har inte velat vara ute bland folk ifall jag skulle börja svettas. Inte kul när det nästan rinner i ansiktet…Fick då tipset att testa botox och jösses vilken grej! Mina svettningar i ansiktet försvann och ytligt kanske men mitt självförtroende började sakta komma tillbaka och jag ville hänga med kompisarna ut på uteserveringar igen :)
Jag har nu oxå testat botox i argrynkan mellan ögonen och det är helt pga att se frächare ut och det är väl inget fel med det heller:)
Kraam

Mia 4 år sen

Hej Johanna
Botox eller inte botox? Det är verkligen upp till var och en att avgöra om man vill ha. Folk får spruta in precis vad och hur mycket dom vill.
Men jag kan reflektera över resultaten av det. En del ser så plastiga och stela ut, ja dom ser nästan döda ut. Dom ler men det syns inte, dom är arga men det syns inte. Ett dött ansikte vilket är lite trist tycker jag. Reflektioner.
Jag har även reflekterat över bilder på dig. På senare tid kan jag ha tänkt…att du snörper på munnen/duckface när du ler med stängd mun. Är inget jag sett innan. Och det ser så trist ut med snörpande munnar. Bilden i inlägget så blir du snygg med botox…där ser munnen snörpig ut/duckface och det är inte jättefint på ett övrigt fint ansikte. Tillfällighet bara?
Vad gäller din medverkan i Malou förstår jag inte dom som klankar ner helt på hur du ser ut där. Har tittat och tittat men det ser naturligt ut. Ämnet var ju inte skönhet och inte botox utan hur man tar sig ur depression. Är bara trist att du knappt fick komma till tals.
Så…vill man använda botox och oavsett resultat…så är det den personens val…och andra kan bara ha åsikter…reflektera över det…men man behöver inte bli dum mot botoxanvändare…är som när någon köpt ny tröja t ex…och man får frågan om den är snygg…och man tycker den är riktigt ful…då räcker det med att svara…det är inte min stil…och det är ju du som ska ha den…samma med botox…inte min grej men vill du använda det så gör det :-)
Åsikter kan och får man ha…en del behöver man inte leverera och endel kan man säga på ett smidigt sätt.
Ha en skön helg!

Ellen 4 år sen

Förstår inte problemet, det är Johannas kropp och hennes val. Tror säkert inte hon har lagt sig under nålen utan att läsa på ordentligt om ämnet..
Skulle vilja veta vad alla besserwissers härinne egentligen utsätter sina egna kroppar för… Men man får ju anta att de är rök- och alkoholfria, alltid äter nyttigt och inte har ett uns övervikt. Om inte ska man nog bara knipa igen truten.

Caroline 4 år sen

Vilken skillnad det är på sin före- och efter bild. Du är fin på båda korten men det är rätt kul att se vad både kost och träning i kombo kan göra. Tummen upp!! <3

Anna 4 år sen

Håkan Löfving,
flera av läsarna var intresserade av botox som migränprofylax. Dvs. att man får injektioner på utvalda platser (ej enbart i ansiktet) med ett visst intervall. För att få en uppfattning om var dessa punkter är gav jag rådet att googla PREEMT samt läsa på fass. Om det finns bättre/mer aktuell bild på vilka platser man får botox på vid migrän så får du gärna länka. Det är ju ändå skillnad på botoxbehandling vid migrän samt botox för estetisk korrigering.

Svar på kommentaren:
Håkan Löfving 4 år sen

Hej Anna!
Det finns hur mycket som helst att läsa om det. Jag menar definitivt inte att klaga på PREEMPT men det var en serie studier avsedda enbart att visa att Botox har signifikant positiv effekt. Och det lyckades studierna med. Andelen patienter som upplevde positiv effekt var ca 67%. Men i en sådan studie måste man av nödvändighet göra lika på alla och vi vet sedan länge att injektionerna måste individualiseras. De flesta kunniga behandlare som tillämpar den principen ligger betydligt högre, runt 90-93% som fortsätter behandlingen pga dess effektivitet.
Börja med att gå till https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01686581 så kan du läsa lite om REPOSE som adresserar just detta – dvs “hur kan det bli ännu bättre?” Där finns också lite hänvisningar till andra sajter och sidor du kan titta runt på.

Hälsar,

// Håkan Löfving

Håkan Löfving 4 år sen

Hej Anna!
Det finns hur mycket som helst att läsa om det. Jag menar definitivt inte att klaga på PREEMPT men det var en serie studier avsedda enbart att visa att Botox har signifikant positiv effekt. Och det lyckades studierna med. Andelen patienter som upplevde positiv effekt var ca 67%. Men i en sådan studie måste man av nödvändighet göra lika på alla och vi vet sedan länge att injektionerna måste individualiseras. De flesta kunniga behandlare som tillämpar den principen ligger betydligt högre, runt 90-93% som fortsätter behandlingen pga dess effektivitet.
Börja med att gå till https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01686581 så kan du läsa lite om REPOSE som adresserar just detta – dvs “hur kan det bli ännu bättre?” Där finns också lite hänvisningar till andra sajter och sidor du kan titta runt på.

Helena 4 år sen

Man kan sminka sig… ha rent hår, rena kläder… ett leende på läpparna. Det gör mycket! Att känna behovet av att spruta in saker i ansiktet tycker jag bara är sorgligt. Jag antar att du inte bara gör det för migränens skull? Mycket av sitt välbefinnande kommer inifrån, är man tillfreds med livet och känner sig lycklig så behövs inga sprutor.

Svar på kommentaren:
Hanna 4 år sen

Kan vara så att man känner sig väldigt tillfreds med livet, nöjd och glad- men utsidan matchar inte riktigt insidan. Man ser arg ut, el sur ut och man inte riktigt “känner igen sig”.

Lena Emanuelsson 4 år sen

Hmm intressant!
Varför nämner inget något om mycket plågsamma djurförsök? Såg för några år sen Kalla fakta där de visar hur det går till att ta fram denna nervblockerare o det var ingen vacker syn kan jag säga. Massor med råttor fick sätta livet till för varje batch man tar fram för att det är farligt i för stora mängder. Råttorna dör en mycket plågsam död o det för att vi ska bli rynkfria.
Enligt det TV-programmet som man ändå får bedöma vara seriöst så ÄR det väldigt farligt för människan i för stora doser. Att din läkare säger att man kan injicera det direkt i hjärtat utan effekt låter helt crazy efter att ha sett detta.
Nu vet jag att man, efter påtryckningar senare år, börjat att testa det på cellnivå. (Vems celler då kan man undra?)
Ja, det är jättebra i medicinskt syfte! Det är ju ingen lek med svår migrän, får jag anta.
Men det låter inte som att det är huvudsyftet! I ena raden “jag vill lyfta Botox som räddare i nöden mot migrän” o nästa “åh en tjej som mådde så dåligt för sin näsa så a

Svar på kommentaren:
Lena Emanuelsson 4 år sen

Oups.. snablarns telefon! Gick iväg för tanyidigt.
Jag tycker att man kan göra som man vill men kan inte riktigt komma över den där läbbiga dokumentären bara.

Håkan Löfving 4 år sen

Hej Lena!
Tack för ditt inlägg. Det kan nog glädja dig att höra att mycket hänt sedan “Kalla fakta” för några år sedan.
Sedan dess har tillverkaren Allergan utvecklat ett system för test istället på cellkulturer så 95% av all testning görs numera på celler i odlingsskålar. Att det inte är 100% beror på att amerikanska FDA och europeiska motsvarigheten EMEA helt enkelt inte hunnit bli klara med godkännandet av de tester som behövs för de sista fem procenten. Läs här så kan du googla vidare utifrån det:
http://cia1.allergan.com/responsibility/product_safety_and_animal_testing.htm

Botulinumtoxin är extremt specifikt i att det blockerar en signalsubstans som heter acetylkolin. Hjärtverksamheten styrs av adrenalin. Så det är inget “crazy” i det och söker du runt kan du själv hitta dessa studier. Dock finns det nerver i hjärtat som använder acetylkolin och där har man börjar använda Botox för att behandla förmaksflimmer och annat vilket ser väldigt lovande ut. Se exempelvis här (men sök också själv!): http://www.everydayhealth.com/columns/jared-bunch-rhythm-of-life/botox-injections-in-the-heart-eliminated-atrial-fibrillation/

