• 2016-11-20, 14:08
  • 5

Samarbete med Försäkringskassan 

Jag tycker detta är jättebra att lyfta fram. Hur gör ni som är separerade?

Som jag tidigare skrivit om har det skett en lagändring kring underhållsstöd. Detta innebär att Försäkringskassan inte längre betalar ut något underhållsstöd om en underhållsskyldig förälder har betalat rätt belopp till Försäkringskassan i rätt tid under minst sex månader i följd. Istället ska föräldrarna sköta betalningen av underhållet själva om de inte kan visa på särskilda skäl, det kan handla om att man lever under hot eller har skyddad identitet. Detta kommer i så fall att prövas från fall till fall.

Idag går det till så att den ena föräldern betalar ett belopp till Försäkringskassan som i sin tur betalar ut pengarna till den förälder som barnet bor hos. Men enligt den nya lagen ska alltså de föräldrar där betalningarna fungerar som de ska sköta underhållet själva utan Försäkringskassan som mellanhand. En av anledningarna är att många barn skulle få mer pengar att leva för eftersom föräldrarna då behöver prata om vad barnet faktiskt kostar och hur mycket man kan bidra med. Försäkringskassan har tagit fram ett beräkningsverktyg för att hjälpa föräldrar att räkna ut ett rättvist underhåll och det hittar du på www.separeradeforaldrar.se

Men som sagt, detta gäller bara i de fall betalningarna fungerar eller om man inte kan visa på särskilda skäl.

dsc01204

Jag har fått en del frågor kring detta, som t.ex. när barn bor hos båda föräldrarna, alltså växelvis boende. Finns det något värre än föräldrar som inte räknar på barnets kostnader utan tjatar om pengar till sina egna behov?

Har den ena föräldern då rätt att kräva underhållsbidrag av den andra och gäller samma regler som när barnet bor hos bara en? Nej.

sofia-under-inspelningen-av-spearationspodden-1

Jag vet hur jobbigt det kan vara när man precis har separerat. Allt blir rörigt, hur ska barnen bo, hur ska det bli? Man oroar sig för ekonomin mm framförallt om man ska ha barnet heltid.

Om man inte kan komma överens med den andra föräldern om ett underhållsbidrag kan man ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan. Då betalar den förälder som barnet inte bor hos en summa till Försäkringskassan som i sin tur betalar ut till den förälder som barnet bor hos. Underhållsstödet är högst 1 573 kronor per barn och månad och ska garantera att barn som bara bor hos en förälder får en rimlig ekonomisk levnadsnivå. Men detta gäller alltså inte växelvisboende.  

På separeradeforaldrar.se kan du läsa mer om vad de nya reglerna för underhållsstöd innebär för dig och du kan själv räkna ut ett rättvist underhållsbidrag med hjälp av Försäkringskassans beräkningsverktyg. På sajten kan du också lyssna på Separationspodden med Sofia Wistam.

 

I samarbete med Försäkringskassan

2016-11-20 Johanna Toftby

Kommentarer

P 4 år sen

Jag känner embart frustration över dessa nya regler och vill nästan gråta. Efter år med skilsmässa, bodelning och vårdnadstvist som ex sedan tog tillbaka och en massa som han gjorde för att jävlas, är tillvaron stabil och flyter på. Vi har inte pratat med varandra på snart 5 år utan har enbart sms kontakt som knappt fungerar. Får han nu chansen att inte betala (om han ska betala direkt till mig) så lär han ta den, barnen bor 85% hos mig pga exets arbete på annan ort. Jo visst då får jag ansöka igen om att det inte fungerar men säkert vara utan underhåll i x antal månader vilket drabbar barnen. Han är mIljonär men att han frivilligt skulle diskutera med mig och betala ett högre belopp? Vilket skämt…hoppas mina farhågor visar sig inte stämma och ursäkta att jag låter bitter.

