• 2017-08-23, 18:54
  • 9

Jag trodde jag skulle svimma när jag fick hem ett brev från Skaraborgs tingsrätt för ett par veckor sedan. Just där och då kunde jag inte förstå vad som hänt. Hade jag gjort något? I så fall vad? Missat en stoppskylt?

Nej, det var visst inte jag som hade gjort något. I brevet stod det i stället: “Du är kallad till huvudförhandling för att höras som vittne. Är du frånvarande utan giltigt skäl kan du bli hämtad av polis.” Lite nervöst kändes det fortfarande, måste jag erkänna.

Jag hade ju sett några ungdomar göra något dumt och därmed blivit ett vittne. Det kändes inte roligt alls, men man måste ta sitt samhällsansvar. Nu handlade inte detta om något allvarligt, men tänk er hur det är för vittnen till allvarliga brott, människor som lever under hot? Jag kan inte föreställa mig hur det känns.

Jag hade hjärtklappning när jag blev uppropad i tingsrätten. Usch vad nervöst! Det kändes så allvarligt trots att jag inte var inblandad egentligen, både så obehagligt och så rätt.

På ett sätt är det bra att tonåringar som hamnat snett får ett straff, men det enda riktigt viktiga är att både de och familjen får hjälp att komma på rätt bana igen tror jag.

Allt de sociala, umgänget, skolan är oerhört viktig. Kommer de efter där, eller skiter i skolan och hamnar i fel umgänge så kan det nog gå mycket illa tror jag. 

Det är nog svårt att få tonåringar att inse vad som kan hända.  Så många olika saker kan ligga bakom. Men det gör det bara ännu viktigare att ha regler och kontinuitet, att visa att ens handlingar har konsekvenser. Många föräldrar har svårt att vara hård mot sina barn. Kärlek är alltid viktigt, men för en tonåring som inte sköter sig är det lätt att köra över sina föräldrar och strunta i både deras och skolans regler. 

Jag tycker ungdomarna skötte sig bra under rättegången och jag hoppas det kommer gå bra för dem.

 

2017-08-23 Johanna Toftby

Kommentarer

Cissi 3 år sen

Bra gjort Johanna!
Regler och gränser mår vi alla bra av.

Mia 3 år sen

Helt rätt!

Marika 3 år sen

Bra gjort Johanna! Det hjälper dem, har så svårt för lata föräldrar som skiter i om det går dåligt för sina barn i skolan, umgås med fel kompisar och sedan är det kört.

Malin klaar 3 år sen

Kan inte du göra något inlägg om träning. Träning för sådana som mig som vill komma igång och träna! Vore lite kul… Med inspiration…

Emelie 3 år sen

Mina föräldrar hade vare sig regler eller gränser under min tonårstid och tyvärr bidrog det till att jag råkade riktigt illa ut vid flera tillfällen. Jag var så avundsjuk på mina vänner som var tvungna att vara hemma senast 23.00, medans mina föräldrar inte märkte om jag kom hem eller inte. Allt jag ville var att ha någon som brydde sig. Du verkar vara en dröm-mamma! Är säker på att det hade gått så mycket bättre för mig om jag haft någon som dig som mamma. Att du följde med på din dotters utlandsresa gjorde att mitt hjärta brast litegrann, så fint! Kram!

Svar på kommentaren:
Susanne 3 år sen

Kram till dig Emelie ?

Charlotte 3 år sen

Stor kram till dig vännen:)

Cissi 3 år sen

Så fint och viktigt att du berättar hur du haft det och vad du egentligen hade behövt ha. Genom att berätta detta hjälper du säkert många. Bra gjort! Stor KRAM till dig!

Anneli 3 år sen

Men fy!
Ja, ungdomar som får göra som de vill eller skiter i skolan brukar det inte gå bra för tyvärr.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Den här lövbiffgrytan gjorde jag idag på vad jag hade i kylen, älskar ta lite vad som finns hemma, snabbt ska det gå. Detta tog 30 minuter från jag började skära grönsakerna.…