Julparfait med cashewbrittle


Har ni en härlig fredag? Jag lovade er recept på den goda julparfaiten jag bjöd på när vi halv åtta hos mig förra veckan. Krämig julparfait med kolasås och cashewbrittle som är populärt som godis eller dessert i många läder. Smält socker med nötter, vanligt är jordnötter och pecannötter som får stelna och man bryter dem i bitar. Detta är galet gott att ha i desserter.
En fantastisk dessert som passar att bjuda på i jul. Vacker att ställa fram och bland den godaste vi ätit.


Smält socker är det i många lyxiga desserter och jag har alltid misslyckats, men nu har jag knepet. När jag och Janne var på en Österrikisk presslunch i höstas gjorde vi bland annat en dessert där bären skulle karammeliseras och då fick jag minsann lära mig av kökschefen hur man gör på riktigt.
Tips i receptet.


Julparfait med kolasås och cashewbrittle ca 8 bitar 
Inspiration från Matmagasinet 
8 dl vispgrädde
8 äggulor
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl strösocker
Garnering se nedan
Gör så här:
Vispa grädden, ej för fast, i en bunke. Mät upp äggulor, kanel, kardemumma och socker i en bunke och vispa det vitt och pösigt. Tillsätt den vispade grädden och vänd ihop, bara tills allt blandas.
Häll parfaitmassan i en glass eller sockerkaksform som rymmer ca 1.7 liter. Sätt tillhörande lock eller platsfolie och ställ i frys minst ett dygn.
Inför serveringen, doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat. Temperera i kylskåp ca 30 minuter
Garnera parfaiten med kolasås och krossad brittle innan servering.


Kolasås 
2 1/2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1/2 dl sirap
1 msk smör
lite flingsalt
Gör så här: 
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme utan lock, tills såsen tjocknat och fin brun färg ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret, smaka av med flingsalt.
Magiskt gott till parfaiten.
Servera den kall, så den kan du göra i god tid.Cashewbrittle 
1 dl cashewnötter (Jag har även testat med pecannötter, galet gott. Ta båda)
1 msk rapsolja
3 dl strösocker
Gör så här: 
Hacka nötterna grovt. Täck en plåt med bakplåtspapper och pensla pappret med oljan.
Smält sockret i en hög stekpanna. Det ska inte riktigt vara på det högsta när du börjar, du ska röra om hela tiden. Aldrig släppa. När det blir kristaller och klumpar ska du höja värmen till högsta. Rör, rör, rör tills det smält. Ta bort direkt.
Då kommer du lyckas så det smälter till en ljusbrun fin karamell. Finns så fina lyxiga desserter med fin smält karamell men det är lätt att man tror man inte ska röra så mycket som man måste.
Så här ser det ut då:


Blir kladdigt och stekhett men bara rör hela tiden så blir den grym.Häll genast massan på plåten och strö över nötterna direkt över hela och tryck ner dem lite i det smälta sockret.
Låt kalna och stelna. Bryt sönder eller krossa brittlen i bitar och när du är redo att servera häller du först kolasåsen över hela parfaiten och strö över den goda knäckiga brittlen!
Himelsk dessert och tjejerna bara älskade den! Kolasåsen och knäcket gör sig ihop med parfaiten som smakar jul av kanel och kardemumma.
Min smälte något ner på kanterna men inuti var den perfekt. Jag måste göra den till juldessert för den är en håll käften dessert kan jag lova er.Nu är vi på väg till Sälen! Igår bodde vi på nya hotell Steam i Västerås och tittade på våra vänner Magnus Carlsson och Jessica Andersson som kör sin julshow där varje helg fram till jul. Grym show och ett fantastiskt hotell! Kommer ett inlägg ikväll om det. Vilket ställe…!
Vinröd klänning som passar perfekt nu i jul. Jag älskar den färgen.
(Adlinks) Ni hittar klänningen HÄR. Billig.Stor kram från mig, fina läsare ni är.
?

18
1

Föräldrafritt – 5 råd till tonårsföräldrar

Artikeln är ett annonssamarbete med IQ

Föräldrafritt behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest. Men det kan ändå vara bra för dig som förälder att vara medveten om situationer din tonåring kan hamna i när det inte är några vuxna närvarande.

Många ungdomar känner ett grupptryck kring fester och festande.

Ofta är man inte redo att arrangera en fest, gå på en fest eller dricka alkohol – men hamnar på något sätt i de situationerna ändå. Kanske för att man inte vill riskera att bli exkluderad ur sitt kompisgäng. Här är 5 goda råd om föräldrafria fester till dig som är tonårsförälder.

1. Ring och stäm av läget

Om ditt tonårsbarn ska vara ensam hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till din tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

2. Ta hjälp av andra vuxna

Ett problem med föräldrafria fester är att ungdomar inte vågar höra av sig till vuxna i tid om det uppstår problem. Därför kan det vara en bra idé att försäkra din tonåring om att det alltid är bäst att ringa dig eller någon annan vuxen om situationen skulle börja urarta. Du kan också be någon i din närhet gå förbi under kvällen och kolla så att allt är ok.

3. Hjälp till att säga nej

De flesta tonåringar vill inte ordna en föräldrafri fest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller andra runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.

4. Prata om nätets risker

Ungdomar är idag allt mer uppkopplade, och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Att inte vara uppmärksam och försiktig online kan innebära en större risk att hamna i oväntade situationer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier.

5. Plocka bort alkoholen

Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring

elva procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Har ni alkohol hemma kan det vara bra att ta bort den för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna dricker av alkoholen.

Tonårsparlören – frågor och svar om ungdomar och alkohol

Varje år ger organisationen IQ ut Tonårsparlören – en bok som fokuserar på de frågor och funderingar kring alkohol som kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Tonårsparlören.se är den digitala versionen av boken – full av tips, argument och fakta. Här kan du få råd kring frågor som om du ska sitta uppe och vänta på natten och vad du gör om din tonåring kommer hem full. Besök tonarsparloren.se här.

Artikeln är ett annonssamarbete med IQ

0
0

Födelsedagsfest för Lisa-Marie


Tack älskade familj, vänner och alla som grattat Lisa-Marie när hon fyllde 20 år i helgen. Vilken firande och vilken helg det blev. Jag är så stolt över henne, visst är det häftigt när sina barn växer upp och man följer deras väg och man ser att de fått självkänsla, är trygga och är stolta över vad de presterat.


Älskar umgås med hela familjen där alla är med, vi är ganska många när vi ses, haha men det är ju underbart med folk huller om buller, tre bord med stolar överallt och barn som springer runt.
Min mamma, pappa och familj, alla syskon med alla sina barn, mina barns pappa och lillebror, Lisa-Maries alla tjejkompisar och även min bästa vän Hanna som känt vår familj i över 30 år.


Tvillingsystrarna.


Mina älsklingar.


Vet ni vad jag gjorde? Jag som alltid alltid lagar all mat och är kräsen, jag vill det ska vara bra och smaka riktigt gott förstås. Men kände att jag hinner inte med allt, det är massor med fix inför ett stort kalas så jag beställde all mat på Mattias golfrestaurang i Skövde. Har hört länge att de är så bra och har en grym catering. Bra där Johanna, äntligen fattar du att man inte måste göra allt själv.
Och gissa om det blev bra….! Jag beställde lite italiensk buffé kan man säga, varm kyckling, fläskfile, lax, potatisgratäng, olika sallader, såser, mozarella och tomater…
Det var fantastiskt, alla tyckte det var supergott och fräscht. Mört kött, mycket smaker och det kändes verkligen inte catering. Tack för er fina service och vällagad fin mat.
Kan varmt rekommendera dem om ni vill beställa mat. Jag har bokat upp dem på Marilyns student nästa år.

Min svarta klänning med guld kommer från HM.
Jag och Hanna.Storkusinerna har lekt hela uppväxten, Lisa-Marie äldst, syrrans Alicia 6 månader yngre, sedan Marilyn.


Pappa och Lisa-Marie. Hon fick så fina grejer, pengar, presentkort på Matteus porslinet, parfym, smycken mm. Av mig och Marilyn fick hon en fotobok med massa gamla kort som vi skrivit till. Sedan fick hon pengar som jag satt in på hennes sparkonto, ansiktskrämer och masker och sånt som hon gillar.
Tårtan ja… haha den var ett större projekt än vad jag trodde. Men otroligt god,  ni måste måste göra den! Ska skriva ut recept efter det här inlägget. Den var magisk.

Lisa-Marie bästa tjejkompisar!


På söndagen dagen efter är hennes födelsedag och då firade vi lite till, men en väldigt lugn middag ute på Knistad Herrgård som ligger några kilometer utanför Skövde. Har ni varit där? Så vackert, underbar miljö och de har ofta gäster från hela Sverige som jagar och spelar golf.


Mamma och tjejerna.Min lilla skrutta är 20 år nu!28
0