När man får i sig Botulinumtoxin i naturen så får man det på samma ställen som från dess närmaste släkting, Stelkramp. Dvs jordiga smutsiga sår, skadade eller dåliga konserver mm. Vi har haft 7 fall av botulism sista 10 åren i Sverige (och 3 fall av stelkramp för övrigt) och jag har varit inblandad i 3 av dem. Det sista fallet som finns beskrivet i Läkartidningen (där jag var inblandad som rådgivare) inträffade kring midsommar 2014.
Man kan med olika metoder räkna ut att den gången fick patienten i sig flera miljoner högre dos än vid en medicinsk eller estetisk behandling..
Läs här: http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Fallbeskrivning/2014/03/Botulism-ar-en-behandlingsbar-mycket-sallsynt-forgiftning/
Som du kan läsa och förstå så orsakar ju sådana enorma mängder att det “svämmar över alla bräddar” men drabbar skelettmuskulaturen (ungefär som att få Curare vid en operation) men som du ser hände inget med varken hjärta, tarmar elller andra inre organ. Problemet var andningen eftersom andningsmuskulaturen naturligtvis påverkas, så hon behövde ett par veckors respiratorvård. Att notera dock är att hon var i fullt arbete 4-5 månader efteråt. Och utan några skador eller men efteråt!
Som jag skrev i förata inlägget används 90% av all Botox av medicinska skäl och 10% till estetik. Så det är verkligen den medicinska användningen som är huvudsyftet.

Anya 4 år sen

Det en läkare/forskare skriver kan knappast tas om en absolut sanning. Det är allmänt känd att det inom alla slags vetenskaper finns motstridiga åsikter. Dessutom är denne läkare företagare med ett egenintresse i att folk vill få botoxbehandlingar.

Svar på kommentaren:
Katja 4 år sen

Men Botox är ju indicerat vid kronisk svår migrän….

Anya 4 år sen

Inte enbart. Om man injicerar det i ansiktet i estetiskt syfte så “måste” det efter ett tag fyllas på. Då har det alltså uppstått ett “behov” av botox hos personen? Men om man INTE har – verkliga eller inbillade – komplex för sitt utseende och skiter i botox, då uppstår heller inget konstlat behov av det. Vad händer den dagen personen kanske inte kan fortsätta med botoxbehandlingar? Personen måste vara fruktansvärt rädd för hur hon/han kommer att se ut då.

Malin 4 år sen

Men “Anya” du verkar inte riktigt klok.
Är du en läkare här inne som ska tillrättavisa allt och vet bäst? Som du inte vet.

Suck …

Håkan Löfving 4 år sen

Till Anya.
Naturligtvis har du en bra poäng. Arbetar man med detta är man självklart jävig i frågan. Och du har också rätt i att det kan vara “vanebildande”. Men oftast beroende på att resultatet av en bra behandling uppskattas estetiskt och att man själv mår bra av det. Oftast är det inte att personen har komplex utan det vanligaste är som en kvinna sade till mig en gång: “Rynkor ger karaktär men det kan bara vara lite måtta på karaktären kanske”.
Jag tycker, och lever väldigt strikt efter åsikten att om någon uppenbarligen har komplex, överdrivna önskemål eller annat så är det läkarens/behandlarens ansvar att säja nej också. Allt kan gå till överdrift och oseriösa behandlare gör saker som de prackar på en patient med dåligt självförtroende. Inte bra. Vi är i grunden vårdpersonal som ska ha moraliska och etiska värderingar. Inte bilförsäljare.

Hälsar,

Håkan Löfving

Anya 4 år sen

Till Håkan Löfving,
Jag är lite äldre än Johanna, har inga rynkor, och ser lika bra ut som hon. Jag har inte ett perfekt utseende naturligtvis, men jag är fullt nöjd och känner inga behov av att “förbättra”, och det räcker för övrigt med att vara ren och välvårdad och sköta huden. Johanna eller någon annan borde ställa sig frågan om hon verkligen skulle vara så missnöjd med sitt utseende om hon inte använde botox? Om hon bara gjorde det för att bli av med migränen så skulle jag kunna förstå det, men det andra . . . nej. Vad jag menar med vanebildande var inte den estetiska effektens verkan på känslorna, utan att huden/ansiktet måste ju också vänja sig i sin elasticitet etc, i att det sprutas in “fyllnadsmaterial”? De estetiska behandlingarna går väl inte på högkostnadsskyddet? Tänk då om någon börjar regelbundet injicera botox och sedan av någon anledning händer det något som gör att man inte har möjlighet att fortsätta med dessa behandlingar (förändrade förhållanden, andra prioriteringar, etc).
Dessutom tror jag inte det är bra för migränen heller egentligen, för det är ju bara symptombehandlande! Men jag kan förstå att man gör det om man desperat griper efter halmstrån där inget annat har hjälpt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Kära Anya. Glad att du är nöjd med dig själv, men låt oss andra göra som vi vill. Det skulle du behöva ta till efter alla kommentarer jag ser du skriver till många- Valfrihet. Du bestämmer inte över någon annan än just dig själv.
Du är inte Håkan jag går till. Du är du.
Du kan inte tala om att min migrän inte får ta botox.
I all välmening. Ta till dig detta, jag har sett vad du skriver till många läsare och en del på Facebook.
Du får tycka jag gör alla fel i världen. Men du gör dina val och jag mina.

Anya 4 år sen

Kära Johanna,
Visst får du göra som du vill, och visst gäller detta alla. FORTFARANDE – DU öppnade det här blogginlägget med att fråga – “vad tycker ni om botox? naturligt eller onaturligt? skrämmande eller inte?”.
Då kan du ju inte heller bli sur för att du får kommentarer som inte stämmer överens med dina val och åsikter.

Du har bjudit in till att få både medhåll och mothugg, och får du kritik så får du naturligtvis ta den. Anser jag. Det är för övrigt NATURLIGTVIS INTE menat mot dig personligen, jag skulle säga samma sak till vem som helst som använder botox.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Ger upp.
Du måste ge dig att migrän botas av botox.
Det jag menar.
Släpp det bara. Botox är grymt för dom som är sjuka av svår migrän.
Sedan allt du skriver till alla andra ….
Tänk dig för ibland.
God natt :)

susanne 4 år sen

Hej min åsikt är att var och en blir salig på sin tro. Vill man så gör man. Viktigast är välbefinnande. Må bra i sig själv. Om det sen innefattar botox restylane eller annat så är det upp till varje vuxen person.

Kristin 4 år sen

Du är söt Johanna och gör som du vill. Skönt om det hjälper mot migrän. Jag ser ingen skillnad på före och efter. På en före-bild har du annan frisyr och hårfärg. Dessutom kanske några kilo extra. Svårt att jämföra då. Kanske tar du inte så mycket botox? Ha det!

Ulla 4 år sen

Botox helt ok. Men varför doktor utan handskar vi d behandling?

Svar på kommentaren:
Håkan Löfving 4 år sen

Bra, motiverad fråga och kommentar. Botox ges ju så ytligt i huden det går. Så infektioner är extremt sällsynta. Och de gånger de uppkommer så ser de ut som en liten plita bara som patienten knappt noterar.
Handskarna är bara till för att skydda behandlaren och inte patienten. Eftersom det är en nål så hjälper inte handsken om jag skulle råka sticka mig själv. Vi har också ett frågeformulär där vi specifikt frågar om patienten har blodsmitta (oftast HIV eller Hepatit C) och om så är fallet, eller om vi är osäkra, så har vi specialhandskar som nålen inte tränger igenom plus i övrigt de speciella rutiner som gäller för blodsmitta inom sjukvården. Rutinmässigt kan man inte använda de tjocka specialhanskarna eftersom det blir väldigt svårt att injicera med dem. Men när de är nödvändiga så måste vi, för vår egen skull.

Hälsar,

// Håkan Löfving

Amanda 4 år sen

Du var jättefin i klippet (blev tvungen att leta upp det och kolla).

Hur kan det reta folk så mycket att någon bryr sig om sitt utseende? Känns skrämmande att botox upprör mer hos vissa än vad krig och dödande gör.

Dessutom så tror jag det ör vanligare än man tror. När jag berättade för omgivningen att jag har botox i ansiktet visade det sig att en del jag kände hade både botox och fillers utan att jag visste om det och många var intresserade av att testa.

Elin 4 år sen

Blev tvungen att gå in på Malou efter tio och titta på klippet ni beskriver och jag håller med, nog ser det lite stelt ut, hoppas någon i din närhet talar om det för dej också så du förstår att det inte handlar om avundsjuka.

Svar på kommentaren:
Eva 4 år sen

Fast huvudsaken är väl att Johanna själv är nöjd eller hur!? Sen har man olika smak o syn, själv tycker jag Johanna var jättefin i rutan!

Ann-sofie 4 år sen

Fy fan skäms era hyenor, jag tror knappt det är sant vad en del skriver. Vem bryr sig! Jag tittade på klippet (utan att behöva gå in efter för att se VAR HON VERKLIGEN STEL…)) Johanna var skitsnygg!
allvarligt? Skäms era bitterfitter.

Camilla 4 år sen

Du har ju stora problem Ann-Sofie med ditt ordval och attackerar dom som har kommenterat.
Skäms på din bekostnad, sånt behöver nog inte Johanna få skrivet på sin blogg.

Lise 4 år sen

Jag tycker att man få göra precis som man vil!! – men jag tror inte att jag kommer att göra botox – jag er 50 och har rynkar och det syns, att jag er 50 och det är det rätta för mig … men alla får göra det dem tycker är rätt för dem

Anni 4 år sen

Vad säger läkemedelsverket, socialstyrelsen? Remitteras man av sin läkare eller ger dom på vårdcentralen? Det måste ju vara en revolution! Men om man vill göra det för att se evigt ung ut? Och vart försvinner giftet i kroppen eftersom man måste fylla på?

Svar på kommentaren:
Håkan Löfving 4 år sen

Hej Anni!
Både läkemedelsverket, Socialstyrelsen och TLV har godkänt Botulinumtoxin för både estetisk och medicinsk användning.
För medicinsk användning kan man remitteras av offentlig vårdgivare till sjukhus eller annan offentlig vårdenhet som gör behandlingar. Det skrivs i de flesta fall då ut på recept och apotekets högkostnadsskydd gäller. Som jag skrev i texten används 90% av all Botox mör medicinska behandlingar.
För estetiskt bruk på privat vårdenhet (t ex hos oss på Löfvingkliniken) varken kan eller får en offenlig vårdenhet remittera. Det behövs inte heller utan man kontaktar kliniken direkt. Den Botox vi använder här köper vi in själva på rekvisition och där gäller inga rabatter utan man får betala kostnaden för läkemedlet själv. Det ingår i priset.
Botulinumtoxin är ett helt vanligt protein så det försvinner ur kroppen på samma sätt som alla andra främmande proteiner du får i dig. Så om du äter ett ägg, en hamburgare eller får Botox injicerat så försvinner det ur kroppen på mellan 48-72 timmar. Främmande proteiner bryts ner till aminosyror som man sedan kissar ut.
Men effekten är kvar eftersom Botox blockerar signaltrafiken mellan nerv och muskel, även om det blockerar på molekylnivå. Det är som att gå till frisören. Saxen klipper och sen är den borta, du behöver inte ha saxen kvar i håret för att behålla frisyren.
Sedan läker det blockerade systemet ihop. Det är konstruerat för att läka sig. Vissa strukturer i kroppen är sådana till sin natur. Att det inte skulle läka är lika troligt som att du skulle upptäcka att håret eller klippta naglar plötsligt skulle sluta växa ut igen. Eller ett sår får för sig att strunta i att läka sig. T om när man fysiskt klipper av en nerv, t ex som vid en amputation, så försöker de kapade nerverna växa ut i tomma intet och kan skapa besvärliga amputationssmärtor. De är strukturer som alltid strävar efter läkning. Eftersom Botox inte gör någon åverkan på själva nerven så händer detta aldrig vid en Botoxblockad.
Och som jag också skrev i texten om du läser noga, Botox påverkar i själva verket varken själva nerven eller muskeln utan den kontakt mellan dem som förmedlar impulser. Därför är det faktiskt riktigare att kalla lokalbedövning (som istället blockerar impulser utifrån och in, dvs känsel) och som faktiskt påverkar själva nerven för ett nervgift. Det är bara semantik, hur man använder ord och uttryck.

Ann-sofie 4 år sen

Hahahaha helt underbart att en läkare går in och svarar er här.
Bra jobbat Johanna som har en läkare i ryggen på bloggen.

Anna 4 år sen

Ni som blivit av med migränen med hjälp av botox, har ni blivit remitterade av era läkare då? Vad kostar det i så fall?

Svar på kommentaren:
Eli 4 år sen

Jag blev remitterad av husläkaren till neurolog och är mkt nöjd med resultat efter tre behandlingar.

Eli 4 år sen

Ps! Betalar inget då det är en medicinsk behandling ds

Anna 4 år sen

Om man har fått diagnosen kronisk migrän, dvs huvudvärk mer än 15 dagar varje månad, i tre månader eller mer i rad skall man få förebyggande behandling. Alltså att man tar tabletter varje dag, även huvudvärksfria dagar. Tex inderal, candersartan eller saroten. Hjälper inte detta kan det bli aktuellt med botox. Botox vid migrän ges på vissa punkter i panna, huvud, nacke och axlar (googla PREEMT). På fass står det bra om läkemedlet botox.

Katja 4 år sen

Vid kronisk migränbehandling ingår Botox i läkemedelsförmånen. När du kommit upp i den summan 2.200 kr under 12 månaders period för receptbelagda mediciner betalar man inget mer inom dom 12 månaderna. Sedan börjar det om…tack vare att vi betalar skatt! Tänker på nya dyra sprutor för reumatisk sjukdom som skulle kostat mig 22.000 kr i månaden utan högkostnadsskyddet!

Ann-sofie 4 år sen

Måste ge mig in i detta. Till er läsare. Johanna skriver rakt ut vad hon tycker, hon står för detta.
Hur många bloggare gör det tror ni? Jag har sett tydligt på många bloggerskor hur dom lägger både det ena o det andra.. sedan får dom frågor om botox men aldrig några svar.
För inte tala om dom bloggarna som sitter på stängt kommentasfält, släpper fram de som passar dom själv

Jag följer en del bloggar, jag gillar inte botox men jag dömer ingen..
Starkt Johanna! Skönt det hjälper mot migrän, vem vill ligga sjuk?

Svar på kommentaren:
Eva 4 år sen

Håller med, starkt och ärligt att stå för det, finns flera bloggare som hymlar med att de har botox trots det tydligt syns ibland, blir bara fånigt att neka. Och bloggare som har stängt kommentarsfält o godkänner kommentarer men som ändå släpper fram näthat, elakheter o förtal om andra, trots att de själva ofta säger Nej till näthat, märkligt!
Ja alla har rätt att göra som de vill och tycka som man vill!

Ann-sofie 4 år sen

Håller med dig Eva. Falska bloggare som inte vågar ha öppet kommentasrfält. Hänger gärna ut andra istället.
Usch.

Sara Hall 4 år sen

Humor att en del bara måste kommentera inslaget från Malou “blev rädd” “såg onaturligt ut” m.m. Jag undrar om vi sett samma inslag?! Du såg pigg och fräsch ut med massor av lyster i huden! Såg inget av det stela och onaturliga de nämner!!

Svar på kommentaren:
Annelie 4 år sen

Håller med! Vad är det för kärringar här inne, man får sig ett riktigt gott skratt. Jösses… Johanna du är grym! Såg inslaget hos Malou, lysande på att det positiva du hade att säga vad träning hjälpte dig. Sedan såg jag en snygg tjej, inget annat.
Skäms er som kommenterar hur en människa ser ut.

Katja 4 år sen

15 dagar eller mer i månaden med huvudvärk,ljuskänslig, illamående är kronisk migrän. Så du hade så mycket besvär och provat andra läkemedel som inte hjälpte? Då kan man få Botox behandling om jag förstått det rätt.

Svar på kommentaren:
Håkan Löfving 4 år sen

Hej Katja!
Ska man vara lite mer precis och petig så ser den exakta definitionen av kronisk migrän ut så här (definierat av IHS, International Headache Society): “Minst 15 huvudvärksdagar i månaden (endera spännings- eller migränvärk) varav minst 8 migrändagar under >3 månader.

Och ja, då kan man få behandling med läkemedlet utskrivet med högkostnadsskydd.

