• 2017-11-21, 16:22
  • 26

Nu räcker det! Jag har varit med om många som snor bilder från min blogg och Instagram, men att en stor influencer som har närmare en halv million följare skulle stjäla mina bilder för att tjäna pengar trodde jag inte var möjligt. 

Tack snälla Åse Åberg som upptäckte detta!

Jag blir så trött på personer och företag som snor mina privata bilder, detta tar aldrig slut. Dessutom i reklamsyfte för att tjäna pengar, på riktigt? Hur tänker ni? Varför tar ni inte reda på vad som gäller om ni vill kränga kläder på en människa ni inte ens pratat eller gör samarbeten med. 

Jag lägger ner min själ i mitt jobb och mina samarbeten. Jag har byggt upp mitt egna varumärke och har byggt upp samarbeten och förtroenden hos företag som jag har som återkommande samarbetspartners. Så trodde jag att alla mina kollegor gjorde också. Tydligen inte, vissa orkar inte ens laga någon mat själva utan tar i stället mina bilder för att tjäna pengar. 

Det går inte en vecka utan att jag – eller mina fantastiska läsare – hittar mina bilder i reklamsammanhang. Är det inte bilder jag tagit själv så är det bilder på mig. Förra veckan var det ett företag som snott en bild på mig med kläder från Clarks som jag ofta gör samarbeten med. 

Det är ju smickrande att ni tycker att mitt ansikte säljer, men vet ni vad? Det är ju just mitt ansikte, inte något som ni kan använda hur ni vill. Vill ni anlita mig som modell så går det jättebra, det är bara att ringa eller maila. Lucy ställer också upp, säger hon, men hon är inte billig.

Nu sätter jag mig och skriver lite fakturor till bildtjuvarna!

 

2017-11-21 Johanna Toftby

Kommentarer

Lisbeth 3 år sen

Hej!

Hej Johanna!

Dina bilder blir lånade, stulna.
Jag tror det handlar om okunskap. Själv lärde jag mig bl a genom att jobba på en dagstidnings annonsavd, och dels genom Komvux , att en bild äger fotografen i väldigt många år, och får inte användas hur som helst.

Diskuterade i en styrelse ang bilder på hemsidor. De flesta trodde att så snart en bild finns på nätet så får man använda den.
En sak som kan ha bidragit till detta är att bilder på Facebook kan delas.

Mysan 3 år sen

Det verkar tyvärr vara väldigt vanligt förekommande detta att företag, stora som små, snor bloggares bilder och använder ? Läste ett tag sen om en bloggare vars bild använts. Företaget som snott bilden fick snällt betala för sig efter rättsliga åtgärder!

Louise 3 år sen

Vad tycker Linas Matkasse om att någon annan profil tar en bloggares bilder? Ska man inte laga maten och visa upp?

Kristina 3 år sen

Men fy så fräckt att sno dina bilder. Dina bilder är jätte fina och ger mig massor av tips och inspiration. Vill du dela med dig av ditt recept på lax grytan/ soppan? Tack snälla för din fina blogg/ Kristina

Sunny 3 år sen

Men hur snygg är du människa ? helt galet!

Cissi 3 år sen

Vart kommer din ursnygga tröja från? Så snygg i ärmen.

Svar på kommentaren:
Anna 3 år sen

Ellos! Har en likadan och den är jättefin!

Susanne 3 år sen

Ja låter inte kul alls detta, men lärt mig genom åren att bilder på nätet oftast ägs av alla. som sagt, inte kul utan riktigt otrevligt.
Har du testat att låsa bilderna? Kanske hjälper dej…

Carolin 3 år sen

Men, det är ju helt bisarrt! Jag är nyfiken…kan du se när folk laddar ner/stjäl dina bilder? Eller det är folk som gör dig uppmärksam på att de sett bilderna på andra sidor än din egen?
Hur kan man annars fånga upp detta?
Nyfiken för att jag vill veta, om någon stjäl mina bilder… :-(

Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Jag ser ibland men ofta är det ni läsare som får se lite här och där och hör av er.
Då förstår de att tex den svarta pälsjackan jag visade från Clarks inte hör ihop med just den butiken som de får se på Fb eller instagram.
Företag tar alltså fräckt mina bilder där jag gör ett reklamjobb för en annan butik, som alltså betalar mig. Vi gör ett jobb.
Ganska illa att man då snor en bild med mig bara för de har samma klädesplagg, för inte tala om mot butiken eller företaget som jag jobbar med.

