• 2017-01-24, 15:41
  • 31

Jag kan vara en riktig curlingmamma. Innan jag går till jobbet säger jag till både en och två gånger om vad som ska göras och hur Lucy ska tas om hand om hon får vara kvar hemma. Men när det gäller att passa tider eller när barnen är med kompisar, då viker jag mig aldrig. Och till skolan ska de komma i tid, punkt slut.

Vad tycker du? Vilka gränser ska man sätta för barnen – om man ska sätta gränser alls? Berätta i kommentarfältet!

Varje månad sitter jag med i föräldrapanelen i Radio Skaraborg. Vi lyfter fram intressanta ämnen om föräldraskapet med den härliga programledaren Katarina Roos i spetsen.  Idag pratade vi om att sätta gränser, att träna med barn och sex och samlevnad. Lyssna gärna på klippet HÄR. 

Att sätta gränser för barn tycker jag kan vara både enkelt och svårt. När barnen var yngre fick jag välja mina strider, varför lägga ner kraft och energi på småsaker som vem som inte hade ställt tillbaka tallriken efter sig? Men nu när de är äldre är det helt plötsligt svårare. Jag kan bli vansinnig om det ligger kläder överallt i hallen, eller skor slängda framför dörren så jag slår halvt ihjäl mig när jag öppnar dörren. Får man slänga av sig sina kläder huller om buller? Nej. Inte hos oss. Men ibland orkar jag inte tjata. Jag tar skorna och ställer dem på rätt plats. Där gör jag ju fel, inte konsekvent för fem öre. Jag tjatar som en galning först, sedan går jag och hämtar skorna och ställer dem fint i skohyllan. 

Men med andra saker är jag otroligt bestämd. Är det bestämt att barnen ska hem på natten när de är hos en kompis, men frågar samma kväll om de får sova över är det blankt nej direkt. Kanske är fel, kanske är det rätt, jag går på magkänslan. Jag vill inte vara misstänksam, men är det en tid som vi har sagt så ger jag mig aldrig. 

Viktigast av allt är att de sköter skolan, det är A och O. Skulle de komma försent eller skita i skolan så skulle jag släpa dit dem och sätta mig bredvid dem i skolbänken tills det fungerar. Där viker jag mig aldrig utan är stenhård för att de ska klara sig. Det är för sent att komma på det efteråt och det är vår sak som föräldrar att se till att barnen får bra förutsättningar. Då kan de inte släpa benen efter sig till skolan och strunta i betygen.

Det är inte skolans fel om barnen missköter sig, även om en del föräldrar gärna skyller ifrån sig. Sedan finns det förstås bättre och sämre lärare som hanterar sina elever på olika sätt. Marilyns engelskalärare låser dörren varje lektion efter lektionen startat. Perfekt! Helt rätt taktik, tycker jag. Jag hatar slappa föräldrar som inte hjälper sina barn att inse hur viktig skolan är. Det är barnen de förstör för, ingen annan.

I en familj hjälper man varandra. Har jag bara lärt mina barn det så tycker jag att jag har lyckats bra.

Vad tycker ni? Vad är det viktigaste att lära barnen?

 

 

 

 

 

Kommentarer

Sara Lönnmyr 3 år sen

jag tror att alla föräldrar gör så gott de kan. De finns mycket gömt inom hemmens väggar. Saker som de försöker reda ut, ta hand om. Kanske finns myndigheter eller andra personer med för att hjälpa. Kanske är föräldrarna/ föräldern i någon form av maktlöshet utan hjälp. Kanske är det så att de föräldrar och barn som du hatar behöver din kärlek. Det är inte så att jag tycker att barnen ska få göra som de vill, inte visa respekt osv. Men jag tror att alla vuxna och barn gör så gott de kan .

Anette 3 år sen

Jag håller med dig helt!
Det är vi som ser till att barnen/ungdomarna beter sig i skolan,oavsett vilken klass de än går i.
Lärarna ska inte fostra våra barn,det ska vi göra.
Men det ÄR jobbigt att se till att det blir så och många orkar/skiter i det,och ja jag vet det finns olika anledningar det skylls på men jag köper inte det.
Johanna allt det du skriver är klockrent,det kostar svett,tålamod osv men vi föräldrar har största ANSVARET!!

Christina 3 år sen

Hatar är ju att ta i.
Väldigt trist ord, trodde inte du tänkte på det sättet, trodde du var mjukare av dig.