Att, som signaturen Anna skrev ovan, googla på PREEMPT kan man göra men det är nu en gammal studieserie. Den visade postitiv effekt hos 67%. Sedan dess har nya globala stuier gjorts, bl a REPOSE och PASS som ännu bara är presenterade på möten och konferenser där man tittat på vilka som är de mest effektiva punkterna och doserna och där effektiviteten ligger över 90%. Som sagt, de har ännu inte hunnit publiceras i vetenskapliga tidskrifter men kommer snart ut.

Hälsar,

// Håkan Löfving

Sosso 4 år sen

Heta kommentarer om ett hett ämne…. Vad vuxna människor gör med sina kroppar så länge det inte skadar någon annan är väl upp till dem. Själv är jag inte så sugen på botox och gillar mitt fejs, visserligen med gäddkäft och kråkspark(jösses jag har nog en hel fauna där!) men det är ok för mig. Min enda erfarenhet av botox är att min son fått det av medicinska skäl( grav CP-skada med spacisitet) och ibland har det gett god effekt och ibland mindre god effekt. Och, ja, det var med mycket blandade känslor vi påbörjade den behandlingen när man tillsammans med neurolog och ortoped gått igenom för och nackdelar. För det finns risker(som med alla läkemedel) och forskningen runt just barn/ungdomar är inte lika stor som runt vuxna. Sen är botox räddningen för många med svåra sjukdomar. Det som är viktigt är väl att hålla diskussionen runt detta läkemedel nyanserad.

Ullis 4 år sen

Hej!
klart alla gör som dom vill men jag tycker oxå det finns en poäng med vad vi signalerar till våra ungdomar…
Tycker oxå det är skillnad på det medicinska som botox kan vara bra emot och när det är rena skönhetsingrepp. Tycker tyvärr du bara lyfter det medicinska här då du har gjort andra ingrepp med botox. Förstå rätt nu och ta det inte som kritik…

Svar på kommentaren:
Annie 4 år sen

Botox som skönhetsingrepp signalerar ingenting annat än “du duger inte som du är”…sorgligt.

Ann-sofie 4 år sen

Eller också signalerar man att alla gör som man vill. Jag har också barn. Jag har tagit Botox i flera år. Min dotter mår jättebra, även min son. Varför ska det hyschas och inte var och en står för vad man gör. Tröttsamt läsa en del kommentarer fast säkert en del skulle mer än gärna ta botox men är rädda för vad omgivningen ska säga!

AG 4 år sen

Vart försvinner botox’et ? Eftersom det måste fyllas på? Säkert en dum fråga.

Svar på kommentaren:
Håkan Löfving 4 år sen

Hej AG!
Ingen dum fråga alls!

Den är redan besvarad i kommentaren till Anni om du tittar ovan!

Med vänlig hälsning,

// Håkan Löfving

Anna 4 år sen

Jag glorde botox i pannan en gång . Trots att han som gjorde det var plastikkirurg och gått utbildning för injektioner fick jag hängande ögonlock som satt i ca tre månader. Det var hemskt! Fråga till Håkan: Är det “otur” eller dåligt placerad injektion när det blir hängande ögonlock?

Svar på kommentaren:
Matilda 4 år sen

Vet inte svaret men jag gör själv botox i panna och argrynka och upplever då att ögonlocken hänger lite.. Hon jag gör hos beskrev det som att man alltid omedvetet lyfter ögonbrynen och därmed ögonlocken. Är dock inte mycket och besvärar mig inte alls. Vet inte hur mycket det var för dig?

Jennie 4 år sen

Sprutade botox i pannan för första gången för några månader sedan och fick första veckan/orna ordentligt hängande/tunga ögonlock. Gjordes av en erfaren och duktig kirurg som berättade att det är en biverkning som drabbar vissa. Ev försvinner det efter några veckor, annars kan man behöva läggning botox även vid ögonbrynen och labella (bekymmersrynkan). Blev nöjd med min släta panna, har även migrän som jag däremot inte märkte skillnad på. I förlängningen känner jag nog inte att jag kontinuerligt vill lägga tusenlappar på botox.

Håkan Löfving 4 år sen

Hej Jennie!
Plastikkirurger gör ju inte så mycket injektioner jämfört med de mer erfarna injektionsspecialisterna.
Men att få hängande ögonlock är en känd biverkan som uppkommer pga att man lagt injektionen för nära muskulaturen som lyfter ögonlocket. Eftersom anatomin varierar hos alla så är det något som kan hända vem som helst, även om det sker ytterst sällan om du har en riktigt duktig behandlare.
Ofta har man någon skada i området som gör att Botoxen läcker ner mot ögonlocket. Det kan vara att man genomgått en plastik för att ta bort extrahud över ögonen och, för några år sen, när det hände mig, visade det sig att patienten som 3-åring trillat in i ett värmeelement av den gamla vattenburna typen och spräckt skallen. Utan att det syntes något, och det är ju inte precis något man berättar när man går och gör något sådant här. Så endera en gammal skada som förstört de olika skikten i vävnaden eller att man medfött har en anatomi som ökar risken.
Eftersom jag markerar och fotograferar varenda patient så jag vet exakt hur mycket jag lagt exakt var så kan jag se till att undvika det fortsättningsvis. På de 2 patienter jag berättade om här så flyttade jag bara de två injektionerna precis ovan ögonbrynen någon millimeter och sedan dess har det aldrig hänt mer.
Det är också så att naturen tycker det är så viktigt att kunna öppna ögonen att man har dubbla system, ett som man styr med viljan och ett som styrs av autonoma (ofrivilliga) nervsystemet. Det sistnämnda påverkas inte alls av Botox, så när ett häng på ögonlocken uppkommer kan man ge en ögondroppe, Iopidine, under ett par veckor. Den stimulerar och stärker systemet man har kvar och tar bort det mesta, eller allt, av hänget. Man brukar behöva använda Iodipine ca 2 veckor, sen brukar hänget släppa (om man inte varit alltför oskicklig och VERKLIGEN gjort fel – då sitter det i längre).
Att komplettera med injektioner i Glabella (dvs området mellan ögonbrynen) gör ingen nytta alls i ett sånt här fall. Möjligen skada om det ånyo läggs så det läcker ner mer.

Hälsar,

// Håkan Löfving

Annie 4 år sen

Du skriver flera ggr att botox är medicin. Då tycker jag att det även ska användas som medicin. Jag menar har man en oerhört svår åkomma där endast botox hjälper så fine, men att hålla på och spruta in i hela ansiktet…? Dessutom tycker jag det är fel att hela tiden skriva “läs vad Håkan skriver”. Jag har svårt att tro att han som dessutom driver en verksamhet om jag förstått det hela rätt har alla svar vad gäller om botox är helt ofarligt eller inte (eller har han forskat i ämnet?), det lär väl istället framtiden utvisa.
På tal om framtiden, hur tänker du där Johanna. Hur länge ska du hålla på och spruta in botox i ditt ansikte? Vill du försöka att se ut som du är yngre än vad du är även när du är 60-70år? Ha en bra dag! :)

Svar på kommentaren:
Håkan Löfving 4 år sen

Hej Annie!
Nja, som jag nämnt är Botox till 90% använt medicinskt och en mindre del, 10 % i estetiskt syfte. Om man vill göra estetiska korrigeringar så är det den personens eget val och man får tycka vad man vill om det personligen men kanske inte “dissa” andra som har andra värderingar.
Lita på att jag inte “har alla svar” och att jag skulle påstå att “Botox är helt ofarligt”. Läs lite i tidigare komentarer jag skrivit ovan så får du en betydligt mer nyanserad bild om mina åsikter.
Eftersom du frågar så har jag i många år forskat kring Botox och deltagit i och gjort många studier av olika aspekter. Dessutom har jag varit i ett antal år sk “Medical advisor” åt tillverkaren Allergan. Och då kan du lita på att det vill till att man är påläst. Det ser företaget till, och kräver, eftersom det är jag som då får alla svåra och trixiga frågor som de inte kan svara på själva.
Men sitta inne med ALLA svar, det gör ingen. Däremot har jag full tillgång till all publicerad litteratur och det material som presenteras på möten och kongresser så, om jag stöter på något jag inte i detalj kan svara på så vet jag var och hur jag ska leta upp informationen.
Jag tycker allmänt att använder man som i mitt fall, specialistläkare i neurologi, ett så potent läkemedel så är det ens förbaskade skyldighet att känna till allt som är rimligt att veta och sedan, om det dyker upp något sällsynt eller ovanligt, veta precis hur man ska leta upp den informationen!
Och apropå “framtiden utvisa” – notera att Botox använts som registrerat läkemedel i 27 år och att utvecklingsfasen var ca 25 år. Vi har med andra ord i år 52 års erfarenhet av injektion på människa. Patienterna har följts sedan dess, en del uppemot 40 år och inget oroväckande har dykt upp än. Den person jag själv behandlat längst har jag haft i 20 år och det fungerar lika bra nu som då. Faktum är att man på de 52 åren ännu inte sett ens något säkert dokumenterat fall av alleri eller överkänslighet mot toxinet.
Apropå kommentaren sist i ditt inlägg till Johanna: Det är ytterst få som gör behandlingar för att faktiskt se yngre ut. Precis som hos Johanna är önskemålet istället att underhålla och bevara det man har, eller i vissa fall förebygga eftersom många noterar hur t ex mamma ser ut och vill undvika att framöver utveckla vissa veck och rynkor som är typiska släktdrag.

Sussie 4 år sen

OJ OJ OJ vad det är het debatt……
Tog själv min första botox för en vecka sedan, ARGA RYNKAN ni vet, JAG ÄR SJUKT NÖJD att inte se arg ut och hellre utstråla lite pigghet.
Och om det kan hjälpa mot migrän eller andra problem så varför INTE TA BOTOX.
Kör på Johanna!!!
Ha en fantastisk höst onsdag.

Emmelie 4 år sen

Jag får botox mot svår migrän och det har förändrat mitt liv, kunde ha 15 anfall i månaden och nu kan jag få ett var 3:e månad. Jag är enormt tacksam för min läkare som erbjöd mig denna behandling. Han är en hjälte i mina ögon. Så enormt tacksam för att botox finns.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Förstår precis.
Det är hemskt. Skönt du blir hjälpt!

Anya 4 år sen

Inte för att jag känner mig “träffad”, för det gör jag inte och har ingen anledning till, men Johanna skriver ju inledningsvis själv “Vad tycker du? Naturligt eller onaturligt? Snyggt eller skrämmande?”. Då måste man ju kunna svara att jag tycker att det är i högsta grad onaturligt och inte förbättrar utseendet, och att jag tror att det inte är bra för kroppen i ett långsiktigt perspektiv, när det är det jag tycker. UTAN att någon fjantiranta påstår att diskussionen urartar till näthat. Ta kritiken, som Johanna själv bjudit in till!

Fanny 4 år sen

Johanna! Jag tycker du är drop dead!! Skönt att det fungerat för dig! Tråkigt att kommentarsfält alltid blir ett forum för vad folk tycker istället för att dela upplevelser om ämnet och komplimanger.. Så mycket vi omringas av näthatskampanjer verkar ändå inte innebörden nått fram till vissa. Jag är glad att du är nöjd med dina beslut och de som inte samtycker får gärna sitta rynkiga och naturliga med sina åsikter om vad skönhet är, alla tycker inte samma. Tycker man inte om botox eller andra skönhetsingrepp eller som i detta fall en trevlig bieffekt för botad migrän behöver man inte känna ett sånt strakt behov av uttrycka hur illa man tycker om dig eller dina val.

Sprid kärlek allihopa, detta är ju en perfekt möjlighet att fråga frågor, bolla idéer, kliniker, eller höra andras upplevelser :)

Anya 4 år sen

Sorry Johanna, jag tror inte på det här. Botox är symptombehandlande, det gör inget åt orsaken åt problemet. Om du har spänningshuvudvärk så tror jag nog att botox kan “hjälpa”, men det blir tillfällig symptomlindring, inte att det gör något åt varför du får spänningshuvudvärk. Kortison är också naturligt men gör i längden kroppen mer skör. Jag för min del skulle inte vilja fastna i något ekorrhjul av evigt behandlande, även om det “hjälper”. Vad vet du, eller läkare eller forskare för den delen, om den långsiktiga effekten av botoxanvändande, som vi ännu inte sett? Det kanske kommer en svidande efterräkning efter ett antal år. Vad gäller utseende, så ser jag, precis som du, väldigt bra ut, och jag har aldrig känt något behov av att “bättra på” det med hjälp av botox. Jag vill dock poängtera att vi alla väljer som vi vill och som vi tror på, och om du verkligen tror på det här så önskar jag dig all lycka till. Jag tror inte på det, och jag väljer andra vägar. Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Nej Anya, Du har fel. Botox hjälper många med svår migrän. Spänningshuvudvärk har jag inte tack och lov. Jag har svår hormonmigrän vid PMS och inga tabletter i världen hjälper. Värst vid äglossning. Botox är det enda läkemedlet som hjälper.
Tack gode gud säger jag, för ligga knockad och inte kunna arbeta är fruktansvärt.
Tänk vad många som slipper sjukskrivning istället när dom får botox för migrän.
Är glad slippa äta hundratals tabletter istället som dessutom inte hjälper.

Anya 4 år sen

Förlåt om jag tog miste på att det var migrän och inte spänningshuvudvärk du har. Faktum kvarstår – du lindrar symptomen, vilket i och för sig även andra läkemedel kan göra. Du gör inget åt orsaken till att du får migrän.
Du kan inte bara skriva “du har fel” – jag har min uppfattning och åsikt om botox och du har din, och det är inte att “ha fel” – vi har olika inställning till det här helt enkelt. Ha en bra dag!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Fast du har fel.
Botox hjälper och det är fantastiskt.
Om du visste vad många som har migrän UTAN orsak. Hormoner, ärftlighet är svårt att “göra något åt” så tala inte om att det är fel.
Att DU inte gillar folk blir hjälpta är en annan sak.

Saraemma 4 år sen

Anya, du har inte själv migrän va? Det finns tyvärr inte alltid “orsaker” som går att åtgärda. Då menar du alltså att migränmedicin inte heller ska tas då, för det tar också bara bort symtomen och inte orsaken? De flesta som har både spänningshuvudvärk och migrän har självklart gjort och testat ALLT som går för att bli bättre. Ibland hjälper inget. Man kan tex ha kronisk migrän. Sen om botox är det rätta, det vet inte jag, det är upp till var och en. Men allt har inte orsaker som går att fixa!

Anya 4 år sen

Nej, jag har inte migrän men jag har fasen så ont i ett knä p g a artros, som jag vet lindras av kortison. Som jag vägrar ta, för i längden gör det leden svagare, även om det hjälper mot smärtan! Samma sak med botox. Du har rätt i att man inte alltid kan hitta orsaken till problemet, men jag tycker inte det ursäktar att man använder symptomlindrande medel som botox. Jag skulle aldrig göra det. Självklart finns det alltid en orsak till problemet, att det sedan kan vara svårt att hitta den och åtgärda den är en annan femma. Som du själv skrev, det är upp till var och en.

Anya 4 år sen

Skärpning Johanna! Jag har aldrig skrivit att jag inte gillar att folk blir hjälpta. Jag har skrivit att jag inte tror att det är en bra metod, även om det hjälper för stunden. Och du kan inte inleda ett inlägg med att fråga vad man tycker, och sen får man inte tycka något negativt eller inte hålla med?

Annelie 4 år sen

Men du Anya är du den som kommenterar på en Fb sida jämt med alla möjliga konstiga kommenterer…. Till sjuka Annica. Du vet allt jämt men Annica svarar dig aldrig. Kanske har fel, då ber jag mycket om ursäkt.
Jag följer Johanna och även Annika. Tycker dom båda är fantastiska som sprider så mycket kärlek och inspiration. Sedan om det är botox, vad har du att säga till Johanna att hon har fel att det hjälper mot migrän.
Blir bara pinsamt.

Anya 4 år sen

Annelie, ja, du har fel. Jag tror nog att Annica vet att jag stöttar henne. Och jag tycker inget negativt om Johanna heller och har inte heller kommenterat hennes utseende på ett negativt sätt. Tvärtom jag skrev att hon ser väldigt bra ut. Min poäng är att det kan man göra även utan botox. Däremot tycker jag att när Johanna bjuder in till diskussion och frågar vad man tycker så får hon tåla att få kritik och inte alla håller med. Så din ursäkt noteras!

Håkan Löfving 4 år sen

Hej Anya!

Se svaret till “Annie” på inlägget hon skrev ett par dagar sedan där hon också frågar om långtidseffekter.
Se sista stycket som jag kopierar in här sist i min kommentar.
Att det är oursäktligt att symtomlindra verkar vara en orimlig synpunkt. Som redan Hippokrates i sin läkared sade redan för ett par tusen år sedan: “Alltid trösta, ofta lindra, ibland bota” gäller fortfarande…
Just cortison är ett tveeggat vapen, precis som du skriver, men det vet vi om och man ska använda det med kunskap och förstånd.
Även Botox ska användas med kunskap och förstånd. Det bryter inte ner och förstör, som du ser nedan ens vid tiotals års kontinuerlig användning och hjälper oerhört många.
Du har artros, beslutat att inte ta cortison men jag gissar att du tar andra inflammationsdämpande och kanske också smärtstillande medel? De botar ju inte heller, medför risk för skador på njurar, hjärta och mage så är man logisk ska du sluta ta dem också. För som sagt, de botar ju inte. Jag förstår inte den logiken.

Så här står det i slutet av kommentaren till “Annie”:
Jag tycker allmänt att använder man som i mitt fall, specialistläkare i neurologi, ett så potent läkemedel så är det ens förbaskade skyldighet att känna till allt som är rimligt att veta och sedan, om det dyker upp något sällsynt eller ovanligt, veta precis hur man ska leta upp den informationen!
Och apropå ”framtiden utvisa” – notera att Botox använts som registrerat läkemedel i 27 år och att utvecklingsfasen var ca 25 år. Vi har med andra ord i år 52 års erfarenhet av injektion på människa. Patienterna har följts sedan dess, en del uppemot 40 år och inget oroväckande har dykt upp än. Den person jag själv behandlat längst har jag haft i 20 år och det fungerar lika bra nu som då. Faktum är att man på de 52 åren ännu inte sett ens något säkert dokumenterat fall av alleri eller överkänslighet mot toxinet.
Apropå kommentaren sist i ditt inlägg till Johanna: Det är ytterst få som gör behandlingar för att faktiskt se yngre ut. Precis som hos Johanna är önskemålet istället att underhålla och bevara det man har, eller i vissa fall förebygga eftersom många noterar hur t ex mamma ser ut och vill undvika att framöver utveckla vissa veck och rynkor som är typiska släktdrag.

Anette Högberg 4 år sen

Jag har ingen åsikt om botoxens vara eller inte vara. Har helt enkelt för lite kunskap.Men din attityd Anya är märklig. Du mästrar både här och på fb om sådant du uppenbarligen inte har kunskap om. Att uttrycka sin åsikt är en sak. Men lite ödmjukhet skadar inte.

marita 4 år sen

är det någon som forskat på vad det gör med hjärnan när du sprutar in botox?

Svar på kommentaren:
Marita 4 år sen

Det är just det mest otäcka tycker jag. Och framtiden kommer utvisa huruvida giftigt det är. Huu skrämmande.
Men att så många idag betalar dyra pengar för att bidra i detta jätteexperiment gör mig mörkrädd.

Med vänlig hälsning,
Marita

Håkan Löfving 4 år sen

Hej Marita!

Vettig fråga och motiverade synpunkter.

Vad som händer när man sprutar in Botox direkt i hjärnan vet man inte mycket om eftersom det normalt aldrig görs. Det är inte många som har önskemål om en slät hjärna.
Nej. Jag skojar bara.
Faktiskt så pågår studier vid den migränliknande huvudvärk som kallas Hortons huvudvärk och är mycket värre än migrän (kallas “Suicide headache”) och mycket svårbehandlad svårbehandlad även om “vanlig migrän-botoxbehandling hjälper ca 50% av Hortonpatienter. Där sprutas faktiskt Botox direkt in i hjärnan.

Läs här och googla vidare och framöver följ vad de kommer fram till:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/botox-i-hjarnan-kan-bota-varsta-huvudvarken/

Apropå “jätteexperiment” med okända framtida fynd om negativa effekter har jag svarat ett par andra som, klokt nog, begrundat det. Det står att läsa i tidigare kommentarer, titta där, men kopierar in del av det här så slipper du leta om det känns bökigt:

Jag tycker allmänt att använder man som i mitt fall, specialistläkare i neurologi, ett så potent läkemedel så är det ens förbaskade skyldighet att känna till allt som är rimligt att veta och sedan, om det dyker upp något sällsynt eller ovanligt, veta precis hur man ska leta upp den informationen!
Och apropå ”framtiden utvisa” – notera att Botox använts som registrerat läkemedel i 27 år nu och att utvecklingsfasen var ca 25 år. Vi har med andra ord i år 52 års erfarenhet av injektion på människa. Patienterna har följts sedan dess, en del uppemot 40 år och inget påtagligt oroväckande har dykt upp än. Den person jag själv behandlat längst har jag haft i 20 år och det fungerar lika bra nu som då. Faktum är att man på de 52 åren ännu inte sett ens något säkert dokumenterat fall av allergi eller överkänslighet mot toxinet.

Karin 4 år sen

Bra att du sprider kunskap om detta. Hade ingen aning om att det hjälper mot migrän bl.a. det är ju fantastiskt! Hade uppfattningen att de flesta som tar botox gör detför att bli snyggare men de flesta gör det alltså i medicinskt syfte. . Oavsett orsak så diggar ja dig som står upp för din åsikt!

Karin 4 år sen

Det visste ja inte att botox hjälper mot migrän bl.a. det är ju fantastiskt! Det är bra att du sprider kunskap om det. Ja hade uppfattningen att det var tvärtom- att de flesta som använder det gör det för att enbart bli snyggare. Och det är ju upp till var och en men ja diggar dig som står upp för dig själv! Verkligen!

Caroline 4 år sen

Helt galet att du okejar botox på detta sätt och får en läkare att agera “försvar” för att du ska få uppbackning kring detta gift. Att du, likaså andra blir av med migrän men att okeja att spruta hejvilt i ansiktet.. jag blir mörkrädd!
Du frågar vad vi andra tycker om botox men tycker någon inte lika så blir du sur.
Obehagligt.

Svar på kommentaren:
EWa 4 år sen

Håller helt med! Fullständigt galet och totalt hysteriskt tycker jag. Snacka om att vara dålig på att bemöta alla typer av åsikter. Skärpning!

Hälsningar Ewa

Annelott 4 år sen

Hej!

Jag tycker att alla ska få göra som dom vill, jag kan bara säga att botox har hjälpt mig med en väldigt svår skelning och har aldrig behövt fylla på, jag fick botox i ena ögot 1997. Önskar jag hade pengar så jag kunde få det för min svåra migrän. Så Johanna kör på!!

Svar på kommentaren:
Anna 4 år sen

Hej Annelott, har du provat akupunktur för din migrän? Om inte så kontakta en sjukgymnast, det tar bara 80kr/gång. Blev av med min huvudvärk efter 5 gånger. Vet att det inte hjälper alla, men värt att prova. Ha en bra dag.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Jag testade akupunktur länge före botox mot min hormonmigrän. Hjälpte tyvärr inte alls. Men för min axel och utarbetade axlar tar jag ibland akupunktur. Även vid mina förlossningar, det hjälpte som avslappning jättebra.

kram Johanna

Katja 4 år sen

Funderade du ett tag innan Botox behandling och hur kändes det innan du visste effekt? Måste vara lättnad nu men många funderar kanske en eller två gånger innan?

Annelott 4 år sen

Hej Anna!

Ja jag har testat det och det har inte hjälpt. Det som hjälper mig nu är receptbelagda tabletter samt mycket vila. Vet många som blir hjälpta med botox, så jag håller med Johanna.

TS 4 år sen

Man gör såklart som man vill, men jag tycker det är onaturligt. Varför inte bara gilla sig själv? Om man gör det ur medicinskt syfte, läs under bif.länk urinläckage m.m, så är det såklart okej. Citat ur text på fass:
“När det gäller kronisk migrän tror man att Botox blockerar smärtsignaler vilket indirekt förhindrar att migrän utvecklas. Dock är sättet som Botox fungerar på vid kronisk migrän inte helt klarlagt.”
http://www.fass.se/LIF/product?nplId=20000616000030

Svar på kommentaren:
Håkan Löfving 4 år sen

Helt rätt. Exakt hur effekten uppkommer vet man inte riktigt. Men det forskas mycket på det. Här är två länkar där du kan läsa text skriven av de som anses ligga främst i det fältet (lite tekniskt, men intressant):

http://www.scielo.br/pdf//anp/v63n1/23623.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24819339

Hälsar,

// Håkan Löfving

marita 4 år sen

vad är det för skillnad på fillers och botox ?