Susanne 4 år sen

Viktigt ämne Johanna, förstår du är glad att samarbeta med FK.
Min vän har gemensam vårdnad, hennes ex är inte klok någonstans. Hon ger sig inte utan ska bara ha mer pengar även fast barnet inte bor på ett och samma ställe 100%.
Fruktansvärt jobbigt och svårt att förstå att föräldrar orkar tjafsa om småkronor, hade jag varit i den situationen hade jag gjort allt för barnet och inte brytt mig om den andra förälderns ekonomi.

Nathi 4 år sen

Min exman tog barnen på mina veckor från 2013 (Vi hade inte skriftligt om boendet då vi kört varannan vecka i 5 år efter skilsmässan) minsta ville inte till sin pappa dessa 5 år men jag gjorde det bästa jag kunde lyssnade på inblandade myndigheters råd att pappan måste vara med om att hon ska bo mer hos mig så vi fortsatte varannan. Tills han bara tog henne och sonen som var äldre och ändrade boendet så jag fick dom onsdag-måndag varannan ist för måndag-måndag. De lydde honom om boendet, pappan var den som bestämde över allt. Jag kämpade..kontaktade alla myndigheter(samma som gett råd tidigare om att lyssna på pappans vilja) .alla sa så får han inte! göra men ingen hade befogenhet att stoppa det. Ungefär samtidigt damp en massa brev hem från försäkringskassan. De var de enda som “skötte sitt jobb” jag blev av med bostadsbidrag, barnbidrag, blev återbetalningsskyldig och vid det laget blev jag både mentalt och ekonomiskt knäckt. Anlitade advokat men det avstannade pga ekonomin..pappan hade obegränsade resurser pga rik familj. Slutligen stämde han mig på vårdnaden…det tog flera år och jag fick rätt efter vårdnadsutredning. Barnen var under påverkan så det hade inte gått rätt till. Han fick behålla boendet pga dottern är 15 nu och de vill inte ändra något hon är van vid trots att det var påtvingat i tidigt skede. Sonen är nu vuxen.
Jag betalade 1600 i månaden i underhåll till pappan för sonen tills han gick ur gymnasiet. Pappan är miljonär. Jag är uska. Försäkringskassan tittade bara på min inkomst pga sovnätterna var fler hos pappan. Så jag satt med inget bostadsbidrag, inget barnbidrag och betalade underhåll till en miljonär. Nu väntar mig en advokatnota också.(ingen ska betala underhåll till den andre angående dottern enligt dom, tack gud för det) Vad vill jag säga med det här? Ja att det finns ingen rättvisa runt underhåll här i Sverige..lagstiftningen är baserad på föräldrars goda vilja. När det som i mitt fall är en förälder som tar för sig och vill krossa så lyckas han.

LottaF71 4 år sen

Ja jösses detta är ett riktigt bra ämne!
Har ett ex (barnens pappa) som jag överhuvudtaget inte kan prata med ändå är det 12 år sedan snart vi skiljdes, och glad att jag får lite ekonomiskt stöd, som ensamstående med en 17 årig tjej på heltid är det allt annat än lätt eller billigt! Men hur ska det gå för de stackars föräldrarna som inte heller pratar, för det blir bara bråk eller konflikt, men inte får ngt stöd om nu försäkringskassan inte agerar?!

Kram

Mikaela 4 år sen

Jag tycker det här är en väldigt klurig frågeställning. Jag är inte övertygad om att den barnen/barnet bor hos alltid har högra kostnader. När jag och min sons pappa gick isär så var mina kostnader högre fast vår son bodde hos pappan. Jag hade ett extra rum i lägenheten och försökte rusta hemmet med vad en kille i 7-9 års åldern ville ha. Allt för att försöka hålla samma standard som pappan. Jagade dessutom en hög kostnad för att vår son skulle kunna resa till mig. /som sagt väldigt kluven i den här frågan.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu är vi i Göteborg efter några mysiga dagar i Varberg. Älskar hänga med tjejerna, vilka mysiga dagar vi haft. Det är inte så lätt att få till datum som passar alla,…

God morgon från en solig morgonrunda! Vi är kvar i Varberg i pappas familjehus, igår morse kom även min syster Linnea ner, även om det var lite regn och blåst hade vi…