• 2017-02-19, 10:16
  • 120

Jag kanske inte är bäst i världen på att stava rätt eller skriva rätt, men det finns en sak jag aldrig håller på med: särskrivningar. De gör mig vansinnig. Det ser så illa ut och det blir bara fler hela tiden, känns det som. Och ja, rubriken till den här texten är särskriven och det gjorde jag bara för att visa hur irriterande det är.

Har ni några favoriter bland särskrivningar? Berätta gärna i kommentarsfältet! Den bästa belönas med två biobiljetter. 

 

Är det engelskan som slagit igenom så mycket att vi inte kan använda sammansatt ord längre eller varför blir det bara fler särskrivningar för varje år? På engelska är det ju många ord som ska skrivas isär medan den svenska motsvarigheten ska skrivas ihop.

Barnen är ruskigt duktiga på engelska idag, men verkar inte lika bra på svenska.  Fast det är inte bara barnen som håller på med särskrivningar, halva internet och tre fjärdedelar av alla som skriver skyltar i affärer verkar ha samma problem.

När jag var liten kan jag inte komma ihåg att man såg särskrivningar alls, eller också har jag bara blivit surare med åren. Jag kan låta bli att gå in i en fin affär bara för att de inte kunnat skriva rätt på skylten om extrapriser som ska locka in mig. Eller om det nu står extra priser. Undrar vad det är för extra priser man kan vinna?

Snart kommer någon att skriva att det spelar väl ingen roll bara man förstår vad personen menar. Nej, det tycker jag inte. Det är svårt att läsa, ser jättefult ut och ibland går det inte alls att förstå vad det betyder för att det blir något helt annat. Svensk lärare och svensklärare är faktiskt inte samma sak, även om någon kan vara båda delarna samtidigt.

Men jag måste erkänna att en del kan bli roliga:

Jag tycker om att äta en skum tomte efter maten.

Postens kassa service.

Hackad gris lever.

Gå alltid lätt packad i fjällen.

Vad har ni för favoriter? Och hur mycket stör ni er på särskrivningar? Hjälp mig hitta argument och få skälla av mig i kommentarsfältet!

2017-02-19 Johanna Toftby

Kommentarer

Maja 4 år sen

För flera år sedan var jag på restaurang där det hängde en skylt på väggen där det stod “rök fritt i hela salongen”. En man satte sig ner och tände en cigarett varpå personal kom och uppmanade honom att släcka den. Mannen hänvisade till skylten som faktiskt förmedlade att det var helt okej att röka i lokalen. Kyparen såg besvärad ut men kunde inte förbjuda mannen att röka klart sin cigarett.

Linda 4 år sen

Det enda ord som är okej att särskriva är vinäger!

Andrea 4 år sen

Häst skjuts från stallbacken klockan 19!

Lollo 4 år sen

Hahahahaha älskar det! Fast jag hatar också särskrivningar. Ser ofta vänner som skriver sina FBstatusar men som faktiskt knappt går att förstå.
Gillar ditt sätt att skriva, det är därför jag fastnar här inne. Du skriver så bra!

Winnie 4 år sen

Håller med dig om att särskrivningar är himla tråkiga. Lika tråkigt tycker jag det är när någon skriver på svenska och lägger in engelska ord, framförallt när de orden finns med svensk översättning. Här är ett exempel från din blogg
“Hjälp alltså, maten var amazing!”

Jag tycker i och för sig att svenska språket är fattigare en engelska språket och använder engelska ord eller uttryck ibland när jag pratar men jag skriver inte så utan jag skriver antingen på engelska eller på svenska.

Mikael 4 år sen

Jag såg en röd stjärt flyga förbi utanför fönstret

Linda 4 år sen

Hatar särskrivningar!

Häromdagen läste jag i vårt journalsystem att en av våraungdomar haft möte med social sekreterare.
Jag bara dog…

Svar på kommentaren:
Linda 4 år sen

Och där skrev min telefon ihop ord istället… ?

Malin 4 år sen

Älskar din blogg Johanna! Du har alltid härliga inlägg, skriver bra och dessutom ofta mycket kommentarer. Det gillar vi läsare =))
Vem vill läsa en blogg utan kommentarer, ser ju dötrist ut.

kram på dig och fina Annica.

Helena 4 år sen

Brun hårig sjuk sköterska :-)

A 4 år sen

Va bra Johanna att du tog upp dethär! Jag har en längre tid retat upp mig på alla särskrivningar och stavfel som förekommer i många av de s.k. “storbloggarna”. Jag har alltid tyckt att du skriver perfekt “svenska” :) Tack för en bra blogg :)

Svar på kommentaren:
Ann-Marie 4 år sen

Här har du en till som retar mig, har till och med slutat läsa ett par bloggar En verkar tappat det totalt, hur F-N kan man driva en blogg på en sajt där ingen ser till att hjälpa bloggaren. Ser faktiskt fruktansvärt ut.
Johanna du skriver bra!

Frida 4 år sen

Fryst fisk lever :p

sofie 4 år sen

Dyslexi blir allt vanligare, tyvärr.
Vi med dyslexi kan tyvärr inte medicinera oss som dem med adhd eller andra människor med diagnoser över lag. Som tex psykisk ohälsa

Vi kan få en utredning och en diagnos samt hjälpmedel för att underlätta
vid läsning, inlärning och allt vad som innebär inom dyslexi.
Dyslexi ser olika för oss alla, vissa har en lättare och vissa har en väldigt svår dyslexi.

Tyvärr är dagens Sverige inte så insatta om dyslexi, vad innebär dyslexi? hur ska vi utbilda lärarna för att dem ska kunna undervisa enklare för personer med dyslexi? Listan kan göras lång.

Jag gick helt omedveten hela skoltiden att jag hade svårigheter, lika så mina föräldrar.
Det var en lärare i gymnasiet som sa till mig att jag borde kolla upp de, och det gjorde vi
jag och mina föräldrar satt på mina utredningar, jag satt 2timmar i veckan och gjorde massor av test,
Efter 4 månader fick vi min diagnos satt, svår dyslexi läs & skrivsvårigheter samt inlärning av teoretiska ämnen.
Jag hade 1,5månad kvar i gymnasiet när jag fick min diagnos.

Jag har tur att jag har lätt att lära om när de kommer till stavning.
Tex om någon påpekar, “det stavas såhär” så sitter det sen, för jag är en person som inte tycker om
att göra fel.

Jag har lärt mig leva med detta och vet exakt hur jag ska göra när det kommer hinder.
Jag vet också hur jag ska göra när jag måste läsa teori.
Tack och lov är jag mer praktiskt lagd än teoretisk.

Jag vill bara ta ett parti för oss som har dyslexi, det är en diagnos som många andra
jag personligen lever inte efter min diagnos, utan jag struntar i den och är medveten om den och frågar ifall jag inte förstår.
Ta gärna hänsyn för oss som har dyslexi, vissa kan ta åt sig väldigt mycket ang inlägget.
Jag vill bara upplysa om dyslexi, att särskrivning är en liten liten del inom ämnet.

Jag vill inte låta negativ på något vis.
Jag tycker du är en fantastisk bloggare och allt du gör för Annica.

Katarina Wing 4 år sen

Det bästa och enda ord som man får särskriva är vin äger :-)
Min absoluta favorit!

Sussie 4 år sen

Polis anmäl
Svärmors tunga
Toa stol
Blod apelsin

Sussie 4 år sen

Nacka naprapaten
Blod apelsin
Svärmors tunga
Snor kråka
Toa stol
Finns ju hur mycket som helst!!! :-)

Ella 4 år sen

Och där slutar jag läsa bloggen. Inlägget bekräftar det jag eg visste. Säger mer om dig än om de som särskriver. Ni låter som min gamla lärare som jag önskade död varje skoldag. Fick sitta i ett rum själv medan de andra satt i helklass. I rummet var bara jag och hon. Från 1 till 6 (1990-1996) skällde hon på mig i en timme per dag för hur jag skrev. Särskilt “sär skrev” hon talade om vad hon tyckte om mig och sådana som jag. Hon visade mig artiklar på hur dåligt det kommer att gå för mig i livet. Och hon talade om hur lat och respektlös jag var. “Ingen kommer att anställa dig” sa hon när jag gick i 3 klass. När jag gick i 7 klass fick jag dx dyslexi. Önskar inget barn så mörka tankar för att man inte på ett mer pedagogiskt sätt kan bli undervisad och hjälpt i skolan. Skäms så över min dyslexi. Har alltid gjort. Behöver ibland vara sjukskriven för vad som hände under min tid i skolan. Långa mörka depressioner. Hoppas dagens unga blir bemötta med vänlighet och respekt..trotts särskrivning. Mvh /Ella

Svar på kommentaren:
Mikkan 4 år sen

Orka…… det du jämför är ju inte i närheten av det Johanna skriver. Herregud. Sedan är det sorgligt det du fick vara med om.
Sluta tycka alla som tycker något kring särskrivningar är mobbing. Så trött på alla som skyller på sjukdomar. Det finns rättstavningsprogram. Enkelt.

Mia 4 år sen

Så man skriver särskrivningar för man tycker det är kul? Njuter du av att håna andra som bevisligen har det svårt? De är ju tydligen ni som har problem och JA det kallas mobbing. Vi kanske skall skratta åt er eftersom ni varken förstår eller har alla getter hemma.

Stella 4 år sen

Eller så skrattar vi alla åt Mia som hänger dag efter dag på en blogg hon inte gillar bara för att få skriva sura kommentarer.

Mia 4 år sen

Japp vi skrattar åt mig och alla som betalar för dig. Ha ha ha.. sååå sjukt kuuul! (elrhur)

Lovisa 4 år sen

Mia jag är en utav alla läsare som gapskrattar åt dig. Sök hjälp. Du behöver det.

Stella 4 år sen

Mia, alla som betalar för mej? Va? Du är mer oförståelig än nånsin. Du ÄR sjukt kul! Dyslexi är nog ditt minsta problem.

Jea 4 år sen

Tunnel banan

Camilla S 4 år sen

Rök fritt! ?

Caroline 4 år sen

Jag läser dagligen CV:n i mitt jobb och jag har flera gånger suttit och funderat på varför man särskriver framförallt när man med sitt CV ska göra ett första intryck ett exempel var en sökande som var tydlig med att lyfta fram sitt kunnande och hur duktig hen var, personen skrev att “jag gillar att ständigt lära mig nytt och få möjlighet att visa fram fötterna” ? Var inte ett jobb inom skobranschen?

Annars är ju avstavningen av hotmail bra, lite annan betydelse…

Svar på kommentaren:
Annika 4 år sen

Ofattbart hur någon kan skicka ett CV med felstavningar och särskrivningar. Kan man inte stava ber man någon hjälpa till innan man postar CV till det nya jobbet. Tips…

Madde 4 år sen

Håller med. Följer en del bloggare men kan inte gå in på speciellt just en längre. Har aldrig sett så mycket felskrivningar, det går inte ens förstå vad som menas så nu har jag slutat läsa den.
Och det finns ju rättstavningsprogram.

Karin 4 år sen

En brun hårig sjuk sköterska Mohahaha

Malin dahlberg 4 år sen

Vin äger ;)

Mia 4 år sen

Jag tror inte man särskriver för att det är kul, vissa har kanske inte det så lätt och vilken rätt har ni att döma? Vad har ni för problem? Självupptagenhet ? Egenkär? Jag är bäst? ALLA precis ALLA är här på jorden att fylla en funktion, de som särskriver är kanske de som räddar er i en annan situation. Så jävla lågt Johanna och ni besserwisser andra. Mobbning !

Svar på kommentaren:
Helena 4 år sen

Nej, det är inte mobbing att diskutera ett språkfenomen. Särskrivningar påverkar betydelsen och därför är det relevant om orden skrivs ihop eller isär.

Lotta 4 år sen

Du har helt fel. Detta är inte mobbing, jag arbetar som lärare och jobbar stenhårt för att lära eleverna.
Håller med Johanna, det är otroligt störande med alla dessa särskrivningar som oftast beror på rent slarv.

Mia 4 år sen

Kanske inte beror på eleven då.. utan den som lär ut. Allt är inte slarv utan de stackars elever som förväntas läsa bara för att det svenska samhället förväntar sig det. Det finns ungdomar/elever som har magi i fingrarna som behöver andra uppgifer än att läsa ur en bok. De andra kan vi kalla iPhone folket där gäller bara sociala möten annars finns man inte, luncha, mingla, finnas. Det är sociala medier som gör att du går in i väggen inte ditt jobb. Nonchalans, 15 minuters of fame, vet en som är ett fan av detta. Bullshit! Skärp er.

MiaP 4 år sen

Håller med dig Mia. Man kan ha åsikter om särskrivningen som sådan, men att döma någon för att man särskriver är lågt.
Sen finns det säkert dom som struntar i vilket, dom orkar inte förbättra sig…kanske hellre sitter på sociala medier dagarna igenom.
Särskrivning eller att stava fel…det är något alla gör någon gång. Då skulle man inte göra annat än sitta och påpeka det för folk.
Åsikter är som r*vhål, alla har ett! Men ger en inte rätt att döma andra…

Annika 4 år sen

Men snälla nån, vem dömer? Man FÅR tycka särskrivningar är jättefult. Jag gör också det. Mår illa nästan, haha.

Men nähä minsann, då mobbar man!
Lägg ner…

Maria 4 år sen

Håller med dig Mia. Det är sorgligt. Verkar som om folket här tycker att man ska ta livet med en klackspark och tycka att allt är kul oavsett orsak. “Jag hatar särskrivningar” är rubriken. Hatar är ett starkt ord..ogillar låter bättre..men ämnet är opassande oavsett med tanke på svårigheter hos våra medmänniskor. Finns väl andra saker att blogga om. Fattar inte vad som händer. Håller den här bloggen på att balla ur fullständigt?

Agneta.S 4 år sen

Ni fattar inte. En stor blogg har alltid starka rubriker.
Över 100 kommentarer på den här texten säger mycket.
Johanna har lyckats.

Grattis Johanna!

Mia 4 år sen

Att håna folk med svårigheter bara för att tjäna en extra hacka är sjukt kul lika kul som att tjäna pengar på cancer. Japp då har hon lyckats.
Grattis Johanna du är verkligen så intelligent som du verkar! Du är en sjukt bra vän till Annika.

Elin 4 år sen

Mina favorit särskrivningar;
Självständig hets-bakelse
Gravid kudde
Skum släckare
Färsk ren kalv
Rök fritt
Svin lever
Hugg ormen
Djup fryst kyckling lever

Anna 4 år sen

Jag har kommit på att många människor litar blint på stavningskontrollen i Word. Vissa sammansatta ord markerar datorn som fel. Då testar en del att dela upp orden. Markeringen försvinner och då tror de att det är rätt så! Otroligt irriterande!

Malin 4 år sen

Parkering för bjuden
Bränn bara sopor

Maria Eriksson 4 år sen

Kom på en till:
Denna skylt har jag sett på Netto i staden där jag bor:
“Hjälp vår kassa personal genom att vända streckkoden uppåt. “

Maria Eriksson 4 år sen

Jag är lärare i svenska och spinner vidare på det som skrivits ovan om “sjuk sköterska”. För att förklara för mina elever hur tokigt det kan bli brukar jag ge följande exempel:
Jag träffade en lång hårig sjuk sköterska på sjukhuset.

Maria Meijer 4 år sen

Jobbar inom vården och en dag stod det
” Idag jobbar karin, sjuk sköterska ”

Kan bli väldigt tokigt det där;)

Sara S 4 år sen

Tycker att olika meningar innehållandes sjuk vårdare istället för sjukvårdare är underhållande. Kram

Lena 4 år sen

Student plakat (studentplakat)

Nathalie 4 år sen

AVSKYR särskrivningar och andra grammatiska fel. Värst är nog de människor som inte kan skilja på de och dem. Blir vansinnig, på riktigt. Det har hänt att jag avföljer folk på grund av språkbruket, vidrigt!! Haha

Svar på kommentaren:
Morsan 4 år sen

Att inte kunna använda orden de och dem på rätt sätt är vansinnigt irriterande. Tyvärr väldigt vanligt. Många som bloggar har så dålig språkkänsla och stora grammatiska kunskapsluckor, inte roligt att läsa. Förstår att du avföljer.

