God morgon onsdag! Idag är det två veckor till vi åker till Florida, så häftigt! Vi ska strax ut och gå men vill tipsa er om ett gott fröknäcke vi ofta gör hemma.
Finns det något godare än nybakat, frasigt fröknäcke med en god skiva ost på? Har ni testat det någon gång? Gott istället för mackor och det var just fröknäcke och nötbröd som gjorde att jag fick bort alla onödiga mackor jag ofta stoppade i mig för några år sedan.
Ju mer stressad jag var ju fler mackor åt jag. Allt skulle gå fort. Midjan blev större, ju mer vitt mjöl jag åt ju mer sugen på sött blev jag.
Fröknäcke är gott att ha till charkbrickan, doftar ljuvligt när du bakat dem. Köpeknäcke innehåller ofta onödiga ingredienser så baka hellre själv, detta recept brukar mamma göra och jag har även i lite ingefära.
Gott med lite sting!
Här kommer mammas recept på jättegott fröknäcke, enkelt och bara röra ihop allt. Så gott med ingefära i, bra i förkylningstider och god smak.
Man kan även ta i lite dill, lök om man vill ha tex till middag eller charkbrickan. Eller som små snacks.
Recept 2 plåtar fröknäcke med ingefära
2 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön (håller ihop degen)
2msk chiafrön
2 msk mandelmjöl
2 msk fiberhusk
4 dl kokande vatten
1,5 tsk riven färsk ingefära
Nypa salt
Man kan skippa fiberhusk och mandelmjöl och ta ett ägg om man hellre vill. Det håller ihop bra!
Vallmofrön och havssalt, strö över innan ugnen.
Varmluft ca 60 min 160 grader
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader. Varmluft. Något högre vid vanligt.
Rör ihop allt, tillsatt vattnet och rör till en smet så ingefäran rörs om med allt. Lägg bakplåtspapper på en plåt, kavla ut degen med ett bakpåtspapper eller plastfilm över så går det lättare.
Platta ihop den så den håller ihop. Jag gillar när knäcket blir riktigt tunt och frasigt. Akta bara så det inte blir för tunt för då går det sönder.
Strö sist på lite havssalt och vallmo över innan du kör in det i ugnen.
Efter ca 60 min klart. Känn om den går att bryta eller om det blir böjt, låt den stå ett tag till.
De är riktigt goda när de är lite varma fortfarande… smaken av ingefära…
Nu ska jag och Janne ge oss ut på en runda före frukost. Röra på mig varje dag är livsviktigt. 30 om dagen är min bok jag håller på och skriver och min ledstjärna sedan läkaren skrev ut recept på 30 minuter motion om dagen. Nu går jag över en en timma och mår så bra av det. Det är som ett gift, ju mer du går desto mer belöning får din hjärna. Bra mot ångest och nedstämdhet.
Dela upp det om ni inte klarar mer. Jag kunde inte ens gå 10 minuter när jag var som sämst. Jag lovar det kommer hjälpa er både psykiskt och fysiskt.
Ha en riktigt fin start på onsdag!
Hej! Jag håller på att göra detta nu ? Men med 4dl vatten, hur länge får man röra innan det blir en smet? Jag rörde & rörde, men skulle kanske rört lite till? #otålig
(Tog ett ägg istället för husk & mandelmjöl). Hittade en lösning så nu står det inne i ugnen. Gör en testbatch idag ? /Kram
Vilken avundssjuka tur till Florida:) Våra kompisar kom hem efter 14 dar i Florida, så brunbrända….
Blir nog en skön tripp:)
Denna ska jag göra Johanna. ♥
ha en bra dag:)
Så gott med riven parmesan i???
Åh vad gott, det testade jag för längesen men glömt nu. Måste göra det :)
Jag brukar göra detta recept dock utan ingefära men det är så gott!! Igår åt jag det med hemmagjord mjukost som jag gjort på turkisk yoghurt, vitlök och persilja! Det ska va gött och leva! ?
Underbart! Helt rätt.
Gott gott! Jag brukar skippa mjöl och knäcka i ett ägg i stället, blir frasigt och håller ihop bra. Tillsätter också lite pizzakrydda/örtagård.
Ha det bra : )
Bra du påminner om ägg, stämmer att det håller ihop! Bra för de som inte tål mjölet.
Gott med lite kryddor, man kan ju ha i vad man känner, finns massor! Jag har i dill ibland, blir också gott.
Ha en fin dag du också!