• 2017-01-05, 13:51
  • 45

Jag gillar att få kommentarer om det jag skriver. Men ibland blir jag väldigt fundersam över vad som egentligen driver kommentarerna. Tydligen är det väldigt provocerande för vissa att jag lägger mycket tid och energi på att träna och gärna tipsar andra om hur man ska komma igång med sin träning. Hur kan det vara så fel att må bra?

Jag har skrivit oerhört mycket om att träningen räddade mitt liv. Läkaren ordinerade mig motion när jag drabbades av panikångest och hade tolv kilos övervikt. Jag kunde inte gå en kort promenad utan att jag fick blodsockerfall. Mina fickor var fulla av energibars för att ge mig en sockerkick så jag kunde ta mig fram.

Härom dagen när jag tipsade om hur man kommer igång med sin träning här på bloggen så lade jag ut bilder på Instagram med hur jag såg ut före och efter jag började träna. Det slår aldrig fel, för varje person som blir inspirerad över hur man kan förändra sig själv och sin hälsa finns det en annan som blir rasande över att jag kände mig fet och mådde dåligt.

Varför är det så känsligt att skriva jag hade för mycket fett? Det är inte någon moralisk synpunkt, det är bara fakta. Jag skriver aldrig hur ni ska se ut, men min gamla kropp symboliserar för mig övervikt, panikångest, tröstätande, orkeslöshet och sömnbrist. 

Jag har tränat mig till en stark kropp. Jag tog tag i mitt liv och jag har aldrig fått så mycket skit på bloggen som jag fick då. Tusentals blev samtidigt peppade och inspirerade. Många mailar fortfarande varje dag om att de kommit igång med sin träning och mår så mycket bättre. 

Mår man bra fast man har några kilo extra, vad gör det? Jag går också upp och ner ibland. Det handlar om balans. Om jag väger tre kilo mer på vågen gör det ingenting, men jag älskar träna och att äta bra mat för jag vet att kroppen mår bra av det. Kroppen har aldrig mått så bra som när jag började träna mer och lade om kosten. 

Jag lovar, det betyder inte att jag ser ned på den som äter kladdkakor, ät det så mycket ni vill. Men det har blivit något konstigt i debatten när man ser ned på den som vill hålla sig i form.

 

Kommentarer

Emma 4 år sen

Jag tycker din före och efterbild är klockren! Jag ska själv ta en “före bild” idag! Har 5 kg från december som jag nu ska träna bort med kost och träning! Tränade under hösten men sen blev de små barnen o vi föräldrar sjuka o då släpper jag tyvärr även på kosten när träningen uteblir…så dumt! Men men nu är det bara att köra! Ska bli såååå skönt att känna mig stark och slank igen! Jag gillar verkligen din blogg! Heja dig!

Titti Zandelin 4 år sen

Du är en stor inspiratör och det kan nog väcka lite avundsjuka .
Men det behöver inte alltid vara det , alla måste få ha sina åsikter men gillar inte att någon kränker en för att du/ man är öppen, spontan och älskar dela med sig .
Fortsätt att vara dig själv
Låt ingen kväva den sidan hos dig.
Tycker kul med dina recept, vackra hem och snygga kläder .
Känner mig hemma på din blogg.

ullis 4 år sen

Tror faktiskt inte det handlar om avundsjuka. Mer bara att om man väger 10-12 kilo för mycket så skulle man automatiskt må dåligt. Jag är så trött på bilden på att när man är överviktig så sittet man hemma och trycker chokladbollar och kladfkaka och mår dåligt. Jag har varit både smal och tjock i mitt liv. Och jag kan lova att mitt mående var inte kopplat till vikten. Har varit lycklig och tjock och olycklig och smal. Gjorde nyss 40 års kontroll på vårdcentralen med perfekta värden på allt trots ca 10 kilos övervikt. Jag är inte alls avundsjuk att Johanna hittat sin grej och det är ju toppen att du mår bra nu men jag gillar inte den ensidiga bilden som ofta målas upp att man pga träningen eller att bli smalare så skulle man må bättre och därmed bli lyckligare. Bra om det gör det för någon men man måste också ha förståelse för att ett sätt inte någon mirakelmetod som gäller för alla. Och därför måste det också få bli en debatt om detta från oss läsare utan att vi är avundsjuka eller liknande. Hälsa är så mycket mer än vikt och träning och när man ställer en sån före och efter bild mot varandra så måste man förstå att det skapar debatt.

