• 2017-10-27, 09:33
  • 38

Skräcken för att mista sitt barn är den största rädsla en förälder bär med sig. Att ta farväl av det käraste man har och att göra det tyngsta en människa kan vara med om blir verklighet ibland. För mig blev det verkligt för 21 år sedan. För Jannes kusin Tomas blev det verkligt precis nu.

Adam var Tomas fina pojk, han föddes med ett hjärtfel som upptäcktes för sent för att kunna göra något åt det, lungorna hade vid det laget skadats så mycket att han inte skulle klara en operation.

Igår tog vi farväl av Adam som begravdes i Skallsjö kyrka i Floda. Han blev 13 år. Adam var en härlig liten kille som älskade att laga mat och var vän med stjärnkockarna i Göteborg, men han älskade också Ferarri och formel 1. 

Det var en otroligt fin begravning, så oerhört tung, så mycket känslor men så väldigt vackert. Den lilla vita kistan med den italienska flaggan gjord av vackra blommor, alla vackra blommor med pastaskruvar och chili som stack upp emellan.

Föräldrar och syskon, släkt och vänner tog farväl. Det gjorde så ont, så fruktansvärt ont, att se den förtvivlan och sorgen. Men jag kände också så mycket kärlek. Prästen var fantastisk. Hon fick alla att känna en trygghet och berättade så många fina minnen. Det blev så vackert och minnesvärt av något så oändligt sorgligt. 

Jag satt och kramade Jannes hand under hela begravningen. 

Jag tänker så oerhört mycket på Adams föräldrar, Åsa och Tomas, och deras stora killar Emil och Oscar. Att mista ett barn är det allra värsta en familj kan vara med om. 

Idag har jag årsdag för min Louis. Idag skulle han fyllt 21. Alla minnen är fortfarande lika starka, jag sörjer Louis varje dag. En kraftig infektion gjorde att hans liv blev kort, så förtvivlat kort. Han fick bara vara i min famn en enda timma, men är kvar i mitt hjärta resten av mitt liv.

Det skulle ha varit i en så lycklig dag, men det blev bara ett mörker. Livet stannade till, allting frös till is och kommer aldrig att tina upp helt igen. Det kändes som att jag aldrig skulle kunna gå vidare, aldrig orka, aldrig kunna leva igen.

Men det kunde jag, och alla andra som förlorat ett barn. Man måste. 

Vi som förlorat barn måste få sörja, prata och dela med oss av alla minnen. Snälla, lyssna på den som vill prata om sitt älskade barn som inte finns längre. Det är inte farligt. Alla måste få sörja på sitt sätt, så alla nära och kära kan bara respektera det och visa att de fortfarande finns där och hör av sig. Att blunda och låtsas som att sorgen inte finns betyder att låtsas att den som sörjer inte heller finns.

Adam är älskad av så många. Hans njurar lever vidare och har gett ett annat barn ett liv, det är fantastiskt mitt i sorgen att det också skapas glädje. På ett litet vis lever Adam fortfarande vidare i det barn han kunde rädda.

Hjärt- och lungfonden har en insamling till Adams minne som en nära vän har startat. Den betyder väldigt mycket för familjen och vill ni bidra för att hjälpa andra som har det lika svårt som Adam hade så finns den HÄR.

Mitt i sorgen är det det enda som hjälper. Att veta att livet går vidare och att de vi förlorat alltid finns med oss.

 

Kommentarer

Änglamamma 3 år sen

❤️

Anitha Zandelin Bergqvist 3 år sen

Kära Johanna. Du skriver så fint, Du skriver med hjärta. Jag lider med familjen som förlorat sin Adam och med dig som påminns om din egen sorg. Tiden läker sår sägs det, men de djupa ärren bär man med sig i resten av sitt liv.
Livet går vidare, för det bestämmer vi inte över, men det blir aldrig detsamma. På något förunderligt vis får man den kraft som man behöver. Min son Berni omkom för 24 år sedan, kvällen före sin studentexamen. Glädjen byttes till sorg och sorgen blir lika djup som den kärlek man känt.
Jag lider med alla som tvingas ta avsked av sitt barn. Det är det absolut grymmaste man tvingas uppleva.

Annica T 3 år sen

Älskade vännen min! ??

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Kram vännen <3 <3 <3

Johanna Toftby 3 år sen

Tusen tack för alla fina hälsningar. Varmt tack.

Kram Johanna

Ingela Persson 3 år sen

Johanna så himla ledsamt för alla inblandade ? vill inte ens tänka tanken hemskt att mista sitt barn.
Måste säga att du skriver så fint känsligt och underbart vackert så jag har rysningar i hela kroppen och massor av tårar bara kommer.Hoppas allt blir ljusare för alla inblandade ❤️?❤️. Ingela

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack för dina fina ord.

Varm kram Johanna

Åsa 3 år sen

Så sorgligt för familjen, ett barn som dör måste lämna ett enormt tomrum. Swishade och hoppas insamlingen kan rädda någon annans liv <3

Sabine 3 år sen

Livet kan kännas så fruktansvärt orättvist ibland. Unga människor som lämnar alltför tidigt. Att förlora ett barn måste vara det värsta som kan kan hända. Var också på en begravning i Skallsjö kyrka sent i våras, av en också alltför ung människa. All kärlek till alla er som förlorat ett barn, oavsett ålder. Man ska inte behöva begrava sitt barn ❤️

Cissi 3 år sen

Kram Johanna från en annan ”änglamamma”❤️

En annan Anna E 3 år sen

Så tragiskt, all kärlek ❤️ Fint skrivet av dig Johanna och tankar även till dig denna dag ❤️

Maria 3 år sen

?? Beklagar ??

Susanne 3 år sen

Fint skrivet ❤️ Varma Kramar ❤️

Jonna 3 år sen

❤️

Annica 3 år sen

Så fint skrivet <3 All styrka till dig/er & Adams familj <3

Kristin 3 år sen

Så orättvist :( barn ska inte dö :( För mig som mamma är det som för alla andra föräldrar en stor skräck att det ska hända ens barn något! varje dag är jag rädd för detta, jag försöker hålla skräcken under kontroll..oftast går det, men jag stelnar alltid till om jag hör en helikopter eller om jag läser om en trafik olycka..då måste jag genast ringa barnen och höra så de är okej <3 livet är minsann inte alltid lätt.
Hoppas dina vänner finner tröst och kan leva vidare och känna lycka så småningom igen! som du skriver.. man måste leva vidare.
Massor av kramar till dig Johanna, tack för att du delar med dig av din berättelse <3
Kristin

Eva 3 år sen

Tårarna rinner, så sorgligt. Fint skrivet Johanna, stor kram till dig idag och all kärlek till Adams familj <3 <3<3

Karin 3 år sen

Så fint skrivit Johanna , att mista sitt barn måste vara det mest hemska som kan hända , litet barn eller vuxet spelar ingen roll , så fasansfullt ! Kram

Sarah 3 år sen

Så fint skrivit av dig. Beklagar Verkligen! Kan inte förstå hur man orkar leva efter detta men man har kanske inte heller inte så mkt val, de kan ju finnas flera barn i familjen och en dag kan man väl le litegrann igen hoppas jag.
Väldigt vacker blomsterarrangemang familjen gjort.
Hoppas de får vila och kärlek från nära. Ta hand om dig och Janne!
Kram

Anna 3 år sen

❤️

Viveca 3 år sen

Åh. Jag skulle gå in och läsa om hårtips, men såg ditt enormt starka och berörande inlägg. Tårarna bara svämmar över, jag blir så ledsen för er. Vad vackert du skriver! Och jag tror också som du, att man måste få prata om det.

Stor kram till dig! <3

Christina Lindqvist 3 år sen

Usch jag kan inte föreställa mig vilken oerhörd smärta det måste vara att mista ett barn. Jag har bara en dotter och hade jag mist henne, hade jag ju inte vilja leva själv. Fint inlägg. Kram

Lotte 3 år sen

❤❤

Marita 3 år sen

Fint du har skrivit Johanna ❤️❤️

Sara 3 år sen

?❤️❤️❤️

Bertil 3 år sen

<3

Beathe 3 år sen

Styrkekramar, man kan aldrig förstå bara ana hur det känns, det absolut värsta som kan drabba en förälder. All kärlek till Adams familj och till dig, som mist ett barn du med, och för ditt fina inlägg. ❤️❤️

Anette 3 år sen

Mitt hjärta går sönder.
Men vad fint av föräldrarna att donera.
Varm kram till er alla.

katja 3 år sen

Ojoj, tragiskt. Fint skrivet.
Beklagar förlusten.

AnnaE 3 år sen

❤❤

Maria 3 år sen

Så vackert och sorgligt.

Hoppas verkligen det samlas in mycket pengar till hjärt och Lungfonden.
Det behövs!
Så fint minne ❤️

Lena Melin 3 år sen

❤️

Petra 3 år sen

Usch!! Blir så oerhört ledsen när jag läser detta:(( Det måste ju vara nåt så fruktansvärt att gå igenom att ens barn går bort!! Fy, vågar inte ens tänka tanken. All kärlek till lilla Adams familj <3

Janne 3 år sen

?❤️

Sandra 3 år sen

Så fint skrivit Johanna ❤️
Beklagar sorgen till er alla ❤️

Stor varm kram till dig idag ❤️❤️❤️

Marie 3 år sen

Åh Johanna, vad fint skrivet. Du sätter orden på allt.
Beklagar verkligen-
Tänker på familjen och din Louis.

Helen 3 år sen

??? sååå sorgligt. Känner ångest över att något hemskt ska hända något av mina barn. Förlorade ett barn 2001, fruktansvärt ??? känner oerhört mycket med familjen. Kramar till dem och dig från mig ???

Madde 3 år sen

Finns inga ord. Måste vara det värsta som kan hända en förälder att förlora sitt barn, och det oavsett ålder. Massa kramar till er alla och beklagar sorgen.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Innehåller annonslänkar genom Ellos Härliga fredag! I Göteborg skiner solen och jag har varit ute på en långrunda, kroppen är inte helt återställd efter corona, märker jag har svårt med kondisen uppför…