Potatistårta med kyckling och rosmarinsås till nyår!
Här kommer tips på världens godaste potatistårta till nyår! Sätt tomtebloss i så firar ni in 2018 redan till varmrätten. Den är enkel att förbereda, doftar västerbottenost och är alltid en succe på middagsbordet! Tack igen min fina kund Kristina, tänk vad många recept vi delat med oss till alla läsare.
Baconlindad kycklingfile, en billig rätt men ni anar inte hur gott och festligt detta blir. Grönsaker kan man ta avd man känner för, jag gillar grillad tomat och sparris, fint med mycket färg.
Potatistårta: (räcker till minst 8 port)
ca 800g potatis
3 ägg
2 dl creme fraiché
3 dl västerbottenost
1 liten purjolök
Salt och peppar
Gör så här:
Vispa ägg lätt, blanda ihop med crème fraîche och osten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Sist skalar du potatis en i taget och river på grövsta rivjärn. Blanda ner i smeten.
Rör ihop allt med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form. Klipp ur så det passar botten, smöra kanterna.
Fördela smeten i formen och platta till något. Lägg folie i botten på ugnen, det kan droppa i början men slutar så fort den börjar gratineras.
Gratinera tårtan i ugnen på 200 grader 1 timma. Lägg folie över det sista så den inte blir för mörk. Men jag tycker den är godast lite knaprig.
Man kan förbereda den och sedan värma den innan gästerna kommer.
Hade även grillade sparris med lite olivoilja, salt och peppar. Grillade tomater med parmesanost över, ringla lite olivolja och peppra. Sätt in de sista 15 minuterna.
Baconlindad kycklingfile 4 portioner
4 kycklingfileér
1 röd och 1 gul paprika
1 paket bacon
Gör så här:
Putsa filén och dela den på mitten. Vira bacon runt hela filén, dela på längden och pensla med soja och sweet chili, salta och peppra. Lägg i en smord och ungssäker form.
Skär paprikan i fina småbitar och strö över kycklingen.
Stek i ugn ca 20 min på 200 g.
Rosmarinsås: 4 port
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3,5 dl vatten
2 msk kalvfond
3 msk soja
2 tsk torkad rosmarin
1 liten pressad vitlök
1 tsk honung
2 msk mjöl
Gör så här:
Gör en redning, sedan koka ihop resten av ingredienserna. Jag lät den koka ett tag, sedan fick såsen stå och jag värmde på den precis innan jag skulle servera. Då kommer smakerna fram mer. Den blev himmelskt god.
Jag gjorde hela menyn så här: Såsen först, den ställde jag sedan i kylen så länge. Skönt bocka av maten man ska bjuda på. Potatistårtan minst en 1,5 timma före gästerna kom. Eller redan dagen före och värm. Sist gratinerade jag kycklingen ca 20 min före vi skulle äta varmrätten. Värm på såsen- Servera.
Nästa inlägg kommer det desserter! Vill ni söka, skriv dessert eller nyårsmiddag längst upp i sökfältet så hittar ni mer.
Nu ska jag åka ner till Göteborg och äta middag med mina svärföräldrar och Jannes barn. Lucy kommer vara hos våra uppfödare på nyår, det blir mycket bättre för henne när det smäller och hon har sina kompisar!