• 2016-12-26, 22:38
  • 10

Tre dagars julfirande är över. Julafton var vi hos oss, juldagen hos Jannes föräldrar och i dag hos min pappa och hans familj. Tjejerna har fått en massa paket, så härligt att se deras lycka när de får det de önskat sig. Vi har ätit god mat, frossat i god choklad och bara umgåtts med de närmaste.

Nu är det väldigt tomt, jag hatar verkligen när kalasen tar slut och allt vi planerat, fixat och gjort i ordning är över. Jag grät när alla kalas var över när jag var liten och tycker det är lika ledsamt nu.

Jag älskar den här tiden!

Hur var din jul? Berätta här på bloggen!

Men det är kluvna känslor och jag har dåligt samvete för att vi har det bra. Jag tänker mycket på dem som inte klarar julen. Eller de som inte har råd med mat, eller inte har någon att fira med.

Det blir dubbla känslor. Jag tänker på barnen som blir besvikna. Inte för att det blev för lite julklappar utan för något mycket värre.

Alkoholism, droger, psykisk ohälsa. Man struntar i om det är jul eller vardag om det finns missbruk med i bilden, man tar ingen paus från drickandet för det är jul, det blir snarare bara mer, och mamma eller pappa kanske sover på golvet på julafton. Tänk hur det är för de barnen att behöva väcka sin pappa för att det är julaftonsmorgon.

Det finns ingenting som är så svårt för barn som att växa upp med missbruk eller psykisk ohälsa. Därför tror jag det är bra att julen är kort. Jag vet att de barnen behöver sitt fritids, sina kompisar och nyktra vuxna att prata med. Den vanliga vardagen är lättare då.

Snälla våga alltid ta kontakt, fråga eller möta någon som ni misstänker far illa.

För misstänker ni, så har ni rätt.

2016-12-26 Johanna Toftby

Kommentarer

Marie 4 år sen

När jag växte upp så drack min pappa varje helg, från det han kom hem på fredagen från jobbet, och hela kvällen och lördagen och så sov han hela söndagen, alla högtider så drack han, om jag inte hade haft min mamma så vet jag inte hur jag hade orkat, på julafton så hade pappa slocknat tills vi skulle dela ut julklappar.
Den första julen som pappa var nykter var när jag var 20 år, jag är inte bitter över de förlorade jularna, eller högtiderna, som pappa drack bort, jag var det förut, önskade att vi också kunde ha normala och underbara julafton som alla andra, men jag tar det som en lärdom och jag är evigt tacksam för de jular som jag får fira med mina föräldrar, där pappa är nykter. Med vänlig hälsning. Marie

Emma 4 år sen

Alltså jag är helt förälskad i Lucy!! ?? sååå söt!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Haha ja hon är vår lilla nalle men en väldigt bestämd nalle…. :)

Agneta 4 år sen

God fortsättning??

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Tack det samma!

Maria 4 år sen

Alltså föräldrar som tex dricker o har barn jag blir så arg. Man kan inte leva så om du har barn. Barn måste o ska ha trygghet och värme. O självklart ska det väll i Sverige finas mat på bordet att vi alla kan äta. Om det inte är så varför? Läste om att dom drar in maten på en del äldreboenden för gammla. Nej så får det inte vara. Tur dom tar upp det i tidningar. Vi har råd med att ta hand om våra innvånare. Ingen ska behöva fara illa. Vi är ett modernt samhälle. Jag kommer fortsätta bry mej. Och säga till om jag ser någon råka illa ut. Kram.

Eva 4 år sen

Underbara bilder..så mysigt ni haft, härligt att se! Kloka och tänkvärda ord du skriver Johanna. God fortsättning!

Cecilia L 4 år sen

Jag har alltid varit hemma i Sverige vid jul men i år blev det Spanien med dom som firar ihop hemma. Så himla skönt, mindre stress och sol i ansiktet.
Julbordet blev nästan som man är van vid ändå. Det enda som det blev lite mindre av var julklappar. God fortsättning Johanna!

Mona 4 år sen

Härlig jul ni haft! Vilken lycka med så stor fin familj, jag hade också fira i dagarna tre.
Tänkvärda ord du skriver, mår också dåligt av att tänka på alla som far illa.
God Fortsättning Johanna!

Lotte 4 år sen

Asså er gran är ju sååååå fin!!
Vi har haft en sån lugn skön jul, från att i många år behövt fira på 3 ställen (skiljda föräldrar och sambos föräldrar) så sa jag tillslut NEJ! Jag vill vara hemma och fira numera bara på själva julafton :-) Förutom vartannat år när jag inte har de större barnen på just julafton. Då blir det 2 dagar. Men jag vill ha lugn och ro och barnen ska kunna få vara hemma och använda sina saker de fått.
http://www.lotte4.blogspot.se

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

I fredags hämtade jag min nya Lexus på Lexus Jönköping! Wow vilken känsla det var! Jag var pirrig som ett barn på julafton, en fredag dessutom och champagnens dag. Kunde ju inte…