• 2017-03-28, 17:41
  • 17

Jag är den bestämda mamman som har tider, kräver att alla ska hjälpa till och att skolan ska skötas, Vi ska vara i tid, punkt slut, och vi ska ta hand om varandra. Jag är stenhård med sånt. Men. Jag belönar, jag ger pengar när de behöver, till småsaker och mat typ, och jag curlar för mycket.

Vad tycker du att man ska vara stenhård med i uppfostran? Och var kan man curla med? Berätta här på bloggen!

 

Jag står för varenda sak jag gör när jag uppfostrar mina tjejer, i radions föräldrapanel idag berättade jag allt detta. Jag släpar fram grejer så att det blir rörigt, klart att barnen tar efter. Sedan gapar jag om att vi ska hjälpas åt att städa, haha. Jag kanske själv borde uppfostras lite mer. Någon som vill ta sig an en rejäl utmaning?

Vi tog upp flera olika ämnen om uppfostran i radion idag:

Aktiviteter för barn/tonåringar, vad är lagom mycket? Vi hade massor av aktiviteter som vi ville prata om. Och då blev det naturligt att gå över till att prata om att skapa stress för sina barn med alla aktiviteter också.

Hur mycket ska barn hjälpa till hemma och när ska de börja? Jag tycker att de ska börja när de är riktigt små, åtminstone vara med och göra lite grann. Då vänjer de sig vid att det är naturligt att göra saker i hemmet, inte något som plötsligt dyker upp som rena chocken.

Kan man betala barn för att de hjälper till hemma? Ja! Här hemma hjälper vi till, det har de lärt sig från början. När de blev äldre fick de ibland en peng. Det triggar en del kan jag tala om. Ibland sa jag att om vi städar här hemma nu ihop så går vi ut och äter sen. 

Alla aktiviteter och allt som de ska göra hemma är bra. Lata föräldrar får lata barn. Vi ska vara föredömen för dem, inte deras kompisar. Är man aktiv så går allting bättre, första skolan och sedan tack vare skolan framtiden i stort.

Att hålla igång påverkar mer än man tror, oavsett hur gammal man är. Dessutom är det viktigt att hjälpas åt, syskon som lär sig det från början har mycket lättare att komma överens med andra människor längre fram. Det gäller att ge och ta, både i hemmet, i skolan och på jobbet.

Vad tycker du, när blir det för mycket så barnen blir stressade i stället?

 

 

Kommentarer

Lee 4 år sen

Att hjälpa till kan alla barn göra redan från de kan gå typ… De kan alltid göra nått. Lägga skedar på bordet. Lägga upp jordgubbar i en skål m.m. Sedan är det bara att avancera med uppgifter vid ålder och intresse. Naturligtvis!
Jag arbetar på ett ställe där man måste berätta sitt personnummer och jag kan tala om att det är oroväckande få som kan det bland barn och unga. Vilket är skrämmande. Gärna står föräldrarna bredvid och berättar ärendet och barnen står bredvid solfångare och får inte möjlighet att själva berätta sitt ärende. Du har bra rutiner!

Nisse 4 år sen

Jag tycker att du ska tänka på att barn är olika lätta/svåra att uppfostra innan du berättar hur enkelt det är att sätta gränser och ställa krav.

Svar på kommentaren:
Charlotte 4 år sen

Men snälla. Johanna är bloggare, skriver starka texter och rubriker för att vi ska tycka till.

Helt rätt om man vill komma någonstans tror jag i den här branschen. Vi alla får tycka och ha åsikter.
Även Johanna =)

Nisse 4 år sen

Svar till Charlotte:

Visst är hon bloggare men hon uttalar sig även i radio och tv. Tanken är att det ska väcka debatt men då måste man vara lyhörd för andras syn på saker och ting.

Mikkan 4 år sen

Jag håller med till 100%
Har en morsa i min sons klass, större än störst, orkar knappt röra sig.
Lat och skiter i allt.
Sorgligt när det går ut över barnen.

