• 2017-11-06, 20:49
  • 16

När vi var i London var Lucy hos våra uppfödare Susanne och Håkan hela veckan. Där har hon sin älskade kullsyster Bambi men också sin mamma, pappa och sina kompisar. Hon älskar vara där och jag kan slappna av. Jag älskar våra uppfödare för de är superproffs med stort hjärta för sina hundar.

Jag har reagerat starkt på när jag läser en del läsares kommentarer om att de inte får någon hjälp från deras uppfödare när de kommer hem med sin valp. Jag tycker det är uselt. Fruktansvärt. Blir så ledsen.

Säljer man valpen gör man det förhoppningsvis med hjärta till någon man kollat upp, som man vet kommer få ett tryggt och seriöst hem, då ser man också till att hjälpa valpköparen med tips och råd framförallt i början när allt är nytt. Jag fattar det inte!

Du som valpköpare ska ta reda på detta: Vaccinering, chipmärkt, veterinärbesiktning, registrering av valpkull, doldafel försäkring, valpförsäkring.

Alla valpar ska ha en egen försäkring redan hos uppfödaren för att köparen ska ha bättre skydd och inte få karens på sin egna försäkring.

Detta är superviktigt! Kolla upp noga. Det är tragedi om något händer och uppfödaren inte har försäkring innan du hämtar din valp.

Här hälsar vi på Lucy som är  6 veckor. Vi smälte direkt. Kände mig så trygg med hennes uppfödare!

Jag fick så mycket hjälp av Susanne i början och vet att alla hennes valpköpare också får det. Ni anar inte hur mycket hon stöttat och tipsat oss.

Här är Lucy hos veterinär Gustav i Lerum för vaccination, han är underbar veterinär.Titta vad liten hon är, jag smäller av!

Här är hon drygt 8 veckor. Som en liten nallebjörn.

Att få hem en liten valp är underbart men det vänder upp och ner på hela ens liv och det är lika stort ansvar som om det vore sitt barn. Man måste få hjälp.

Jag hade tusen frågor, men Susanne skickade sms nästan varje dag i början för att hjälpa oss och fråga hur allt gick. Hon var så hjälpsam.

Här är matte ett vrak och inte sovit alls, haha. Lucy däremot sover tryggt i famnen och vi har haft en henne två dagar här.

Lucy i söndags hemma hos Janne. Allt går bra med vår lilla tjej, jag är bra sugen på att ta valpar men vet faktiskt inte om jag klarar av att släppa ifrån mig dem, haha.

En liten pomeranian är en känslig ras. Den kallas ofta för porslinsras för den är väldigt ömtålig.

En större hund kan lätt ha ihjäl valpen bara genom att lägga tassen på ryggen. Eller om man tappar den i golvet. Eller om man trampar på den om man har gäster hemma. Man förstår inte hur liten den är förrän man har en själv.

Jag har hört hemska tragedier där hunden dött av olyckor i hemmet. Man kan inte ha koll varje sekund men det är ditt ansvar både som valpköpare och uppfödare att göra det så bra som möjligt för hunden.

Jag var väldigt nojig. Lät inga barn bära Lucy, hon fick heller inte springa omkring i folkmassor (det får hon fortfarande inte) och tappar du tex en pyttesak på golvet kan hunden lätt kvävas om den sätter i halsen.

Så snälla sluta gnäll på att jag eller någon annan bär en så här liten hund om man måste, det är för att inte hunden ska trampas ihjäl.

Susanne har tipsat mig om massa bra saker jag alltid ska ha hemma ifall något händer, jag blev tryggare och tryggare och vi lärde oss så mycket. Man formar sin egna hund, men kräv att din uppfödare hjälper er. Våga höra av er.

Värsta jag vet om det är en uppfödare som bara vill att man ska ställa ut sin hund och få fina plaketter men sedan får man ingen hjälp med något. Hemskt.

Här kommer några bilder från när Lucy var hos Susanne och Håkan. Vår älskling!

Titta vilken bedårande liten valp. Han heter Viribus, är 9 veckor och bror till Lucy, samma mamma och pappa. Jag fick träffa lille killen när vi lämnade Lucy innan London.

I helgen fick han flytta hem till sina fina valpköpare och ni kanske ser vem matte Sandra är lik? Vacker som en dag och är Yvonne Ryding och Kjell Bergqvist dotter.

Lucy väger 2.2 kg och hon ser stor ut, haha.

Nu har de en bedårande liten valp hemma och jag önskar de all lycka!

Snälla uppfödare, hjälp era valpköpare och ni som köper valp- se till så allt är klart på papper redan inan ni hämtar er lilla valp.

 

 

 

 

 

2017-11-06 Johanna Toftby ,

Kommentarer

Malin 3 år sen

Nej men gud, det ÄR ju det bästa man kan göra att bära upp sånna småttingar i folkmassor och precis som du säger det finns så mycket saker som folk slänger på marken som är förenat med livsfara för en liten hund.

Ta t.ex ett helt vanligt tuggummi med xylitol i …. det kan räcka med en liten bit torkat tuggummi för xylitol är väldigt giftigt för en hund. Glas, kapsyler och annat skit som folk inte städar upp efter sig.