Svar på kommentaren:
Anna 4 år sen

❤️

Marie 4 år sen

Så bra och nyanserat skrivet.
Tänk om det vore så enkelt att slät panna och stora bröst,
gjorde livet helt bekymmerslöst.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Eller också så lägger man tiden på att träna, äta bra kost och vårda sin relation.
Tips till dig från mig :-)

anette 4 år sen

Jag tror mycket handlar om avundsjuka tyvärr. En del som mår dåligt mår ännu sämre av att se någon som gör något åt sitt problem. Detta är givetvis bara min teori, jag vet inte hur andra tänker. Själv har jag svårt att förstå varför andra stör sig, det är frivilligt att gå in på sociala medier och passar det inte mig så har jag ett val att titta eller följa någon annan. Jag behöver inte ge otrevliga kommentarer. Jag följer dig och blir inspirerad. Jag väntar bara på att jag ska bli så inspirerad att jag också kommer att tycka träning är kul haha. Jag skulle verkligen både behöva och vilja tycka det är kul….hmmm. Jag är inte avundsjuk på dig däremot ser jag upp till dig och ditt enorma driv och intresse. Kämpa på och gör det du vill och strunta i “de andra”. Önskar dig en fin start på 2017. Kram Anette

maria 4 år sen

Hej Johanna! Jag tycker du är helt fantastisk som hinner med både träning, jobb och bra mat! Har du lust att dela med dig hur du åt när du började gå ner i vikt? Hur många ggr/dag? Åt du efter antal kcal eller drog du bara ner? Jag har hamnat på en platå och behöver rivstarta kroppen igen för att komma ner mina 4 kg igen! Pasta, socker o bröd har jag i princip redan skippat helt. Några förslag?

Josephine 4 år sen

Din blogg är fantastiskt inspirerande! Jag jobbar som sjuksköterska inom akutpsykiatri och önskar att fler patienter erbjöds andra alternativ – så som livsstilsförändringar vad gäller kost och träning, än enbart medicinering. Tack för en grymt bra blogg!

Katja 4 år sen

Ja, vad sade Strindberg?
Ibland är det tungt att vara människa, SvT .
Som böcker i ett bibliotek står dom där och samlar damm:-)
ojoj, den låten….

Min fråga : du förespråkar Botox. Gillar skönhet
Om din dotter vill börja med Botox? Var är du då?

Marika 4 år sen

Hej Johanna!
Tillhör de som inspireras av att läsa din blogg, tack för härliga recept och tack för att du delar med dig av träningstips och din historia om hur du kom igång. Själv har jag tränat sen tonåren men de senaste åren har jag slappat till ordentligt. Kroppen har tagit stryk av att jag inte rört på mig speciellt mycket, suttit på jobbet suttit i bilen, nu börjar kroppen stelna till, inte bra. Plus att jag upptäckte viktökning på 5 kg!! Då var det dags att ta tag i det! så nu har jag börjat komma ut på promenader varje kväll om så kl är sent! Märker direkt att kroppen svarar upp så då är det bara att fortsätta???

Tack för en väldigt inspirerande blogg och forts skriv om det du gör, du kommer aldrig att kunna gör alla nöjda och de som sitter på sin kammare och svider om det du skriver.. ja det är deras problem, inte ditt?
Kraam och tack än en gng?

