• 2017-06-12, 06:20
  • 2
Artikeln är ett annonssammarbete med Systembolaget

Midsommar närmar sig med stormsteg, en högtid som många ungdomar förknippar med fest och kanske alkohol. Mycket alkohol är farligt för alla, och särskilt för unga.

Som vuxen är det viktigt att vara en bra förebild och kunna stå emot langning. Majoriteten av alla ungdomar skulle låta bli att dricka om de inte fick alkohol från någon de kände. Här kommer ytterligare fem skäl till varför man ska säga nej.

Hjärnan är extra känslig innan 25

Hjärnan utvecklas ända upp till 25-årsåldern och det gör att unga hjärnor löper ännu större risk att skadas av alkohol än äldre hjärnor.

Större risk att råka illa ut

De flesta vuxna märker när de börjar bli fulla och ser konsekvenserna av att bli berusad. Unga har inte alltid samma förmåga och riskerar att råka illa ut i högre utsträckning. Kläder som går sönder, gräl, slagsmål, olyckor, oskyddat sex och sex man ångrar är exempel på oönskade följder.

Självkänslan kan ta stryk

Personligheten och självkänslan utvecklas mycket i tonåren. Om man vänjer sig vid att det behövs alkohol för att till exempel våga snacka med folk, flörta eller ha roligt, kan det bli en vana som är svår att bryta. Många känner kanske att alkoholen ger bra självförtroende och underlättar i början, men i det långa loppet kan det leda till en sämre självkänsla.

Ökad risk för problem längre fram

Risken för beroende, sociala problem och andra negativa konsekvenser är större bland de som alkoholdebuterar tidigt och dricker mycket.

Högre risk att prova narkotika

Tonåringar som dricker alkohol provar oftare narkotika än de som inte dricker alkohol.

Källor:
Barn och unga 2013, Statens folkhälsoinstitut
Tonårsparlören 2015

2017-06-12 Johanna Toftby

Kommentarer

Emely 3 år sen

Håller helt med att unga inte ska dricka. Men jag minns själv hur det var när jag var 14-15 år. Ingen fick alkohol av sin föräldrar, däremot ringde man “ölbilen” som kom när som helst på dygnet. Jag vet att det fungerar likadant även nu på många ställen i landet. Jag minns även som ung att de kompisar som aldrig fick smaka en klunk cider eller fick gå på fester var dem som alltid spårade ur. Det kan ha att göra med bestraffningen som Madde här ovan är inne på. Väldigt svår fråga det där, ingenting är svart eller vitt. För givetvis är det så att alkohol är skadligt och något vi ska ta på allvar.

Madde 3 år sen

Helt rätt :-) Sen är jag lite dubbel till ett totalförbud. Anledningen är att de allra flesta kommer testa alkohol i för tidig ålder, och jag vill att våra ungdomar ska våga komma hem utan för stora bestraffningar. Har tyvärr sett motsatsen, och det alternativet är så mycket värre.
En så svår fråga det där.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg