Oxfile med rödvinssås och potatisklyftor med chiliflakes


Innehåller annonslänkar 
Vad roligt att ni gillar tips på dukningar och inredning, så roligt med så mycket kommentarer och en dialog med er, jag försöker svara så mycket jag kan.
Just nu är jag i Göteborg, vi var på middag igår och snart ska jag iväg på ett möte och även luncha med en kompis, mysigt att gå ut och äta nu när det är julpynt överallt.
Men det är förstås lika mysigt att äta god middag hemma. Älskar laga god mat! Här kommer tips på en vansinnigt god rödvinsås ni måste prova om ni vill göra en god middag i helgen. Vi äter gärna kött på helgen men mininalt med kött på veckorna. Det blie en hel del vegetariskt, fisk och kyckling. Rödvinssåsen passar till mer än kött!


Rödvinssås måste koka länge, men gör den under tiden som du förbereder allt annat så står den och puttrar under tiden.
Har ni testat klyftpotatis gjord på bakpotatis? Gör det! Strössla även lite chiliflakes över med havssalt och olivolja, det blev himmelskt. För att skippa kolhydraterna ta en matig sallad, grillad blomkål tex är gott till.
Grillad oxfile (alt kyckling eller vegetariskt) med rödvinsås och klyftpotatis med sting 
Hel oxfile eller bitar recept på helgrillad oxfile HÄR.
Grillad sparris
Grillad tomat
2 bakpotatisar
Rödvinsås: 4 port
1 msk olivolja
4 små schalottenlökar
4  klyftor vitlök
1 chili
2,5 dl rödvin (el matlagningsvin)
4 dl vatten
1 tsk honung
2 msk oxfond
1 tsk rosmarin
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0,5 dl vatten
Gör så här:

  1. Rödvinssås
    Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
  2. Tillsätt rödvin, vatten, honung, oxfond och vinäger.
  3. Reducera (koka ner) rödvinssåsen till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
  4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade rödvinssåsen.
  5. Lägg i smör och rör om

Skär potatisen i klyftor, lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ringa lite olja över. Stössla lite havssalt, chiliflakes och timjan. Gratinera i ugnen 220 grader ca 30 minuter. De ska vara knapriga.
Grilla tomaterna i en form i ugnen ca 15 minuter med havsalt, olivolja och riv gärna lite parmesanost över. Stek färsk sparris i olivolja, salt och svartpeppar.
Stek köttet det allra sista några minuter på varje sida, har du kyckling så finns det ett tips HÄR. 






Söt vit spetsblus (adlinks) HÄR. Så fräscht med vitt nu till julens fester. Superbillig. Svarta skinnbyxor och höga klackar till festen så är du pangsnygg.



Älsklingen. Tänk att vi snart varit ett par i 6 år. Ju längre tiden går desto närmare kommer man varann, visst är det en skön trygghet man har tillsammans.
Visst är hans snygg i glasögon?


Från igår! (Bilder kommer i ett annat inlägg, vilket ställe vi var på.)
Glittrig festlig topp(adlinks) HÄR. Nu kan man glittra hur mycket som helst. Vardag som fest.

Lillskruttan på tåget igår. Nästa vecka ska hon till våra uppfödare, vi kan inte ens säga namnet på hennes syster Bambi för då springer hon ut och bara vill leka. Hon älskar träffa sina kompisar där! Vi ska nämligen till Sälen och åka längdskidor men även lite utför. Janne ska på möten så vi passar på att åka upp en sväng. Mysigt med massa snö! Jag är så taggad för längskidor nu.
Dags att hoppa upp från soffan och datorn och köra sista 50 squats för idag!
KRAM



15
0

Juldukning tips och bilder


Jag älskar juldukningar och det finns så mycket kul man kan göra. Här kommer tips och bilder från middagen med tjejerna igår, jag tycker dukningen är lika viktig som maten, ett inbjudande och mysigt dukat bord är så fint!
Jag gillar mycket blommor och massa fina ljus, speciellt nu när det är så grått ute. Behöver inte kosta massa pengar heller.


Jag hade riktig gran och som jag lade ut mitt på bordet. Är ni rädda att det blir kladdigt lägg något under. Klipp fina små grenar, stoppa i lite eucalyptus mellan så det blir fyllig. Jag hade även vita julstjärnor och amaryllis som jag stoppade i mellan.
När du klipper av julblommorna sätt de i ett vattenglas för de blöder, sätt nedan i ett nytt vattenglas.



Det är även fint att stoppa ner gran, tall och eucalyptus i en betongkruka utomhus. Sätt i en ljusslinga med batteri så blir det mysigt.




De små ljusen med änglar köpte jag på Blomsterhallen i Skövde. Ställ ut dem mellan hela slingan på bordet så blir det vackert sken. I mitten har jag en Georg Jensen ljusstake, ljus är lika viktigt som blommor tycker jag.
Valde mörkgrå, närmre jul ska jag ha lackröda. Underbart! Tycker det blir mer djup och mysigt med mörkare ljus.


Jag lade en stor vit julstjärna i mitten på ljusstaken och stoppade i grankvistar.


Visst blev det lite mysigt? Den rätta känslan man vill ha inför jul. Har beställt ett stort Bruno Matthsson bord från Sparsmakat som kommer den här veckan, som jag längtat! Blir perfekt till Lisa-Maries 20 års kalas till helgen! Blir en annan stil, här är mitt svarta bord med vit duk över. Tycker det är fint med duk just den här tiden. Känns klassiskt.


Lampan är Sarfatti, runda spegeln från Sparsmakat.


Den coola tavlan bredvid spegeln har Jannes duktiga dotter Ida fotat! Visst är den snygg? Jag har köpt min HÄR. Där kan ni beställa från henne, hon har supercoola tavlor som ni måste kolla in.
Jag håller på att ändra om i det här rummet så det är inte riktigt klart än, ni ska få se allt när bordet är hemma och en del ska upp på den här väggen.


Tallrikar är matteus, röda Himlaservetter från Sparsmakat, även servettringar i silver.




Vi hade en tre-rätters igår, julparfaiten måste ni göra, ska lägga ut recept.




Det allra viktigast är att man gör det på sitt sätt och det man tycker om. Men ta lite tips här och där så kan man få inspiration.
Kram på er, recept kommer i nästa inlägg.

29
0

Halv åtta hos mig och tjejmiddag


Förlåt för att jag inte varit inne här idag. Det har gått i ett! Hela förmiddagen satt jag i möten och efter lunch satte jag fart med alla förberedelser inför kvällens middag. Varannan månad ses vi, mina bästa vänner och jag och har känt varandra hur många år som helst, det är så kul med alla våra middagar. Vi kallar det för ”halv åtta hos mig klubben” och ibland sätter vi både betyg och satsar pengar.
Men det allra viktigaste- Vi älskar mat, har massor att prata om och det är en härlig känsla att få klä upp sig och få sitta ner några timmar med sina bästa vänner sedan många år.
Vi kände varann långt innan våra barn föddes, sedan har vi umgåtts på högtider med alla barn, kalas, semestrar och nu har barnen växt upp och vi fortsätter att ses. Bästa!



Ska tipsa er om ni vill ha middagen jag lagade, den blev faktiskt riktigt god, förutom potatis som jag nästan brände.
Jag älskar den här tiden och har redan börjat smyga in advent och jul. Det blev en juldukning för jag kunde inte låta bli och vill ni ha tips hur man enkelt dukar mysigt till jul så hojta till.
Mer bilder och recept på middagen kommer i morgon.
Stort tack älskade vänner för ikväll!









Puss och kram

25
0