Grillad kyckling och coleslaw med ingefära och chili
Detta lagade jag till lunch igår och måste tipsa er. Ugnstekt kycklingfile som jag marinerade och gjorde en vitkålssallad med majonäs, ingefära och vitlök. Alltså det var så gott! Jag älskar vitkål och det är väldigt nyttigt med kål, dessutom billigt. Jag gillar fräsch mat som både är hälsosam, billig och enkel att göra.
Här har jag lite majonäs i men brukar ofta göra kålen med olja och vinäger. Gratinera tomater med riven parmesan över och grilla färsk sparris med havssalt och olivolja.
Så gott!
Detta är gott till vardag men funkar även till helgmiddagen, då skulle jag kanske lägga till hasselbackspotatis eller bakad potatis med vitlökssmör. Slurp!
Kyckling i ugn med coleslaw och gratinerad tomat och sparris 4 port
4 fina kycklingfileér
Färsk basilika
Marinad till kycklingen
1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver
salt och peppar
Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma. Ibland har jag bråttom och en halvtimma funkar.
Sätt ugnen på 220 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg.
Medan kycklingen är i ugnen gör vitkålssalladen.
Vitkålssallad (Coleslaw) 4 port
300 gram strimlad vitkål (Ca 6 dl grovriven vitkål)
3 msk majonäs
3 msk creme fraiche
1/2 tsk chilikrydda eller en 1/2 hackad chili
2 tsk finriven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
1/2 pressad lime
Salt och peppar
Gör så här:
Strimla vitkålen fint, lägg i en skål och salta och peppra lite. Låt stå en stund.
Skala och pressa vitlöken, lägg i resten av ingredienserna i en skål. Krama ur vitkålen, det är lite vätska.
Lägg i vitkålen med det andra och rör runt. Blanda noga så allt blandas, smaksatt med ev mer peppar och salt.
Gratinerade tomater med parmesan
Dela två stora fina tomater och lägg i en liten form med olja. Peppra, salta och riv rikligt med parmesanost. Gratinera i ugnen 220 grader ca 15 minuter.
Grillad sparris
Fräs färsk sparris med olivolja, svartpeppar och havssalt i en panna på hög värme några minuter tills de fått färg.
Lägg upp coleslaw på en tallrik,lägg på kycklingen, tomat och sparris.
Dekorera med färsk basilika.
Hur gott som helst! Du får i dig protein, massa nyttigheter från kålen och tomaterna doftar och smakar gudomligt.