• 2016-10-11, 14:14
  • 26

Låt inte mörkret och kylan hindra dig från att fortsätta träna. Jag tror det är lätt att krypa upp i soffan efter jobbet, vem vill ge sig ut när det är blåsigt och kallt och vintern är på väg? Men jo, du kan få fantastiska upplevelser även utomhus i höst och vinterluften. Jag gillar att träna före frukost, men då blir det ofta löpning eller en lång powerwalk. På kvällarna blir det gärna styrketräning eller ett roligt grupp-pass.

Har du själv några bra tips för att hålla vinterformen? Kommentera gärna!

dsc01158

Förra måndagen medverkade jag i “Malou efter 10” där vi pratade om hur viktigt det är med motion även för vår psykiska hälsa. En gång orkade jag inte ens gå runt kvarteret, jag var för rädd att panikångesten skulle slå till. Men sakta med säkert kom jag tillbaka. Tio minuter första rundan, det fick räcka. Sedan ökade jag på tiden lite grann varje vecka. Min granne Pernilla var mitt stora stöd. Vi gick alltid tillsammans.

img_7588-980x691

img_7604

Hitta en träningskompis, det kan vara din partner, eller varför inte dina barn? Låt bli att bara tänka “nu får jag inte tappa farten, nu får jag inte äta massa kakor, nu får jag inte äta godis”. Försök fokusera på vad du tycker om istället. Jag älskar till exempel gruppass med bra musik. Då försöker jag tänka på det roliga passet vi ska köra i morgon. Jag längtar redan dit!

När jag sedan går ut från gymmet känns det som att jag fylls av energi och nästan exploderar av lycka. Då förstår jag varför motion påverkar så mycket hur vi mår mentalt. På kvällarna när det blir mörkt går jag sällan ut, men då jag kan köra i vardagsrummet i stället..

dsc01150

Mina bästa råd för att hålla igång med träningen:

1. Hitta något just du tycker är roligt

2. Minska antal träningstillfällen om du har svårt att hålla motivationen uppe. Två sköna pass är bättre än fem som slutar med skador

3. Hitta en träningskompis

4. Försök hålla träningen regelbunden så du hittar din balans

5. Känner du dig omotiverad, ta en dags vila innan du kör igen

6. De flesta som tränar får mer energi, du märker du orkar mer.

7. Tänk på att du kommer att sova bättre också

8. Variera din träning, det är roligt med nya utmaningar

9. Dra med din partner, det är roligt att träna ihop

10. Krångla inte till det. Det viktiga är att du tränar alls

dsc01146

Många frågar mig hur ofta jag själv tränar och jag försöker gå eller springa minst varannan dag före frukost. Sedan minst fyra pass på kvällarna under veckan. Igår körde jag inne på gymmet, men det funkar precis lika bra hemma i vardagsrummet., gärna till din favoritmusik.. Kör till exempel en muskelgrupp per låt, som i bodypumpen. Då vet du att okej, när låten är slut byter jag. Har du inga hantlar kan du ta något annat att lyfta.

dsc01156

Jag körde ben igår, hatälskar ben. Stora muskelgrupper kräver mer uppvärmning. Glöm inte att varva ned för minimera skador och få bort mjölksyran. Jag kör gärna benspark, som ser ut som att man knäar någon. Det är både bra för styrkan och höjer pulsen. Finns många “explosiva övningar” man kan köra hemma. Jumping jacks, squats med hopp, jogga snabbt på stället .

Jag tror det är många som är rädda för att få upp pulsen för det känns jobbigt, men det är superviktigt att vi jobbar med pulshöjande övningar för konditionen och för hjärta och lungor.

dsc01177

Det viktiga är att du sätter ribban för hur du vill träna. Låt dig inte skrämmas av mörkret och kylan. Tänk på istället hur mycket mer tid vi har att träna nu när vi kanske inte är ute lika mycket som under sommarhalvåret. Kommer du bara igång så kommer du även att hitta en balans med kosten. Du vill bara inte äta en massa skräp när du precis kört ett härligt pass.

img_7635-980x1068

dsc01143

Idag blev det stekta äpplen från trädgården med kanel och lite havregryn i filen till frukost. Jag steker dem i kokosfett både för smaken och hälsan. Så gott!

dsc01220

Berätta gärna för mig hur det går med din egen träning, att peppa varandra är också ett bra sätt att hålla sig motiverad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Annika 3 år sen

Jag började träna för ca 4 år sen. Innan det hade jag legat 18 år i soffan och latat mig. Det var tungt att komma i gång, men två år senare sprang jag faktiskt ett Marathon. Nu kör jag pass en gång i veckan och springer 3-5 ggr i veckan lite beroende på hur mycket tid och lust jag har. Det jag skulle behöva göra är att träna upp min styrka, men jag finner det förbannat tråkigt med den sortens övningar.

Madde 3 år sen

Reagerade på det du skrev att tränar man vill man inte äta massa skräp. Precis så funkar jag och får hela tiden försvara det tänket. De flesta ser det tvärtom, men jag måste börja i precis så som du skrev. Träna och då äter man rätt.

Helene 3 år sen

Jag har inte tränat på ett halv år har alltid varit duktig med träning och motion. Men ibland tappar man lusten det värsta är att det blir som en ond cirkel. Jag såg dig hos Malou och det fick mig att tänka till för jag har känt mig så nere efter ett fruktansvärt svek. Så idag har jag löst ett gymkort och känner mig glad att jag kommit så här långt…så tack snälla för din pepp här på bloggen! STOR KRAM

ErikaGBG 3 år sen

Hej! Vill bara hälsa att det var en bra pepp i perfekt “timing”, jag har precis kommit igång med träning med ett gäng tjejer. Men det tar ändå emot. Jag tycker det är jobbigt att hinna planera allt med mat, träning och barnen (när man har ett heltidsjobb). Blir lätt att man unnar sig att vila i soffan :-) Skall försöka lära mig/min kropp att det är just när det är som mest att göra bäst att komma ut och promenera för att “lugna” huvudet/kroppen! Det svåraste är dock maten… Behöver mycket tips där, tycker det är besvärligt med alla “nya” saker man skall ha hemma för att vara “nyttig”, t ex fiberhusk m.m. Kram och Tack för pepp!

lovisa 3 år sen

Du är en sån grym inspiratör Johanna! Tack vare dig har jag kommit igång med träningen och jag mår så fantastiskt bra av att få träna. Älskar danspass, styrketräning och simning! Så häftigt vad träning kan göra med kropp och själ. Mår både bättre med mig själv på utsidan och insidan! Stor kram och ta hand om dig!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack Lovisa! Vad glad jag blir! Grattis till dig, det är en skön känsla som du skriver. Kroppen mår så bra! Visst är det häftigt vad man kan påverka.

Stor kram och skriv gärna igen om du har tips till andra som vill komma igång. Hur gjorde du?

kram kram

Erika 3 år sen

Det går inte alls med träningen, mår dåligt pga av utmattning och endometrios. Jag har haft jobbigt på jobbet och ska snart byta avdelning. Jag försöker gå minst en timme varje dag men vore skönt att komma igång med annan träning men det kanske kommer när jag börjar må bättre och glädjen kommer åter. Kram

Svar på kommentaren:
Veronika 3 år sen

En till som behöver mer pepp! Skönt veta man inte är ensam……

Johanna Toftby 3 år sen

ÅH :( Vet du, det är jättebra att du går! Fortsätt med det om du orkar. En dag i taget. Det ska inte bli en stress att du måste börja med en anan träning, men kanske pröva något kul med en kompis? Att vara ute i friska luften, gå raskt så du blir svettig (om du orkar), pröva dig fram. Mår du bra efteråt är det ju kanon! Där får du även massa endorfiner som gör din kropp gott.

Kramar Johanna
Fortsätt som du gör.

Josefine 3 år sen

Jag tränar karate tillsammans med sonen (tidseffektivt eftersom jag annars skulle suttit och tittat på) två till tre gånger i veckan, superkul! Sedan försöker jag få till minst två gympass med styrketräning oftast på morgonen innan jobbet, utöver det någon promenad. Fast just nu är jag lite krasslig och pausar all träning några dagar… kul med träningsinspiration!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Men Så smart!! Kul :) Vi känner också av förkylning här, brukar komma som ett brev på posten när alla kör igång efter semestrar mm.. men då vilae man sedan kör vi igen!

kram Johanna

Jessica 3 år sen

Som egen företagare och med många bollar i luften samtidigt så blir träningen min återhämtning. Jag kan vara helt slut både i kroppen och knoppen men när jag kört ett träningspass så är jag som en ny människa, helt underbart! Jag skulle aldrig klara mig utan träningen, då skulle jag springa rakt in i väggen med ett brak!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Förstår dig precis. Detta är min överlevnad också. Mår så mycket bättre efter, så kul höra det är fler!
Jag blir deppig om jag inte tränar, kroppen är van att få endorfinerna och kicken påfylld haha!

Kram johanna

Anneli 3 år sen

ÅH mer träning! Sett flera önskar att du ska skriva om hur du kom i form, hur allt började. Kan du inte berätta det?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Kan jag absolut göra!

Gunilla 3 år sen

Att promenera o träna själv är inte heller dumt. Lufta sina tankar o lyssna till Naturen!

Svar på kommentaren:
Katja 3 år sen

Precis vad jag gjorde idag! Lyssna på träden när det blåser lite, friska härliga luften. Går efter dagsform.

Johanna Toftby 3 år sen

Visst är det, jag älskar gå i skogen med min Lucy. Helt underbart.

Det jag menar är dom som kanske aldrig kommer iväg eller ut. Då hjälper det att ha någon som drar med dig.

Katja 3 år sen

Absolut!

Katja 3 år sen

Absolut

Linda 3 år sen

Vad kul att du börjat med Better You som Magdalena skriver om.
Heja er! Ser fram emot mer träningsspepp! Du inspirerar!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack! Ja det är riktigt kul! Spännande samarbete :)

Anna 3 år sen

Älskar dina träningstips! Vilken kokosolja använder du?

Sara 3 år sen

Hej Johanna!
Jag har vågat mig på yoga-stretch som Nordic wellnes kör. Så himla bra! Hela kroppen får sig en genomkörare och jag blir lugn i både kropp och knopp. Jag brukar köra på bandet innan eller på crossen och lite gym.
Tack för pepp!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Skönt!!
Måste testa den. Kram Johanna

Sara 3 år sen

Ja testa det. Jag brukar försöka göra det 3 ggr i veckan. Hur länge har du ätit All in ont boost? Jag har precis börjat äta dem. Har länge ätit Fitnesskapslarna och grön kaffe. Återigen tack för all pepp och glädje du sprider och att du bjuder så mycket på dig själv. Tänker ofta på Annica – vilken kämpe hon är. Kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar till Ellos sport  Idag har vi kört ett rygg och bicepspass på Nordic Wellness här i Skövde. Jag och Janne gillar att träna ihop, så skönt att ha intresset tillsammans. Vi…

Innehåller annonslänkar  I dessa tider är det viktigare än någonsin att ta vara på de små sakerna i tillvaron. Det som gör mig glad utan att egentligen vara någon stor grej. Här…

Innehåller annonslänkar Solen skiner! Nu är nog värmen på väg, tror ni inte det? Vi ska ha 17 grader på måndag, tror ju nästan inte det är sant. Man måste njuta och…