Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås


Lingonparfait med pepparkakskross kan vara den godaste juldesserten jag vet. Syrlig med pepparkakssmak och kolasås som smälter i munnen. Ska ni bjuda på adventsfika måste ni göra den här.
Magisk!


God till kaffet men också en vit kall glögg jag bjudit mina tjejkompisar på när vi hade halv åtta hos mig. Pepparkakorna kan annars vara lurigt när det kommer till dryck tycker jag men den vita glöggen var god till med is.
Lingonparfait med pepparkakskross 
4 äggulor
1 dl florsocker
1 1/2 dl rårörda lingon (inte frysta)
4 dl vispgrädde
150 g pepparkakor, krossade till pulver
Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon. Vispa grädden, blanda med lingonsmeten. Häll ett lager av smeten i en form, (täck med plastfolie botten så lossnar den lätt).

Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross. (Vänd den sedan efter du fryst den så kommer smeten upp och inte krosset uppåt)
Dra plastfolie över och frys i minst 4 timmar.


Kolasås
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl farinsocker
Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar.
Stjälp upp parfaiten på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och dekorera gärna med hela lingon. (De köper jag frysta och tinar något)
Glöm inte ställa fram en liten kanna med extra kolasås.

9
11

Adventspynt och julmys


Innehåller annonslänkar 
Första december idag! Visst är det mysigt. Jag går in i julbubblan och älskar den här tiden men det tror jag de flesta förstått, haha. Har så mycket fina minnen kring jul och älskar allt som har med advent och jul att göra.
Vet att ni är många som har det jobbigt den här tiden, det gör alltid ont i hjärtat. Det är en svår tid för många men vi hjälps åt med gemenskapen, sprid gärna i kommentarsfältet vad man kan göra för välgörenhet, det finns både kyrkor och många organisationer som samlar in både julklappar och julmat till de som är utsatta.
Missa inte julklappsvagnen som åker i Göteborg i morgon och samlar in julklappar till de utsatta. Jag kan tyvärr inte vara med i år för Lisa-Marie fyller 20 på söndag och vi ska fira henne i morgon med stort kalas. Synd att de krockar för det är en fin upplevelse.


Jag har tagit fram lite adventspynt, tar gärna in röda vackra ljus redan innan jul, tycker det ger den varma och mysiga känslan.


Ljusstaken på skänken vid väggen är PR Home (raw candle)och ni hittar den HÄR.  Finns massor med julpynt och fina adventssjustakar och stjärnor HÄR. Höga silversjustakar är skultuna, det stora silverfatet frågar många efter men det köpte jag i en liten blomsteraffär som skulle stänga här i Skövde. Älskar det. De små söta i silver är Skogsberg & Smart från Sparsmakat i Skövde. Underbara och alla är unika. Handblåsta.
Har gärna vackra inredningsböcker framme, Lulu Carters bok har gett mig så mycket inspiration. Grym förebild nu också för många.Runda ljusstakarna är Klong, Gloria. Snart ska jag sätta granbarr runt om.Är så spänd på det nya matsalsbordet vi beställt, idag kommer det!! Som ett barn på julafton, haha.
Nu ska jag byta om och springa ner till gymet, klockan 12 blir det Bodypump! Roligt att ni är så många som vill ha mer träningspepp här inne.
Ha en underbar första deceember! Idag är det fullt ös här hemma, massa fix inför Lisa-Maries 20 årsdag. Så kul det ska bli, men ofattbart att det är 20 år sedan jag gick och vankade som en flodhäst en vecka över tiden. Min lilla tjej blir stor nu.

20
1

Träningspepp, gör det bara!


Flera av er läsare har frågat efter mer träning här inne och ingen blir gladare än jag! Jag skrev ganska ofta om träning och hälsa förut men ni är så många här inne som läser nu och det har verkat som det funkar bättre att blanda upp mina ämnen mer.
Men träning mår alla bra av så lite lagom dos kanske blir bra!
Vill ni har mer träningspepp? Berätta vad ni vill läsa om? Kanske vad jag tränat i veckan? Blir pepp till mig också!


Jag har kört ett kvällspass idag och det blev överkropp som fick jobba, förutom alla 100 squats förstås. I morgon klockan 12 blir det ett bodypump så då kommer ben få jobba. När ni kör squats, testa ställa er bredare, ta en vikt och gå upp och ner. Gå inte ända upp, dels är det snällare mot era knän men det blir även jobbigare.
När ni tränar styrketräning, försök hitta era muskler. Man ska ha kontakt. Spänn bålen.


Jag tränar ofta på gym, styrkepass och gärna härliga grupp-pass. Hitta den träning du mår bra av. Att styrketräna gör mer än vad ni tror. Är man överviktig förbränner det förutom alla andra fördelar träning ger.
Är man smal så bygger man muskler och får en bättre hållning. Det är fult och inte bra för ryggen med sluttande axlar som pekar framåt, framförallt, din kropp mår inte bra av den hållningen. Man får en helt annan hållning om man tränar.
Du får utstrålning! Dessutom mår musklerna, hjärtat, lungor bra av att träna. Vi vet ju allt det där.. Ändå tycker en del det är så svårt att komma iväg.


Jag brukar ta en runda på morgonen, ibland kortare, ibland längre. Men ut ska jag. Motion, luft, endorfiner. Är du deppig eller lite låg hjälper träning. Är du extra låg på morgonen är det serotonin som är lågt, rör på dig så kommer du märka att du känner dig lite mer uppåt efteråt. Sitter i 24 timmar så det är bara att kicka igång och röra på sig.
Tänk inte så mycket. Gör det bara. Våga ta ut er. Jag kan själv känna under tex ett tufft spinningpass att nu ramlar jag ihop, kroppen orkar inte, men det gör man. Jag orkar mer än vad jag tror.


När jag cyklar cykellopp har jag en av mina favoritinstruktörer Jessicas ord i mitt huvud hela tiden. Tänk inte, kör bara.
Krångla inte till det. Vi måste träna för att må bra, för att hålla oss friska. För att sova bättre, för att bli en bättre förälder, partner eller chef. Äter vi massa onyttigt, ja men gör det då. Rör du på dig kommer du inte vilja vräka i dig en påse chips efter.


Tränar jag inte så vill jag ha mer onyttigt. Kroppen funkar så. Måbra hormonerna styr och ser till att du stoppar i dig mer nyttigt om du är igång varje dag.
Jag tycker alla klarar av att göra något om man inte är sjuk. Men vi är bra på att hitta ursäkter, sluta med det och gör det bara. Vi peppar varandra, jag blir taggad när jag ser andra tränar.
Belöningen kommer efter.
Som en underbar middag! Jag hade färsk lax hemma ikväll så jag gjorde det enkelt. Gratinerade lax i ugnen med lite sweet chili, salt, peppar och sesamfrön. 20 min 220 grader.


En kall sås och grönsaker till. Vi hade även lite fetaost över. Inga kolhydrater så här sent, detta mättar.
Sesamaioli  4 port
1,5 dl creme fraiche
3 msk  majonäs
1 msk soja
1 msk sweet chili
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 msk sesamolja
lite cayennepeppar
salt och peppar
Rör ihop och ställ kallt en stund. Så gott så gott! Jag serverade en krispig sallad med grillad sparris till.
Slurp!December, jag är redo! Nu kör vi, eller hur?22
0