• 2017-08-06, 07:00
  • 41

Ni är flera som frågar efter hur min farmor mår. Tack.
Så svårt att skriva om detta eftersom hon är väldigt dålig. Hon drabbades av cancer i levern men för några veckor sedan var hon helt frisk, sedan gick allting väldigt fort.

Cancer är verkligen fruktansvärt. I början på veckan flyttades hon till palliativa avdelningen efter kirurgen på KSS. Ni vet nog vad palliativa betyder.

Hemskt… men jag har träffat flera underbara sköterskor där uppe i veckan, ni är fantastiska. Har aldrig varit med om så fin personal men det är ju ett speciellt ställe att arbeta på.

Vad roligt ni berättar att ni läser min blogg. Så gulliga tjejer jag träffat. Vi har pratat om recept och allt möjligt, farmor frågade hur jag gjorde min fläskfilegryta så därför var jag tvungen göra den häromdagen. Dagen efter gjorde en sköterska den också.

Här sitter jag och visar massa kort för farmor i ett album pappa hade tagit med. Hon skrattade så mycket när jag visade bilder på Linnea som hade klippt av sig allt hår när hon var 5 år. Det finns så mycket fina bilder och minnen från när vi var barn. Det var i torsdags lunch.

Jag är så tacksam för all tid vi haft och är så oerhört tacksam för den fina stunden vi fick ensamma i torsdags. Satt i flera timmar och hon pratade, hon berättade för mig hur jag bakar RosMarie tårtan hon alltid gjort. Det är hennes specialité. I bloggvärlden kallas den för karuselltårtan.

Den kommer jag baka snart och då ska jag göra precis som hon förklarade för mig. Jag är äldsta barnbarnet, när jag var liten var jag alltid hos farmor och farfar. Har gjort så mycket kul hos dem. Sista åren var jag även farmors frisör och vi pratade om det mesta i frisörstolen. Vi har till och med en egen hemlis. En sak vi tycker ganska lika om men som vi inte skulle säga till någon. Hehe.

Hon är ganska bestämd dam med bestämda åsikter och jag fick nog ärva en del där tror jag. Men alltid nära till skratt.

Nu är min pappa och hans bröder hos farmor hela tiden. Svår tid för alla anhöriga men också viktigt för den som är sjuk att man är där. De vakar just nu och jag har varit där flera gånger. Alla hennes barnbarn har varit där.

Livet är så här, vi föds och vi dör, men det är ändå oerhört sorgligt. Spelar ingen roll att de är gamla, det är väldigt tomt och konstigt när man vet att någon kommer somna in.

 

 

2017-08-06 Johanna Toftby

Kommentarer

Maarit forss 3 år sen

?

Annica T 3 år sen

Finns här för dig älskade dyrbara vän. Ett samtal bort. Du har mitt nummer och du får ringa det närsomhelst. Finns här 24/7! Såååååå fint och vackert du skrivit om din älskade farmor! Massa kramar din vän Annica T

Eva 3 år sen

Opassande bild.

Svar på kommentaren:
Anette 3 år sen

Ingen annan än Johanna som bestämmer.
Löjlig kommentar. Inget fel med någrq bilder.

Marie 3 år sen

Men herregud, har inte Annica cancer i levern? :-(

Svar på kommentaren:
Annica T 3 år sen

Jo det har jag, spridd cancer. Som även spritt sig dit. Men just nu har man koll på just levern. Hoppas innerligt på det inte sprider sig mer. Nu hedrar vi istället Johannas farmor som fått gå vidare till Johannas farfar

Sassa 3 år sen

Det ser illa ut när du poserar framför sjukhuset . Bete dig

Svar på kommentaren:
Anna.S 3 år sen

Idiot. Skriver du så till Annica Thimberg som också ofta står framför sjukhuset och tar selfie?

Annica T 3 år sen

Blir så ledsen av denna kommentaren och lika ledsen för att bli “indragen…”
Varför är det fel att Johanna tar selfie framför sjukhuset? Varför är det fel att jag gör det… hon tar ju av respekt inte kort inne på avdelningen… jag förstår inte nån av dessa kommentarer?!

AnnaE 3 år sen

Kram ❤

Svar på kommentaren:
Sassa 3 år sen

Det hindrade henne inte sist någon i hennes närhetet dog. Hennes farfar/morfar eller vad det var. Vart va respekten då. Osmaklig människa

Eva 3 år sen

Sassa, som du ju inte heter – Det är DU som är osmaklig, jävligt osmaklig är du! Skämmes ta mig fan! Skäms på dig!!

[email protected] 3 år sen

Så ömt du beskriver kärleken till din farmor. Och så fint att hennes söner och du, hennes barnbarn är där hos henne. Jag känner med dig i ditt vemod, ber för er.
kram Anitha

Nathalie 3 år sen

❤️

Marita 3 år sen

Fint skrivet Johanna ?❤️

Helen 3 år sen

Kramar <3

Lena Melin 3 år sen

Så fint du skriver!
Kram❤️

Ann Bengtson 3 år sen

Sänder många tankar till er ??. Bland det svåraste som finns. Svårt för alla nära!!
Kram!!