Helt rätt och jag är precis likadan, jag överbeskyddar min lilla sötnöt men det står jag för och jag kommer aldrig det låta hända henne nåt, hon är min skatt mitt ALLT.

Lucy är bedårande hon kan lätt bli trampad på eller så kommer det en cyklist i full fart man vet aldrig när olyckan är framme därför är det bättre att vara extra beskyddande med våra små sötnosar!

Åsa 3 år sen

En sak till att kolla upp är villken hälsostatus föräldradjuren har. Höfter, armbågar, ärftliga sjukdomar som är vanliga inom rasen mm.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Absolut, kollar alla papper…
Superviktigt.

Eva 3 år sen

Vilket bra och informativt inlägg! Så söt Lucy är och hennes bror Viribus så söt och fin han också. Vackra Sandra är verkligen lik båda sina föräldrar.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack Eva! Ja, jag blir så trött när jag hör många valpköpare säger de inte får kontakt med sin uppfödare. Hemskt!

Ja så fina valpköpare, visst är Sandra lik sina båda fina föräldrar?!

En annan Nina 3 år sen

Jättebra skrivet och de här små minihundarna är ljuvligt söta men ömtåliga som jag förstått det. ??

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack!

Ja verkligen…

Carina H 3 år sen

Det är tur att man inte är nybörjare.har min 7:e hund nu. och har haft tur med uppfödare från start, men nu har man det i ryggraden,visst är det som småbarn i början men samtidigt så roligt med dom små liven. nu bär jag ingen hund utan dom får vara hemma om jag skall gå på nåt med mycket folk.tar hellre en promis innan och när jag kommer hem,pga av en hundattack i påskas på min fyraåriga tik,så är jag utrustad med pepparspray när jag går ut,kommer inte en hund närmare än 3 meter annars blir det spruta på,det finns som sagt en del rätt konstiga hundmänniskor som har sina hundar lösa,och det är koppeltvång där vi bor men folk skiter i detta, och hur ska jag veta att hundarna man träffar är snälla?

Svar på kommentaren:
Susanne 3 år sen

Pepparspray är förbjudet att använda som privatperson. Vill inte kritisera dej, jag har också en hund som nu inte tål andra hundar efter en attack av en schäfer. Så jag förstår dej fullt ut, bara ett litet tips så du inte råkar illa ut

Sandra 3 år sen

Så söt hon är ?
Bra skrivit Johanna. Så viktigt att veta när man skaffar hund. Inte bra med oseriösa hunduppfödare.

Önskar dig en fin tisdag. Hoppas solen skiner på dig. Det gör den här i Jönköping ☀️?
Kram Sandra

Nellie 3 år sen

Är själv uppfödare av irländsk röd setter och mops, det du skriver är så oerhört viktigt ! Sett i många forum där människor vill köpa hund så billigt som möjligt utan vidare funderingar om varken själva rasen eller uppfödaren. Blir så ledsen när människor är oseriösa när det gäller djur ??

Erika 3 år sen

Så otroligt söt! ?
Här står vi i väntan på att köpa hund nummer två ifrån våran uppfödare som du skriver man ska kolla upp uppfödare noggrant!

Våran är helt underbar vi hälsar på så ofta vi kan där och minsta lilla så pratar jag med henne om allt o ingenting ?
Hon vill att man hör av sig dessutom o tycker de är kul o är otroligt mån om vart valparna hamnar.
Inte vem som helst som får köpa av henne.

Nu är tiken parad så vi hoppas på att de föds en perfekt hane här innan jul ?

Marianne Danielsson 3 år sen

Nämen de är ju för söta, vilken liten hårboll. Ja de är jätteviktigt att ha en bra, trygg o seriös uppfödare. Skulle aldrig kunna köpa någon hund på blocket, vet tyvärr aldrig var den kommer ifrån. Jag har haft en Flated coated retriver som kom från en helt underbar uppfödare, va me hela vägen, kunde alltid höra av sig och ställa alla frågor man har som nybliven hundägare. De var livslång support, känns väldigt tryggt. Lycka till med lilla Lucy hon är så söööt.
Kram till er Marianne

Halleluja! Vi har en ettårig papillon, och uppfödaren ville bara ha köpare med barn som är tonåringar, valparna är ju så små! Våra kids är 16 och 18, och de har bra koll. Nu är Sixten stora killen, väger 3.5 kg, men han ser fortfarande ut som en liten skrutt om man jämför med alla goldendoodles, labradorer och andra hundar som är vanliga här.

Marie 3 år sen

Håller med helt. Finns alldeles för många oseriösa uppfödare som skiter i vart valpen hamnar.
Usch :(

Anna-Karin 3 år sen

BRA där Johanna.
Riktigt bra skrivet och hoppas många läser och delar.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Lilla skrutten idag på rundan, hon tycker inte riktigt om det här ruggiga vädret men idag trippade hon på fint för vi hade andra hundar framför oss, haha. Antingen skäller hon för…