• 2017-12-07, 17:05
  • 0
Artikeln är ett annonssamarbete med IQ

Föräldrafritt behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest. Men det kan ändå vara bra för dig som förälder att vara medveten om situationer din tonåring kan hamna i när det inte är några vuxna närvarande.

Många ungdomar känner ett grupptryck kring fester och festande. Ofta är man inte redo att arrangera en fest, gå på en fest eller dricka alkohol – men hamnar på något sätt i de situationerna ändå. Kanske för att man inte vill riskera att bli exkluderad ur sitt kompisgäng. Här är 5 goda råd om föräldrafria fester till dig som är tonårsförälder.

1. Ring och stäm av läget

Om ditt tonårsbarn ska vara ensam hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till din tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

2. Ta hjälp av andra vuxna

Ett problem med föräldrafria fester är att ungdomar inte vågar höra av sig till vuxna i tid om det uppstår problem. Därför kan det vara en bra idé att försäkra din tonåring om att det alltid är bäst att ringa dig eller någon annan vuxen om situationen skulle börja urarta. Du kan också be någon i din närhet gå förbi under kvällen och kolla så att allt är ok.

3. Hjälp till att säga nej

De flesta tonåringar vill inte ordna en föräldrafri fest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller andra runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.

4. Prata om nätets risker

Ungdomar är idag allt mer uppkopplade, och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Att inte vara uppmärksam och försiktig online kan innebära en större risk att hamna i oväntade situationer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier.

5. Plocka bort alkoholen

Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring

elva procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Har ni alkohol hemma kan det vara bra att ta bort den för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna dricker av alkoholen.

Tonårsparlören – frågor och svar om ungdomar och alkohol

Varje år ger organisationen IQ ut Tonårsparlören – en bok som fokuserar på de frågor och funderingar kring alkohol som kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Tonårsparlören.se är den digitala versionen av boken – full av tips, argument och fakta. Här kan du få råd kring frågor som om du ska sitta uppe och vänta på natten och vad du gör om din tonåring kommer hem full. Besök tonarsparloren.se här.

2017-12-07 Johanna Toftby

Kommentarer

Detta inlägg har inga kommentarer ännu. Använd formuläret nedan om du vill bli den första att skriva en kommentar till detta inlägg.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Vilken härligt fredag! I Skövde hade vi flera minusgrader i morse men det känns som vi närmar oss jul mer och mer. Underbart! Nu får det mer än gärna komma snö också. …

Innehåller annonslänkar till Blueco. Här kommer mer tips på riktigt bra rabatt, i morgon är det Black Friday och jag vet många gillar att fynda om man letar efter julklappar eller har…