Då kan det stå : “Fina Johanna i vår XXXXX som nu finns i butik”.

Men vi gör inte ens något samarbete.

Sedan finns de många som mailar och frågar, men det funkar inte att köra samma bild som en annan butik har köpt, det är ju deras rättighet att sälja kläder i mitt namn då.
Komplicerat men ändå inte.

Kram!

Lissie 3 år sen

Den matbilden såg jag i reklam, Linas Matkasse var det nog, hos en annan bloggare. Men ska man inte som bloggare laga maten och visa upp? För den här bilden är ju hemma hos dig väl?
Fattar noll.
Sjukt är det iaf.

Annika 3 år sen

Om jag fattar det rätt handlar det ju mer om än bara sno dina bilder. Olagligt det också men i ditt fall verkar det ju som de även ska tjäna pengar på dem?
Det är ju inte klokt. De får betala förstås.

Marita 3 år sen

Helt sjukt ? Stå på dig Johanna och sätt dit dom banditerna ❤️

Maria 3 år sen

Helt galet hur de kan stjäla dina bilder för eget vinstsyfte! På dem bara! Såg föresten av en slump en bild på dig tagen i gymet som en privatperson (boendes i Danmark) på Facebook använder som sin profilbild!!

Svar på kommentaren:
Helena 3 år sen

Hur förklarar man för sin närmsta omgivning att att man har en annan person på sin profilbild? Eller har de inga riktiga vänner? Att en och annan sjuk person bygger upp en fantasivärld på Internet är väl inte jättekonstigt men det är så utbrett att snygga till sin värld med stulna bilder känns ju inte bra.

Sofie 3 år sen

Åh vad arg man blir ?Den svenska avundsjukan ??På dem bara ?Heja dig! ? Kram

Gittan 3 år sen

Än är den sista idioten inte född? Heja dig Johanna, fantastisk blogg?

Sandra 3 år sen

Bli så arg när jag läser detta. Hur kan dom göra så?!!
Det är ju dina bilder och ingen har rätt att sno dom från dig!
Bra att du inte ge dig. Sätt dom på plats.
Kram och styrka till dig Johanna ❤️

Linda.S 3 år sen

Heja dig!

För att du är snygg och har smickrande bilder.

Mia 3 år sen

Men vad är det som är så svårt?
Vill man ha en bild för att tjäna pengar betalar man väl? Menar du att folk tar dina bilder när du gör jobb med andra företag?

Lovisa 3 år sen

Jag såg bilden på tallriken med din mat du lagat Johanna. Tänkte väl att detta kan inte stämma.

Malin klaar 3 år sen

Men gud hur kan man med? Jag ser alltid till att alltid använda bara mina egna… Fy skäms..

Marie 3 år sen

På dem bara. Ge dig aldrig förrän då får den ersättning du har rätt till!! Hälsningar från en företagare i en helt annan bransch/ Marie

Anette 3 år sen

Jag förstår din ilska Johanna. Det är för jävligt, jag har sett flera företag med dig som modell för deras kläder men förstått att det inte är dom som du jobbar med.
Mailade dig en gång när du hade en svart blus från Mikkas tror jag det var.

Bra du ryter ifrån.

Helen 3 år sen

Heja Johanna! På dom bara ?

Linda 3 år sen

Helt otroligt!!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Igår var min fina vän Helen´ här på lite plock och vi delade på en god flaska champagne. Så härligt att bara sitta och prata om livet, tänk att vi har varit…

Beige, beige, beige. Jag älskar beige! Kanske märks? Älskar jordnära färger och tröttnar aldrig. Här har ni dressen jag hade i helgen ni frågade efter på stories. Skulle inte kalla den mysdress…