Eva 3 år sen

Håller med dig, nu har jag vuxna barn men jag gillade inte ditt uttryck att *jag hatar* i din rubrik tycker det ordet är väldigt starkt …

Lycka till med allt kram

Anneli 3 år sen

Fast ofta är det väl så att vi som har varit/är “ensamma mammor” behöver ta i lite mera för att “duga” som föräldrar.
Och då menar jag inte att vi inte skulle ha samma intresse i våra barn, bara att vi får kämpa/tjata som två… tufft ibland men värt besväret!

Sara S 3 år sen

Jobbar som skolkurator på högstadie där hög frånvaro och otillräckliga betyg hos elever nästan alltid beror på bristande gränssättning hos vårdnadshavare. Barn med särskilda behov får extra anpassningar och omfattas inte av samtliga allmänna regler. Håller med Johanna till fullo!

Malin 3 år sen

Har samma syn som du! Curlar till viss del men stenhård med komma i tid, följa regler och visa respekt! Behandla andra så somdu själv vill bli behandlad, var en snäll kompis! Har en dotter på 7 år och har under åren stött på extremt märkliga föräldrar som inte alls bryr sig om att hålla vare sig tider eller följa regler. Enligt deras uppfostran tvingar man inte sina barn.. så de kör egna regler på allt! Gör mig helt galen ? mitt barn och många fler undrar ju såklart varför några får göra på ett annat sätt osv.. har man gemensamma aktiviteter, går på förskola/skola tillsammans blir det problematiskt!! Jag får ju helt enkelt säga att de gör fel och inte följer reglerna men barn snackar ju så det blir ju dålig stämning med föräldrarna! Oavsett vet jag att mina barn kommer klara sig så mkt bättre i livet!

Chris 3 år sen

Låsta dörrar tycker jag inte om alls . Vi vill ju att barn ska komma till skolan, ingen blir löst om man stänger ute elever. Bussar kan vara försenade osv. Har aldrig du kommit försent?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Fast detta funkar ju för dem. Kommer en elev alltid försent pga slarv tycker jag detta är perfekt. Är du inte i tid och nonchalerar när lektionen börjar får man frånvaro. Antagligen har läraren fått låsa dörren för det varit för mycket slarv.

Marilyn säger att det är riktigt bra lektioner nu och det är då eleverna lär sig. Hur skulle du känna som lärare där du planerar, inleder en lektion men så ramlar elever in en efter en långt efter du startat pga slarv?

Självklart ska en elev få komma in om bussen är försenad men nu menade jag förstås inte det. Barn lär sig inte om vi inte sätter tydliga regler från början. Det finns nämligen de eleverna som alltid kommer försent, hur blir det i arbetslivet?

Jag har jobbat fler år som musiklärare, det värsta jag visste var när elever ramlade in efter vi kört igång utan någon förklaring eller anledning varför de var försenade. Eftersom man som lärare ofta inleder vad vi ska göra på lektionen så kan eleven tappa mycket även om det “bara är 5-10” min försening.

Agda den förste 3 år sen

Bra skrivet Johanna.
Naturligtvis finns det undantag MEN
väldigt många föräldrar är slöa, slappa och likgiltiga
när det gäller deras barn.
Det är väldigt synd om de barnen längre fram i livet.
Hälsningar Skåne.

Lollo 3 år sen

Har en väninna som struntar i att hennes dotter skiter i skolan, skulle velat skruva om hela situationen!! Tycker det är ofattbart hur vi som föräldrar bara låter våra tonåringar göra som de vill. Helt ofattbart.

Mona 3 år sen

Måste du skriva ordet hata bara för vissa föräldrar är slappa??

Svar på kommentaren:
Therese 3 år sen

Därför hon hatar slappa föräldrar och det gör jag med, skaffar man barn måste de läras rätt från fel.

Katja 3 år sen

Ja,nu funkade namn och mejl rätt! Hur var ni uppfostrade själva? Det är ganska intressant att vi är fyra syskon som fått samma uppfostran men är olika! Två äldre är kreativa, ena jättebra betyg och den andra så sådär. Men pluggat på universitet på äldre där. Jag och min tvillingsyster var plugghästar ( resultatinriktade) träningsmänniskor. Att det kan bli lite olika i en familj trots samma miljö/ uppfostran. Ganska “hård” mamma. Att drivas för mycket som barn eller yngre är inte heller bra. När det blir prestationsbaserat. Här inga egna barn, kan ej få pga mina cellgifter mot reumatisk sjukdom. Finns massor med sådana här studier,intressant. Lagom och respekt, kärlek. Bra inlägg!

Petra 3 år sen

Håller med dig om det mesta och jag kan få riktig panik när de inte sköter skolan. Jag har tre barn, två tonåringar. Är stenhård med tider och vart de skall och vad de gör. Sen bäddar jag sängar, plockar kläder och städar. Men det är mer för min skull att jag vill att det skall se fint ut.
Min minste son som är 15 år fick jätte problem med sin sömn i årskurs 8. Vi ringer varje morgon typ 30 gånger på tre olika telefoner. Resultatet är att han inte kommer till skolan. Han sover då djupt att han hör inte telefonerna. Han kan sova nästan ett dygn. Han lägger sig sex, sju på kvällen. Vi har prövat allt, nu prövar vi special schema i skolan. Vi har gjort alla undersökningar man kan tänka sig, drogtester, blodprover och andra prover. Fullt frisk!! Detta är vardagar som helger. Jag och min man har ett jobb vi måste sköta. Detta är ett problem, men jag vet att jag blir klassad som slapp förälder av andra föräldrar och även av släkt som inte har hundra procent insyn i detta problem. Så man skall nog inte kalla föräldrar slappa innan man har all fakta.

Svar på kommentaren:
Maria 3 år sen

Vi alla har ett jobb att sköta men jag börjar numera 1 timma senare så barnen kommer upp och iväg. Jag anser att man gör det som krävs och går det ändå inte så väck honom när du går upp.. :)

Camilla 3 år sen

Fast alla kan inte styra över sina jobbtider

Christina 3 år sen

Hej!

Självklart ska det finnas gränser och en tydlig inställning till vad som är viktigt i livet! Vår inställning som vuxna påverkar våra barn enormt och är därför såå viktig! Visar vi att vi tycker det är viktigt att tex.hålla tider, plocka undan, visa respekt, vara ödmjuk och lyhörd samt bjuda på sig själv är chansen väldigt stor att våra barn följer våra mönster. Vi lägger grunden till deras framtid och ger de verktygen att klara sig. En annan sak som är oerhört viktig i det hela är den ömsesidiga respekten! Jag lyssnar på dig och du lyssnar på mig! Och som grädde på moset en jä-la massa KÄRLEK<3

Agneta 3 år sen

Styrkan med din blogg Johanna är dina starka ämnen!
Bra skrivet!

Maria 3 år sen

Hej!
Vill poängtera en viktig sak i vår barnuppfostran; vi diskuterar aldrig eller tillåter att barnen kritiserar/skyller sina egna tillkortakommanden på lärare, tränare eller domare!

Maria 3 år sen

Att lärarna är slappa kan man inte skylla på! Det är inte deras ansvar att se till så barnen kommer till skolan och uppför sig. Som förälder så är det vårat ansvar. Blir det för tufft så måste man koppla in andra instanser.
Det fick jag göra med min 11 åring ( som har 2 diagnoser )
Kopplade in allt för att min son ska klara av skolan.

Svar på kommentaren:
Linda.S 3 år sen

Vart har du läst att hon skriver slappa lärare?

Maria 3 år sen

Linda; skulle svara till ngn annan men det blev fel.. Tack för att du uppmärksammade just detta :)

marita 3 år sen

gränser betyder ju kärlek vi bryr oss om dom

Sara 3 år sen

Hejsan!
Vill börja med att tacka för en positiv och inspirerande blogg! Testade dina chokladbollar med dadlar för några dagar sedan och de var supergoda!
Jag tycker absolut att vi föräldrar ska sätta gränser för våra barn, det är jätteviktigt! Det är väl så vi lär dem respektera sig själva och andra!? Men som mamma till två barn med autism vet jag att det inte alltid är så enkelt med gränssättning. Jag skulle önska att det i samhället fanns lite mer kunskap, förståelse och ödmjukhet inför att det finns många funktionsnedsättningar som inte syns på ytan, som adhd och autism. Och vet man inte bakgrunden till varför de här barnen beter sig på ett visst sätt är det lätt att döma dem. Läs gärna Cecilia Öhrns artikel, “Jag kämpar för mitt “ouppfostrade” barn varje minut”
http://mama.nu/kronikor/cecilia-ohrn-jag-kampar-for-mitt-ouppfostrade-barn-varje-minut/
Mvh Sara

Svar på kommentaren:
Anonym 3 år sen

Bra att det uppmärksammas!

