• 2016-10-20, 18:00
  • 11

Jag gör ett samarbete med försäkringskassan jag är väldigt glad över. Detta ämne känns viktigt att lyfta fram, det är dags att skrota myten om underhåll.

Försäkringskassan ska inte längre betala ut underhåll om en underhållsskyldig förälder har betalat till Försäkringskassan i rätt tid i minst sex månader i följd. Det innebär alltså att föräldrar där betalningarna fungerar i fortsättningen ska sköta dem själva utan att gå via Försäkringskassan. Många föräldrar kommer inte längre att få underhållsstöd men detta gäller bara där betalningarna fungerar, i de fall exets betalningar inte har kommit in till Försäkringskassan som de ska, kommer man att få underhållsstöd även i fortsättningen. 

Fler barn kan få mer i underhållsbidrag om föräldrarna sköter betalningarna själva. Många föräldrar tror att underhållsbidraget inte kan vara högre än underhållsstödsbeloppet (som idag ligger på 1 573 kronor). Det är en låg summa som ofta inte täcker alla kostnader. Underhållsbidraget ska istället grundas på vad barnet faktiskt kostar och hur mycket varje förälder har förmåga att bidra med. Många barn får alltså för lite i underhåll idag

sofia-under-inspelningen-av-spearationspodden-1

Jag tror detta bara kan bli bättre för barnen. Det är ju självklart att ett barn kostar mer än 1573kr i månaden. Bor barnet 100% hos en förälder är det alldeles för lite. Ni som har era barn på heltid vet att 1573 kr inte räcker.

Ni måste lyssna på separationspodden som leds av Sofia Wistam. Det är intressant att lyssna på, tänk om tex en förälder flyttar långt bort. Vad gör man då? Eller om man inte är överens. Om barnen mår dåligt över att föräldrarna bråkar. Eller bara få lyssna på andra som berättar om sin skilsmässa och hur dom gjorde.

Podden är ett stort stöd för många, jag har lyssnat på flera klipp och önskar detta fanns när vi separerade. För det är inte barnens fel. Jag hävdar fortfarande att det borde egentligen vara vi föräldrar som skulle packa sin väska varje vecka och flytta fram och tillbaka om vi ska ha barn varannan vecka. 

sofia-under-inspelningen-av-spearationspodden-2

Genom att själva komma överens om ett underhållsbidrag blir det tydligare för föräldrarna att det är de själva och inte staten som har ett försörjningsansvar för barnen. Här kan du läsa mer om vad de nya reglerna för underhållsstöd innebär för dig, lyssna på Separationspodden med Sofia Wistam och själv räkna ut ett rättvist underhållsbidrag med hjälp av Försäkringskassans beräkningsverktyg.

Jag är övertygad om att det är bättre för barnen om föräldrarna kan försöka komma överens vad barnet har för behov och vad barnet kostar istället för att staten ska göra det.

Vad tycker ni om detta? Kommentera gärna!

I samarbete med Försäkringskassan 

2016-10-20 Johanna Toftby

Kommentarer

Helena 4 år sen

Håller helt med Marie jag också.

Mer än 4200 kr ska inte ett barn behöva kosta. Vi som familj, och talar jag för mig själv, kan inte lägga ner mer per barn och det går ingen nöd alls på dem. Är det tänkt att det här bidraget på något sätt ska försörja den andre föräldern så tycker jag att det är fel. Det skapar även fel inställning mot den föräldern som tjänar mer. Givetvis ska varje barn få det barnet behöver inom rimliga gränser men att någon ska betala mer för att den tjänar mer tycker jag är felprioritering. Det ska tilläggas också att pengarna går till den andre föräldern, inte nödvändigtvis till barnet. Detta system riskerar att bidra till att den betalande föräldern uttnyttjas och onödiga konflikter uppstår mellan föräldrarna, konflikter som inte gagnar någon. Bättre att den föräldern som tjänar mer får använda sina pengar till att göra saker med barnet, bidra till barnets intressen på eget initiativ i sådana fall. Skulle den inte göra det kan ändå 4200 kr (1573+1573+1050) räcka gott till att försörja ett barn på. För jag tror att man måste komma ihåg att som förälder är man skyldig att kunna försörja sitt barn, oavsett vad den andre föräldern tjänar.

