• 2018-02-04, 20:07
  • 37

Jag läser överallt om hur Kissie hotas med stora böter för dålig reklammärkning på sin blogg och på Instagram. Gör hon om samma misstag igen så kan hon få böta 100 000 kronor! Hur jobbigt det än måste vara för henne så känns det bra att få veta mer om vad som är okej att göra på en blogg. Vi kan inte leka vilda västern om vi vill bli tagna på allvar som entreprenörer.

Jag är verkligen jättetrött på att få höra att det inte är något riktigt jobb att blogga eller att arbeta som influencer. Sedan det blev mitt heltidsjobb har jag arbetat mer än någonsin. Att många har som hobby att blogga gör inte oss som lever på det till några lallare. Det är som att tro att bara för att många spelar fotboll på skoj så är inte Zlatan heller proffs.

Så när jag läser att Patent- och marknadsdomstolen fällt Kissie för smygreklam blir jag väldigt intresserad och faktiskt mer lättad än orolig. Det här är första gången som det är en riktig rättegång om reklammärkning på bloggar och Instagram, Reklamombudsmannen som intresserar så många är en sammanslutning som bara publicerar kritik mot någon som gjort något dumt.

Till exempel när jag blev för glad över att en resa nästan var slutsåld och inte tänkte mig för när jag skrev igen men missade att reklammärka.

Det är förstås synd om Kissie som nu har hotet om böter på 100 000 kronor hängande över sig om hon gör fel igen. Men för hela branschen är alla tydliga riktlinjer riktigt sköna att få. Klart att vi ska följa reglerna, men när det inte är tydligt hur reglerna ser ut är det inte så lätt.

Hur vi ska reklammärka för att det ska vara tydligt nog är kanske det allra krångligaste. Att det ska vara tydligt, jo det förstår alla. Men precis hur något är tillräckligt tydligt, det är en annan sak.

Jag skäms inte en sekund för att jag har reklam i form av sponsrade inlägg här på bloggen och därför tänker jag inte smyga med vad som är reklam heller. Utan reklam skulle jag inte kunna ha detta som mitt jobb, så egentligen är jag stolt över att någon vill satsa pengar och förknippa sitt varumärke med mig.

Det enda jag behöver är att bli tillsagd precis hur jag gör för att det ska vara tydligt. Allra helst borde alla influencers enas om en standard, vad man skriver och hur man skriver det när ett inlägg är sponsrat.

Ska vi bli tagna på allvar som egenföretagare och entreprenörer eller ens som någon som har ett riktigt jobb måste vi ha regler. Och följa dem.

 

 

 

2018-02-04 Johanna Toftby

Kommentarer

Monica Harrysson 2 år sen

Trevlig blogg du har , men är mest denna gång intresserad på din snygga tröja var man kan köpa den?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack snälla! Ska länka i morgon för flera undrar. Hittar inte länken just nu men den kommer.

Helena 2 år sen

Att vara influencer är bara att hetsa folk till att köpa saker och göra sig skuldsatta. Det är många som tror att allt de ser, det är det som är sant. Allt handlar om att människor ska lockas och köpa produkter så att firman i fråga får in pengar och den som tippade om prylen får en inkomst. Det är den som lockas som förlorar i slutändan. Det var ta mig sjutton mycket bättre förr för då köpte man det man behövde. Nu har det blivit för mycket!

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Här är som inte alls känner sig lurad eller skuldsatt.
Jag får inspiration, recept och masa tips på motion. Älskar Johannas blogg.
Mår bra att läsa här inne.

Handlar en del kläder och är så glad för hennes tips.

Tack Johanna för en fin blogg!

louise 2 år sen

Helena, hahaha
Förlåt man jag skrattar åt din kommentar.

Nej det var inte bättre förr :-)
Då fick vi köpa böcker om vi ville ha recept, nu klickar jag in mig på Johannas blogg och får recept alldeles gratis.
Bra är de också!

Lovisa 2 år sen

Håller med dig Helena! Bara köphets. Skulle önska ett djup hos bloggare på heltid men det är mest skit som skönhetsbehandlingar, vitaminer, kläder och annat trist.

KÖP, KÖP, KÖP

Linda 2 år sen

Lovisa du driver med oss nu?
Läser du Johannas blogg? Finns nog ingen annan bloggare som har med djupa ämnen än Johanna.
Sorg, cancer, föräldraskap, fina tips för de som inte har råd att resa, maskrosbarn, stadsmissionen,
skilsmässa, jag har läst massor här!

Tack för en inspirerande och underbar blogg Johanna, älskar dina recept och dina reflektioner över livet.

Madde 2 år sen

Jag älskar Johannas djupa blogg som blandar allvarliga ämnen med mode och träning.
Gillar många av recepten också.
Stirra inte era blinda på om det är reklam , märks att det är känsligt när det handlar om pengar.
Läs det ni gillar istället om ni inte vill ha reklamen. Tv, Tidningar, samma överallt.

Jag tycker hon gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa Annica och hennes familj.
Det värmer i hjärtat!

Kramar till dig Johanna och hälsa Annica

Catrin 2 år sen

Hej Johanna!

Stort grattis till din framgång! Är imponerad över hur du tagit dig fram, att du jobbar jämt har jag förstått.
Men så häftigt att du lever på bloggen!
Tänk vilken utveckling och vad detta skapar nya möjligheter hos många.

Inspirerad! ??❤️

Catrin 2 år sen

Tack för ett riktigt bra inlägg!
Gillar att du skriver om olika ämnen, inte bara recept och mode (som jag dock älskar så sluta aldrig med det!)

Miss Jennifer 2 år sen

Riktigt bra inlägg. Man fick sig en tankeställare även fast jag är riktigt noga med att märka ut vilka av mina inlägg som är sponsrade. Men jag ser många som inte gör det. I början påminnde jag många, men det har jag slutat med, för det är ju faktiskt deras eget ansvar att ha koll på det..

Veronika Norr 2 år sen

Tack för intressant inlägg.
Bloggar inte själv och här därför ingen aning om hur det går till ..
Att det inte finns tydliga riktlinjer är ju inte bra alls. Det är inte lätt med skatt och ännu värre blir det ju för er bloggare om ni inte får veta…
Tack för inlägget och måste säga att vissa kommentarer här inne väckte misstankar om nån som bytt namn igen ?

Svar på kommentaren:
Mona 2 år sen

Förnamnet……

Linda är Masen! Känner igen stilen till 100%

Sussie 2 år sen

Tycker det har blivit en trist ton inne på denna blogg, bland kommentarerna.
Klart viktiga ämnen kan tas upp men, men skapa en törn i avunsjukan som speglar sig i kommentarer eller försvarare som ska försvara …… Trist!
Jag tappar intresset. ……
Kör Johanna som vanligt, mode, recept, träning, inredning, familj mm , det faller mig i smaken?

Svar på kommentaren:
Nettan 2 år sen

Håller inte med alls!
Trista bloggar som bara har 0 kommentarer eller inga åsikter från läsarna.

Skapar avunsjuka gör nog Johanna bara genom att hon är pangsnygg och har lyckats ?

Hanna 2 år sen

Håller med dig, trist ton bland kommentarerna. Och nu får man knappt ha annan smak än Johanna och man får inte ställa frågor – för då börjar “försvararna” skrika och komma med dumma kommentarer. Det är ju inte ert jobb att sopa gatan ren framför Johanna liksom – hon klarar nog av att man har olika smak. Ni blandar ihop det med påhopp och elakheter.

Christine Andersson 2 år sen

Influencers of Sweden är en bra branschorganisation som tipsar och stöttar och jobbar för bra villkor, rimligt betalt och tydliga regler.
Jag bloggar själv om än på hobbynivå och rent generellt försöker man inte smita ifrån skatteansvar och liknande men det är svårt när det inte funnits tydliga riktlinjer. Det ska även tilläggas att många företag som vill ha samarbeten inte alltid är så sugna på att betala för sig och göra rätt för sig. Även det börjar ändras nu då influencers tas mer på allvar och man omvärderar värdet av influencers.

Svar på kommentaren:
Linda. L 2 år sen

Kul att du bloggar även om det är på hobbynivå.
Tror också det är många företag som hellre vill ge gratis,
tror dock Johanna får runt 25-30 tusen per inlägg, hon är så pass stor.

Finns ju reklam överallt, har alltid funnits!

Christina 2 år sen

Alltså jag vet inte men kan det vara så jobbigt att lägga ut recept som man har i sin databas, jag kan tänka mig minst 100 jobb som är “jobbigare” än att vara bloggare, man har det varmt och skönt, kan kosta på sig lite resor och kanske blir man inbjuden på lite event osv.. så allt är relativt antar jag. Men så klart ska bloggare skatta precis som alla vi andra om man har förmåner på grund av sitt jobb.

Svar på kommentaren:
Stina 2 år sen

Härligt, kör bara då! Ser fram emot din succeblogg.

Marie Swedbom 2 år sen

Hej Johanna!

Seriöst och bra inlägg.
Tycker du är en stor inspiratör, älskar dina peppande inlägg och du lyfter upp viktiga ämnen.
Sedan får du mig att öka farten på träning och äta nyttigare ;-)

Masens kommentarer känns igen som någon skrev, haha att hon orkar. Vågar inte skriva vad hon heter.

Jag letar förresten efter ett recept med kyckling, en gryta med curry tror jag det var. Vet du vart jag hittar det?

Masen 2 år sen

Det är inte det mest intressanta – vad MD tycker alltså.