Sara S 4 år sen

Håller med! Tror mkt på att sätta ett FÅTAL regler o sen va stenhård på dem. Ingen kan göra allt – gäller både vuxna o barn. Aktiviteter tror jag är bra för barn. De behöver röra på sig. Min 6-åring har 4 träningar/vecka o min 4-åring 2. Rörelse är viktigt! Kram

Carita 4 år sen

Jag är ledsen ?, livet funkar inte så,, jag är ingen lat förälder men jag har en son med diagnos som innebär att hur mycket jag och hans pappa vill att han engagerar sig,, så funkar det inte i verkligheten ,, jag är ledsen ?,, jag är inte lat för att mitt barn inte vill och orkar med aktiviteter,, Snälla du tänk efter lite innan du uttalar dig.
Jag kämpar så fruktansvärt för min son som har det jobbigt och har även en dotter som mår bra, så vi som föräldrar gör rätt men tyvärr har vår son ytterligare problem som beror på hans diagnos,, så att du skriver så är faktiskt fel,,, gör mig ledsen ? speciellt när jag kämpar så in i helvete för mitt barn. ,,,

Svar på kommentaren:
Susanne 4 år sen

❤ Kram

Monica 4 år sen

Håller med dig ,sorgligt för oss som kämpar med näbbar och klor! Kram från en med syster…

Cilla 4 år sen

Jag instämmer att jag denna gång tycker Att det var för kategoriskt uttryckt att lata föräldrar ger lata barn. Det är mycket annat som spelar in och jag tror det vore mer ödmjukt om du Johanna kanske hade skrivit att JAG TYCKER eller MIN UPPFATTNING ÄR att lata föräldrar ger lata barn när det är en åsikt. Det finns så mycket annat som kan spela in. Önskar dig lycka till med din son! Jag har erfarenhet av att ha en dotter nu 17 år med en utvecklingsstörning. Det har varit kämpigt när hon var liten men jag är så tacksam för allt jag genom henne lärt mig och insikten om vad som är viktigt i livet. Kram Cilla

Mikkan 4 år sen

Johanna kan väl inte ta hänsyn till var och en som läser? Tänk om tidningarna skulle göra det?
Jag tycker det är synd om er som kämpar. Men om din son har en diagnos är det ju något helt annat.

Cilla 4 år sen

jag tycker absolut inte johanna ska ta hänsyn till alla som läser! Det är hennes blogg och hon bestämmer vad hon skriver. Tyck inte synd om mig som tidigare kämpat med min dotter. Skulle inte vilja byta en endast minut av denna tid och alla insikter jag fått och hur det ändrat mig som människa. Är i dag ute och föreläser och tycker det är spännande med alla människomöten!

Veronica 4 år sen

Aktiviteter så får våra barn gå de dom vill, men inte så de går ut över skola, sen måste de ta hänsyn till de andra syskonen skulle 2 träningspass krocka med varandra, ja då blir de varannan gång.
Dock tränar ingen av våra 5 barn nu då stora sonen hopps av sin sport, men har 2 som vill in på musikskola..
Sen att hjälpa till är en självklarhet, allt från plocka undan efter sig med disk & tvätt, ta sopor eller gå och handla.
Vår 1 åring får va med att ” städa” efter lek men att visa att även han ska lägga tebax i låda, brukar sällan behöva tjata för de alla vet att rätt som de är sticker jag till den en liten peng och än har ingen ens varit besviken över en femma , anser att de inte alltid behöver va en större peng för hjälpa till alla gånger , våra har månadspeng och där “avtalet” är att man sköter sig i skola & hemma är sjysst och hjälper till.

Elin 4 år sen

När det gäller aktiviteter ser jag det också från ett annat håll, nämligen skolan… jag arbetar med de yngre åldrarna och ser många barn som inte hinner återhämta sig för att de har aktiviteter i princip varje dag efter skola/fritids. Det påverkar då också deras vardag i skolan… Det handlar om vad föräldrarna har för inställning till skolan kontra träning också, det är flera gånger som jag har fått kommentaren “tyvärr har inte “Kalle” gjort läxan den här veckan, för det var match/träning, så han hann inte”.

Jag tycker självklart att det är jättebra att ha en/flera fritidsaktivteter, det gäller bara att hitta en bra balans för vad som fungerar för barnet.

Babsan 4 år sen

Men dessa åsikter du har är exakt mina. Klart de ska hjälpa till med det de kan från ung ålder vartefter så ökar man på. Belöning är att få gå på bio om man är i 13-14 årsåldern med ett Donaldsbesök. Men måste vara hemma i tiden vi/jag bestämmer inget att det kom ingen buss och spårvagn. Passa tider är något jag ställer krav på och även vara artiga och medmänskliga och aldrig mobba kamrater. Mycket i ämnet men stannar här.

Mia 4 år sen

Hahahaha, Så jävla roligt du skriver!

Monica 4 år sen

Så söta dina döttrar är! Den ena är mera lik dig,men båda är lika söta.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Mormor ringde precis. Hon ringer mig många gånger om dagen och hon är ledsen, arg och gråter. Allt handlar om en och samma sak, att hon vill ha tillbaka sitt hus i…