• 2017-10-15, 22:41
  • 11

Idag har vi haft kalas för Marilyn som fyllde 18 år i veckan! Jag kan inte förstå att mina tjejer är myndiga. Nytt kapitel i livet även fast man som mamma ändå kommer oroa sig för sina barn trots de börjar bli äldre. Jag är nog en av de värsta, haha.

Vi är en stor familj och när vi samlas allihopa på kalas så är vi nästan 20 personer. Bara närmsta familj, hehe. 5 syskon och 7 barnbarn, det är barn högt och lågt. Äldst är Lisa-Marie snart 20 år och yngst är syrrans twins som är 10 år. Mycket tvillingar eftersom mina systrar också är tvillingar.
Idag sa jag hej två gånger till samma person, fast jag alltid kunnat se skillnad på dem i alla år, de är enäggstvillingar och ruskigt lika.

Det är härligt med en stor familj för det är trygghet, kärlek och gemenskap. Men har man ingen familj man växt upp med hoppas jag man har vänner som istället kanske blir sin familj. Jag älskar ge barnen alla dessa kalas, det är mycket jobb att bjuda hem 20 personer, men det bästa jag vet. Jag är uppvuxen så. Alla ses när någon fyller år eller på högtider. Ibland mat, ibland fika. Men det är kul när barnen springer runt, alla ligger i soffan eller sitter och pratar vid matbordet. Sedan ligger vi helt slut i soffan när kalaset är över, hahaha.

Jag har en stor förkärlek att se till att alla samlas. Jag tycker det ger barnen trygghet. När barnen var yngre kanske de inte alltid ville med på kalas, men hade de inte match eller prov så fick de följa med ändå. Hör till uppfostran och jag tycker det är slappa föräldrar som skiter i när sina barn bara vill fly från allt. Ibland är man tvungen att åka med ändå. När barnen sedan var med så tyckte de ju att de var hur kul som helst.

Den som fyller år ska känna sig rejält uppvaktad! Visst är det kul att ge barnen överraskningar och ett fint kalas. Det viktigaste är att man gör det personligt, det är inte det materiella som räknas. Tänk på det.

Vi bjöd på massa plock och tacos för alla barnen älskar det. Tack Janne för all hjälp, love you. Tack fina Hanna och Henric som kom hit igår och hjälpte mig med en del fix, ska fota vad vi har gjort om här hemma, det är så kul att förändra.

Jag gjorde min älskade farmors tårta som hon alltid gjorde på kalas. Farmors alldeles egna karuselltårta som ni ska få recept på. Pappa åkte dit och fotade av hennes originalrecept, ska dela med mig till er. För vilken tårta. Lite pyssel men inte svår. Choklad och nougatfyllning ihop med nötkross och mandelmassa är så gott.

Hennes dekoration alltså! Hennes tårtor var konstverk, det är inte mina men jag försökte göra liknande.

Har ni sett vilken underbar puff Lucy ligger på? Min fina kund Jenny har virkat! Vilket hantverk, otroligt proffsigt och snyggt gjort. Lucy älskar ligga “högt där uppe” och ha koll på allt och alla. Hennes egna lilla puff.

Mamma, syster och mina tjejer.

 

 

Kommentarer

Malin 3 år sen

Hej!
Nu när dina barn blivit myndiga skulle det vara intressant att höra hur du reagerade på alkohol och fester när de var yngre. Har själv en dotter på 16 nu och tycker det är otroligt svårt att vara mamma. Förstår att de vill vara ute och gå på gymnasiets fester men vill inte acceptera alkohol samtidigt som man inte kan förbjuda henne att gå. Hur ställde du dig till sånt?
Kram från orolig mamma

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Hej Malin!
Oj oj oj. Detta är så jobbigt så det finns inte ord.

Som du säger, de måste få träffa sina vänner, vara ute osv. Låsa in är inget bra alternativ.

Jag har varit en hönsmamma, oroat mig och tyckte var jättejobbiga år. Inget allvarligt har hänt men det var många nätter som jag satt upp länge, sedan ut med bilen och hämta.

Viktigaste är att du vet var hon är. Allra viktigast. Sedan vilka kompisar. Vilka umgås hon med? Vad gör de?
Du kan inte vara en polis eller åka runt och spionera, du måste bygga ett förtroende med din dotter.

Men vi har ju varit där själva…
Och de vill att vi litar på dem.

L-M sa en gång när hon var 16 år att hon var hos en kompis här i Skövde, men i själva verket tog de bussen till en gymnasiefest på Stadt i Mariestad.
Grejen är att de hade hon nog fått, det var ju 16 års gräns, men de bestämde sig för att ljuga om detta ifall de inte fick.

Jag sa att händer det dig något åker jag ju och letar där hon sagt att hon är. Men i själva verket är de på en helt annan plats. Livsfarligt.

Marilyn gjorde samma sak en gång, jag ringde, ringde, ringde och till slut fick jag tag i en kompis. De var på en helt annan plats än vad som var bestämt.

Jag tog bilen och åkte och hämtade henne direkt.
Efteråt förstod de varför man måste vara ärlig.

Sedan har det inte hänt mer, jag pratade mycket om varför det är så oerhört viktigt att berätta var man är. Ha telefonen laddad, alltid höra av sig.

Alkoholen ja…. vi vet att de testar, att det förekommer alkohol. Men de flesta föräldrar tänker- Min lilla tonåring dricker inte.
Men det gör de. (De flesta…)

För mig har det alltid varit nolltolerans. Inte smakat eller fått här hemma. Aldrig. Jag köper inte argumentet att det är bättre de dricker hemma. Vad ger det för signaler?

Samtidigt vet vi att det dricks.. så det är en balans. Man vill att de ALLLTID ska kunna ringa efter hjälp, inte vara rädda för att mamma eller pappa blir arga.
De måste känna en trygghet.

13-16 tycker jag är allra tuffast, där behöver man ha koll, ju yngre desto värre…. självklart ska ingen 16 åring ut och festa och man inte vet var de är men går de gymnasiet är det gymnasiefester och annat så där börjar festerna oftast ta fart… så där ska man ha koll.

Prata med din dotter, berätta att du vill hjälpa henne, hämta och köra. (Man flänger som en galning överallt, haha men värt det)
Berätta att du vill veta vilka hon är med. Berätta om att det är farligt om det händer något och hon säger hon är på en annan plats än vad du tror hon är…
Framförallt- ha kontakt, terra henne inte när hon är iväg för tjatiga morsor slår bara fel, vet en mamma som tjatar sönder sin tonåring och det slår bara fel, det blir tvärtom och hon har haft det tufft…

Bestäm tid och plats där du ska hämta henne, eller om hon tar buss eller åker med någon… aldrig gå själv.
Bestäm tid hon ska vara hemma. Ha kontakt, skriv att ha det så kul osv så känner de att de har förtroende men ansvar.

Var alltid alltid vaken när de kommer hem. Lägg dig inte.
Låt henne inte sova över om det ska bli fest. Då kommer det garanterat bli ännu mer fest.

Men alla bestämmer själva vad som känns rätt, detta är bara hur jag tänkte och hur vi gjorde.
Nu är de 18 och 20 och jag pustar ut lite kan jag säga, hahaha.
Det ÄR tuffa år. Jag bor helt själv med mina och det klart det är mycket ansvar, tårar och slit men det är jag tacksam över. Gnälla eller klaga på att du är ensam hjälper inte.
Man vill sina älskade barn sitt bästa och då gör man allt. Det är fantastsikt ändå att ha sina barn 100% och få vara med om allt. (Mina barns pappa finns nära och har alltid ställt upp men de bor hos mig)

Detta blev långt, men viktigt ämne så tack för att du tar upp och frågar, hoppas det kan hjälpa dig något.

Kram Johanna

Jessica 3 år sen

Hej Annika!
Fin familj du har!
Grattis till stora tjejen ?

Så fint det blev med ljusstakarna ? Impulsiva köp brukar bli de bästa! Blir kul om man får se dem på väggen sen oxå ?
Hoppas vi ses snart igen!
Kram

Susanne 3 år sen

Visst e det härligt m stor släkt. Oftast iallafall ?. Vi e sex barn så m respektive å alla barn och även barnbarn idag så blir vi 39 st?. Men vi träffas alla ca 2 ggr om året å dom brukar alla komma såå roligt ?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ja det är underbart! Ja när respektive är med då jäklar är vi också många ;)

2 gånger låter ju ändå kul att samlas alla, men vi ses nog 10-12 med alla kalas, hahahah men det är hur mysigt som helst-
man är trött efter men nu laddar vi för 20-årskalas framöver för Lisa-Marie.
Man får planera men ändå vara tacksam.

Kram Johanna

Karin 3 år sen

Så fint kalas du ordnat och så fint och snyggt du har . Du är så duktig . hur hinner du med allt ? Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack Karin!

Man får planera och förbereda, sedan arbetar jag ju enbart med bloggen nu även om det är mer timmar än de flesta som jobbar heltid, men jag kan göra mycket hemma samtidigt som när jag jobbar med bloggen och allt annat.

Kram!

Eva 3 år sen

Vilket underbart inlägg och härligt kalas! Ser dina förändringar hemma så snyggt! Så fin tårta, du är duktig du kunde vara med i hela kändissverige bakar ;) Älskar när du visar mycket bilder från era kalas och familjesammankomster, värmande att se. Tack för alla bilder!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack Eva!

Så kul att du gillar det :)
KRAM

Mia 3 år sen

Grattis Marilyn och vad fint du bor Johanna. WOW!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack snälla!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hoppas ni fått en fin start på veckan, tänk att vi snart är förbi januari och det faktiskt redan märks att det är ljusare ute.  Även om jag älskar vintern är det…