• 2017-09-14, 17:37
  • 2
Artikeln är ett annonssamarbete med mySafety
Nätet har blivit ett forum för pekpinnar och uppläxningar oss mammor emellan. Hur kan vi vända näthat till nätkärlek? I en serie om tre krönikor uppmärksammar mama, amelia och veckorevyn ett av de största problemen i en digital tid. I den första krönikan så delar journalisten Annah Björk med sig av sina erfarenheter om det växande näthatet.

”Internet skulle kunna vara bästa mamma-gruppen. All världens pepp, identifikation och problemlösningar bara en googling bort. Men det är som att vissa lärdomar inte kan gå i arv. I en globaliserad, postmodernistisk värld har den digitala uppfostringsanstalten ersatt de fysiska kvinna-till-kvinnaråden.

Jag har aldrig fått ett snipigt ”råd” av min mamma, någon svärmor eller annan i äldre generationen. Det är som om de lovat sig själva att aldrig någonsin överföra den uppläsning de själva fick när vi var små. Sorgligt nog har vi hittat våra egna vägar att läxa upp varandra, fastän den ena sanningen om föräldraskap är att vi andra inte har en aning.

Med min första son var allt rosaskimrande. Han sov gott både på natten och dagen och åt med måtta. Skrek knappt. Mammasjälvförtroendet var bland trädtopparna och jag kunde inte relatera till det rådande ”säga sanningen om det jävliga mammalivet-klimatet” på nätet. I längtan efter nya vänner det första året hängde jag mycket på bloggar och sociala medier, men där deppade mammorna över att deras liv försvunnit. Klagan på bajs, på vaknätter, på odugliga pappor. En ständig önskan bort från skrik till rosémingel med väninnorna – en ventil. ”Varför skaffade du ens barn när du bara vill ha tillbaka det gamla livet?”.

Bilder på mammor med bebisen i babybjörn och ett glas cava i det andra – en målbild. ”Varför festar du när du har en bebis? Man kan se på dem att de är alkoskadade. FÖRRESTEN SER JAG EN BARNMATSBURK, SKULLE DU SJÄLV ÄTA DEN?”

Uppdateringar av bikinimammor på paradisresor där en rödkindad bebis längtar efter sval luft att andas – äntligen. ”Ah, du skaffade barnet för att få finansiera långresan? HERREGUD, solskyddsfaktor?? Jag skulle aldrig använda cancerframkallande solskyddsfaktor på min bebis, men du kanske VILL ge din BEBIS CANCER.”

Läs också del 2 – ”Här brister mitt teflonhjärta” av Charlotta Flinkenberg

I den digitala communityn lever mobbningen och uppläxningen som våra mammor trodde de begravt på bakgården med våra sista nappar. På nätet kan det som borde stanna som tankar bli till pekpinnar som i ett trollslag förvandlas till vinande piskor – och de slår åt alla håll.

Jag avstod helt från alkohol under tiden jag var gravid och ammade och blev trakasserad som dålig feminist och en korkad, hopplöst lydig mammaschablon som gjorde vad Socialstyrelsen sa. Av ren självbevarelsedrift slutade jag outa att det kändes fel att vara berusad med en liten bebis på armen.

För präktig, för oansvarig, för ytlig, för tråkig. Tror vi alla är allt det där och inget av det. Stoppa tillbaka kommentarerna i tanken igen. Om inte annat är bebisarna i Instagram-flödet alldeles strax stora nog att ha sina egna sociala kanaler. Vem vill du att de ska vara där?”

Vill du också vända näthat till nätkärlek? Var med och utse årets nätängel!

Årets Nätängel är ett pris instiftat av mySafety Försäkringar. Syftet är att uppmärksamma personer som aktivt jobbar för en positivare ton på nätet. Vem vill du ska bli Årets Nätängel 2017? Nominera och läs mer här.

Visste du att du kan försäkra dig mot näthat?

Försäkringsbolaget mySafety Försäkringar är ledande inom id-skydd och vardagssäkerhet i Sverige. Bolaget har utvecklat en försäkring – Digitalskydd – som kan hjälpa dig och dina barn om ni blir utsatta för kränkningar på nätet.

2017-09-14 Johanna Toftby

Kommentarer

Marie 3 år sen

Självklart ska vi nominera dig Johanna!! Du står emot allt näthat och varken hänger ut någon eller skriver massa trams om andra som en del bloggare gör.
Sedan allt för Annica och alla andra du gör!
Heja dig!

Sandra 3 år sen

Mer Kärlek till folket ❤️❤️❤️

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hoppas ni fått en fin start på veckan, tänk att vi snart är förbi januari och det faktiskt redan märks att det är ljusare ute.  Även om jag älskar vintern är det…

I helgen kom vi äntligen upp till Sälen igen, vilken vinter det är här uppe! Vi ska göra ett jobb och vi ska titta på en stuga i veckan, så spännande! Vi…