Chokladtårta med smörkräm och marshmallowfyllning
Julafton närmar sig och nu ska jag tipsa er om läckra tårtor som ni kan inspireras av eller bjuda på till jul och nyår. Den här höga chokladtårtan gjorde jag till Lisa-Maries 20-årsdag och vilken succe! Smakerna var fantastiska ihop. Inte så söt som den låter faktiskt, men väldigt hög så man tar en liten bit.
Tårtan är lite pyssel men inte alls svår. Det är Roy Fares recept och han är bland den bästa tycker jag på läckra och vackra bakverk. Jag har ändrat om en del men skriver tydligt hur ni ska göra. Skräms inte av alla steg. Följ tydligt så är det enkelt.
Tårtan är tre chokladbottnar med kaffe, saftiga och supergoda. Fyllningarna är marshmallowfyllning och kolasås, den ljusbruna runt om är chokladsmörkräm.
Marsmallowfyllning innehåller marsmallowfluff man kan köpa på burk. Jag valde att göra egen marsmallowfluff så slipper du konserveringsmedel. Busenkelt. (Man blandar alltså marshmallow med grädde och smör mm.)
Kolasåsen är ett säkert kort jag gjort många gånger, också enkelt och lätt att förbereda. Sist men inte minst, en jättegod smörkräm med mjölkchoklad.
Gör gärna bottnarna dager före så slipper du all stress. Smörkrämen kan du också göra dagen före, även kolasåsen. Allt blir bättre om du gör det dagen innan, de blir lättare att arbeta med.
Ett par timmar före du ska servera lägger du på smörkrämen runt om och dekorerar. Ställ tårtan i kylen så stelnar det lite.
Hög chokladtårta 12-14 bitar (minst)
Tårtbottnar
5 1/2 dl vetemjöl
5 dl strösocker
3 dl kakao
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 salt
3 ägg, rumsvarma
3 1/2 dl mjölk, rumsvarm
2 dl vegetabilisk olja
3 dl kokhett kaffe
Gör bottnarna så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluft). Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet.
3. Tillsätt kaffet, lite i taget, och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formarna. Grädda dem mitt i ugnen i 50–55 min. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt de svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka. Du ska sedan lägga ihop alla tre så bättre de är raka.
Kolasås (inte från Roy Fares recept, denna brukar jag göra och enkel och god)
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl farinsocker
1 msk smör
nypa flingsalt
Gör egen kolasås så här: Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. Ta i en klick smör och en nypa flingsalt när den är klar och rör om.
Marshmallowsfyllning (Jag gjorde egen marshmallow, finns annars köpa på burk)
250 gram osaltatsmör, rumstempererat
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 burk marsmallowfluff (finns på tex ica) eller egengjord nedan som är supergod och billigare
Egen marshmallowfluff
2 dl grädde
1 dl florsocker
ca 100 gram marshmallows
en liten nypa salt
1 tsk vaniljsocker
Värm grädden försiktigt i en tjockbottnad kastrull. Blanda i florsocker och marshmallows, samt salt och vaniljsocker.
Rör medan allt smälts i hop. När smeten är slät, ta av grytan från plattan och låt svalna.
Ställ sedan i kylen tills smeten är helt kall.
Vispa den blank med en elvisp under någon minut.
Gör marshmallowfyllning så här:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluffet och vispa ihop till en slät smet.
Smörkräm
300 g mjölkchoklad
1 msk vaniljsocker
4-5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt
Gör smörkräm så här:
Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.
Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.
Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. Det går bra att göra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.
Montering:
Bred ut ett jämnt lager med marshmallowsfyllning på ena bottnen och ringla över kolasås över. Upprepa med nästa botten och lägg i hop dem.(Här ser du att jag skurit på bottnarna så de blir mer jämna)
Lägg på botten nummer 3 och stryk tårtan slät med smörkräm och ställ in den i kylen i 30 min.
Dekorera som du vill, jag använde en sked och drog runt om. Ovanpå lade jag rikligt med smörkräm som jag drog med skeden så det blir som vågor. Man drar skeden uppåt över hela så märker du hur vackert det blir. Ställ kallt så det stelnar, sätt gärna marsipantomtar på nu till jul eller chokladkulor med krisp som vi hade.
Tårtan är bland den godaste vi ätit, den blev en riktig succé!
Kanske till nyår med sprakande partybloss, finns även snygga med siffror!
Nu ska jag gå ut och gå med Lucy, hon har varit hos våra fina uppfödare när vi var borta, måste visa er så söta julbilder de fotade. Full fart här dessa dagar, idag är det pappersarbete och om några timmar ska jag göra fransar, ikväll ska vi se Magnus julkonsert i Göteborg, älskar julkonserter i kyrkor.
I morgon bitti åker jag till Stockholm för att skriva ett kontrakt och ett möte, men ska även träffa Linda förstås så vi hinner ses före jul. Ska även till NK för att fixa ett par julklappar som bara finns på NK Stockholm.
Bästa att sätta fart, det händer mycket på bloggen så kika in ofta nu! Mycket julklappstips och snygga jul och nyårskläder. Hårtips också förstås.
Kram på er