• 2018-02-22, 23:20
  • 68

Migrän från helvetet slog till i eftermiddags. Finns ingenting som är värre. Jag trodde jag skulle tuppa av. Jag kände det var på gång i morse men tänkte att det bara var spänningshuvudvärk och då hjälper motion. Men en timma efter min träning så började det banka på höger ställe. Alltid på en sida, som blixtrar. Dunk, dunk, dunk rakt igenom hela huvudet. Har man migrän på gång kan faktiskt träning framkalla det pga blodcirkulationen.

Någon som känner igen sig som också har migrän? Har ni tips?

Får panik när jag känner att en attack är på väg. Ni som har migrän vet vad jag pratar om. Man förstår inte den hemska smärtan, men det är egentligen inte smärtan i sig. Det är den otäcka, svajiga känslan, yrsel, illamåendet, känslan att svimma. Tappa kontrollen. Huvet nästan exploderar. Jag blir lika ledsen varje gång för får jag en sån attack måste jag ställa in allt och jag blir rädd. Marken rubbas under mina fötter. Magen ballar ur helt. Jag mår så dåligt!

Skulle storstädat här idag men ingenting blev gjort. Kunde knappt gå ut med Lucy. Såg ni en vilsen hundägare med solglasögon idag trots det inte var sol var det jag.

Man lär sig hantera attackerna. Spänna sig är det värsta man kan göra. Idag testade jag faktiskt fler avslappningsövningar, jag satte mig på golvet och fick börja eldanda. Man andas högt upp med stängd mun, snabbt in och ut. Magen ska åka in och ut.

Läste om att den yoga/meditationen var bra mot migrän. Sedan gjorde jag vissa yogaövningar. Lucy var med på mattan och jag började skratta när hon satt bredvid och nästan gjorde likadana övningar.

Migränattacken lugnade ner sig och den värsta attacken gav med sig.

Sedan kom den igen. Som en hård blixt rakt ner på höger sida. Då fick jag ta 100 mg Sumatriptan. Det hjälpte knappt. Fick ta betablockerare, då äntligen började det släppa. Tog även extra magnesium tabletter och sprayade magnesium (holistic ) vid tinningen. Till slut började det bli bättre. Puh.

Jag har blivit bättre på att hantera attackerna. För nu är den stort sett borta, hurra! (Vågar knappt skriva det för då kanske jag vaknar med migrän i morgon)

Jag försökte tänka lite som på mina tre förlossningar. Varje värk måste igenom kroppen som en våg. Jag andas, slappnar av, låter det gör ont och attacken ska bara igenom kroppen på något sätt. Som en värk. Stretar man emot en förlossningsvärk gör det ännu ondare. Eller hur?

Samma sak som på en förlossning. Rädsla och spänning gör det ännu värre. Jag hade ingen smärtlindring när jag födde Marilyn. Ville testa föda naturligt bara genom att andas. Det var häftigt! Men det tar vi en annan gång.

Jag har skrivit en hel del om hormonmigrän här inne kanske ni läst om ni följer bloggen. Ni kan annars läsa om det HÄR och HÄR. 

Jag har haft migrän vid mens eller ägglossning i 10 år. Från och till slår den till. Vissa perioder kan den hemska migränen sitta i 4 dygn. En gång över en vecka. Jag minns inte de dagarna.

Därför tar jag botox. Jag vet inte vad jag hade gjort annars. Ni som lider av svår migrän. Läkemedlet botox räddar livet på mig. Livet fungerar inte om man bli förlamad av migrän ofta.

Nu kommer attackerna inte lika ofta. Jag märker direkt när det är dags att fylla på botox, det får aldrig gå mer än tre månader. Nu är det snart dags och då smög sig migränen fram idag. Men mot att ha svår migrän flera gånger i veckan till en dag var fjärde månad, då förstår ni att det är en skön känsla.

Den här gången var det ägglossning som framkallade det tror jag.

Jag har funderat på hormonspiral för jag har för mig det hjälpt mig för flera år sedan, men samtidigt gillar jag inte ha hormoner i kroppen. (vet det är extremt lite men ändå) Tycker ni det hjälper ni som har?

Fråga mig om allt kring kvinnocykeln, graviditeter och förlossning. Jag är expert vid det här laget, haha.

Nu ska jag stänga datorn, alla mail har fått släpa idag.  Men skön känsla när man märker migränen börjar klinga av.  Är det rörig text och stavfel är det för jag inte ser bra idag.

Dessa jobbiga hormoner alltså, puh.

 

 

 

2018-02-22 Hälsa , ,

Kommentarer

Frida 2 år sen

Linement(tigerbalsam) och zoomig nässpray funkar för mig. Jag är 28 år och har haft problem sedan 22. Får migrän ofta i samband med ägglossning. Det är som att vara amputerad några dagar i månaden. Skit jobbigt. Jag tror det kan ha med känslig tarm(obalans i tarmflora-fel bakterier), hormoner(finns en studie från 60-talet där de kunde bevisa att obalans i dopamin och seretonin skapar migrän(dopaminbrist) – vilka båda kan styrs av tarmfloran( andra hjärnan) och hormoner som östrogen etc) men detta är något läkarna inte vet om idag verkar det som för min manliga läkare kunde inte hjälpa mig med att kolla om jag hade för lite dopamin/för mycket östrogen – och han berättade heller inte att man kunde få migrän vid ägglossning. Blir faktiskt förbannad på de där doktorerna som låtsas att de vet allt men de vet inget egentligen för deras jobb är antingen att skära i kroppar eller skriva ut piller så de får sponsring. Sjukvården för migränpatienter är ett stort skämt- på patienternas bekostnad. Jag tror generellt sätt att migränpatienter är väldigt känsliga människor och inte tål stress eller är oroliga inombords och väldigt känsliga gentemot andra människors energier- dock blir rädd i obalans av att släppa in andra och hålla sitt egna intakt. Vara försiktig med självkritik och vara väldigt sympatisk mot sig själv tror jag är viktigt- många verkar vara väldigt självkritiska med migrän vilket skapar massa stress. Jag kan börja ”hallucinera” när jag har mina attacker. Oftast då handlar det om att andra människor stressar mig(jag är inte rätt) eller att jag försöker få saker rätt- bevisa nåt för mig eller någon annan. Väldigt skumt:) men bara mina funderingar:)

Cissi 3 år sen

Hej Johanna, ta bort allt socker först å främst, även vetemjöl.. När du känner att en attack är på G bälja i dig 3 stora glas vatten och slappna av en stund. Men som sagt…bort med socker först!

Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Hej Cissi, om du visste… Äter knappt något socker alls.
Detta är hormonrelaterat och botox hjälper.
Vatten hjälper inte ett skit, har testat allt. En riktig migränattack, ja då hjälper inte ens vila.

Tack för dina tips! Kram

Susanne 3 år sen

Hej, jag har haft migrän sedan barnsben och nu är jag 60 och det har blivit värre!! Står i kö(!)för botoxbeh på remiss Stockholm och har väntat ett halvår. Tar betablockerare men har ändå ett par anfall i veckan. Så jobbigt. Hatar tabletter!

Fnulan 3 år sen

Japp, sätt upp mig på den listan.
Min gynekolog kallar det “hormonhuvudvärk”. Spiral är det bästa då har du jämnt flöde med hormoner i kroppen men du har ff hormonerna som spökar och ger huvudvärken.
Jag tar också Botox mot det, men min botox-tjej säger att det inte hjälper helt, men till “spänningsmigrän” är det superbra! Jag blir inte av med migränen helt tyvärr, men att göra vad man kan känns så himla bra.
Det är så fruktansvärt!!! Jag får det under mensperioden och huvudvärken håller på lika länge. Minns du när vi var i Danmark? Då fick jag ju ett anfall. Blä!!!
En annan sa till mig att det hjälper inte med ngt om det är hormonrelaterad migrän, men det vägrar jag tro på. Tack för dina tips, ska testas!

Kram bästa

Carina 3 år sen

He igen!
Här kommer återkoppling gällande medicinska yogan. Kursen är sex gånger och det mesta handlar om andning och avslappning och man ska helst blunda hela tiden och avsluta varje övning med ett så kallat rotlås..Man måste underhålla detta och göra övningarna helst varje dag eller minst tre gånger i veckan och kanske inte just när man har migränanfall. Känner ju ingen skillnad ännu men tror detta blir bättre på sikt.Nästa gång ska jag spela in terapeutens röst hela passet så det blir lättare att göra hemma. Jag kan återkomma om några veckor igen
när jag förhoppningsvis märkt skillnad.
Kram

Sussi 3 år sen

Jag har också lidit av migrän sen 20-årsåldern. För några år sen hade jag huvudvärk nästan varje dag och det är hemskt, tar över hela ens liv. Till sist träffade jag äntligen en läkare som brydde sig och rekommenderade en betablockerare så nu tar jag Inderal (blodtryckssänkande) morgon och kväll i förebyggande syfte och det har förändrat hela mitt liv!! Har huvudvärk kanske ett par gånger i månaden nu och det blir inte lika kraftigt som innan och går över lättare. Har även märkt att magnesium har väldigt positiv effekt.

Berit 3 år sen

Hej Johanna!
Känner så igen mig. Migrän sedan barnsben och bl.a hormonstryrd.
Men för snart 8 år sedan ändrade jag min livsstil och slutade med allt socker och började med daglig motion. Sedan dess har jag knappt några anfall.
Så att låta bli socker är mitt tips till dig!

Tina 3 år sen

Åh vad jag känner igen mig. Jag har migrän varje vecka sen jag började jobba efter mitt andra barn (2015). Jag har haft migrän sedan jag var 13 år. Förrut upplevde jag “bara” migränaura och kunde få lite ont i huvuden men hanterbart och nu har det utvecklats till yrsel, illamående och fruktansvärd huvudvärk och varje vecka!!! Fruktansvärt. Första gången den “senare migränen” hände var när jag cyklade hem från jobbet (1 mil) och då fick jag panik, trodde jag skulle dö och ringde efter min man. Han hämtade mig och skjutsade mig på akuten där de inte hittade “nåt fel och skickade hem mig och sa att jag skulle ta det lugnt. Jag älskar att träna och ta hand om mig själv men tyvärr har min migrän fått mig att begränsa mig själv. Jag kan inte träna som jag vill, är hemma från jobbet mer pga detta, barnen blir lidande och jag känner hopplöshet…men nu när jag läser vad du skriver ang Botox känner jag hopp. Fungerar det???? Något jag borde testa i så fall. Jag vet (eftersom jag jobbar på hudklinik) att Botox fungerar och hjälper många på olika sätt, bla de som har svettproblem i händer och armhålor men att det skulle hjälpa mot migrän också, ja det vore ju fantastiskt och något att lyfta upp!!!!!

Nettan 3 år sen

Hej! Jag har exakt samma som du. Hormonmigrän som om den kommer vid fel tillfälle kan förstöra så mycket. Om du inte har testat, så testa zomig nasal nästa gång! Har en direktverkande effekt och “udden” tas bort på 10 minuter. Finns på apoteket. Tänk inte att bara för det inte är receptbelagt så funkar det inte utan testa. Har givit tipset till 4-5 andra med migrän och på alla har det hjälpt. Vet hur det är…? hade hemskt 2 gånger i månaden efter andra barnet första 9-10 månaderna. Nu kommer det kanske 1 gång var tredje. Men zomig nasal funkar varje gång. Lycka till

ellos 3 år sen

Efter 40 har man som regel inte ägglossning varje månad så trösta dig med att ägglossningens tid snart är förbi..Mensen kan man ju tyvärr behöva dras med även om fertiliteten avtar. Usch det är verkligen jobbigt.
Skulle söka gynekolog om jag var du. Kanske finns det alternativ /lösningar för att åtgärda detta ? Kram på dig !

Svar på kommentaren:
AnnaE 3 år sen

Jag är 49 i år och jag har lika ofta ägglossning som jag alltid har haft… Så det är nog olika.

Camilla 3 år sen

Usch för migrän… Är en av dem som kan få flera anfall per vecka och där det kan gå från spänningshuvudvärk till migrän på ett litet kick. Sumatriptan ger mig svåra biverkningar, såsom flera andra migränmediciner, så det är lite komplicerat att få till en bra lindring. Hormonspiral hjälper mig delvis, utan den är min migrän ännu värre, så kanske värd ett nytt försök Johanna. Min mens kommer trots spiralen regelbundet varje månad men mindre riklig och inte lika svåra symtom i stort.
Kan varmt rekommendera HoliYoga och vid huvudvärk andningsövningen Cooling breath (Sitt i lätt meditationsställning, slut ögonen, andas in genom rullande utsträckt tunga och ut genom näsan). Ett sätt att lugna och kyla ner systemet, kan även sänka temperaturen vid feber. Har aldrig haft möjlighet att prova botox och är också väldigt osäker på im jag vågar prova. Har du fått några biverkningar Johanna? Eftersom jag är så pass läkemedelsöverkänslig, så är det tveksamt om jag någon gång ska våga chansa. Går ju inte att få det ogjort om jag skulle reagera…
Hoppas huvudvärken lugnat sig och som sagt, prova gärna Cooling breath och HoliYoga. // Kram C

Anna Amcoff 3 år sen

Har haft migrän sedan jag var 5år gammal!!! Blir riktigt dålig spyr o tuppar av!! Anfallen har förstört stora delar av mitt liv.. Man blir ingen populär arbetskamrat eller vän när man inte går att räkna med! Har tyvärr inte hittat någon medicin som funkar.. Men jag har inte testat Botox! Ska göra det ?

Maria 3 år sen

Hej
Har inte själv migrän, men jag har hört om en tjej som hade jätte svår migrän och hon tog bort ALLT socker. Idag äter hon inget socker/ kolhydrater och hon har ingen migrän längre.
Hoppas du mår bättre snart. Kram ?

Monica 3 år sen

Har haft hormonell migrän i många år..tog ett tag innan jag kopplade ihop det med mensen..hade tredagarshuvudvärk som ofta kom i samband med mensen..
Har ätit betablockerare dagligen i flera år ..det har hjälpt,men även behövt ta sumatriptan vid migränanfallen ..
En tröst kan vara att när klimakteriet inträder så blir det bättre ? så har det blivit för mig iallfall..äter inte betablockreare längre även om jag behöver ta migränmedicin ibland men inte alls lika ofta..

Cecilia Johnsson 3 år sen

Hej, jag fick migrän för sju år sedan när jag 40. Men jag har utskriven medicin hjälper vid varje tillfälle. Dock blev min migrän mycket mycket värre med botox så detta skippade jag igen. Provade i två år

Annelie 3 år sen

Hej Johanna! Jag har haft migrän sedan 90 då jag fick mitt första barn. Imigran eller diklofinak supp hjälper men är otäckt att ta tycker många? men måste man så har man inget val. Är öven blodgivare och det är det som hjälper bäst helt otroligt, är inte helt fri fast inte alls så ofta som innan?? många kramar Annelie ?

Mylene Sjöblom 3 år sen

Hej!
Känner så väl igen mig med migränen, tyvärr! Tack och lov för Zomig nasal 5mg son jag har på recept. Släpper oftast inom 30-60 min efter att jag tagit det. Vissa gånger funkar det inte eller så kan migränen komma tillbaka efter några timmar. Migrän är ett h-e! Haft hormonspiralen nu i snart ett år och döm om min förvåning när jag efter det inte hade ett migränanfall på 5 mån!! (Har annars 1-2 ggr i månaden) men tyvärr har den kommit tillbaka. Är dock ändå ganska nöjd med hormonspiralen eftersom jag slipper värken o kropp och leder vid mens, även mindre svullen. Tyvärr kommer mensen regelbundet som vanligt och har även lite mellanblödningar. Har provat botox 3 ggr, men inte för migrän utan för ”argrynkan”. Skulle dock gärna prova för migrän, men antar det är relativt kostsamt.
Styrka till alla oss som lider av detta skit!
Kram och tack för don blogg, är den bästa!

Linda 3 år sen

Hej
Fy det låter vidrigt verkligen. Är du påläst kring kopparens påverkan på kvinnokroppen och sambandet mellan koppar och Östrogen?
Skrivs mycket kring detta i media nu. Nyfiken på dina funderingar.

Svar på kommentaren:
Frida 2 år sen

Hej! Tänkte bara inflika ang. kopparen du nämnde; vad jag har insett efter gått genom “koppar-myten” – varför alla pratar om just koppar är på grund av Kopparspiralen som vi ex-användare har velat peka på som anledning till varför vi fått besvär t. ex migrän. Jag tror dock inte längre på det. Tillverkarna säger att den inte läcker tillräckligt mycket koppar för att ställa till med problem och jag tror dem – för jag har nu inte haft koparspiral på 1 år och har fortfarande migrän. Men vad som jag tror får alla att koppla kopparen med migrän är att Koppar ökar östrogen i kroppen, östrogen ökar seretonin och minskar dopamin. Dopaminbrist ger migrän enligt studier gjorda redan på 60-talet. L-Teanine kan därför vara bra(dopamin höjande) men det är inte säkert att det funkar för migrän är ett holistiskt problem som kan bli till med olika ingångar. Jag måste själv ta en dusch, en zoomig-spray och liniment för att få hjälp och sova/liga mörkt ( ta en total paus från all aktivitet). Och migrän är som att få en stroke – samma vita fläckar syns på en scan av en hjärna som just fått en stroke och en som har pågående migrän. Sorry att det vart så långt bara det att det här med kopparn är ju både intressant och vilseledande:) P.s När man får migrän kan man få “racing thoughts”- Det är också något Vi exkopparspiralare har kopplat till kopparöverskott. Men det kan lika väl vara dopaminbrist eller något liknande eftersom Koppar, östrogen och seretonin verkar öka varandra. P.s kan ha blandat ihop hormonerna… det var ett tag sedan jag läste om det här:)
/frida
/frida

Janet Rådenfjord 3 år sen

Zomig Nasal räddade mitt liv! Tar man det så fort man börjar känna att migränen är på väg, så häver man den på 10 min. Helt underbart! Finns numera receptfritt i två-pack, så att man kan prova. Dock ganska dyra, men det struntar man i när man har sådana plågor varje månad.

Terese Lööf 3 år sen

Hej Johanna
Vill tipsa dig om en fantastisk kvinna som heter Annelie & bor i Gbg. Hon gör något som heter reba test & behandlar med örter & homeopatdroppar. En slags scanning som läser av obalanser och trauman mm i din kropp.
Hon är grym & gör underverk!!
Läs på helamanniskan.biz

Siv Nilsson 3 år sen

Ja,lite febrig känner man sej.Svullen i ansiktet/ögonen.”Simmig” i ögonen.Min mamma hade svår migrän,kan ju vara ärftligt också tyvärr.Jag har testat Osteopati också.Har funkat bra,men tror att jag behöver en paus från det nu.Känner min kropp ganska bra,och det känns som ett bra beslut.Det är simning och promenader som gäller just nu.Hoppas du mår lite bättre nu!Trevlig helg?

Sara 3 år sen

Hormonspiral! Det bästa jag har haft. Ingen mens, ingen pms och ingen migrän!

Med vänlig hälsning,
Sara

Anya 3 år sen

Helt ärligt Johanna – efter att ha läst detta inlägg så tycker jag också helt Ärligt riktigt synd om Dig som tvingas med mer eller mindre ojämna mellanrum behöva uppleva ett sådant helvete. Vill bara säga dig just detta. Styrkekram för att du trots allt orkar gå igenom det (jag har som tur är aldrig behövt genomlida något som detta du nyss beskrivit)

Mia 3 år sen

Hej Johanna!! Satte in en hormonspiral i höstas…vips va migränen borta..pmsen bättre..mindre svullen..? efter fött två barn blev problemen bara värre och värre!! Hormonspiral det Bästa jag gjort ??✌? Kram Mia!

Anonym 3 år sen

Hej Johanna tack för ditt svar ja det ska bli så skönt att få komma till Håkan som är mitt sista hopp har nog provat allt annat . Tänkte bara fråga dig finns det något speciellt schema dom går efter när dom sätter sprutorna ? Tänkte var dom sätter dom någonstans ? Stor kram

Carro 3 år sen

Kram till dig underbara Johanna

Lajnda 3 år sen

Har ätit P-piller i 25 med två uppehåll för två graviditeter. Sista 2-3 åren kom migränen allt oftare och höll på att göra mig tokig. När jag nämnde detta vid ett gyn-besök så tog läkaren bort mina piller samma dag på grund av min ålder och risk för hjärnblödning (?!) Inom en timme hade jag fått en p-spruta istället innan jag knappt förstod vad det handlade om. Jag var både arg och besviken och kände mig överkörd.
Men idag – 2 år senare – är jag mycket nöjd. Inte ett enda migränanfall och inte en enda mens. Inte heller några förändringar i vikt/humör.

Anna 3 år sen

Zomig Nasal – det enda som hjälper för mig. Har som du – sen tio år tillbaka vid mens/ägglossning. Tar jag inte nässprayen (zomig nasal) går det ofta så långt som till kräkningar och totalt utslagen i ett par dygn. Man får ta en dos/24 h så det går åt minst två doser/anfall. Dyrt men värt det, något billigare på recept.
Fråga: Hur mycket går Botox-behandlingarna på var tredje månad? (tänker att man kanske skulle prova).

Jenny 3 år sen

Har ätit p-piller i flera år och slutade i höstas. Så fort jag får mens nu kommer migränen som ett brev på posten. Fruktansvärt är det. Tack för dina tips om eldanda och yoga. Ska testa detta nästa gång. Har tyvärr inga egna tips att ge pga att detta är så nytt för mig. Kram

Ulrika 3 år sen

Har haft migrän och mått skit från ägglossning fram till mens , lider av svår pms ( pmds) och testar nu premalex som jag verkligen hoppas att det hjälper ,än så länge känns det bra förutom lite illamående men ingen migrän vid ägglossningen & fram till mens mår jag bättre , känns så tråkigt att man ska behöva må så dåligt pga mens ?

Jenny 3 år sen

Det är så jobbigt med migrän…
Jag har precis haft en rejäl omgång, runt ägglossning.
Jag har funderat på botox för detta men har knappt vågat nämna det för min läkare.
Hur går man tillväga?
Jag äter Amitriptylin varje kväll för nervsmärta och det ska även hjälpa mot min migrän. Kanske något som är värt för dig att prova. Krya!

Jessica Kulin 3 år sen

Hej Johanna!
Jag har ju ett gäng tråkiga skador på mitt register… Fibro, whiplash, Tumör runt,i korsbenet , armbågarna, handleder är typ helt slut o har opererats ett antal gånger…
Listan kan göras lång ?
Kronisk skallebanken pajar MKT.
Jag skulle vilja pröva Botox för detta.
Starka lkm har jag ändå , men inte en enda dag att jag får vakna utan denna skallebank…
Hur ska jag gå till väga ??

Tack för att du lägger din dag på just det du gör! Å superhärligt att du fått ner dina anfall !!
Kramiz i massor// Jezz

[email protected] 3 år sen

Jag hörde en gång att hälla upp en kopp kaffe och pressa rejält med citron i och dricka det gör att kärlen drar ihop sig/vidgas och att det ska lindra migrän direkt. Har inte prövat, men ville gärna delge detta “husmorstips”

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack! Kanske värt att prova innan man häver i sig alla tabletter i ren panik.

Siv Nilsson 3 år sen

Zoomig Nazal är jättebra!Jag kräker som bara den,och hemsk dunkande huvudvärk,dålig i magen mm.Sen jag fick tips om den medicinen,så tar jag den så fort jag känner att den är på väg.Illamåendet försvinner efter en timme ca,sen huvudvärk blir mindre(försvinner nästan helt).Dock känner man sej “lite off”(om du förstår hur jag menar),hela dagen plus dagen efter…Har även reumatisk värk,så vid skov är det lätt att jag får migrän.Värk och spänningar sätter gärna igång det.Simmar en-två ggr i veckan får att stretcha ut musklerna och för avkoppling.Krya krya?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack Siv!
ÅH vad hemskt. Känner igen känslan. Magen blir helt kaos när man har migrän, så konstigt men Håkan som är neurolog på Löfvingkliniken säger det är hela kroppen som blir utslagen vid migrän.

Jag känner mig trött, off och down efter en hemsk attack. Även blank på ögonen, känner du igen det? Nästan som man ser sjuk ut med feber. Jag såg inte klok ut igår.

Simma måste jag börja med, så skön avkoppling.

Kramar

Madeleine 3 år sen

Hej Johanna,

Har haft min migrän sedan 10-årsåldern ungefär och är nu snart 35. Så man har hittat sina knep för den genom åren. Går på betablockare varje dag sedan över tio år tillbaka samt tar Zomig Nasal vid anfall. Zomig är verkligen fantastisk om man jämför med andra varianter! Har även mixtrat lite med hormonerna då de varit riktiga triggers. Använder nu p-ring hela tiden (istället för tre veckor och sedan en vecka utan så byter man bara var tredje vecka) det har minskat mina anfall med ca fem dagar i månaden.

Senaste veckorna har dock varit väldigt besvärliga. Tror det har med det kalla vädret och göra. Mitt huvud gillar det inte riktigt.

Men en sak som min neurolog berättade sist var att det på senaste tiden forskats en hel del kring det här med träning och migrän som du säger mot spänningshuvudvärk hjälper det att träna men för migrän så blir det istället värre. Den nya forskningen visade i alla fall på att om man kör en lång uppvärmning i lugnt tempo på ca 20 minuter och sedan intensiv träning i 20 min och sedan lugn nedvarvning i 20 min så kan det hjälpa.

Jag har testat detta vid flertalet tillfällen när jag börjat känna migränen komma (är den fullt utvecklad finns inte riktigt någonting som skulle kunna få mig gå till ett gym) och jag har i alla de fallen kunnat häva anfallet. Men nyckeln är att värma långsamt och inte för snabbt komma upp i hög puls och sedan låta pulsen sjunka lika långsamt. Kan vara värt att testa!

Hoppas du mår bättre nu!

/Madde

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Tack snälla för tips!

Jag instämmer helt, har testat och förstår hur det verka fungera nu.
Igår körde jag löpning med hög puls. Migrän kom som ett brev på posten direkt efter.
Känner direkt när det är migrän på gång. Hemskt!!

Jag vet att motion hjälper mot spänningshuvudvärk, jag trodde det var det igår. Annars skulle jag aldrig köra på så med högre puls och springa. Skulle jag ha migränattack som du säger finns inget gym som hjälper. Kyla och mediciner, andas är det enda..
Man kan ju knappt stå upp. Hela kroppen blir utslagen. Magen ballar ur, ofta kaos i magen. Så konstigt allt det hör ihop.

Förstår att pulsen måste sjunka långsamt och inte ta ut sig, jag märker att migränen blir värre bara av att resa sig från soffan och gå på toaletten som jag gjorde igår. Svimmade nästan..
Men nu är den borta! Bara efterdyningar, lite trött men har varit på gymet och tog en pw med lagom tempo på bandet. Det gick bra!

Ska köra bodypump vid 12 som redan vad bokat så jag testar. Tror det går bra för ägglossningen är över så tror det är på väg att klinga av..

Stor kram och tack för alla tips!

Karin 3 år sen

Migrän är vidrigt
Kyla hjälper och dricka vatten ta panodil vid första symtomen
Lägga sig i ett mörkt svalt rum

Medicinskt yoga är väldigt bra
Finns via sjukgymnaster högkostnadsskydd

Finns massor av bra tips på nätet

Skriv ner på ett block vad dom orsakar migrän inre stress för mycket att göra
Omedvetet kan göra att det kommer
Oron för att räcka till ekonomi
Mm
Övergångs ålder så klart

Krya på dig

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ja det är verkligen vidrigt. Ingen förstår om man själv inte lider av det.

Tack för alla tips!

Min migrän är hormonrelaterat och har haft det sedan jag var runt 35. Men har lärt mig lite vad som hjälper nu, botox är A och O. Sedan eldandas, yoga. Det var grymt effektivt igår.

Kram och ha en fin fredag!

Hanna Samuelsson 3 år sen

Hej Johanna!
Pröva nästa gång att ta sumatriptan när du får första känningarna av ett anfall. Om det fått “fäste” är det svåra att bryta. Betablockerare används framförallt för att minska antalet anfall och då står man på detta dagligen. Är det vid ägglossning du får dina anfall skulle du under några dagar varje månad ta betablockerare och se om du kan minska antalet anfall. Som någon skrev har vissa mycket god effekt på Naproxen och då skall man också ta en större dos vid första känning av anfall 750 mg sedan kan man ta ytterligare 250 mg till maxdos 1250mg/dygn. Naproxen och sumatriptan kan kombineras.
DET ABSOLUT VIKTIGASTE VID MIGRÄN ÄR ATT BRYTA DET TIDIGT OCH TA MEDICIN VID FÖRSTA KÄNNING!
Kram från Hanna tidigare klasskompis och frisör som bytte till läkarlivet och migränattacker då och då!

Marina 3 år sen

Hej!
Har haft exakt som du tills jag fann Zomig Nazal. En riktig räddare! Du kan ta den vid första känningen eller när du är ”mitt i”anfallet.
Spraya en dos i ena näsborren och efter någon kvart känner du hur smärtan försvinner.
Min, min mans och min sons räddare i nöden!! Finns på apoteket.
Hoppas verkligen att du snart slipper plågan..
Ha en trevlig helg!

Anna 3 år sen

Migrän är sannerligen inte roligt!!
Jag har Zomig Nasal för de värsta attackerna eftersom jag ofta kräks när de kommer och då funkar ju inga tabletter. Den nässprejen är guld värd vill jag lova. Ett annat bra tips är att lägga sig mot en hårborste för lite akupressur där det gör ont, jag använder min Tangle Teezer, hjälper oväntat mycket, tror det påverkar cirkulationen positivt. Sedan ett tag har jag även börjat använda sovmask för att få det helt svart. Har faktiskt precis tagit mina första botox sprutor, en månad snart utan minsta känning, man tror ju inte det är sant!!
Trevlig helg o en rejäl nospuss till fina lilla Lucy // Anna

Sofia 3 år sen

Har kronisk migrän vilket innebär ca 20 dagar/ månad med smärta. Men för ca 1 år sedan fick jag min första botox beh- man behandlar på 32 olika ställen i panna/ huvud/ nacke.
Pröva 750 mg Naproxen ihop med 200 mg koffein. Rekommendationer vid migrän från min neurolog. Nu har jag endast 6-8 dagar/ månad med migrän. Så botox har gett mig livet tbx!! Men du får inte botox för din migrän? Även om det hjälper dig. Botox- injektions- punkterna vid migrän sitter inte på dom ställen du har utmarkerat.. testa att gå till en migrän klinik istället :) lycka till

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Så skönt du får hjälp!
Jo absolut! Håkan är neurolog så vi lägger vid rätt punkter och han är specialist på
migrän.
Lovar ;)
Sedan är inte bilden enbart för migrän. Men vid brynen har jag punkter som utlöser migrän så där måste vi lägga.
Även käken, tuggmuskler vid tinningen.
Absolut inte i nacken på mig. Funkar inte..

Men jag har inte kosmisk migrän. Långt ifrån…
därför behöver vi inte lägga enligt migrän schemat. För det tynger ner så fruktansvärt på mig. Så Håkan har hitta rätt ställe att lägga botox!
Har enbart migrän kanske 1 gång var tredje, fjärde månad nu mot många gånger i månaden.
Så hans schema i min panna är perfekt!

Härlig du är så mycket bättre!
Botox är så bra så bra!
Kram Johanna

carina 3 år sen

Hej! Lider också av migrän och tar en del läkemedel (både förebyggande och mer akut) och oftast funkar det, men ungefär en gång om året så slutar inte migränen och jag kräks i dagar och får inte behålla vätska och brukar då hamna på akuten pga uttorkning med dropp som följd. Ska gå första gången på medicinsk yoga idag faktiskt , sägs göra underverk på sikt för bland annat migrän. Går på Fungera i Gullbergsvass här i Göteborg. Hoppas du är bättre idag.
kram Carina

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Hej Carina!

Låter fruktansvärt. :-( Så hemskt… stackars dig.
Jag tycker yoga och eldandning hjälpte mig bra igår. Jag gjorde det när jag hade det allra värst, fick nästan panik så jag kunde inte ens ligga ner så jobbigt var det. Var tvungen att göra något.

Kan du inte berätta mer om hur du tyckte yogan var idag? Är intresserad av att testa detta.

ps. Botox får man på recept om man har så illa som du verkar ha.

Är bättre idag! Tror jag hävde det genom andningen och yogan igår. Efter det som det klingade av…

Kramar

Lotta 3 år sen

Fy vad jobbigt, inte roligt alls det där! Jag har också problem med migrän vid ägglossning och störtblöder vid mens, det som har hjälpt mig till en bättre livskvalité är faktiskt hormonspiral. Inte helt bekvämt med hormoner men så skönt att må bättre och inte bli begränsad till att vara hemma flera dagar i månaden.
Skönt att du mår bättre<3
kram

jeja 3 år sen

Fy fasen, och vet vad du menar puh . Jag får det när det varit för mkt och då gäller bara släcka ner och vila . Det otäcka sedan är den oerhörda tröttheten när det släppt .Ha en fin helg!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ja det är verkligen Puh.
Hemskt.
Det värsta är tex när anhöriga inte kan ta sånt här på allvar. Det är ju bara hormoner..
Så många familjer som har det kämpigt där tex mannen ler lite och säger, det är värst för dem som är bredvid.
Säg tack och hej brukar jag säga.

Bara egon som tänker så.
Migrän och svår pms är helvetet! Männen kanske borde prova en dag eller två? ;-)

Ha en riktig fin helg!

