• 2017-07-30, 13:14
  • 40

Jag måste ju erkänna att jag redan saknar att vara frisör. Lite granna åtminstone. Men för att inte få abstinens kan jag ju alltid passa på att svara på lite av era frågor om hår och hårvård. Att vara onlinefrisör är ju inte heller det sämsta! 

Så här i sommartid vet jag många har torra sommarhår och kanske badar både i klor och saltvatten som kan vara besvärligt att få ordning på. Är det något annat du vill veta om hår?

Passa på att fråga så ska jag försöka svara på så mycket som möjligt! Här kommer ett gäng frågor och svar om bland annat hårförläningar.

 

Vanja: Hur länge kan man ha hårförlängning innan man måste byta?

Svar: Det beror helt på vilken metod du använder. Tejphår behöver sättas om oftare, var sjätte till åttonde vecka ungefär, beroende på ditt egna hårs kvalitet och hur snabbt det växer. Vaxfästen kan man ha tre-fyra månader. Det viktiga är att man borstar med en borste utan piggar från botten varje dag så det inte trasslar sig. 

Lisen: Jag undrar hur hårförlängningen sitter fast, syns det? Kan man borsta ur dem eller fastnar borsten? Tvättar man håret som vanligt?

Svar: En hårförlängning ska inte synas, då har inte frisören gjort ett bra jobb, men fästena syns förstås under om du lyfter på håret. Man tvättar håret som vanligt, men gärna med produkter som innehåller mycket fukt. Extensions är dött hår som inte får någon näring som ditt egna, därför behöver man hjälpa till med lite extra fukt. Tvätta inte håret för ofta, men det gäller även ditt egna hår i vanliga fall. Schampo torkar ut och det sliter om du till exempel ska föna det varje dag. Man ska borsta det varje dag från botten med en svinhårsborse. En sådan utan piggar så du inte fastnar i fästena. Man borstar för att det inte ska trassla sig för då kan det gå av. 

Jeanette K: Jag har ett hår på utväxt och är sugen på förlängning, hur långt måste det egna håret vara för att det ska funka?

Svar: Det är lite svårt att säga utan att se håret, det kan inte vara för kort för då blir det svårt att klippa ihop. Men den kortaste jag har gjort på var en kund som hade en kort bit nedanför hårfästet i nacken. En kort page är det svåraste man kan sätta förlängning på, särskilt när det är rakt avklippt. Man behöver mängder av hår för att allt ska fyllas ut, det märker man när man sedan ska klippa ihop allting. Klipper man inte ihop det blir det som ett lock. Först ditt egna sedan kommer hårförlängningen under. Inte så fint. Har du uppklippt hår lite nedanför axlarna är det perfekt längd. 

Carolina: Min dotter har långt hår och det är typ ”elektriskt” och står åt alla håll hela tiden. Något tips vad vi kan göra åt det?

Svar: Det brukar ofta vara den torra luften som gör håret elektriskt när man har fina skandinaviska hår. Testa mer fukt! Elektriskt hår brukar vara bättre på sommarhalvåret, att göra inpackning en gång i veckan kan göra susen också. Testa även en hårolja som binder samman hårstråna eller ett leave in-balsam. Jag brukar även spraya min borste, det är ett smart knep. Glöm inte att rengöra borsten!

Ingela Persson: Om man blonderar hårbottnen med jämna mellanrum,blir det svårt att ha förlängning då?

Svar: Så länge inte håret är slitet eller har en dålig kvalité går det bra! Antar att du bara bleker din utväxt och inte längderna och då går det bra. 

Charlotta: Jag har självlockigt hår, funkar det med hårförlängning då?

Svar: Det funkar absolut! Det finns både vågiga och lockiga extensions. Sedan är ditt egna hår så fiffigt att det smälter faktiskt ihop och anpassar sig efter hårförlängningen efter ett tag. Jag har gjort många förlängningar på kunder som har ganska svåra, lockiga och burriga hår. Med en förlängning blir håret lättare att ta hand om, det brukar bli superfint. 

