Snittar! Världens godaste smördegbakelser med räkfyllning
Två dagar kvar till nyår! 2018! Nu kommer det massor med tips, mat, dukning och massa annat så håll utkik!
Snittar är alltid trevligt och frasiga smördegsbakelser med räkfyllning är nog det mest populära receptet till nyår här inne. Glömmer aldrig när jag skulle ut och köpa mascarponerost efter jag lagt ut receptet, det var slut i varenda matbutik i Skövde. Haha! Så ut och handla nu så är allt klart.
Dessa bakelser är alltid uppskattat, det är såååå gott! En liten mumsbit, för annars blir du mätt om du ska äta en tre-rätters efteråt. Men man kan ju även ha det som förrätt om man vill. Gör allt i förväg och lägg in dem i ugnen när gästerna är på väg.
Smördegssnittar med färskost, räkor och chili. ca 8 port
Smördeg ca 4 plattor
250 g mascarpone
1 burk räkor i lag
1 liten burk röd stenbitsrom
1/4 röd finhackad chili
1/2 kruka hackad dill
1 ägg (vispa lite)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tina fryst deg eller låt kall deg ligga framme i fem minuter. Lägg bakplåtspapper på en plåt och skär med kniv ut stora rutor stora som tändsticksaskar smördegen.
Pensla med det uppvispade ägget och grädda ca 10 minuter tills degen höjts och fått gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
Häll av lagen på räkorna och hacka dom grovt. Blanda ned mascarpone, stenbitsrom, chili och dill. Dela smördegskuddarna försiktigt på mitten, lägg på fyllningen på den undre halvan och lägg på den övre som lock.
Lägg dem på en ruccolabädd på ett fat och häll upp bubblet!