Det är först när Skattemyndigheten börjar reda i sörjan som det blir på allvar. Att i efterhand bli taxerad för diverse jobb som man inte tagit upp i sin deklaration (som företag eller privatperson) kan bli en dyr historia. Där gäller ju samma för alla men som alla andra myndigheter ligger Skatteverket lite efter. När dom dock börjar rodda på riktigt i detta kan det svida till i champagneportmonnän.

Svar på kommentaren:
Jenny 2 år sen

Johanna- visst är detta samma kommentar som försvarade Linda som kallade sig Anna??
Ser att hon skriver exakt samma.

Kallade sig för estelle, elenora, sillenspenga nånting… sjuka kommentarer.

Usch vilken människa.

Masen 2 år sen

Till Jenny/Johanna:

Skit i vem jag är och vad jag kommenterar i övrigt – det är helt ointressant i sammanhanget.

Skulle gärna vilja att du/ni bemöter min kommentar om att man måste skatta för sina inkomster. För dom flesta i övrigt här i landet så funkar det så (ja om du inte är medlem i t.ex. Hells Angels eller så för dom struntar ju i sånt). Varför Jenny/Johanna är det en sjuk kommentar att fråga om detta? Vi vill ju veta hur detta fungerar och vad som kommer att hända när Skattemyndigheten börjar köra fullt ut. Vill inte du/ni? I så fall är ni väldigt verklighetsfrånvända kan jag tycka i alla fall.

Tänk också lite mer på PUL och GDPR (bara ett litet råd).

Camilla 2 år sen

Är det inte bättre att du frågar Skatteverket än folk i ett kommentarfält om du är så intresserad?

Anonym 2 år sen

Jag är mest nyfiken på om alla bloggare skattar för det de får? Sponsrade kläder, resor, make up mm är ju samma sak som bonus och gåvor från ens arbetsgivare och det ska skatt betalas på…

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Får? Företagen betalar ju för deras uppdrag…

Jag skattar inte när jag får gåvor av min arbetsgivare. Gör du?

Masen 2 år sen

Till Linda:

Då gör din arbetsgivare helt fel. Du kan ge gåvor till din personal upp till en viss gräns – och den är inte hög kan jag säga. Allt utöver det ska man skatta för. Det finns inte heller något anställningskontrakt mellan en bloggare och dennes kund. Helt fel jämförelse med andra ord.

Monika 2 år sen

Masen skriv ditt riktiga namn. Så bitter kommentar.

Vad är ditt yrke förresten?

Masen 2 år sen

Orka men OK jag kör ett svar till dig “Monika” oxå då då:

Bitter – varför då? Jag vill ju bara veta hur bloggare i allmänhet resonerar kring detta! Vårat samhälle bygger på att alla bidrar och betalar sin skatt. Det finns kontrollinstanser för sånt – dom eftersläpar men när dom väl tar tag i något så händer det saker. Många kan råka illa ut om dom inte sköter sig. Jag kunde lika gärna ha skrivit detta hos någon annan men Johanna blir ju argast av alla så lite mer “ösa” här och därmed lite roligare för ett så kallat “troll” som mig.

Vad är mitt yrke? Ha ha “yrke” – det är så 80-tal. Nej om du ställer frågan på det sättet så har jag inget “yrke” men oroa dig inte – jag går runt och flera med mig på vad jag drar in. (Ja där kan jag hålla med om att jag lät lite tyken – men du bollade upp det till mig).

Ankie 2 år sen

Masen/Linda
Gå och lägg dig.

Stella 2 år sen

Arbetslöst troll som lever på socialbidrag och sitter i Eskilstuna och är bittert hela dagen var det ja…

Masen 2 år sen

Till Ankie och Stella från Masen:

Nej du Linda sitter förmodligen i fängelse nu på grund av det “hen” skrev angående Johannas kompis. Det blev ju polisanmälan (ej registrerad dock, vilket syns eftersom hennes IP och fullständiga namn publicerades här).

Stella 2 år sen

Men snälla lilla “Masen”… hur vet du det då om det inte är du?

Marie 2 år sen

Heja dig! Så jävla grym!

Christer Holm 2 år sen

Så bra skrivet, det var bland det bästa jag läst på mycket länge :)
Håller med dig helt och hållet :)

Hanna Hanna 2 år sen

Håller med! Jag har inte bloggen som jobb, men det jag tror många inte förstår är hur mycket tid man faktiskt lägger ner på ett inlägg. Det är inte bara att skriva ihop nåt och posta. Och har man dessutom samarbeten så har man ju krav på sig att leverera ett visst innehåll vilket tar ännu mer tid. Så visst är det ett jobb. Mer än heltid skulle jag säga. Tycker det är toppen med lagar och regler. Tydligt och bra så man vet hur man ska förhålla sig.

Min blogg är liten, men jag jobbar för att den ska växa och då vill jag ju veta hur jag ska bete mig. ☺️

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg