Julparfait med cashewbrittle
Har ni en härlig fredag? Jag lovade er recept på den goda julparfaiten jag bjöd på när vi halv åtta hos mig förra veckan. Krämig julparfait med kolasås och cashewbrittle som är populärt som godis eller dessert i många läder. Smält socker med nötter, vanligt är jordnötter och pecannötter som får stelna och man bryter dem i bitar. Detta är galet gott att ha i desserter.
En fantastisk dessert som passar att bjuda på i jul. Vacker att ställa fram och bland den godaste vi ätit.
Smält socker är det i många lyxiga desserter och jag har alltid misslyckats, men nu har jag knepet. När jag och Janne var på en Österrikisk presslunch i höstas gjorde vi bland annat en dessert där bären skulle karammeliseras och då fick jag minsann lära mig av kökschefen hur man gör på riktigt.
Tips i receptet.
Julparfait med kolasås och cashewbrittle ca 8 bitar
Inspiration från Matmagasinet
8 dl vispgrädde
8 äggulor
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl strösocker
Garnering se nedan
Gör så här:
Vispa grädden, ej för fast, i en bunke. Mät upp äggulor, kanel, kardemumma och socker i en bunke och vispa det vitt och pösigt. Tillsätt den vispade grädden och vänd ihop, bara tills allt blandas.
Häll parfaitmassan i en glass eller sockerkaksform som rymmer ca 1.7 liter. Sätt tillhörande lock eller platsfolie och ställ i frys minst ett dygn.
Inför serveringen, doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat. Temperera i kylskåp ca 30 minuter
Garnera parfaiten med kolasås och krossad brittle innan servering.
Kolasås
2 1/2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1/2 dl sirap
1 msk smör
lite flingsalt
Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme utan lock, tills såsen tjocknat och fin brun färg ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret, smaka av med flingsalt.
Magiskt gott till parfaiten.
Servera den kall, så den kan du göra i god tid.
Cashewbrittle
1 dl cashewnötter (Jag har även testat med pecannötter, galet gott. Ta båda)
1 msk rapsolja
3 dl strösocker
Gör så här:
Hacka nötterna grovt. Täck en plåt med bakplåtspapper och pensla pappret med oljan.
Smält sockret i en hög stekpanna. Det ska inte riktigt vara på det högsta när du börjar, du ska röra om hela tiden. Aldrig släppa. När det blir kristaller och klumpar ska du höja värmen till högsta. Rör, rör, rör tills det smält. Ta bort direkt.
Då kommer du lyckas så det smälter till en ljusbrun fin karamell. Finns så fina lyxiga desserter med fin smält karamell men det är lätt att man tror man inte ska röra så mycket som man måste.
Så här ser det ut då:
Blir kladdigt och stekhett men bara rör hela tiden så blir den grym.
Häll genast massan på plåten och strö över nötterna direkt över hela och tryck ner dem lite i det smälta sockret.
Låt kalna och stelna. Bryt sönder eller krossa brittlen i bitar och när du är redo att servera häller du först kolasåsen över hela parfaiten och strö över den goda knäckiga brittlen!
Himelsk dessert och tjejerna bara älskade den! Kolasåsen och knäcket gör sig ihop med parfaiten som smakar jul av kanel och kardemumma.
Min smälte något ner på kanterna men inuti var den perfekt. Jag måste göra den till juldessert för den är en håll käften dessert kan jag lova er.
Nu är vi på väg till Sälen! Igår bodde vi på nya hotell Steam i Västerås och tittade på våra vänner Magnus Carlsson och Jessica Andersson som kör sin julshow där varje helg fram till jul. Grym show och ett fantastiskt hotell! Kommer ett inlägg ikväll om det. Vilket ställe…!
Vinröd klänning som passar perfekt nu i jul. Jag älskar den färgen.
(Adlinks) Ni hittar klänningen HÄR. Billig.
Stor kram från mig, fina läsare ni är.
?