• 2017-01-03, 16:51
  • 26

Såhär efter jul är det skönt att äta mindre kolhydrater igen. Jag äter allt jag känner för i december, så det är skönt att vara tillbaka i vardagsrutinerna igen. En smakrik bolognese och vitkålsstuvning med parmesan kan man bjuda en kung på om det skulle behövas.

Hur gör ni, lägger ni om kosten helt eller kör ni på som vanligt? Berätta! 

Storkok är ett bra sätt att skona både kropp och plånbok efter jul. Lisa-Marie kan få med sig lunchlåda och gör man det rätt mår magen också bra. Till exempel en bolognese med vitlök, oxfond och lite rödvin som kokat länge ihop med krämig vitkål och parmesan Vad kan gå fel? 

Recept 

Bolognese: 4 portioner
500g nötfärs
1 1/2 burk krossade tomater
1 dl rödvin el 3 msk vitvinsvinäger (jag tog båda men minskade på rödvinet)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
oxfond  2msk
2 msk ketchup eller 1 msk sweet chili (Går utan om du vill ta bort det söta)
salt och peppar, jag tog även lite paprikapulver
1 dl vatten (fyll på under koktiden)

Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken, fräs i pannan i olivolja eller smör. Fräs köttfärsen, koka ihop allt och låt stå på spisen och koka i 2 timmar på låg värme. Det blir galet gott när det får koka länge, det går förstås på kortare tid men ni måste testa. Blir mycket godare. Fyll på med vatten under koktiden.

Det blir en mustig god bolognese!

Parmesanstuvad vitkål 4 portioner
1 litet vitkålshuvud
3 dl grädde
1 dl parmesan
salt, peppar

Fräs kålen med lite smör, rör i grädden och parmesanosten med lite salt och peppar. Koka ihop på svag värme så det blir en stuvning. Behövs inget mjöl, låt den stå en stund så tjocknar den.

Tack världens bästa Linnie (linnielagar på instagram) för dina inspirerande tips, du är en en fin vän till mig och lagar så grym mat. Här kommer receptet för er som vill prova veckans godaste lunch. 

Dela gärna med dig av dina egna favoriter såhär efter helgerna!

 

 

 

Kommentarer

Maria Högberg 3 år sen

OMG !!! Så gott med vitkålen! Tack bästa Johanna för en fantastisk bra tips ! Kommer bli en hel del sånt framöver !!!! Perfa till kött, lax , kyckling….. suveränt! Ha det gott fina du!!!

Eva 3 år sen

Åh så gott det ser ut, måste abolut laga detta!!

Annette 3 år sen

Gjorde denna rätt ikväll och OJ vad gott det var! Att låta bolognesen stå och puttra i ett par timmar höjde verkligen smaken och den parmesanstuvade vitkålen… längtar redan till lunchlådan med resterna i morgon:))

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Hahaha jag vet! Visst är det sjukt gott!! Jag har ätit detta tre dagar i rad nu, hahahaha
Bolognesen blir amazing efter 2 timmar.

Roligt att du gillar! kram Johanna

Daniela 3 år sen

Tips från en halvitalienska: riv lite morot och hacka i lite selleri. Höjer smaken avsevärt.. ??

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Åh låter spännande men jag gillar inte selleri, bra med tips!

Sylvia 3 år sen

Tack för receptet! Ser verkligen smarrigt ut, och bra med tips på substitut till pasta/potatis/ris….gärna mer av sånt. : )Tack för inspirerande blogg!

Monika 3 år sen

Ser gott ut! Något helt annat, hur går det för Annica? Längesedan hon skrev här inne.
Tänker på henne hela tiden. :(

Nilla 3 år sen

Ser jättegott ut! Måste prova.

Lotta 3 år sen

Tack för receptet, detta måste jag testa,de ser galet gott ut.
Tack för tipset.

Anonym 3 år sen

Vi

Pernilla 3 år sen

Finns det alternativ till vitkål, magen tåler det inte….

Susanne 3 år sen

Alltid bra med inspiration på god och nyttig mat. Dina smoothies i föregående var perfekta. Tycker det är toppen med dina små tips om mat och träning ?

Stina 3 år sen

Här blir det “Nystart 2017 med Anna och Philip”, med start i morgon. Det blir fyra veckor med strikt kost och träning enligt schema. Ser fram emot det. Därefter ska jag testa den här rätten, såg riktigt gott ut! ?

Sara 3 år sen

Å va gott! Ska testas :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ja du måste :)

CeciliaB 3 år sen

Oj, så gott vitkålen lät! Köpte hem och tänkte laga ikväll men hade en fin sambo som redan hade gjort mat när jag kom hem så det får bli imorgon! Längtar redan! Stort stort tack för all inspiration! Känner mig toktaggad att komma tillbaka till bra träningsrutiner igen! Heja 2017!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Duktig och go sambo, det är alltid mysigt att få maten serverad när man kommer hem!

Tack snälla, vad glad jag blir att du trivs här inne!

Lotte 3 år sen

Ett tips att få fint vitkål är att hyvla med osthyvel :-)
Det såg jättegott ut så detta ska jag testa.
http://www.lotte4.blogspot.se

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ja det är bra! Du måste testa detta!!

Jessica 3 år sen

Åh jag dreglar!
Jag försöker avgifta mig från socker nu efter jul och nyår och äta mer hälsosamt. Tidigare har jag fokuserat mycket på viktminskning men nu strävar jag mer efter och äta mat som jag mår bra och blir pigg av. 2017 here we go!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Rätt inställning, tänk balans. Fokusera på att må bra. Vad mår just du bra av!

Kram Johanna

Carola 3 år sen

Så gott det ser ut. Jag har svårt att strimla vitkålen bra, har du något bra knep? Hur strimlar du din kål? Hälsning Carola

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Finns bra maskiner, funkar bra att skära med kniv men även med osthyvel, testa!
kram Johanna

marita 3 år sen

har börjat om med julmat gjort skinka i dag o spadet bakar ja bröd på …tomteskum halva priset dom skänker ju nästan bort skinkorna billigt pålägg och gott

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ja skinka kan man ju göra massor av! Bra där :)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg

Innehåller reklam för min bok Middag hos mig  Idag var jag på gymet före halv åtta. Grym känsla att ge sig ut i mörkret och in på gymet för att träna, redan…

Är det något jag är noggrann med så är det att alltid ta mina vitaminer och mineraler varje dag. Magnesium tar jag varje kväll innan jag går och lägger mig, det gör att…