Ulrika M 4 år sen

Jag har också väääääldigt svårt för särskrivningar. Fullkomligt avskyr det ärligt talat! Och som sagt, det blir fler och fler vuxna som skriver på samma sätt. Ett tag kunde jag nog inte vara tyst utan var tvungen att kommentera varje inlägg som innehöll en särskrivning. Men en del tar ju åt sig på fel sätt så nu tänker jag mig mer för. Inte för att jag vill ge dem rätt utan mer för att jag inte orkar diskutera något som jag personligen tycker vore självklart för alla.

Ida 4 år sen

Tanten fick en skum permanent av en brun hårig man! ?

Sara 4 år sen

Jag arbetar som lärare och särskrivningar är så fruktansvärt vanligt, både bland barn och vuxna, tyvärr.. ? “Jag såg en röd stjärt flyga förbi” “Fryst kyckling lever”.

Malin 4 år sen

Håller SÅ med dej! Blir tokig på just särskrivningar. Tycker lärarna ska ta tag i detta ordentligt. Det är på tiden. Sen borde korrekturläsare börja jobba igen på tidningar.

/ Malin
nouw.com/malinedlund

Ullis 4 år sen

Så otroligt irriterande med särskrivningar, men också det här att folk inte kan skilja på de och dem. Eller skriver våran istället för vår överallt.
Sen undrar jag också vad fotning är för ett ord. Måste vara ett “nytt” ord, föt mig veterligen finns det ej. Bloggare och butiker använder det titt som tätt, låter ju inte klokt.
Det heter väl ändå fotosession, ta foton, fotografera el liknande el?

Caroline 4 år sen

Det enda ord som är okej att särskriva är: Vin äger :D

/Caroline i Ystad

Anneli 4 år sen

Ja det finns många man kan skratta åt.
Särskrivningar i all mening men det finns en hel del andra tokigheter också.
Så en skylt häromdagen i entré till badhuset: Inga nötter här, hm?? visste inte om jag skulle våga gå in hahahaha.
Eller den här i en restaurang: Allergisk?fråga personalen! Vet dom det tänkte jag hahaha.

Olga 4 år sen

Ja, jag kan inte minnas att det var vanligt när jag gick i skolan att man såg särskrivningar. Jag retar mig också på det, fast ofta blir det ju väldigt roligt, som till exempel:

Häst skjuts varje timme (oj, det blir många hästar som får sätta livet till!)
Billiga barn cyklar (då undrar man ju vad dyra barn gör?)
Jag arbetar en hel del med fel analys (får man förtroende för en sådan yrkesutövare?)
Näsdukar snor billigt 6 kr/kg (har näsdukar blivit kriminella av sig? Tur att de inte snor dyrt i alla fall!)
Får päls vantar 279 kr (ja, det kan man fråga sig?)

Stella Löfvenhamn 4 år sen

En sjuk sköterska åt en skum tomte!

Elin 4 år sen

Åh, jag håller verkligen med!! Hatar särskrivningar. Hur svårt kan det vara?
Jag har även svårt för när man tar bort/lägger till bokstäver, som t.ex utt istället för ut, hitt och ditt istället för hit och dit o.s.v..
Jag får ofta sms där allt hänger ihop utan punkter eller andra skiljetecken. Ibland blir det svårt att fatta vad som menas och om det är en fråga eller ett påstående.

K 4 år sen

Jo hanna hon kan hon

Nasse 4 år sen

Hej,

Mina favoriter

Skum kanin med ananassmak

Ring munk

Kokos toppar

Lina 4 år sen

Förra veckan besökte jag en sjuk gymnast och efter åt fikade vi på ett fik där det var rök för bud??. Hatar dessa sär skrivningar ??

Christina Hübinette 4 år sen

Kan inte låta bli att tycka det är kul när det står i en butik: tala gärna med vår “kassa personal”. Vill hellre tala med någon kunnig ?

Anette 4 år sen

Det ända ord man får särskriva är,VINÄGER?

Svar på kommentaren:
Ullis 4 år sen

Enda…

Jenny 4 år sen

Sträckes i vått till stånd??

ullis 4 år sen

Sjuksköterska blir sjuk sköterska!
Och kassapersonal blir kassa personal!

Haha…vem vill jobba med dem :-)

Camilla 4 år sen

Älskar särskrivningar i affären tex;
Kycklinglever – kyckling lever
Grislever- gris lever
Ärtor sugarsnaps – ärtor suger snaps
Lagrad prästost i skivor – Lagrad präst ost i skivor

Kan fortsätta hur länge som helst ;D

Ingrid 4 år sen

Håller med dig Johanna om särskrivningar, stör mig väldigt mycket på dem! Fast dessa inläggen fick mig att skratta så jag tjöt! Tack för det, precis vad jag behövde! :)

Paola 4 år sen

Bara som en upplysning: särskrivning beror oftast inte på dyslexi, utan på bristande intresse för/kunskaper om språket i allmänhet. Har man dyslexi yttrar det sig vanligen på andra sätt. Tyvärr är det en vanlig kommentar, att de som “stör sig på särskrivning” skulle tala illa om människor med skrivsvårigheter. Tycker man nu inte att språkets nyanser och finurligheter är intressant, är det ett val man gör; men man framstår som mer trovärdig om man försöker hålla sig till fakta och inte bara häver ur sig saker.

Svar på kommentaren:
Linda.S 4 år sen

Exakt! Här har ni, alla som gnäller och klagar. Sluta ursäkta er.

Helena 4 år sen

Snor kråka ?- kan bli svårt om kråkan är flygkunnig!

Tomte far- undrar vart han ska?

Sussie 4 år sen

Hahaha så kommer de som tycker du kränker de som har läs och skrivsvårigheter.

Jag har sjukt svårt för att läsa bloggar som bara skriver fel. Ibland förstår man inte ens innehållet, det finns ju rättstavningsprogram. En blogg eller en text blir ännu bättre om det är mindre stavfel.

Katja 4 år sen

Likaså har jag ibland skrattat åt roliga journalanteckningar i vården.
Har mått relativt bra i gipset.
Fick dock besked 0m att hjärtat var bra, men att hon skulle återkomma om hon blev medvetslös.
Öron skymtar bleka bakom vax.
Haha

Madeleine 4 år sen

Kniv slida
Ljus stake
Tjock is
Stor lek
By racka

Mia 4 år sen

Stör mig/dömer inte folk som särskriver, förstår vad folk menar och gör jag inte det då är det bara att fråga. Personen kan ha dyslexi och/eller andra läs/skrivsvårigheter och kanske inte fått den hjälp den behöver för att bli bättre. På senare år har den hjälpen dock blivit bättre, men tråkigt att den inte funkar för alla för att dom kanske inte bryr sig, är inte intresserade av att ta del av den hjälp som finns idag…äldre/många personer har inte fått den hjälpen i skolan och dom ska inte dömas eller hånas…tycker jag…min åsikt :-)

michelacastellari 4 år sen

Jag älskar när människor skriver korrekt och kan uttrycka sig men då jag själv är född och uppvuxen i Italien så gör jag mig skyldigt till en hel del grammatiska fel men tröstar mig med att det är av en anledning iaf. =)
Verbalitet och konsten att kunna uttrycka sig är även attraktiva egenskaper så man har mycket att vinna om man åtminstone försöker genom att själv läsa om sina texter och läsa böcker för att utveckla sitt eget språk …
Välkommen tillbaka till Sverige <3

Petra 4 år sen

Kalv lever med kul potatis

Anna 4 år sen

Sär skrivning ;)

Lindie hop 4 år sen

Måste väl finnas annat att störa sig på än särskrivningar. Tänk på alla med dyslexi och skrivsvårigheter som kämpar med att få ett bra (okej) språk och så skall några besserwissers sitta och göra sig roliga över språkliga misstag.

Jag stör mig på all omärkt reklam i den här bloggen. Vi kanske skall leta upp alla omärkta inlägg, göra oss roliga över att du tror att vi läsare är så dumma och sedan anmäla inläggen till reklamombudsmannen?

Svar på kommentaren:
Stella 4 år sen

Finns de nåt du inte stör dej på? Du gnäller bara när du e här ju. Läs nån blogg du gillar istället.

Agneta 4 år sen

Jösses. Byt blogg Lindie. Dags nu.

Lotta 4 år sen

Är du en riktigt varelse Lindie hop? Läst dina kommentarer här inne. Mitt råd till dig,
sök hjälp. Du är scary.

Eva 4 år sen

Linda, var det inget i inlägget el kommentarerna här som fick dig att skratta, inget som du tyckte var lite kul? Du tycker omärkt reklam är roligare, det finns det betydligt mer av i andra bloggar, du kanske ska byta blogg och du det händer inget för att du anmäler till reklamombudsmannen så go ahead. Hoppas du ändå har en liten del av humor och har en bra söndag. Själv har jag skrattat gott åt både inlägget och många kommentarer.

Lindie hop 4 år sen

Eva, Lotta, Stella och Agneta: Jag tycker inte att man skrattar åt särskrivningar då de kan komma från någon som har dyslexi eller skrivsvårigheter. Punkt slut. Ni får gärna tycka det är askul men jag tycker inte att det är något att skratta åt.

Maggan 4 år sen

Då skulle jag vilja veta varför du “Lindie” tycker det är kul att ifrågasätta, klaga, störa dig så mycket på Johanna?
Varför säger du till henne skänka sin lön till Cancerfonden? Skänker du din lön dit?
Varför läser du här inne?

Stella 4 år sen

Lindie, får vi skratta åt dej å att du e så sur jämt då?

Ingela 4 år sen

Hej!

Såg i en tidning en tjej som lagt in en annons till sin kille/man i samband med födelsedag:
Jag älskar dig! Skit mycket! :)

Hysteriskt roligt!

Johanna 4 år sen

Hahaha!! Hur irriterande det än är så får man sig ett gott skratt!

Läste just på en säljsida på Facebook att någon säljer en “Ljus stake”
Någonstans läste jag om en “Gravid mage”

Jag förstår inte hur svårt det kan vara!!
:)

Ulrica Blixt 4 år sen

Här kommer ett kul CV.
Jag är en mörk hårig sköterska.
Jag är inte rädd att visa fram fötterna.
Jag skriver just nu på min doktors avhandling.
Jag har bra grund med ingen vidare utbildning.

Svar på kommentaren:
Ingrid 4 år sen

Hahaha, så tokigt det kan bli!

Fia 4 år sen

Håller inte alls med…. ser hellre att alla har rätten att uttrycka sig skriftligt
än stoppa och håna för särskrivningar. Tänker på alla dyslektiker och de som har skrivsvårigheter.

Svar på kommentaren:
Anna.H 4 år sen

Fia, du menar att eleverna i skolan får skriva hur de vill? Särskrivningar och stavfel?
Företag som skriver fel i sin marknadsföring också?
Jösses.

Milla 4 år sen

Rök fritt tycker jag är bland de roligaste, då innebörden blir totala motsatsen mot vad man egentligen menar. ?

Sussi 4 år sen

Håller med till 100%! Kan bli galen på särskrivningar. Tror att det till viss del beror på att många skriver från mobilen och finns inte ordet “färdigt” orkar man inte skriva det korrekt utan skriver två ord i stället.
Några exempel som blir helt fel:
Skum tomte
Kul glass
Gift orm
Morgon rockar
Sjuk gymnast
Kassa personal

Kram från ordpolisen ?

Josefin 4 år sen

Rök fritt

Eva 4 år sen

Haha jag är likadan, blir jätteirriterad av särskrivningar och känner men suck hur svårt kan det va.
Men så kul det kan bli ibland också, så tokigt det kan bli som de du skriver haha roliga..sen har vi; Skit billigt, Rök för bud, och särskrivningen av vinäger gillar många; vin äger hehe..

Marie 4 år sen

Hej Johanna. Vad skönt att du tar upp detta problem! Det går ju snart inte att läsa diverse inlägg pga att man inte förstår sammanhanget. Det värsta tycker jag är företag som har särskrivningar i exempelvis reklam, rekryteringsannonser eller företagsnamnet. Detta har jag funderat på många gånger om det verkligen är rätt:
“Väner Fönster” ? Det kanske är jag som tänker fel här? Vem vet? Såg dessutom detta på ett företag jag nyligen besökte: “Förslags låda” eller “Printer papper till skrivaren” … Mycket märkligt detta fenomen. Kanske bäst att jag läser igenom min kommentar “för säker hets skull”, som det var någon som skrev på FB igår, ifall jag gjort någon särskrivning?
Tack för en härlig blogg Johanna! //Mvh Marie

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Haha!
Håller med. Flera företag som ofta skriver riktigt illa. Det går bara inte.

Helena Dahlgren 4 år sen

Toalett rullar . Svär mor . Är också allergisk mot särskrivningar. Det gör ont i mig ! Kram Helblondi

Lotta 4 år sen

Bre gott på smör gåsen detta läste jag på ett fik ?

Patrik 4 år sen

Ogillar också särskrivningar mycket. Dock har man fått roliga skratt ibland.

Till exempel:

– Glad packad räkmacka
– sten tvättade Levis jeans

Svar på kommentaren:
Eva 4 år sen

hahahaha

Johanna Andersson 4 år sen

De roligaste är parkering för bjuden !

Maria 4 år sen

Det enda ord som är okej att särskriva är vinäger…..

Anna 4 år sen

Jag är svensklärare och jobbar stenhårt på att eleverna ska lära sig att ord som sägs ihop också ska skrivas ihop ;-) Precis som du stör jag mig rejält på alla särskrivningar som dyker upp överallt. En favorit (eller inte) är ju “Jag hade en halv syster som dog ung”.

Tack för en härlig blogg med blandade ämnen och massa inspiration! Kram

Anette 4 år sen

Det finns många man kan skratta åt och en del är ju väldigt oklara. Som en skylt med texten:
Parkering för
bjuden

ZRJ 4 år sen

Samme problem på dansk og det irriterer mig :-)
Er enig med dig i påvirkningen fra det engelske sprog.
Jeg underviser elever i mit fag og spurgte en om hvorfor hun delte ordet i to. Det kunne hun ikke forklare.
Jeg giver ingen eksempler – du vil sikkert blive mere forvirret end du allerede er i forhold til dansk

Jennie 4 år sen

Särskrivningar är oxå mitt värsta! Hua…
Favoriten är: En brun hårig sjuk sköterska…

Birgitta 4 år sen

Enda särskrivningen som är tillåtet är vin äger

Anna 4 år sen

Det kan bli riktigt tokigt ibland.. Ett exempel var när jag skulle få en ny kollega och hennes skylt på dörren till kontoret sattes upp. På skylten stod hennes namn och titel,
vilket var Social sekreterare. ?

Nilla 4 år sen

HAHA!

Jag håller med. Ser roligt ut, jag undrar varför det är så svårt för vissa? Läser man två ord som ska sitta ihop blir det ju galet.

Fia 4 år sen

Hahaha håller helt med dig, sjuuukt irriterande men komiskt ibland, men jag fattar inte hur svårt kan det va liksom.

Frida Lindström 4 år sen

“Psycho the rapist” gav mig ett gott skratt. Något motsägelsefullt ?
Kram Frida

Ullis 4 år sen

Älskar dina texter och ämnen Johanna. Blir så mycket roligare att läsa en blogg som inte bara innehåller recept och outfit.
Ska komma på min bästa/värsta särskrivning jag sett. Stör mig också mycket när jag läser en text eller ett blogginlägg som bara har särskrivningar. HUR kan man liksom inte se att det blir något helt annat.

Carina Berger 4 år sen

rått överfall eller råttöverfall
… lika illa båda två… men när det står råttöverfall i Tibro blir man ju förskräckt!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Hahahahaha

Anna 4 år sen

Hehe jobbar själv som lärare, men har alltid stört mig på särskrivningar. Blir väldigt konstiga meningar ibland tycker jag och då retar det mig så mycket att jag har svårt att inte rätta till det. Har också sett många särskrivningar men kommer speciellt ihåg en skylt vi såg utmed en väg:
Säljes:
Potatis
Jord
gubbar

Så om du ville köpa en gubbe så var det bara att svänga inom:)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

I fredags hämtade jag min nya Lexus på Lexus Jönköping! Wow vilken känsla det var! Jag var pirrig som ett barn på julafton, en fredag dessutom och champagnens dag. Kunde ju inte…