Sandra 3 år sen

Stor varm kram. Visst vet vi var palliativ betyder ?, livets gång men för det är det inte lätt. Visst är det sorgligt att nån nära och kär person en dag inte finns mer (fysiskt) och ju äldre desto mer minnen har man med dem ❤️
Men i hjärtat kan vi bevara det mesta och plocka fram det när vi känner att vi behöver.
All kärlek till er alla
❤️❤️❤️❤️

Cecilia Johansson 3 år sen

Vad fint och kärleksfullt du skriver om din farmor ❤️ Så jobbigt när någon är på väg att lämna jordelivet ? Mina varmaste tankar och en stor kram till dig ?

Michaela 3 år sen

All styrka till er!

Min farmor är oxå dålig. Men är på bättringsvägen äntligen. Legat inlagd flera veckor på öron/näsa/Hals och jag har ryst varje gång jag åkt dit. Varje gång när man kommer upp där ser man skylten “palliativa teamet” o palliativa enheten. Ligger ju på samma plan som öron. Varje gång har jag funderat på pm det är dags för palliativ vård för min farmor. Som undersköterska vet man vad det betyder. Men som anhörig är det påtagligt. Man tänker sitt yrke och hur man tar hand om den sjuke, men det blir ändå mer verkligt när det är så nära en. All styrka till er! ❤️ ❤️ ❤️

Therese Lundholm 3 år sen

Tänker på dig och dina nära och kära ❤

LN 3 år sen

De som jobbar med palliativ vård och sjukvård i allmänhet har all min beundran och i mitt tycke är det skandal hur lite tex sjuksköterskor har i lön. Man har en utbildning på flera år bakom sig och arbetar med “mjukvara” och tar hand om oss när vi är som minst och sjuka, hur är det möjligt att deras lönenivåer kan ligga så lågt? Många går på knäna, pga underbemanning mm,det kan vi läsa om nästan dagligen, medans lönerna för ngn, ibland utan utbildning och självlärd, som arbetar med “hårdvara”, såsom it branschen etc.ligger på en helt annan nivå. Och nej, arbetar inte inom vården själv, men som sagt, beundrar dem som gör det och orkar och tycker deras situation är mkt orättvis.

Barbro 3 år sen

Tänker på dej och dina nära kära samt extra kram till farmor också.

Camilla 3 år sen

Usch vad ledamot att läsa?Hopps hon får det hyffsat ok det sista. Gjorde din fläskfilé gryta häromdagen o imon är det de som finns i min matlåda första dagen ef semestern på jobbet! Kram

jenny 3 år sen

Kramar till dig och din familj. Ditt inlägg väcker mycket känslor <3

Ullica 3 år sen

Styrkekramar till dig ? Gick igenom detta förra året med min syster som cancern tog. Så hemsk sjukdom

Agneta? 3 år sen

Kramar sänder jag till dig??

Sara 3 år sen

Å vet precis hur det är ? Min älskade mormor gick bort för ett par veckor sen. Jag och mamma satt hos henne när hon slutade andas. Så sorgligt. Men jag är också så glad och tacksam över att ha haft henne i mitt liv ❤️ På onsdag är det begravning. Många kramar ?

MariaZ 3 år sen

Hej Johanna,

Jag skolkade en enda gång under hela min skoltid. Det var lite före jul sista året i gymnasiet när min morfar låg lika dålig. Jag åkte från skolan vid lunch och var med honom hela eftermiddagen, bara han och jag. Jag är så väldigt glad över den skolkningen.

Kram till er alla.

Camilla 3 år sen

Styrkekramar till dig <3
Vet hur det är att förlora någon som står en nära.
Min mormor var 96 år när hon dog och betydde väldigt mycket för mig.
Personer som sa att hon var ju ändå gammal vilket inte har någon betydelse, det sårade mig väldigt mycket.
Så tack för att du skrev så fint om din farmor.
Kram <3

Monica 3 år sen

ja usch det er jobbigt vet själv hur det är, även om det är lite lättare att dom är 88 och inte i medelåldern, vi avslutade vår semester med att hitta svärfar 88år ( eller som jag kallar honom kärfar ) liggande hemma han hade legat i nästan 3,5 dygn gissar vi eftersom posten inte var intagen, och ett under att han fortf levde , det blev han somnade in 1,5 dygn senare och då var han inte kontaktbar, men det var han när vi hittade honom och det känns skönt då vet han ju att vi hade varit där , hade han inte vägrat trygghetslarm eller hemtjänst så hade dom ju hittat honom tidigare *envis*

Härligt att ni alla får denna stunden tillsammans ♥

Annika 3 år sen

Ingrid 3 år sen

Så fint skrivit. Kram

Helen 3 år sen

Döden, en del av livet. Jo, men oj så jobbig att tänka på och sorglig. Avsked, att aldrig mer få träffa den person som dör är jobbigt och sorgligt och outhärdligt att tänka på. Fint att du är hos henne och har fina minnen att i framtiden plocka fram. Kram till dig o farmor ?

Carro 3 år sen

❤️❤️

Anna 3 år sen

Fint skrivet <3

Malin 3 år sen

<3

Cissi 3 år sen

❤️

Marie 3 år sen

❤️

Sussie 3 år sen

Beklagar verkligen!
Oavsett vem det är, ålder, sjukdom, olycka…… Så är det jobbig fas att gå igenom när dom somnar in.
Man får minnas dom finaste stunderna man har haft tillsammans.
Passa på att träffa din farmor så mycket du kan nu!
Kram Sussie

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hoppas ni har en fin helg! Älskar fredagar och har röjt och städat hela dagen, kanske inte låter som det roligaste en fredag men jag älskar verkligen att städa. Upp med musiken…