 

Inpackning räddar torra sommarhår!

Kommentarer

Linda 5 månader sen

Hej !!!
Jag undrar om du tycker att det sliter mer på håret att bleka det än att ha tejp hårförlängning vilket är värst??

Jenni 2 år sen

Heej! Lite sen för frågestunden men hoppas verkligen på svar iallafall! Har nyss satt i hairtalk och det ömmar väldigt mycket, känns som det sitter förnära hårbotten, vad finns det för risker om det sitter förnära? Bör jag be frisören sätta om det eller ska jag vänta tills mitt hår växt ut lite? Mvh jenni

Camilla 3 år sen

Hej Johanna! Jag har alltid haft långt, tjockt cendréfärgat hår av bra kvalitet (är 39 år gammal om det har betydelse för historien :)). För 2 år sedan flyttade jag från västra Gbg till östra Gbg, jag började också med en sockerfri lågkolhydratkost, fast med mycket bra fetter. Jag har också ungefär i 2-3 års tid gjort ombre och balayage, innan dess har jag istället i ca 20 år bara färgat håret mörkare. Nu är håret som svinto! Min frisör kallade det för “Barbie-hår” sist, dvs. det rör sig inte som vanligt hår, utan är mer som “en klump” hela håret, och ser väldigt torrt och slitet ut. Jag har det inte utsläppt längre pga detta och det är så tråkigt :( Har försökt med vårdande, fuktgivande produkter, Olaplex, oljor m.m.. men ingenting hjälper. Har även försökt med “hard water wellness remedy” eftersom min frisör tänkte att det kanske kunde vara annat vatten där jag bor nu (visserligen ingen lång flytt, men ändå). VÄLDIGT tacksam för tips! PS. ÄLSKAR din blogg och hela dig haha jag får så mycket inspiration och hjälp med olika saker, så du är GULD värd för mig ska du veta! :) Stor KRAM / Camilla

Anna 3 år sen

Hej Johanna. Min dotter som är 13 år får fett hår väldigt snabbt. Två dagar efter tvätt ser det ut som hon doppat håret i barnolja. Har du tips på något bra schampo mot fett hår?

Sandra 3 år sen

Hej! Det kanske är för sent för en fråga till ditt inlägg om hår men jag provar ändå?.

Jag har färgat/tonat mitt hår i 18 år. Funderar nu på att avfärga håret. Hur går processen till? Svårt? Om jag ångrar mig, kan man färga håret direkt efter igen?

Mvh Sandra

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Inte försent alls! Du ska få svar!

Sitter med frågor och svar och kommer dela upp frågorna i flera inlägg.

Kram Johanna

Anna Lennartsson 3 år sen

Hejsan Johanna!
Jag fick barn för 4 år sedan men mitt hår har ännu inte återhämtat sig. Det är bättre men fortfarande väldigt torrt. Jag är torr i hyn som hälar, händer osv också. Har även en ibs-mage som spökar och kört Viktväktarna ett tag. Provat alla möjliga produkter. Har du några råd?

Kristina 3 år sen

hej, tack för din fina blogg. jag har en fråga. har börjat få grått hår vid tinningarna eller rättare sagt myckrt känns det som. jag kan inte sätta upp det längre. vid utsläppt så syns det bara lite grått. jag är 43 år och min hårfärg svensk klassisk cendre. vad ska jag göra för att förvilla det gråa? slinga ljusare slingor, färga håret i min egna hårfärg? behöver tips o råd innan jag besöker frisören. min ordinarie är föräldraledig så jag måste gå till en ny. kan inte vänta 1.5 år tills hon tillbaka. / kristina

Carina Nilsson 3 år sen

Hej Johanna Har varit i Italien i 2 veckor sista veckan hyrde vi hus där fick jag grönt hår ,vet ej om det var poolen .Har läst att man kan skölja håret i askorbinsyra va säger du om det ? Mvh /Carina

Camilla 3 år sen

Hej!
Jag skulle verkligen behöva råd från dig. Jag tappar jättemycket hår vilket jag verkligen mår jättedåligt över. Det är knappt axellångt, mjukt med tunna strån. Hela mitt hår är fullt av korta strån som spretar åt alla håll. Jag gör allt för att förbättra kvalitén, äter vitaminer, använder bara kvalitetsprodukter som jag köper hos frisören. Finna det något mer jag kan göra? Kan tillägga att jag är väldigt mån om min kost och tränar 4-5 ggr i veckan. Tack på förhand!

Carina 3 år sen

Hej Johanna Jag har varit Italien i 2 veckor sista veckan hyrde vi ett hus ,där fick jag grönt hår vet ej om det va poolen .Undrar om du har något bra tips ,läste om att man kan skölja håret i askorbinsyra vad säger du om det ? Mvh / Carina

Annika Tönnerfors 3 år sen

Hej
Jag har under senaste åren blivit utsatt för mycket stress och har märkt att jag tappar mer hår änn normalt håret går också av mycket lättare. Vad kan jag göra för att stärka mitt hår ? / Annika

Agneta 3 år sen

ÅH vad kul med frågor och svar!

Du är så duktig!

Pirkko 3 år sen

Hej
Jag har hamnat i klimakteriet det märks på håret, förr hade jag lätt att få snygg frisyr har rätts så kort hår som jag slingat. Nu faller allt platt som en pannkaka och även när jag gjort slingor inte alls hårda slingor… men likförbaskat så blir det tråkigt platt o torrt. Har du lite tips eller är det bara gilla läget???

Tuttan 3 år sen

Hej!
Min dotter har slingat sitt hår och när hon nu skulle fixa sin utväxt så blev det kopparfärg, en helt annan färg än resten av håret. Hur ska få bort kopparfärgen? ?

Linda 3 år sen

Hej fining! Kan håret sluta växa efter ett tag när man har en viss längd? jag vill så gärna få längre hår och har nu en bra bit nedanför axlarna och har haft denna längd i många år då håret blir slitet och måste klippas.

Är det bästa att fläta håret när man ska sova?

Vad är den bästa borsten enligt dig? Funderar på att köpa en Mason Pearson.

Är det så dumt att “doppa” huvet när man badar? Jag har inpackning och cremer i håret så det skyddas och jag är rädd att håret slits om man doppar huvet.

Vad för gummisnuddar rekommenderar du? Med metall vet jag är inge bra. Dom genomskinliga i plast är dom bra?

Tusen tack för dina svar, du har ett fantastiskt fint hår och dina döttrar! Kram Linda från Gotland

Sara 3 år sen

Jag funderar på extensions då jag börjat äta en medicin som gett mig håravfall där minst 1/3-dels hår rasat av inom en månad. Behandlingen är avbruten, men än har inte håravfallet avstannat. Det är inte stora tussar med kala fläckar, utan mer glest där saknas i vissa partier. Min fråga är dock hur mycket extensions kommer slita på mitt redan sargade hår? Vilken metod är i så fall mest skonsam. Jag vill eg bara fylla ut det igen då jag är van att ha tjockt hår.

Jessica Svensson 3 år sen

Hej!
Jag har idag ett väldigt långt hår, en del är mörk brunt och en liten del svart (samt några slingor, där man gjorde en avfärgning en gång i tiden). Jag skulle så gärna vilja klippa det pagekort (lite längre fram) och bleka topparna. Jag har varit hos en frisör som vägrar göra detta för att det inte kommer att fungera (enligt henne). Jag har inte fått något vettigt svar varför det inte fungerar, bara att det kommer ta tid! Så till min fråga…kan man inte bleka (färga ljusare) i topparna om man har mörkt hår? Skulle ju så gärna vilja göra detta, som en liten uppfräschning inför hösten! Mvh Jessica Svensson

Therese Johansson 3 år sen

Hej! Finns det något man kan göra åt grönt “pool-hår” på en 10-åring? Vi tvättar efter varje bad men det hjälper tyvärr inte…

Ann 3 år sen

Hej Johanna,
Jag har självlockigt hår och tycker det är en djungel av märken och produkter. Nu har jag förlikat mig och trivs med mina lockar. Men har fortfarande inte hittat “the one” produkt eller märke för mitt lockiga hår. Det behöver massa fukt och känns bara “torrt” och icke glansigt.
Skulle verkligen behöva tips.
Kram Ann

Jeanette K 3 år sen

Hej igen, tack för svaret! Jag har ju en page mellan öron och axlar just nu och det där “locket” du skriver om är jag inte så sugen på ? Men jag får ha lite tålamod.

En annan fråga; jag tror att jag har lite liknande hårkvalitet som du, som ropar efter fukt och blir sådär trollstort när det har varit blött. I alla fall så undrar jag hur du gör vid träning. När man tränar var och varannan dag och håret blir sådär svettigt, jag kan inte tvätta det med shampo flera gånger i veckan utan vill helst hålla mig till max två gånger i veckan för att inte torka ut det helt (ja, jag använder frisörshampo anpassat för mitt hår, schampot i din nätbutik funkar också bra!)). Kan jag ta bara balsam eller bara inpackning för att fräscha upp det efter svettning??

Tack för en härlig blogg med stor blandning på inlägg!
Kram!

Sandra 3 år sen

Hej fina Johanna
Kul att du vill vara online frisör. Ska jag vara ärlig är jag superdålig på att gå till frisören, det på grund av att jag inte hitta nån som jag känner förtroende för. Nån som lyssna på hur jag vill ha mitt hår. Jag har långt hår, så ingen direkt frisyr att “sköta om” men långt hår ska ju skötas på sitt sätt.
Undrar nu hur man få det där “bebishåret” att lägga sig ner? känner mig alltid ful och spretig i håret där fram. Köpte morccanoil (eller hur det stavas) men det ska man ju inte ta så ända upp vid hårfästet, utan börjar lite längre ner på längderna men det är ju vid hårfästet jag vill att håret ska “lägga sig”.
Hade du jobbat kvar som frisör så hade jag inte tvekat att åka från Jönköping till Skövde för att få det klippt. Har du tips på bra frisörsalonger i Jönköpingstrakten?

Tack på förhand
Kramar Sandra ??

Ann Bengtsson 3 år sen

Hej.
Var hos en frisör i början på sommaren och gjorde en balayage, är mellanblond men ville bli ljusare. Håret blev precis som jag ville i färg men bak fick jag en rand så det ser ut som en jätte tråkig utväxt från en blondering . Skulle jag gått tillbaka tycker du? Vågar ju inte riktigt gå tillbaka till samma nästa gång.

Rebecca 3 år sen

Tips på hur man lockar håret. Jag har ghds locktång och tycker inte att jag får till det. Och då använder jag värmeskydd plus att jag väntar med att styla håret tills det har svalnat.

Ulrica 3 år sen

Hej Johanna! Jag har självlockigt hår som är på utväxt. Börja komma ner mot axlarna. Vilket schampo / balsam rekommenderar du för ett självlockigt hår. Det har ju en tendens till att kännas torrt. Något att krama fram lockarna med som mjukar upp? Tacksam för svar. Mvh Ulrica

Ulrika 3 år sen

Hej! Jag har platt och tråkigt hår, får verkligen kämpa för att få någon form av volym. Jag har kort hår, inte superkort men inte mycket längd. Jag vill gärna spara till långt hår! Några förslag på frisyr, skötsel osv. Eller är det “omöjligt” när jsg inte har någon volym alls?

Elenor 3 år sen

Hej ohhh vad roligt! Jag har ganska långt hår och det är fint när jag tvättat det och fönat. Sen typ dagen efter så blir det såååå torrt. Om jag haft det i en knut tex. så är det som en enris-buske. Det hår nästan dra av håret för det är så torftigt och fnuligt. Vad kan man göra? Och har du tips på bra värmeskydd om man lockar med tång/plattång!? Tack. ☺️?