Agneta 3 år sen

Bra skrivet Johanna?

Lena 3 år sen

Mycket bra inlägg. Jag är nog ganska sträng som förälder. Jag plockar INTE efter mina barn här hemma som är 12 resp. 14 år. Jag tjatar hellre ihjäl mig än att plocka upp efter dom. Och ja, det har gett och ger resultat. Skolan skall skötas till punkt och pricka. Skolan går före allt annat. Barn behöver regler. Svordomar accepteras icke. Ja, vi är nog ganska lika när det gäller uppfostran låter det som. Ska bli intressant att läsa fler kommentarer.

Annika 3 år sen

“Det är inte skolans fel om barnen missköter sig, även om en del föräldrar gärna skyller ifrån sig.”
Ja du Johanna – det beror på vad du menar med “om barnen missköter sig”.
Här har det kämpats sen 5:an med dottern som nu går sista året på gymnasiet och det är knappt att hon går alls. Nu finns det självklart orsaker och förklaringar till detta men JAG som förälder har kämpat och lärarna har varit slappa, inte orkat hjälpa, hjälpt FÖR MYCKET (ja, det går också när man får hjälp av en speciallärare och hon gör allt och barnet inte lär sig själv vilket vi insåg försent) m m. Det har varit möten hit och dit med MÅNGA och nej, man kan inte släpa barnet till skolan tills det löst sig när det mår så dåligt. Var tacksam om det funkat med och för dina barn – verkligen!
Det finns ALLTFÖR många barn som mår dåligt i dagens samhälle och behöver hjälp och där tycker och önskar jag att lärare och föräldrar kan ha en kommunikation – som inte har funkat för oss. Sen – jag förstår att man inte kan lämpa över allt ansvar på lärarna – SJÄLVKLART INTE – men det kan fungera bättre – än vad det gjort för OSS iallafall.
Kram – ska bli intressant att läsa andra kommentarer!

Svar på kommentaren:
Malin 3 år sen

Tror det bara är vi med barn som har diagnoser som förstår vilket kämpande det är!!! Vi är allt annat än slappa!!! Men i bland är det som att dunka huvudet i väggen att uppfostra tex ett barn m ADHD…. Jag tror att om ett barn KAN göra bra ifrån sig, uppföra sig , så gör den det! Vi är människor, vi vill bli omtyckta … Om inte skolan funkar, barnet skolkar, kommer försent, uppkäftig, härjig… Tänk inte först: Undrar vad den där har för föräldrar, ouppfostrad!!! Tänk istället: Undrar vad som inte är bra, vad är det som gör att barnet/ungdomen inte “sköter” sig. Oftast så tror i alla fall jag att det ligger en diagnos eller psykisk ohälsa bakom! En lärare sa till mig en gång: Om barnet KAN sitta still, så gör den det, om ett barn kan koncentrerar sig så gör den det, om ett barn kan låta bli att störa, så gör den det. VAD är det som gör detta beteende? För inte många som VÄLJER att inte vara omtyckt!!!

Jeanette 3 år sen

Vi har en lite annorlunda situation, skolan gick som smort t o m årskurs nio men i gymnasiet gick det åt pipan…..vi föräldrar plus skolpersonal har verkligen kämpat och gjort allt vi kan komma på, vi har alltid haft regler, hon har alltid gått i bra skolor med regler osv men i ettan på gymnasiet började det! Dåligt psykiskt mående och trots ett kanonbra skyddsnät så orkade hon inte med skolan utan började skolka mer och mer, efter en mpnad i trean hoppade hon av gymnasiet. Med vår tillåtelse, det var inte hennes grej just nu, utan det får bli senare. Så även om alla förutsättningar är “perfekta” så kan det också bli “fel” i slutändan. Eller egentligen inte fel, bara annorlunda!
Såklart tänker man som förälder, vad har vi gjort för fel? Vad kunde vi gjort annorlunda? Men vi bra verkligen gjort ALLT vi har kunnat! Ändå blev det så…
Kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hoppas ni har en fin helg! Älskar fredagar och har röjt och städat hela dagen, kanske inte låter som det roligaste en fredag men jag älskar verkligen att städa. Upp med musiken…