Svar på kommentaren:
Håkan Löfving 4 år sen

Botox är ett protein (äggviteämne) som blockerar nervimpulser genom att “låsa” en signalsubstans som heter acetylkolin. Acetylkolin används i motoriska nervfibrer (impulser inifrån och ut), både muskelmotorik och körtelmotorik. Det är därför både muskler och t ex svett- och tår- och andra körtlar blockeras i sin funktion lika effektivt. Man sprutar t om Botox i hörselgångsväggen på patienter som besväras mycket av vaxproppar eftersom även de vaxproducerande körtlarna blockeras!
Fillers är något helt annat. De fyller ut, t ex läppar, kinder, surmungipor osv. De flesta fillers vi använder idag består av Hyaluronsyra. Det är en sockerart som har en svag syragrupp i änden, samma syragrupp som sitter också på t ex citronsyra, äppelsyra osv. Det innehär att sockerkedjan blir svagt sur, vilket är bra eftersom det förhindrar bakterietillväxt. Förr utvanns hyaluronsyra ur tuppkammar, men 1993 identifierade en fransk genetiker genen för hyaluronsyra hos människa så nu innehåller produkterna mänsklig hyaluronsyra på samma sätt som man med genteknik gör mänskligt insulin istället för som förr när man hade gris- och tjurinsulin.
Innan hyaluronsyran kom för 20 år sedan så använde vi Kollagen (och ännu tidigare silikon!). Men kollagen är ett protein som utvanns ur svinhud och gav uppkomst till mycket allergier och andra reaktioner. Man allergitestade oftast patienten innan man kunde göra injektionen. De finns fortfarande att köpa och att få, t ex Zydem och Zyplast. Däremot socker, som ju hyaluronsyra är, är det inte många som är allergiska mot.. Speciellt som det är en kroppsegen substans – i 20-årsåldern består underhuden till ungefär 20% hav hyaluronsyra och det är kroppens “grundslemsubstans” som finns på alla slemhinnor, i snor, spott osv och ögats glaskropp består också av Hyaluronsyra. Hyaluronsyra omsätts naturligt av kroppen och bryts ner till koldioxid och vatten.
De enda fillers som fortfarande används och inte är hyaluronsyra är 1. Sculptra som är mjölksyra som stimulerar nybildning av kollagen. Inte så poppis pga att det tar ett tag innan man ser resultatet, det är svårstyrt därför och det blir ofta små grusiga klumpar där man lägger det, och 2. Radiesse som är hydroxylapatit (samma material vi har t ex i tandemaljen), finmald och uppslammad i Glycerin. Radiesse har mer begränsad användning av flera orsaker, den kan bli väl hård så den går t ex inte använda i läppar och den går inte att ta bort. Hyaluronsyra kan modelleras, reduceras, man kan ta bort ev bildade klumpar eller helt tas bort på 6-8 timmar med ett enzym, hyaluronidase som injiceras i fillern. Radiesse sitter där det sitter.

Jennie 4 år sen

Hej Johanna!

Jag tycker det är bra att du har och har hittat flera sätt som kan bidra till att du mår bra både fysiskt och psykiskt( tänker på att du verkar ha en fin familj, Goa vänner, hittat en balans med träning o mat m.m)
Jag lägger ingen värdering i ditt användande av Botox men det jag känner att jag ändå måste skriva är att det som bekymrar mig mycket är vilka värderingar vi överför till våra barn och ungdomar!
Jag jobbar som skolkurator och möter dagligen barn och ungdomar som känner sig stressade och pressade av flera olika anledningar!
En av orsakerna visar sig ofta vara när man frågar dem är att de jämför sig med andra, känner att de inte duger- vare sig utseendemässigt eller när det gäller sina prestationer.
Jag önskar så att vi vuxna kunde stå för att vi alla duger som vi är och istället lyfta fram fler värden i livet än enbart utseende och yta!
Det är en oerhört tuff värld vi alla lever i på olika sätt och jag vill med mitt inlägg absolut inte göra dig ledsen eller arg men vill ändå skriva mitt inlägg som en påminnelse till oss ALLA vuxna hur oerhört viktiga vi är som förebilder för våra barn och ungdomar!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Förstår precis vad du menar.
Jag tycker om valfrihet. Att alla duger som man är i andras ögon gör ju inte att det ska hindras att förändra något om dom själva vill göra det. Om du visste vad det kan vara svårt för dom som lider av tex något komplex. Jag har en kund som opererade sin näsa när hon var 18 år och en månad. Hon hade väntat i flera år.
Hon mådde så fruktansvärt dåligt av sin krokiga näsa så hon var deprimerad. Efter operationen fick hon ett nytt liv. Hon blev även mobbad som barn-
Hon grät när hon berättade om detta, hon var lättad, nöjd och glad.
Vi gör alla som man vill, det viktiga är självkänslan och den kommer inifrån. Men valfriheten är lika viktig.

kram Johanna

Eva 4 år sen

Jag gillar det i medecinskt syfte.

Har en i familjen som lider av svår migrän.
Har själv en whiplash skada så vet vilket helvete det är och ha ont o se någon lida. Och kan botox lindra så är jag jätteintresserad till mig själv.

Alla som har ont anar inte vad man går igenom. Eller av andra sjukdomar oxå såg att en fick botox för hon var förlamad i halsen. Så jag är för botox i medecinskt syfte. ☺️❤️

Mia 4 år sen

Glömde nämna att du ser superfräsch ut och hade jag inte blivit dålig av botox hade jag aldrig slutat. Effekten är beroendeframkallande. Får köra fillers istället.

Mia 4 år sen

Jag älskar effekten av botox, man ser så mkt fräschare ut och det är Bra att vara fåfängd så länge du är det för dIn egen skull. Tyvärr har jag fått ganska svåra biverkningar av Botox alla gånger jag har gjort det. Jag fick influensa med en hemsk hosta och luftvägsbesvär. Även mått i flera veckor efteråt. Detta har hänt varje gång och tyvärr talas det för lite om biverkningarna. Det finns fler fall som fått samma problem. De vanligaste är huvudvärk i några dagar och blåmärken. Många biverkningar mörkas och den läkaren som har uttalat sig i din blogg har tydligen inte läst på ordentligt. Jag kommer inte att använda botox igen just pga jag blir sjuk av det. Viktigt att vi även lyfter fram baksidan med botox.

Anna 4 år sen

På FASS finns det bra info om Botox för den som är intresserad av att veta mer om tex. biverkningar.

Veronica 4 år sen

Förstår ärligt talat inte varför du skriver ett inlägg om hur man använder botox som medicin för att du vill “försvara” att man sprutar in gift i kroppen för att minska på sina rynkor? Det är ju två helt olika saker,eller?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Läs snälla vad läkaren skriver istället.
Ska be Håkan svara dig här i morgon eftersom du inte läst vad han skriver om.

God natt

Veronica 4 år sen

Muskler som inte används blir förslappade. Om man använder botox betyder det att du måste fortsätta livet ut# för när det förlorar sin verkan är dina ansiktsmuskler slappare än innan. Ju mer /oftare du tar botox ju värre blir det. Och sen ser det bara mer och mer onaturligt ut. Ledsen att behöva säga det.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Du har inte läst alls vad Håkan skriver.
Läs igen.
Jag vill att alla läsare kunskap och konkret fakta vad läkemedlet gör istället för fördomar.
:-)

Linda 4 år sen

Håller med Lee…..det såg inte kul ut i rutan. Stelt och onaturligt. Du som var så vacker som du var…. att det hjälper migrän är såklart härligt, men kinder o läppar, no…no …

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Såg inte kul ut i rutan? Varför lyssnade du inte på vad ämnet handlade om istället för att lägga energi på hur mitt ansikte såg ut?
Säger du så till någon som sminkat contouring också? ;-) det kan ju bli lite jobbigt.
Du får gärna tycka jag ser ful ut men lyssna hellre vad vi sa och lägg fokus på ämnet.

Malin 4 år sen

Hjälp …. Vilka negativa kärringar

Annelie 4 år sen

Fast jag tycker du ser bättre ut före… vad gör det med lite rynkor.

Anna 4 år sen

Så snyggt tycker jag! Modigt att du skriver om detta ämne som är lite tabubelagt och som jag tror många smyger med :-). Testade Restylane skiinbooster förra året och blev så nöjd. Hade gärna velat göra botox med! Det som stoppar är ekonomin, är småbarnsförälder och kan inte riktigt försvara att behöva lägga tiotusentals kronor/år på olika injektioner:-(. Just nu är prio barnen och familjen och att lägga pengar på upplevelser med dom. Tyvärr har jag/vi inte ekonomi för båda. Men det kommer kanske. Tack för en bra och peppande blogg!!! Kram!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Tack snälla!

Du anar inte hur många som smyger. Oj oj… Men man gör som man vill. Jag vill sprida rätt fakta och kunskap kring detta. Jag vill lyfta fram läkemedlet botox. Ta död på förutfattade meningar. Jag vill även skriva om hur viktigt det är med seriösa kliniker.
Självkänslan sitter inte i botox. Ålderdom sitter inte heller i rynkor eller mindre rynkor. Det sitter i erfarenheten.
Man får tycka jag gör rätt eller fel, men vi måste få stopp på förutfattade felaktiga rykten kring ett läkemedel. Jag kommer fortsätta skriva och peppa alla att göra som man vill. Ingen äger någon annans kropp. Ingen ska prata sin skit över att botox dödar.

Det är fel. Därför jag bad Håkan skriva detta. :)

Jag förstår dig verkligen. Jag gjorde inte heller detta när mina tjejer var små. jag var 35.

Det kommer längre fram. kram och tack!

Linda 4 år sen

Hejsan, jag har ingen direkt åsikt om just detta utan tycker mer att de som får varje individ att må bra är bra för den. Jag har själv gjort en gastric by pass operation och en bukplastik, de sist nämnda va många som hade åsikter om ex ” ingen tänker på huden som hänger på din magen” osv. Men jag såg detta. Jag mådde dåligt av det!

Har en tid hos dig på torsdag, då ska jag unna mig nåt jag inte gjort på säkert ett år o de kommer få mig att må bra!
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Förstår många hade åsikter om det. Hua… “sånt får man inte göra” Man gör vad man känner för och mår bra av. Eller hur?
Det är jättebra du är nöjd!
Välkommen! Då ses vi på torsdag :)
kram Johanna

Tina 4 år sen

Jag tror det är till 17 indikationer man använder botox inom sjukvård. Tex behöver man 33 (!) stick vid svår migrän som läggs efter en mall runt huvud och ner till nacke och kan ge biverkning som “bulor” på huvudet vilket gör att endel avstår. För övrigt har jag enbart hört positivt både inom vård som skönhetsvård.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Jag får inga stick i nacken för migrän? Jag har riktigt svår migrän, detta är det bästa jag gjort.
Fantastiskt läkemedel som är super för skönhet.
Ska be Håkan (nerulogen) svara på detta :)

kram Johanna

Håkan Löfving 4 år sen

Hej Tina!

Faktum är att det finns ca 115 publicerade medicinska användningsområden!
Det är inte så att ju svårare migrän, ju fler stick utan det är dos och lokalisation på injektionerna som betyder något.Jag har migräniker med jätteproblem som behöver 12 injektioner och omvänt lindriga besvär som behöver uppåt 30 injektioner. Och nu för tiden på de specialiserade klinikerna används inte längre “mallar”. Alla är olika och behöver injektionerna olika. Alla har sit individuella schema. Mallar är inget som hör hemma i modern optimal behandling.
I varje injektion ges 1-5 hundradels milliliter om man använder korrekt spädning. Det blir som du rent logiskt förstår, inga “bulor” av det. Botox kommer som ett frystorkat pulver som späds i fysiologisk koksaltlösning och det är saltlösningen som i så fall skulle ge en bula. Den är borta efter 5-10 minuter. Det borde inte avskräcka från behandling av “bulskäl” tycker man.

Hanna 4 år sen

Lite nyfiken är jag faktiskt :-) skulle vilja få upp mungiporna lite. Undrar även om du gjort el vet något om tear through(rätt?) …om man kan få bort mörka ringar under ögonen

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Det är vad jag gjorde! Vem vill se ut som en gädda ;-)
Det gör så mycket!
Har du sett inlägget förra veckan? Eller två veckor sedan kanske.
Nej jag har inte gjort något under ögonen.
Det är lite svarade tror jag men vet inte.
Lätt det blir svullet…
Fråga Håkan! Han kan nog svara dig här inne, han brukar ha koll på alla som skriver kommentarer och gå in och svara. :)

Annica 4 år sen

Jättebra o viktig information om botox! Min mamma har använt botox i minst 20 år för en nackmuskel som drar ihop sig o gör huvudet väldigt snett. Blev så mycket bättre när hon började med botox, hon fick resa över halva Sverige för att hitta en läkare som kunde ge henne det i början. Nu får hon det var sjätte vecka på hemsjukhuset. Har gett henne en sån skillnad i livskvalitet! Hon hade även migrän som också har försvunnit med hjälp av detta. Så tummen upp för botox!

Frida 4 år sen

Jag tycker det är fel att spä på och sprida en så onormal “trend”. Det är ju normalt att åldras och lever man hälsosamt så får man inte rynkor i “tidig” ålder ändå. Jag gissar att de flesta som står utanför rampljuset kan/vill inte använda botox men det blir som att det är det normala för det är det som cirkulerar i media och på nätet.
Dessutom har de som börjar med botox o.dyl. svårt att se när de ska sluta med det :O !

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Du får tycka så Frida. Jag kommer fortsätta sprida kunskap och ren fakta kring detta läkemedel.
Lovar dig, du anar inte hur många som tar botox. Förstås utanför rampljuset.
Jag tycker det är bra att sprida ren fakta från en läkare. Hur många det är som blir friska av läkemedlet botox.
Varför ska jag gömma undan det?

Sedan kommer naturlig ålderdom från erfarenhet. Inte från ett utseende. Lovar dig att rynkor inte har ett skir enbart med hur du lever. Det är oerhört ärftligt bland annat.
Tycker man något är bra varför sluta?

Lee 4 år sen

Har varit nyfiken på botox länge men bara följt er i media som gjort detta. Sett på dig t.ex att det ser naturligt ut. Tills jag nu såg dig på tv här om dagen. Det var nått fruktansvärt vad stelt ansiktet blivit. Jag blev lite förskräckt faktiskt…
Har inte sett dig på tv sedan serien du var med men ändå…Så mitt tips är att du nu börjar luna ner dig lite med dessa sprutor.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Det är nygjort ;-)

Anette 4 år sen

Hej Johanna! Har ställt denna frågan innan till dig. När man tar sprutorna, får man blåmärken efter sticken? Bra information om Botox.
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Inte alls mycket. Pytte … men det är olika. Det går över snabbt. kram kram

Lotte 4 år sen

Jag är för rädd för sprutor för att våga testa haha. Men jag skulle velat veta vad det gjorde med min “bekymmersrynka” och ögon om jag testade en gång :-)
http://www.lotte4.blogspot.se

Annette 4 år sen

Hej och tack för ett bra inlägg! Jag vill verkligen också testa.. får fundera på det.. Hade verkligen varit kul att få bort lite hm..rynkor.. Tack för en kanoninspererande blogg!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Haha!
Tack vad roligt du gillar det. Dom flesta är väldigt nyfikna. Även dom som har förutfattade meningar. ;)

Kram och tack igen!

MonasUniversum 4 år sen

SJUKT bra och informativ text! Tack Johanna, den snor jag när det är dags för nästa Botox-inlägg inne hos mig. =)❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Haha!
Gör det! Glöm inte skriva det är Håkan som skrivit. Det är han som är Neurolog. Inte jag ;)
Ska kolla ditt inlägg! Spännande :)

Kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Samarbete med Löfvingkliniken  Ansiktet ser ut som om något gett mig ordentligt med stryk, svullet och missfärgat. Vill man bli fin så får man lida pin. Och vad är en bättre julklapp…

Hoppas ni haft en riktigt skön helg, vilket väder vi haft. Riktigt härligt vinterväder med strålande sol, krispigt klart och kallt. Igår lördag tog vi en skön långrunda ut på Eriksberg och…

Innehåller annonslänkar Fredag är här! Har ni kallt? Shit vilken kyla idag, men klart och fint ute. Jag vaknade på så bra humör efter sovit 7,5 timmar, hoppade i understället och har…