Janine 3 år sen

Hej!
Jag har ganska jobbigt hår. Har varit hos många frisörer men jag blir aldrig nöjd,fast jag haft bild med och frågat om råd. Mitt hår är torrt.Använder inpackning och balsam från Joico K-pak och läste på din blogg om smoothing balm och använder den eter duschen. Mitt hår har på senaste åren blivit lockigt MEN inte håret som är överst. Använder även en hårkräm för lockigt hår för jag vill att översta håret ska också vara lockigt. (Funderar starkt på permanent). Dagen efter hårtvätt så är mitt hår strävt och riktigt fult, ser ut som ett troll. Vad kan man göra åt det? När håret är nytvättat så är det mjukt och lent men dagen efter hemskt.

Sandra 3 år sen

Hej..
Färgade mitt hår skulle bli ljusbrunt blev Orange
Va tvungen att färga om å nu är det supermörkt
Ni fråga är egentligen hur funkar avfärgningsmedel?
Är det ens värt att försöka efter 3(!) Färgningar på 1 vecka . Eller blir det då förmodligen värre å jag helt enkelt får stå ut med att va väldigt väldigt mörk
(Å sliter av färgning mkt på håret)

Mvh Sandra

Malin 3 år sen

Hej
Mitt bruna hår med slingor blir alltid gult trotts silverschampoo, vad skall jag göra? Jag gillar kalla toner. Tack för svar?

Sara 3 år sen

Hej,
Jag undrar om det finns någon förlängning som inte sliter på det egna håret? Tex Hairtalk som många kändisar använder nu.
Med vänlig hälsning,
Sara

Ella 3 år sen

Har världens torraste hår, jag står och plattar och så fort jag kommer ut i fukten bara burrar det upp sig och ser riktigt slitet ut. Och ingen glans och det blir alltid orangefärgat efter några veckor, trots frisörbesök. Help ?

Susanne 3 år sen

Du skulle behöva ha typ `Hårakuten`en eftermiddag då och då här i Skövde. Där skulle man kunna få råd av dej vad man ska göra med sitt hår. Jag skulle komma redan första dan…
Du tar upp så många bra ämnen hela tiden, förstår du jobbar heltid med detta med allt du tar upp och delar med dej av.
Du borde vara nummer Ett i Bloggeliten

Linda 3 år sen

Hejsan, jag har färgat mitt hår brunt med lite röd nyans i, nu är de så att jag vill göra ljusa slingor, men har tyvärr inte råd att gå till frissan och göra detta. Kan man på nåt sätt göra det hemma utan att de blir konstig färg på slingorna?
Mvh Linda

Maria 3 år sen

Kan du rekommendera en bra plattång m keramisk läggning? (Använder t att locka halvlångt nordiskt hår)

Pernilla 3 år sen

Hej! Nåt tips på hur håret växer fortare?
Och hur ofta bör man klippa sig med långt hår? Tack för bra blogg?

Marita 3 år sen

Om man inte har möjlighet att färga hos frisör vilket färgmärke rekommenderar du Johanna ?

Svar på kommentaren:
Marita 3 år sen

Kanske inte riktigt den typ av frågor du menade men hoppas du vill svara ändå ❤️

Victoria 3 år sen

Hej Johanna!
Min dotter har fått grönt hår av 2 veckors badande i pool i Spanien. Hur får jag bort det? Väldigt tacksam för svar :)
? // Vickan

Filippa 3 år sen

Min dotter har fått gröna slingor av poolbadande i sommar. Har testat djuprengörandeshampoo men funkar inte på henne. Något annat tips?

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Vänner! Den här krämiga oxfilepastan lagade jag idag, gillar ni pasta med oxfile, gorgonzola- gör denna. Oh my god! Jag hade ostronskivling som är gott ihop med kött men funkar även med…

Har ni ätit någon semla idag på Fettisdagen? Jag har faktiskt inte gjort det men smakade lite på den här himmelskt goda semmelglassen jag gjorde i helgen. Fick se Jessica Frej förra…