Anneli 3 år sen

Inget tips för du tänker så bra själv, men;
min sterilisering (jo, så definitivt) för femton år sedan var det absolut bästa jag har gjort, inga hormoner som stökar och spökar

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Vad skönt att höra! Bra tips!

Annie 3 år sen

Migrän är hemskt….. lider av det också. Har nyligen fått börja med migränprofylax och det hjälper

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Finns ingenting alls som är värre. Det är hemskt!

Vad skönt det hjälper, berätta gärna mer!

Marie Louise 3 år sen

Usch stackare vet precis hur det känns ligger nu tredje dygnet med migrän som inte vill ge med sig . Ska till löfvingekliniken till Håkan löfving nästa vecka och hoppas få hjälp där med spänningshuvudvärk och migrän . Tack för alla dina fantastiska inlägg du har verkligen inspirerat mig med träning och kost. Må så gott

Svar på kommentaren:
Ann-Charlotte 3 år sen

Jag var hos Håkan i fredags.
Jag lider av kronisk spännngshuvudvärk som även blir migrän, har dom sista 5 åren levt på migrän tabletter och Treo, alvedon mm, har inte fått någon hjälp av läkarna vid vår vårdcentral. Har även ett diskbråck i nacken.
Håkan gav mig ett hopp om att få livet tillbaka , fick botox i nacken, nedre bakhuvudet , axlar och skuldror .
Eftersom det var första besöket och man r prova sig fram hur mycket botox just jag behöver så har vi ett återbesök inplanerat om 1 månad igen.
Idag är det 1 vecka sedan jag fick mina injektioner och det tar 2 veckor innan full effekt uppnås , men är mycket bättre, kommer säkert behöva fylla på mer nästa gång för bättre effekt men är redan nu så mycket bättre att jag känner ett hopp om livet då jag lidit fruktansvärt av denna jäkla migrän och huvudvärk, 7 dagar i veckan 24 timmar om dygnet , dag ut och dag in och inget har hjälpt, varken träning, vegansk kost eller medicinsk yoga, Håkan var mitt sista hopp och det har blivit så mycket bättre. Så ni som lider tveka inte att ta till Botox det hjälper .

Johanna Toftby 3 år sen

Men åh nej! Så jobbigt, jag har haft migrän en vecka en gång förra året, fick en akuttid hos Håkan tack gode gud.
Botox är det enda som hjälper och det räddar livet på många.

Tänk så här, nästa vecka har du en tid, det kommer hjälpa dig! Det är alltid skönt att veta man har en tid så kan man slappna av lite.

Vad roligt att du trivs här inne, tack från hjärtat!

Stor kram och slappna av, har du testat eldandning? Googla och testa. Jag fick bort det allra värsta genom det igår.

Anonym 3 år sen

Hej Ann Charlotte känner igen mig i allt du skriver känns som jag skrivit det själv . Håller tummarna att du blir hjälpt , nu längtar jag efter mitt besök nästa vecka . Fick du botox skrivet på recept ? Stor kram till dig mvh Marie Louise

Madeleine 3 år sen

Förstår dig precis, lider också av migrän, kommer inte lika ofta längre men ibland då och då. Har hormonspiral, tror den hjälper till men vet inte helt hundra. Blir däckad tre dagar när det väl slår till. Skönt du mår bättre.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ja det är så jobbigt så kroppen slits sönder…
Jag tror hormonspiral kan hjälpa, det är så pyttelite hormon men tydligen är det det som hjälper.
Jag funderar på att sätta in det nu.

Brukar sällan vara en dag som igår, brukar alltid sitta i flera dagar. Men botox bromsar lite tror jag, blir inte lika tungt som innan.

Ha en riktigt fin fredag!

Kram Johanna

Lotta 3 år sen

Migrän är väldigt jobbigt ?

Skönt det verkar bättre nu.

Såg fina Annica på hennes instagram idag men känner knappt igen henne? Kanske är mediciner som kan förändra lite…
Hoppas hon mår lite bättre nu.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Ja, det är så hemskt med migrän!

Linda 3 år sen

Stackars dig, fy! Det är så hemskt!
Älskar din blogg, blir bara bättre och bättre. Ska testa pastan i helgen.

Ps. Tror dina bloggkollegor läser alla kommentarer i ditt kommentarsfält.
Just saying, hi hi
Så roligt när vissa härmar eller skriver något som du skrivit om.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 år sen

Hemskt är det!

Jasså minsann, ha ha vad smickrande ;-)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

I går skrev jag om min blodbrist och bad alla som kommenterar att inte skrämma mig i onödan. Tack snälla alla som respekterade det! Men ni som tycker att ni vet bättre än…

Jag har blodbrist! Helt ofattbart. Det har tagit mig några veckor att orka berätta, jag var riktigt ledsen det första veckorna. Jag mådde så dåligt av alla symtom men förstod inte varför.…

Innehåller annonslänkar Fredag är här! Har ni kallt? Shit vilken kyla idag, men klart och fint ute. Jag vaknade på så bra humör efter sovit 7,5 timmar, hoppade i understället och har…