• 2018-01-28, 17:47
  • 6

I fredags såg jag på Nyhetsmorgon om Knutby och Kristi brud och skakar bara på huvudet. Hur kan människor bli så hjärntvättade att de gör vad som helst för någon annan utan att få något tillbaka? Får inte in det i mitt huvud. 

Men sen sätter jag kaffet i vrångstrupen när jag tänker på hur mycket vi kan göra för våra idoler och hur suddig gränsen är för att bli något sjukt.

Jag älskade Madonna i tonåren. Hon var viktigare för mig än många människor som jag såg varje dag. Jag läste allt jag kom över, sparade på bilder, köpte skivor, ville ha allt allt allt som hade med henne att göra och kunde inte sluta prata om Madonna.

Egentligen var allt det väldigt harmlöst, vi har alla olika former av idoler och förebilder när vi växer upp och som vi sen får ett mer avslappnat förhållande till. Men tänk om jag hade fått en helt annan sorts idol?

Någon som var där fysiskt och styrde mig i stället för att bara sjunga så bra och dansa så snyggt på tv? Om mina föräldrar i stället för att skaka på huvudet och le lite överseende när jag babblade om Madonna hade sagt att jag måste göra precis som den personen säger, nu och för all framtid?

Inte nog med det, för de som bodde i Knutby och ingick i sekten vad det inte bara en älskad förebild som sa till dem vad de skulle göra. Det var Gud själv. Som inte hade lust att prata direkt med dem utan de fick lita på att idolen talade sanning.

Men de var ju uppfostrade och helt fokuserade vid att deras stora förebild hade rätt och talade sanning, så klart att det var sant att det egentligen var Gud som gav dem order. Gjorde de inte som de blev tillsagda så skulle de plågas för all evighet när de dött, och vem vill väl det? Det måste vara värre än repriser av Rederiet.

På en gång är det så otroligt skrämmande och så otroligt lätt att förstå. Om alla runt omkring säger samma sak så blir man ju den konstiga som säger annorlunda. Precis som vår vardag men tvärt om, det vi tycker är jättekonstigt var deras vardag och normalläge.

När man är ung är man lättpåverkad. Man är nyfiken på allting och snöat lätt in på saker. Nu när vi är äldre och har egna tonåringar är det vårt ansvar att både uppmuntra och varna våra barn när de skaffar sig egna idoler så det inte går för långt.

Att tapetsera rummet med bilder på Madonna är väl inte så farligt i efterhand. Hon ville nog gärna att jag skulle spendera mina pengar på henne, men där gick nog gränsen för hur intresserad Madonna egentligen var av att påverka mitt liv. 

Är det något som vi kan lära barnen så är det att ifrågasätta allt och alla och inte bara acceptera saker för att många säger att det är så. Sen får vi leva med att de börjar ifrågasätta oss också.

Det finns inget jag tycker är så galet som när man lägger ansvaret på gud, du är alltid ansvarig för dina egna handlingar, även om du försöker gömma dig bakom Gud eller andra människor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-01-28 Johanna Toftby

Kommentarer

Eva 3 år sen

Koka ord. Helt galet det där i Knutby, ofattbart att vissa människor kan bli så manipulerade och hjärntvättade. Madonna var en idol även hos mig i tonåren men jag samlade inte bilder på henne, kanske att jag hade någon posters uppsatt hehe men däremot samlade jag bilder på Carola och Pernilla W i yngre år hehe.

Hanna Hanna 3 år sen

True that! Ink Madonna.

AnnaS 3 år sen

Helt rätt.

Gud kan varken bota sjuka människor eller stå för folks handlingar.

Maria 3 år sen

Samma här. Jag har så svårt att förstå hur man kan låta någon annan bestämma över hur du ska leva och vara. Men jag tror att hon har tagit hand om dem som har det tufft i livet, har lovat att ta hand om dem. Alla vill vi känna oss älskade.

Linda 3 år sen

Bra skrivet!

Mari 3 år sen

BRA Johanna! Älskar när du lyfter upp viktiga ämnen och tycker till.

GUD kan inte ta ansvar för vad vi gör.
Knutby är ju helt jävla sinnes….

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Innehåller annonslänk Japp. Ni läste rätt! Nu är det dags för årets första julbord! Vi är på väg ut till mysiga Åstols rökeri som ligger på den lilla ön norr om Marstrand.…