• 2017-06-14, 14:55
  • 16

Jag satt framför tv:n och bara grät. Tårarna forsade och jag kände mig glad och fånig samtidigt. Jag vet ju att Biggest Loser är en riktig såpa och att man klipper för att det ska bli bra tv, inte någon dokumentär. Men jag blir både så lycklig och så rörd och så inspirerad av människor som tar tag i sina problem och gör något åt dem. Det är så underbart att se!

Vad tycker ni? Såg ni Biggest Loser eller kan ni få inspiration av någon annan underhållning på tv?

De tre nya finalister och människor som vi fick se i rutan igår heter Simon Axelsson, Michael Fridebäck och Sebastian Serio. Jag tycker att de alla är vinnare, stora kämpar och idoler. Vilken resa de gjort! Jag känner knappt igen dem. Vinnaren blev Michael Fridebäck som gick ned 58,8 kilo. 41,4 procent av sin kroppsvikt. Wow! Att gå ned fyra kilo är så jobbigt, jag kan inte ens föreställa mig hur det är att försöka gå ned det tiodubbla.

Om jag inte förstått att programmet är kontroversiellt så gjorde jag det på allvar efter att ha skrivit lite kort om det på Instagram. Även om många blev lika glada och inspirerade som jag så var det andra som bara blev arga. De ser programmet som förnedring och att själva tanken är att smala människor ska skratta åt överviktiga människor på tv.

Nu vet jag ju inte hur produktionsbolaget tänker, men jag kan inte se det så. Jag ser människor som har problem, och det har vi ju alla. Skillnaden är att de väljer att ta tag i sina problem och göra något åt det. Att det är på tv gör dem bara modigare i mina ögon, mycket tuffare än att låtsas att allting är bra eller i värsta fall skylla på andra.

Programmet i sig känns också modigt. Som jag själv fått notera är övervikt ett tabubelagt ämne. Varför då? Men att inte prata om det gör ingenting bättre, tvärt om. Den egna hälsan kommer inte att låta sig luras av att man låtsas som ingenting eller skyller ifrån sig.

Fetman i sig är ett problem, både praktiskt och hälsomässigt, men följdsjukdomarna är det riktigt hemska. Därför flödade mina tårar när läkaren i programmet berättade att Michael inte bara vunnit tävlingen utan blivit av med sin diabetes också. 

Stiliga killar!

Vi kan göra så mycket när vi väljer att ta tag i våra problem. Om det är övervikt, rökning, stillasittande eller något helt annat spelar mindre roll, det är ändå lika imponerande och inspirerande att se människor övervinna sina hinder.

Nästa gång jag känner mig svag ska jag se om det här klippet för att känna att jag minsann också kan. Gör det du med!

http://www.tv4.se/biggest-loser-sverige/klipp/michael-frideb%C3%A4ck-%C3%A4r-nu-fri-fr%C3%A5n-sin-diabetes-3915311

2017-06-14 Johanna Toftby

Kommentarer

Charlotte 3 år sen

Det är jätte positivt att ta tag i sina problem, att gå ner i vikt. Men bl är förnedrings tv. Ett utslag för vårat förakt för överviktiga. Man kan gå ner utan att ställa sig på en scen. Tycker du att anorektiker också ska stå på en scen o väga sig ? Nej ja tänkte väl det.

Annika 3 år sen

Brukar inte kolla på BL, men klart jag ser bilder på före och efter. Vilken skillnad det blir! Det kommer fram en helt ny människa i alla deltagare. Underbart. Utan att vikthetsa.

Elisabeth 3 år sen

Jag blir jäkligt imponerad och framför allt inspererad av att sett finalen av Biggest Loser. Vilka resultat alla hade gjort, även de övriga deltagarna som tävlade om hemma priset.

För att klara en viktminskning, oavsett hur många kilon det handlar om, kräver motivation och väldigt mycket vilja. För egen del började jag min viktresa för ett halvår sen (14 kg hittills). Rasade nio kilo på tre månader pga en blodtrycksmedicin som även behandlar PCOS som jag lider av. Jag har än så länge bara gjort små förändringar med kosten och inte ökat motionen. Jag skyller inte på sjukdomarna jag har, men jag måste skynda långsamt med träningen så kroppen håller. Träning i all ära, viktig del, men jag önskar att de i BL även tog upp mer näringslära. Många av oss, oavsett vikt, behöver lära oss mer om bra och nyttig mat. Vi behöver också kräva av tillverkarna av mat att vissa saker är rent skadliga för oss.

Tack Johanna, du har gett mig motivation att ta tag i min vikt och mående. Jag har långt kvar men du har bevisat att alla kan om man bara vill. Fortsätt insperera och framför allt att skriva om fällorna. Du har fått mig iaf att börja inse hur mycket skräp det säljs i matbutikerna mfl.

Sara 3 år sen

Jag fick diabetes typ två för drygt ett år sen och fick ta två insulinsprutor och tre tabletter om dagen. Nu, efter 28 tappade kilon så är jag nere på en tablett om dagen. Frågade min läkare om jag har blivit av med min diabetes, men svaret är nej, man blir inte av med sin kroniska sjukdom. Däremot är den kost&motionsbehandlad. Oavsett vad är det alldeles fantastiskt vad man kan åstadkomma med hjälp av träning och bra mat. Jag har fått mycket träningsinspiration genom att läsa din blogg, tusen tack för det! Kram

Svar på kommentaren:
MiaPet59 3 år sen

Samma här, la om kosten till LCLF och har gått ner 10 kg och mitt HbA1c har gått från 48 till 38 :-) tar endast metformin (tabletter)
Mår riktigt bra :-)

Mamman 3 år sen

Alla som skällde ut Johanna i sitt sockerinlägg, vart är gaphalsarna nu då? Kanske inte så kaxiga längre när läkaren också säger DIABETES och ingen siffra bakom…

Marita 3 år sen

Så klart har man sett BL bästa programmet ju , jag blir oerhört
inspirerad och dessa fantastiska människor WOW alltså vilka kämpar och vilket driv dom har. Diabetes är en livsfarlig sjukdom jag vet för jag har själv Diabetes 2 och fick p.g.a övervikt . Idag är jag normalviktig och tränar 4-5 ggr i veckan och helt medicinfri

AnnaE 3 år sen

Kollade på programmet! Vilka kämpar! ?

Monika 3 år sen

Tycker det är illa att du drar alla som har diabetes över en kant! :-(

Svar på kommentaren:
Linda 3 år sen

Orka tjata om diabetes igen!
Puh

Anna 3 år sen

Men snälla nån på vilket sätt drar hon alla som har diabetes över en kant för att hon skrev att vinnaren blev av med sin diabetes???

Lena 3 år sen

Stackars alla som har diabetes, ingen enkel sjukdom.

Heja Biggest Looser 3 år sen

Alltså dom där killarna – så starka! Ja och även alla andra deltagare som inte kom med på prispallen. Vilken kämparglöd och vilken bedrift att kunna förändra sig själv så. Det handlar absolut inte om någon freakshow där man sitter och skrattar åt tjocka människor – tvärtom så beundrar man dom för att dom tar tag i det dom behöver ta tag i.

Sedan att vissa tjurskallar fortsätter att gnälla på om att det visst är OK att vara fet – ja då får dom väl vara det då. Grejen är bara att dom kommer inte att finnas lika länge som folk som väljer en sundare stil. Jag är absolut inte för att alla ska se ut som fotomodeller men att vara sund gör att man blir gladare och får ett mer innehållsrikt liv. BL är ett kvitto på att faktiskt dom allra allra flesta kan göra något åt sin fetma bara dom vill och orkar. Att skylla på dåliga gener eller konstiga sjukdomar är enligt mig bara bortförklaringar för “slöa” personer.

katja 3 år sen

Inte sett hela säsongens avsnitt. Men deras kamp och kämparglöd är ju otroligt!

Anneli 3 år sen

Tycker också det är ren inspiration. Trött på människor som ska försvara fettma!!

Marie-Louise 3 år sen

Håller med dig, blev så glad!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.