• 2017-10-13, 20:38
  • 2
<!– –>
Artikeln är ett annonssamarbete med IQ

Föräldrafritt behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på om ditt barn ska vara ensam hemma.

Många ungdomar känner ett grupptryck kring det där med fester. Kanske tänker man att alla andra har fest och inte vill vara sämre själv. Eller så vill ditt barn faktiskt inte ha fest, men det blir så ändå. Här är 5 goda råd om föräldrafria fester till dig som är tonårsförälder.

1. Ring och stäm av läget 

Om dina tonårsbarn är ensamma hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till sin tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

2. Ta hjälp av andra vuxna 

Ett problem med fester som urartar är att ungdomar inte vågar höra av sig till någon vuxen i tid. Därför kan det vara en bra idé att berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer vara ensam hemma. Någon vuxen i närheten kan kanske komma förbi och titta till ungdomarna under kvällen.

3. Hjälp till att säga nej 

De flesta tonåringar vill faktiskt inte ställa till med någon jättefest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller folk runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.

4. Prata om nätets risker 

Ungdomar är allt mer uppkopplade och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Om man skriver att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fel personer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier, och diskutera vilken typ av information som är lämplig att lägga upp.5. Plocka bort alkoholen

5. Plocka bort alkoholen 

Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring 11 procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Har ni till exempel ett barskåp hemma kan det vara bra att låsa eller tömma det för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna gör det.

Tonårsparlören – frågor och svar om ungdomar och alkohol 

Varje år ger organisationen IQ ut Tonårsparlören – en bok som fokuserar på de frågor och funderingar kring alkohol som kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Tonårsparlören.se är den digitala versionen av boken – full av tips, argument och fakta. Här kan du få råd kring frågor som om du ska sitta uppe och vänta på natten och vad du gör om din tonåring kommer hem full. Besök tonarsparloren.se här.

2017-10-13 Johanna Toftby

Kommentarer

Madde 3 år sen

Visst är det ett svårt ämne? Jag tror man måste lita på sina tonårsbarn, visa att det är “ok” om det blir galet ibland. Då menar jag att dom ska kunna ringa efter hjälp utan att man blir skogstokig. Att det är ok att ringa polis mm. En fest spårade ur hemma hos oss då dottern ringde polis. Ingen på festen utan mer objudna som ville in. Pratade med polisen dagen efter då någon av de objudna repade en bil i ren ilska också vilket inte är ok, men vi inte kan ta ansvar för. Polisen berömde min dotter för att hon agerat rätt, och det fanns inga problem hemma hos mig. Har även råkat ut för detta då jag nattvandrat, och samma sak där. Polis berömde agerandet och vi åkte upp en sväng då polis behövdes på annat håll. Grannar bjöd oss på fika och berömde ungdomarna för att dom varit så bra.

Helena 3 år sen

Mycket bra inlägg. Jag är lyckligt lottad tonnårsförälder, min 19 åriga son dricker inte alkohol han säger nej när han blir bjuden på alkohol av kompisar. Kompisarna tyckte att han var konstig först men nu frågar de aldrig mer för de vet att han inte dricker. Vilken lycka när man hämtar sin son utanför krogen och han är nykter, och samtidigt så tragiskt att se när fulla ungdomar står och hänger utanför, och väntar på att bli hämtade av sina föräldrar i bästa fall, och inte åker svarttaxi.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hoppas ni haft en riktigt skön helg, vilket väder vi haft. Riktigt härligt vinterväder med strålande sol, krispigt klart och kallt. Igår lördag tog vi en skön långrunda ut på Eriksberg och…

Innehåller annonslänkar Fredag är här! Har ni kallt? Shit vilken kyla idag, men klart och fint ute. Jag vaknade på så bra humör efter sovit 7,5 timmar, hoppade i understället och har…