Jenny 4 år sen

Håller helt med Johanna, tråkigt att folk är så negativa när man själv bara mår bra utav sin träning… avundsjuka tror jag det bottnar i.
Heja dig o tack för fin inspiration!
/ Jenny

Svar på kommentaren:
Katja 4 år sen

Och tanken, varför blir Johanna provocerad av vissa kommentarer,
Varför samma foton som kanske gav samma reaktion då tid?

Louise Pettersson 4 år sen

Hej Johanna

Jag tycker du är fantastisk som tog tag i dig själv när du mådde dåligt och fick dig själv till att må bra. De jag tror blev ”problemet” var att det var en drastisk förändring i bloggen och de är ju eg självklart att det blev så eftersom ditt liv ändrades drastiskt från de liv du levde med ohälsosamma vanor.
Men det blev BARA fokus på vikt och kost och träning. Jag vet ett par ex som JAG faktiskt blev ledsen och därav slutade läsa bloggen över en tid, innan jag tog mig in hit igen. Jag själv är nämligen en jojotränare. De kan gå ÅR mellan dessa perioder. Ibland tränar jag långa perioder och blir fast och smal, ibland är jag några kilo tyngre och inte så fast :) Inget är ju fel, båda är bra om man själv mår bra som du själv säger. Men när du väl gått ned dina kilon så var det precis som DU ibland såg ned på dem som inte åt hälsosamt. För att nämna ngt ex skrev du att man inte ska unna sig genom mat utan isåfall göra något annat. Du skrev att du inte förstod hur man kunde trycka i sig en skogaholmslimpa med choklad till osv osv. Samt flera liknande kommentarer i några inlägg.

Och sådana typer av “budskap” och bilder om fanatiskt tränande och att man endast ska äta RÄTT och vara smal, snygg och vältränad matas vi med varje dag genom olika medier.
Det TÄR verkligen på min självbild och självförtroende, inte minst för de yngre.
Alla har ju heller inte samma kroppsbyggnad. Vissa blir väldigt slanka och smala (snygga i allmänhetens uppfattning) vissa blir de inte. Hur mycket det är tränar….

Så för mig så är de eg inget som irriterar mig av dina före- och efterbilder. Vi har olika uppfattning om vad övervikt är och vad som är fint. Jag tror det blir en krock när du som offentlig person skriver ut just DIN åsikt om vad som är övervikt och inte, eftersom de kan trampas på MÅNGA ömma tår.

All heder åt dig dock och ditt hårda arbete. Reflekterade bara lite över dina funderingar en kväll som denna. Må väl!

Annika 4 år sen

Du är fantastisk med din träning och pepp!!

Malin 4 år sen

Du är en sann inspirationskälla!
Jag blir peppad av alla fina tips på träning och recept du lägger ut.

Men… Jag har nu läst det aktuella Instagraminlägget och får inte alls bilden av att så många verkar provocerade (eller avundsjuka som många skriver här)?
Några har lite andra infallsvinklar och åsikter bara…
Men det måste de väl få ha?
Eller måste alla tycka likadant?
Vilken tråkig värld det skulle bli….

Tack för en fin blogg!

Annika 4 år sen

Jag tror att folk stör sig på att man inte tycker att du är tjock på vänstra bilden. JAG tycker inte det utan tycker att du är jättefin. Man önskar nog att man sett ut sådär när man har så mycket mer övervikt och då stör man sig på att du tycker att du är tjock – liksom.
Allt handlar om att må bra. Du mår bättre på högra bilden och andra kanske mår bättre med pluskilon. Alla är olika och individuella och man kan inte jämföra sig med någon utan måste hitta sin egen grej/eget liv.
Pussåkram!

Ida 4 år sen

Heja dig Johanna!

Isabel 4 år sen

Jag började träna i oktober när min svägerska tipsade mig om worldclass. Trodde aldrig gruppträning var nått för mig. Men så fel jag hade!
Nu tränar jag 5-6 dagar i veckan och mår så mycket bättre!
Jag tycker du inspirerar!

Nilla 4 år sen

Men om JOhanna är nöjd med att gått ner i vikt (det ser ju alla på bilderna att dom är olika, sluta ta åt er och störa er) då ska hon väl få tycka det?

Blir helt matt av att läsa en del på instagram, ni borde skämmas!

Jessica 4 år sen

Jag är helt på ditt spår Johanna, det är så konstigt att många blir provocerade av att man vill hålla sig i bra form, ännu mer om man passerat 40 års strecket, då kan det till och med uppfattas att man krisar.
Jag vill ha en kropp som är stark och håller länge, att man på köpet får en snygg kropp och bra självkänsla är en härlig bonus.

Annelie 4 år sen

Hejsan Johanna
Tack för en bra blogg.
En fråga,har gjort dina jordnötbar,
hur många bitar får du ut?
Mera nyttiga recept ?

Katarina 4 år sen

Vad är det för fel på vissa människor?!
Det spelar nog ingen roll vad du skriver om,en del verkar bli provocerade av alla ämnen.
De har väl pissiga liv.
Hur många pass körde du i veckan när du började med din träning?
Jag har ett problem och det är att jag har lätt för att bli sjuk efter att jag har tränat.
Äter bra mat,vitaminer,mineraler och har även köpt glutamin.
Det har blivit bättre efter det.
Har du några fler tips?
Tack för en bra blogg med varierat innehåll.Jag gillar när du skriver om träning och inredning.
Hårtips är alltid uppskattat också.
Kram Kram

Svar på kommentaren:
Sandra 4 år sen

Hej! Jag har precis samma problem! Förkylningen kommer som ett brev på posten, efter att ha börjat träna! Ska jag bara klara av att gå “tantpromenader” ( i lugn takt?) Är frisk i övrigt och ej överviktig.

Elisabeth 4 år sen

Utan att ha läst kommentarerna …..
Om det ska bli rättvist så lägg ut en bild på dig då du var som störst, för då ser folk att du jobbat på bra! Då tänker jag på tv-serien….. ? (Kan vara därför folk stör sig) 12 kilo kan ge en jäkla förändring om man äter bra!
Men bedömer så olika, och man är så olika. För dig är bild 2 bättre än bild 1, för en annan tvärtom. Jag som själv jobbat bort 22 kilo med lchf/paleo och tränar på bra, så är det en stor skillnad på då och nu, medan andra tycker att nu får jag inte bli smalare och jag väger 78kg! Men kroppen ändrar sig så otroligt mycket med bra träning och bra kost, så kilon är bara en siffra. Viktigast är att må bra och att ha hittat det som fungerar ??
Den svenska avundsjukan försvinner aldrig….. ❤️

Kajsa 4 år sen

Hej!
Bra inlägg Johanna! Varför läsa om man blir provocerad? Tack för bra blogg.
/Kajsa

Susanne 4 år sen

Du har lyckats med att skapa dig ett liv som är sunt och rätt för dig. Du mår bättre och jag förstår vad du menar med de två bilderna. Du har hittat grejen liksom :-)
Fortsätt inspirera som du gör med träning och goda recept.

Agneta 4 år sen

Vilket bra inlägg Johanna! Det är STOR skillnad på bilderna. Dom inte ser det får skaffa glasögon! Du har en helt annan utstrålning på den till höger. En snygg kvinna med muskler.
Dom som klagar behöver nog jobba på sin självkänsla.
Tack för att du berättar om Annica. Tänker så mycket på henne idag.

Mia 4 år sen

Jag tycker du är fin på båda bilderna. Tycker dock det är snyggt med lite kurvor och då vinner vänstra bilden :-)

Sen tror jag att det som många kan reagera mot är när du beskriver dig…”mycket fett”…”12 kilos övervikt” blir rena käftsmällen för dom som kanske har 20…30…40…50 kilos övervikt och kämpar med att försöka gå ner. En del överviktiga är det inte pga matfrosseri…utan pga sjukdom t ex en sköldkörtel som inte funkar som den ska…och då slår det ännu hårdare. Jag förstår dom för jag tillhör den skaran som behöver gå ner 25-30 minst och det är asjobbigt då jag har 1/3 sköldkörtel kvar, är reumatiker med leder som inte vill det jag vill ibland, har dish vilket väldigt enkelt förklarat innebär att kotorna “smälter” ihop samt att jag har diabetes.
Jag kan villigt erkänna att kvinnor som ser ut som du gör och gjorde med 12 kg plus är rena hånet mot hur jag ser ut. Käftsmäll så det dånar om det…MEN…har pluggat psykologi och inser oxå att även du är i din fulla rätt att må dåligt över dom där “ynkliga” 12 kilona :-) hoppas du förstår mig rätt nu.

Är individuellt det här med vikten…väger man normalt 50 kg och går upp till 60 så kan man må dåligt över det. Om folk kunde inse att det viktiga är hur man mår med sin egen vikt. Du mår bra av att väga 50 kg (exempel vara) och nån annan mår bra med dom där 60 kg.

Sen finns det absolut dom som är avundsjuka oxå :-) och det är bara tragiskt. Jag personligen har aldrig förstått det där med att vara avundsjuk. Vill man ha det andra har…jobba för det då :-)

Finns väl egentligen inte så mycket som får mig “på fall” när det gäller andra människor :-) skulle väl vara ytlighet…men även det är andras val :-)

Fortsätt peppa…du gör det bra. Ibland kan man vakna upp efter en käftsmäll och ta nya tag.

And by the way…6 kilo NER och jag är jääävligt stolt och ser fram emot lite bra mat/träningstips passande dom med svår värk och diabetes ;-)

Gulla lite med fina Lucy från mig :-D

Bettan 4 år sen

Alla tycker inte lika och det får man respektera. Sen behöver man ju inte hetsa upp sig så väldigt för att andra har andra åsikter som fett, hund med kläder osv. Det finns viktigare saker o då tänker jag bla på Annika o hennes kamp. Fina Annika, kämpa på !

Svar på kommentaren:
Ullis 4 år sen

Men snälla snälla, Johanna skriver massor och hjälper Annica här inne, ska hon sluta skriva om hennes egna liv? Det tror jag inte vi vill….

Bettan 4 år sen

Vem har sagt att hon ska sluta med det ? Du tolkade det hela fel… ;)

Maria 4 år sen

Ja man tycker olika. Blir lite förvånad att du reagerar över det. Så är det ju att ha en blogg. Ok om du fått hundratals kommentarer men så är det väll inte? Men för man säger vad man tycker ska man ju ha respekt o vara vänlig det är viktigt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Alltid bra med debatt :-)

Marika Bergman 4 år sen

Det spelar nog ingen roll vad duskriver tyvärr – folk gnäller och klagar ändå .. och trots det följer dom din blogg = inget att bry sig om! Du inspirerar så många fler än dom sura .. fortsätt med det ??????????!

Eva 4 år sen

En del blir väl provocerade pga att du ser ganska så sund och vältränad ut även på förebilden, mestadels överviktiga som blir provocerade skulle jag tro, är själv överviktig men blir inte det minsta provocerad och förstår precis dina tankar och vad du menar. Någon med 40 kilos övervikt tycker ju att någon med 10 kilos övervikt är smal..Men det handlar ju om att må bra, att vara sund och ha hälsan för övervikt är inte bra, är skadligt för hälsan. You rock Johanna! Du inspirerar mycket, inte bara till ett sundare liv utan på många sätt, du är en glädjespridare av rang ;) Bästa bloggen!

Mia 4 år sen

Du inspirerar mig i alla fall. Fortsätt skriv. Följer även Annikas tankar , då jag känner att hon stärker mig som är i samma situation .

Lena 4 år sen

BRA Johanna. Älskar dina ärliga fina blogg. Du inspirerar mig i alla fall.

Sara 4 år sen

Hej! I grunden handlar det både om dålig självkänsla och avundsjuka tror jag. Men ALLA vi som inspireras och peppas av dig är fler och vi tycker så fantastiskt mycket om det du inspirerar oss med. Det är mycket tack vare dig som jag kommit igång så bra med både träning och bättre kost. Det känns i både själen och i kroppen att jag mår mycket bättre och känner mig även vackrare nu. Jag tränar och äter “rätt” för att må bra, inte för andras skull, bara min och min familjs skull. Den där jävla jante som härjar på många bloggar tror jag.
Nä, fortsätt som du gör fina Johanna! Vi älskar det!
Kram på dig ❤

Hanna 4 år sen

Det är väl att man inte ser (jag ser iaf inte) att du mådde dåligt, eller hade panikångest. Jag ser inte heller någon övervikt, eller att “du hade mycket fett”.
Jag ser dock att du är mer vältränad på andra bilden, men den provocerar mig inte … :)
De som provoceras – hmm, det är väl för att du lyckats gå ner , och inte de? Eller att du säger du var jättetjock, när många ser ut så utan att de eller någon annan tycker de är tjocka…

Svar på kommentaren:
Eva 4 år sen

Fast var och när har hon sagt att hon var jättetjock???

Malin 4 år sen

En fantastiskt inlägg. Du sätter huvudet direkt på spiken enligt min mening.. Det som är snett i debatten är just avundsjukan som spelar ett spratt.. Att man inte kan unna någon att vara nöjd och må bra.. jag tar en stor kanelbulle till kvällen och mår bra av det.. :D ;)

Jenny 4 år sen

Handlar om avundsjuka …tragiskt
Det är bra med träning för mycket .
Har både panikångest och vanlig ångest men det har jag sluppit ett tag nu tack vare träning och positivt tänkande.
Man ska inte bry sig om vad andra tycker och tänker.
Kram till dig Johanna och alla andra fina människor.

Emelie 4 år sen

Haha det är fantastiskt hur avundsjukan får folk att trycka ner andras framgång!

Jag tycker att du är fantastisk som lyckats med din resa till ett bättre och lyckligare liv och en kropp som du MÅR BRA i! Dessutom är det vidare känt att motion är bra för kroppen och socker o småätande inte är, på köpet försvinner ju fett – svårare än så är det inte. Däremot är det svårt att ändra sina mönster och beteende vilket du lyckades med, så grymt jobbat verkligen!

Du inspirerar mig och jag blir glad när du skriver om mat och träning så jag är superglad om du fortsätter med det!! Jag ska själv försöka att vara utan socker i 100 dagar nu, för att må bättre och orka mer :) träningen ska med igång, så hjärnan byter ut negativa tankar till positiva – kroppen är fantastiskt som beter sig utefter den behandlas :)

Anette 4 år sen

Håller helt med dig Johanna. Jag har vänner som inte vill vara vänner längre. Förr när jag åt kakor på jobbet, var det aldrig någon som sa att, ska du verkligen äta en till. Men nu är det ett enda tjatande att en kaka jan du väl äta. Jovisst kan jag det, men mitt val är att jag likaväl kan avstå. Brukar ofta tänka, att jag vet hur det smakar, har ätit en sån förr. Så det bästa är att inte bry sig. Bara avundsjuka att inte dom klarar av det, annars finns det ingen anledning för dom att hålla på. De får äta och grosa i sig hur mycket som helst för mig, det är just deras val. Du är inspirerande Johanna! Kram/Anette

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Mormor ringde precis. Hon ringer mig många gånger om dagen och hon är ledsen, arg och gråter. Allt handlar om en och samma sak, att hon vill ha tillbaka sitt hus i…