• 2016-11-14, 15:58
  • 6

Jag älskar libanesisk mat! Goda kryddor och lätt att laga ihop snabbt. Jag kör lite rivstart på måndagar med mindre kolhydrater och det onyttiga, istället lägger jag till goda nya smaker. Maten ska smaka gott! Särskilt när man har en jobbig vecka framför sig och behöver lite tröst i förväg.

Vad har ni för tröstmat?

img_2750

Jag och Lucy åkte ner till Göteborg igår kväll efter bodypump, Janne har varit hos oss hela helgen, jag älskar hemmahelger med god mat och mys med tjejerna. Jag har viktiga möten i veckan och kommer att åka till Stockholm på onsdag. Det är alltid roligt men också stressande att veta att veckan kommer att bli fullbokad. Då behöver jag ladda med mat, sömn och energi.

Och varför inte börja veckan med värmande och tröstande libanesiskt?

dsc03058-2

Libanesiska favoriter:

Tabbouleh: Underbar libanesisk sallad med hackade goda tomater, lök, massor med bladpersilja, citron, vinäger, olivolja och lite salt. Låt stå en stund, lägg i löken sist. Jag brukar även ha hackad mynta.

Hummus: Skulle kunna äta varje dag, bland det bästa jag vet. En sås gjord av kikärtor, sesampasta, olivolja, färsk vitlök, salt och citron. Idag köpte jag en jättegod som dom gör inne på Saluhallen i Gbg. Köp den om ni är där, så god om ni inte hinner göra egen.

Libanesiskt Kafta: Köttfärsbiffar med persilja. Jag blandar 500g nötfärs med 1 gul hackad lök, 1dl finhackad persilja, 3/4 krm cayenpeppar, 3 krm paprikapulver, salt, peppar. Blanda alla ingredienser i en  bunke, forma dom till små korvar med händerna, grilla i ugnen på ca 220 grader tills dom fått färg och är genomstekta. Pensla med olivolja då och då och vänd på dom.

Taouk: Smarriga kycklingspett i en yoghurtmarinad. Kycklingen blir mör och smakar ljuvligt av marinaden. Skär kycklingen i mindre bitar eller trä på spett. Gör marinaden: 4 port. 2 dl turkisk yoghurt, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 msk paprikapulver, 0,5 dl olivolja, 0,5 tsk kummin, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar, 0,5 tsk kanel, 1 msk Ajvar. Blanda alla ingredienser till marinaden, lägg kycklingen i en form och häll marinaden över. Blanda ordentligt. Låt stå i kylen minst ett par timmar, då blir dom som godast. Ta upp kycklingen, låt mycket av marinaden vara kvar på kycklingen, grilla i ugn ca 220 grader tills dom fått fin färg och är genomstekta. Ni kommer älska doften!

Servera med goda stora oliver.

Hoppas det smakar! 

dsc03056-2

Nu är jag mätt och måste ta tag i veckan. Jag har massor av kläder att fota, L-M hjälpte mig igår så några plagg har vi betat av. På torsdag kör jag vidare med min fotograf, jag har så mycket fint att visa er inför kommande julfester.

dsc02625-kopia-2

dsc02634-kopia-2

Idag går mina tankar till Annica, snälla, det måste komma ett bra besked nu så hon kan får svar på varför hon har så ont. Tusen tack för alla hälsningar, de betyder så mycket för henne.

Hur gör ni för att ladda inför en tuff vecka? Tipsa i kommentarfältet!

2016-11-14 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Monika 4 år sen

ÅH herregud vad gott, måste göra detta!
Jag laddar med träning och din blogg :-)

Linda 4 år sen

Älskar din mat du lagar Johanna, mer recept om du hinner!
Min tröstmat är godis haha….

eva 4 år sen

hej
hur har det gått för annica? du måste berätta

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Annica frågade för en liten stund sedan om hon fick skriva här inne så alla får veta snart.
kram

Eva 4 år sen

Åh så gott det ser ut! Ja bra mat och god sömn är ju alltid bra att ladda med.
Hoppas du får en trevlig och inte alltför stressig vecka fina du. Kram

Lotte 4 år sen

Mm det lät gott :-) Här blir det kyckling med mangochutney. Sen ska jag in och köpa färg, här ska målas om när jag ändå ska fortsätta vabba ;-)
http://www.lotte4.blogspot.se

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…