Jenny 4 år sen

Tycker det är tråkigt att behöva tjata och påminna barnens far om att pengar ska sättas in. Nu har vi ok kommunikation och det brukar lösa sig, men jag vet också att detta inte fungerar hos vissa. Den ena föräldern kommer helt strunta i att betala och det blir bara mer magont och stress att hela tiden behöva kolla om pengarna kommit in.

AnnKatrin 4 år sen

Tyvärr finns föräldrar som ser sina barn som en onödig utgift och inget annat. När vi separerade ville mina barns pappa att jag skulle ha enskild vårdnad om våra barn och “ta ut alla bidrag du kan för jag vill inte betala”. Jag har kämpat med underhållsstöd från FK. Efter nån månad ringde exet och bad mig sluta “ta ut pengar eftersom jag förstörde hans liv då han upptäckte att han blev skyldig FK pengar istället”. Efter det så bjuder han aldrig barnen på något. Hans mamma betalar present o julklapp annars är han tydlig med att det är jag som har bidragen o därför ska betala ALLT. Jag har det tufft ekonomiskt (5 barn varav 3 är över 18 nu – vi separerade för 6 år sen då alla var under 18). Men jag är överlycklig ändå. Jag har ju mjukvaran – livet med de bästa. Det är hans förlust. Han som jag älskade o var annars förr men som uppenbarligen blivit knäpp som sviker sina barn. Handlar inte bara om pengar utan han sviker på de viktigaste planet oxå. Kärlek.

Carolina 4 år sen

Funkar ju dock väldigt dåligt när föräldrarna inte kan prata med varandra överhuvudtaget…. Vet många fall där det är så och detta kommer bara bli ännu värre för barnen. Men visst, i den bästa av världar där föräldrarna är överens så kan det ju funka. Tyvärr är det inte så ofta så när ett par har separerat. Så helt värdelöst i mina ögon.

Madde 4 år sen

Tror det kommer bli tuffare för redan utsatta barn. Funkar det är det väl bra, men då andra föräldern vägrar? Har själv haft det så, inkomst på 7000, barnbidrag på 2000. Hyra på 5000, barnomsorg på 2000. Leva så en månad kan ju funka, men mer än så rasar ekonomin totalt…

Marie 4 år sen

Det blir ju ett feltänk när man skriver att det är självklart att “ett barn kostar mer än 1573 kr i månaden”. Det är ju vad den ene föräldern betalar och båda föräldrarna ska ju bidra. Om vi leker med tanken att båda lägger lika mycket på barnet så är ju frågan om ett barn kostar mer än 2 x 1573 + 1050 (barnbidraget), dvs ca 4200 kr.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Lever du ensam 100% vet du att det inte räcker alls…

Åsa 4 år sen

Håller med dig Marie. Ett barn kostar inte mer än 4200 kr i månaden. Jag har själv en dotter på 21 år som jag fick underhåll för, 1173 kr i månaden. Vi har klarat oss bra ekonomiskt,jag jobbade bara 75 procent tills hon var 9 år gammal och då är jag förskollärare med en helt normal lön. Det har inte gått någon nöd på henne. Vi har kunnat semestra, aktiviteter för henne etc. Det nya systemet är helt kass.

Åsa T 4 år sen

Håller helt med dig Marie! Jag har levt ensam med mina 2 barn sen de va små och 4200 kr per barn är inga problem att klara sig på. Mina barn har inte kostat mer och då har bägge ändå haft olika fritidsaktiviteter som fotboll, innebandy mm. Vi har också varit utomlands istort sett varje år. Klarar man sig inte på 4200 per barn och månad bör man nog se över sina utgifter.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Ja alla har olika utgifter och inkomster. Helt rätt att därför Försäkringskassan ändra detta till dom som det berör. Kommer föräldrarna överens tex om aktiviteter ska förstås båda betala. Inte bara en. Nya lagen är alltså att det ska beräknas på inkomsten. (Om man har barnen 100%) tjänar den ena föräldern mer kommer den få betala mer.

Värt å veta!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg