• 2018-03-08, 15:55
  • 32

Det är härligt att vara hundägare, våra vovvar ger oss så mycket. Men det är också ett stort ansvar, inte bara att ta hand om våra egna fyrbentingar utan också att se till att de inte ställer till det för andra människor eller djur. Tyvärr är det en och annan hundägare som skämmer ut alla oss andra. En sådan träffade jag på tåget härom dagen.

Jag sitter i djurvagnen där alla hundar ska vara kopplade, precis som överallt annars i samhället. Det är bara rimligt, både för hundens egen säkerhet och andras. En hund som blir rädd kan springa bort – eller angripa om den blir riktigt skrämd.

Både människor och djur kan dessutom vara rädda för hunden. Inte för att min lilla Lucy är särskilt skräckinjagande, men är man hundrädd så är man, då spelar det ingen roll att hon är en snäll liten pälsboll.

Tre säten bort ligger en hund, helt lös. Ingen matte eller husse syns till så jag frågar med hög röst vems hund det är.

 – Den är min, svarar en kille på andra sidan gången.

– Då måste du koppla din hund, säger jag så lugnt jag bara kan. Ingen idé att börja bråka om en självklarhet.

– Varför då?

 Jag tittar på honom som om han inte är klok. Vet inte alla att de måste ha sina hundar kopplade när de är ute?

– För att du måste, här får inte hundarna gå lösa.

– Men varför måste jag det? Berätta, säger han och låter som en trotsig tonåring som mycket väl vet att han gjort fel men tänker envisas lite bara för att han kan.

Jag börjar fundera på om något är fel med människan och är nära att kalla honom för en idiot, men nöjer mig med att tänka det.

– Alla måste ha sina hundar kopplade. Tänk om alla hundar här inne gick lösa, hur skulle det bli?

– Jag vill bara veta varför jag ska koppla hunden, är du rädd? Berätta, säger han uppfordrande igen och ser mig djupt i ögonen.

 Det börjar kännas lite hotfullt. Hunden är lugn och verkar snäll, men hussen är det uppenbarligen något fel på. Han verkar inte full, bara korkad och trotsig. Jag blir förbannad.

– Ska jag hämta tågpersonalen eller? Koppla hunden eller så kan du gå av! Vad fan är problemet?

 Han vrider sig lite och hämtar till sist sin hund, sätter motvilligt fast kopplet i halsbandet och frågar spydigt om jag är nöjd nu. Jag tittar inte tillbaka utan ger bara tyst tummen upp.

 

Jag har inga problem att säga till folk i de här lägena, jag tycker varken det är pinsamt eller obehagligt. Men jag kan inte få in i mitt huvud varför så många hundägare – och andra – verkar tycka att det är en princip att skita i regler om det kan komma undan med det.

Möter jag någon som har en okopplad hund på stan så säger jag också till. Vi som hundägare är ansvariga för vad våra husdjur gör. Visst tycker vi alla att just vår vovve är jättesnäll och aldrig skulle göra något dumt, men dyker det upp något som väcker jaktinstinkten eller som skrämmer så kan de få för sig att göra vad som helst.

En liten hund kan bli ihjälbiten, ett barn kan bli skrämt eller din egen hund kan bli påkörd när den flyger fram och inte tänker sig för. Skulle du verkligen förlåta dig själv om det händer? Är det värt risken för att få känna dig lite busig och låta hunden gå utan koppel?

Jadå, det gäller småhundar som Lucy också. Hon kan också skrämma någon eller själv råka illa ut eller göra en ännu mindre hund väldigt illa. Hon får aldrig gå utan koppel när vi är ute och eftersom hon vant sig vid det från början så är hon bara tryggare med koppel på sig, det gör att hon har koll på var matte är också.

Hundar är flockdjur och vill hålla sig till sin flock, annars blir de osäkra och kan bli både rädda och arga. Nej, hon får inte gå omkring och bjäbba heller.

Stora eller små hundar, vi har tagit på oss ansvaret att ta hand om dem och då måste vi leva upp till det också. För allas skull.

 

 

2018-03-08 Johanna Toftby

Kommentarer

sanna 2 år sen

Jag förstår mig inte på vissa hundägare heller. Själv blev jag attackerad av en stor tysk schäferhund idag. Hundägaren som kom gåendes långt bakom hunden och ropde då att hunden är så snäll och bits inte?. Jag fick panik och försökte hålla balansen flera gånger från att trilla i marken. Flera gånger hann hunden hoppa på mig tills ägaren var framme .Man blir förbannad, de skall alltid vara kopplade och inte springa lösa hursomhelstde sa jag till honom, och han bad om ursäkt. Men vissa skall bara inte ha hundar man blir förbannad!!!

Helena 2 år sen

Jag har blivit lite hundrädd p g a en schäferhund som var kopplad men som helt utan förvarning kastade sig ut i vägbanan mot mig som cyklade. Matten, en dam i 60-årsåldern gick och pratade i telefon men hon lyckades ändå hålla emot. Har cyklat på en lösspringande hund en gång då den såg något spännande på andra sidan gatan och jag hade ingen chans att väja. Det händer oförutsedda saker men jag är tacksam över att schäfern var kopplad och det gick bra för hunden jag cyklade på (inte mitt knä, dock).

Malin 2 år sen

Fy fan vad bra gjort! Jag ska tänka på dig när jag hamnar i en sådan situation och också vara “modig” och stark att konfrontera hundägaren. Det här skall du ha mycket beröm för Johanna, jag instämmer till 100% i varenda litet ord du skrev, kunde i sagt det bättre själv. Är så tacksam att du satte ner foten och sa till honom att koppla sin hund på tåget, mycket bra gjort!

Helen 2 år sen

Fattar inte att så många har så svårt att hålla sig till de regler som finns, skylten är ju rätt tydlig, men det är ju bra om de som jobbar på tågen säger till så slipper man som resenär bli arg o kanske hamna i en otrevlig sits, men tycker det är bra av dig att våga säga ifrån. Brukar själv säga till såna som lägger upp fötterna på säten o det kan oxå bli lite livat hehe.

Michelle 2 år sen

Jag såg en lös hund utanför systembolaget för några år sen, amstaffkorsning, den låg där tyst å stilla med sin scarf på sig, när. Folk försökte kalla på den brydde den sig inte ens! Jag stod en stund å funderade på vems är denna hunden? Vrf ligger det en lös hund mitt på torget? Mitt på ljusa dan? Utanför bolaget… Jag stod kvar tills jag såg någon kom ut å hämta den, en man kommer ut, kallar på hunden son bara ser honom och ingen annan, hunden reser sig å. Går med honom.. Jag stannar honol å säger “du verkar ha otroligt bra pli på din hund men hur kommer det sig att du inte har den fastbunden när du ska in någonstans? Är du inte rädd hon ska rymma? Attackera någon? Dra efter en hund? Nej sa han hon är så snäll så! Ja tänkte jag, jag själv hade aldrig vågat lämna min hund lös någonstans utan uppsikt.. Pga deras instinkter.. Men han hade pli på sin hund. Då såg jag egentligen inte så stora problem med det! De va ju tydligt att hunden inte brydde sig om någom annan än husse..inte hundar ens! Några veckor senare satt jag på pendeltåget med min hund, å de kommer en station mannen å hans hund ska av på.. Min hund gillar inte tikar särskilt mkt.. Så hon började givetvis att mopsa, reste ragg morra å skällde.. Hans hund säger ingenting.. MEN den går fram mot min hund, jag är i det läget inte rädd att hans hund ska attackera min.. Jag är däremot jävligt rädd att min hund ska skada hans.. Så jag ber honom KOPPLA DIN HUND! Han svarar “men min hund är snäll hon gör inget” varpå jag svarar, snälla håll i din hund, din hund må vara snäll men Min hund kan jag inte garantera att den e det om din hund kommer fram med näsan i ansiktet på henne” han tog tag löst om scarfen å gick av tåget.. Som sagt.. Dr inte alltid det är den lösa hunden som är hotet, det kan likväl som i mitt fall vara min hund den kopplade, å jag vill ju varken att min hund eller någon annans ska bli skadad! Så min hund är snäll hjälper föga när en annans hund kanske avskyr andra hundar

Malin 2 år sen

Skönt att höra att det finns hundägare som du som bryr dig om andra! Har mött allt för många som nonchalerar dessa regler och skiter fullständigt i att någon kan vara hundrädd. Min dotter är extremt rädd, även jag och kanske har jag överfört det till viss del men framförallt grundar sig rädslan i egen erfarenhet. Min bror har varit väldigt lat och respektlös mot oss och inte brytt sig om vår hundrädsla.. har har en terrier som är allover typ på en sekund och som både bitit och nafsat allt för många. Vi ber honom hålla hunden i koppel varje gång men i princip alltid skiter han i det. Detta har skapat problem i hela familjen/släkten… Hunden har slitit sönder barnens leksaker och som i julas när sonen öppnade en julklapp (han är 3 år) så var hunden snabbt framme och bet tag i hans snowiesurfer – något som min bror skrattade bort! Inget tal om att vi köper en nu. Jag och sambon måste vara på tårna som man säger när hunden är med så att inte barnen blir rädda, bitna eller att deras saker förstörs eller att de råkar tappa något farligt ätbart. Absurt tycker jag! Vi drar oss för släktkalas.. orkar inte med detta. Ja i bland får man säga att släkten är värst ? Bara av att skriva detta känner jag att det låter helt sjukt.. men så är läget för oss och det spelar ingen roll hur söt en hund är, dottern är livrädd! Att leka hos en kompis med hund hemma är otänkbart och det ställer ju ibland till det! Hundar är djur och bör inte behandlas som barn, och har man inte orken till att ta hand om sin hund ska man inte ha någon! Så fort en hund bitit någon tycker jag att den passerat gränsen och inte är pålitlig att ha bland människor. För ett antal år sedan, dagen innan jag skulle in och föda barn sä var min sambo på väg till affären, på vägen mötte han en man som han är lite bekant med och ställde sig och pratade, denne hade med sig en hund som plötslig helt oprovocerat hoppar fram och biter honom illa i benet!! Mannen skämde som en ”hund” ? och sa att det inte vara hans hund utan bara passade den.. ja vad säger man?? Nu var det inte hans hund och jag vet faktiskt inte om de ”tog bort honom” efter det. Oavsett så behövde min sambo inleda vårt besök på förlossningen med att gå till akuten för att få en stelkrampsspruta och sedan dess litar vi aldrig mer på en hundägare!
Sommartid vistas vi mestadels på en camping och där är det mer regel än undantag att folk har hundar… väldigt ofta lösa dessutom och mina barn har blivit vettskrämda många gånger om! Så fort man passerar en husvagn kommer en hund utspringande och skäller.. en del kopplade men ändå.. På kvällar/nätter står dessutom en del hundar och skäller/ylar medans deras husse/matte är någon annan stans.. Så sammanfattningsvis kan man säger att det finns så många hundägare som inte borde vara det!! Men det finns ju tyvärr inget att göra för att komma åt dessa…

Vivvi 2 år sen

Håller med till stor del men lite beror det ju på var man är också och hur vältränad hunden är. Jakthundar i skogen t ex, eller när man går ute på landet där risken för fara för hunden eller att möta andra är minimal. Jag ser en enorm lycka hos mina hundar när de får släppa loss och springa allt vad de har i snön eller höstlöven t ex. ?
Kram ❤️

Svar på kommentaren:
Mia 2 år sen

eh… men nu var det ju på tåget där man inte FÅR ha lösa hundar?
Johanna skriver om när man möter folk, i stan, barn, andra hundar.

Fattar inte varför det måste vändas och vridas.

Carina H 2 år sen

Men det är koppeltvång enl svensk lag.sen skiter jag i att din hund lyder.man skall aldrig lite på sin hund till 100%.jakthundar går under annat.

Christina 2 år sen

Varför måste man gå i försvarsställning o svara otrevligt?….Tycker Vivvis kommentar va jättebra o trevlig o sån tur att inte alla tycker samma. Härligt för dina hundar att springa lösa när tillfälle ges? Kram på er❤️

Sara 2 år sen

När jag hade min hund i koppel ute i skogen kom det fram en jakthund med spårsändare och bet min hund. Ser fler och fler jakthundar med spårsändare numera, tom. i motionsslingan. Tror faktiskt att en del jägare rastar sina hundar så nuförtiden.
Förbannad blir man!

M:et 2 år sen

Jag håller helt med dig om att man ska ha sin hund fastbunden och ha den under uppsikt, både stora som små.

Jag har själv två mellanstora hundar och har dem alltid fastbundna vid promenader och bland annat folk. De är fortfarande unghundar och under upplärning för att bl.a gå fint på hundpromenaderna. Det händer att de kan få ”utfall” börja skälla mot någon annans hund innan jag lyckats hejda dem. De är världens snällaste hundar annars. Men det vet ju inte de okända som vi möter, så håll era hundar kopplade! Så blir det även lättare för oss andra.

Men det stör mig lite att du nämner ofta att stora hundar kan skada mindre hundar. Sedan skriver du givetvis att din hund kan ju också skada någon annan hund. Men då nämner du en mindre hund än din då. Det jag vill ha sagt med detta är att även de mycket små hundarna kan också skada större hundar. Det händer en hel del. Det finns dokumenterat.

Jag är mest trött på att det verkar som om att har man en liten hund, så är det ok att den skäller på allt och alla som bara den och studsar och drar i kopplet hejvilt! Jag blir skogstokig på det beteendet. Har du en större hund, så ska den inte helst märkas. Den ska gå fint där bredvid dig och tyst, inget skällande.

Ullis 2 år sen

Ja, det är märkligt det där!!! Precis som om man tror att det ligger i kopplet hur duktig hund förare/skötare man är. Jag är precis som du, kan heller inte hålla tyst när jag ser sådant. Bra gjort Johanna!!

Veronika Norr 2 år sen

Jag blir galen på lösa hundar!!!
Vi hade en Chiuahua som var rädd för både människor och djur . Många gånger mötte vi lösspringande hundar och varje gång fick vi börja om att göra vår kille lugn och trygg.
Nu har vi Cavalierer och har de alltid i koppel. Finns ingen anledning att ha dem lösa bara för att de är sällskaplig och snälla.
Det finns alltid någon rädd liten varelse som inte vill träffa dem.
Önskar att alla kunde visa den respekten.

Svar på kommentaren:
Carina H 2 år sen

Börjar bli lite jobbigt att gå ut med doggsen. känns inte Ok .att man skall ha ögon i nacken jämt.sen överfallet så känns det inget roligt alls.vill inte vara ed en gång till att ligga i leran och kampa med en hund,finns i näthinnan hela tiden.och en sån tur att min lilla tjej har blivit frisk och hon är inte rädd för hundar.

Carina H 2 år sen

Tråkigt att många hundägare har denna mentalitet.lösa hundar oavsett storlek kan skrämma hundrädda människor.från 1 mars är det totalt koppeltvång,och jag som hundägare förstår inte ens att folk ska tjafsa om detta. Eftersom min ena tik blev attackerad för snart ett år sen så är jag väldigt reserverad när jag går ut.en kväll kom en lös stor hund springande mot oss,jag sa till killen att koppla hunden annars får den pepparsprey och en spark i huvudet,och kommentaren från sådana människor är alltid det samma. DEN ÄR SNÄLL.men hur i helvete ska jag veta detta??bitskador har ökat lavinartat sista tiden.både på andra hundar och människor.man undrar var felet ligger någonstans??hundar föds inte elaka.men i fel händer så kan det ske olyckor.

Svar på kommentaren:
sanna 2 år sen

Jag förstår mig inte på vissa hundägare heller. Själv blev jag attackerad av en stor tysk schäferhund idag. Hundägaren som kom gåendes långt bakom hunden och ropde då att hunden är så snäll och bits inte?. Jag fick panik och försökte hålla balansen flera gånger från att trilla i marken. Flera gånger hann hunden hoppa på mig tills ägaren var framme .Man blir förbannad, de skall alltid vara kopplade och inte springa lösa hursomhelstde sa jag till honom med och han bad om ursäkt. Men vissa skall bara inte ha hundar man blir förbannad!!!

AnnaE 2 år sen

Sicket pucko ?

Filippa 2 år sen

Tack Johanna! Vettigt resonemang jag önskar alla hundägare har! Men långt ifrån alla har det tyvärr. Är lite hundrädd och många gånger har man blivit överraskad här och var när en lös hund sprungit fram å skällt eller hoppat upp. Blir vettskrämd å ogillar verkligen såna överraskningar… Å riktigt störd på hundägare som säger ” men min hund är så snäll”…

Susanne 2 år sen

Såå bra skrivet!! Mitt i prick hur det ser ut ofta med hundägare. Min hund har blivit attackerad två gånger, men av hundar i koppel vars ägare lät dem komma för nära.
Detta har resulterat i att min hund vaktar mej mot alla hundar vi möter. Andra gången åkte jag omkull, uppriven jacka och kraftig hjärnskakning. Behöver du hjälp skrek den andra hundägaren när jag låg där på marken….
Gå bara härifrån svarade jag helt omtöcknad, fick ringa min man som kom och hämtade oss.
Detta är ett ämne som verkligen behöver lyftas, så Tack Johanna!!

Hanna Hanna 2 år sen

Word! Länkar till det här i lägget. Jag som både hundrädd och allergiker blir GALEN när det kommer en lös hund mot mig, stor som liten, med matte/husse lååångt bakom. Eller de som envisas med att ha hundarna på sätet på buss eller tunnelbana. Respektlöst!

Eva 2 år sen

Bra inlägg! Såå BRA att du säger till, fattar inte varför det är så svårt för en del att förstå att hundar ska vara kopplade, och att det är så svårt för en del att förstå att det finns hundrädda människor så väldig bra att du skriver det så kanske fler förstår det. Jag är själv hundrädd och har blivit attackerad av lösspringande hundar vid flera tillfällen, blivit livrädd varje gång. SÅ bra att du säger till och att du skriver detta, cred till dig! Tack Johanna!

Camilla 2 år sen

Jättebra gjort av dig Johanna! ?
Det är skrämmande hur folk kan bete sig.
Har sagt till många i mitt område när dom inte har sina hundar kopplade.
En tjej sa till mig när jag bad hennd att koppka sin hund att titta inte på hunden, lätt för dig att säga som inte är hundrädd, hundar ska vara kopplade i bostadsområde.
Mötte en kille som hade två hundar lösa i samma område och den lilla for bort mot mig och började att skälla och började att skälla och skulle hoppa upp.
Den stora hunden var så kraftig och kunde knappt röra sig och lunkade mot mig.
Jag kunde inte vara tyst då i heller utan sa till honom vänligt men bestämt.
Däremot så en granne i samma trappa som mig har alltid visat stor hänsyn och för en tid sedan så sa han att du är inte lika rädd längre.
Nej det är jag inte och det är tack vare dig som en hundägare.
Så man kan ge både ros och ris.
Kram ❤

Svar på kommentaren:
Camilla 2 år sen

Sorry för mycket stavfel och dubbla ord datan som spelar mig ett spratt

Anna 2 år sen

Mina går lösa överallt i princip . Bor dock på landet . Dom bryr sig varken om vilt eller annat ! MEN möter vi människor så kopplar jag alltid enbart för att dom vi möter ska känna sig säkra , även om mina hundar inte ens kollar på dessa människor/hästar/hundar !

Jag blir tokig på folk som jämt envisas med att ha sina hundar lösa och har noll koll på hunden .
Jag mötte en i byn med två stora hundar och när vi möter varandra drar hundarna i kull kvinnan ,jag platsar mina i diket och får hålla i hennes hundar för allt jag är värd för dom gör utfall mot mina som då sitter i diket lösa .. varpå tanten säger åh nej tänk om dina hundar attackerar mina ? Mitt svar – du mina hundar sitter lösa i diket du ligger intrasslad i rullkoppel medans dina hundar vill äta mina hundar ..

Jenny Palmgren 2 år sen

Bra skrivet Johanna !! Jag har själv en dotter som är jätte rädd för hundar eftersom när hon var liten, blev jagad av en hund och en annan hund ägare lätt hunden gå på andra sidan gångvägen och när hon kom cyklande så välte hon över kopplet. ..
Den första ägaren sa bara till min dotter hunden vill bara leka .
Så igen bra skrivet och bra gjort.<3

Eva 2 år sen

Bra Johanna! Tänk vad människor kan vara inskränkta. Tänker inte längre än näsan räcker!

Marie Johansson 2 år sen

??? Bra! ????

Lotte 2 år sen

Bra! Fattar inte heller varför folk låter hundarna va lösa. Vi bor på landet och här ute var en lös kamphund som gav sig på grannens hund, förstod att något hänt när grannens hund kom i full karriär med koppel släpande efter sig.
https://lotte4.blogspot.se

Agneta 2 år sen

Bra!!! JohannaHoppas att killen hädanefter kopplar sin hund!!!!

Agneta? 2 år sen

Bra!!! Johanna?Hoppas att killen hädanefter kopplar sin hund!!!!

Mia 2 år sen

Otroligt!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Ni var många som reagerade när jag skrev om kaoset på badstranden jag skrev om här.Tyvärr är det lika illa på uteserveringar, stränder och många andra ställen nu. Hur tänker ni som trängs och…

Hoppas ni har en fin helg! Älskar fredagar och har röjt och städat hela dagen, kanske inte låter som det roligaste en fredag men jag älskar verkligen att städa. Upp med musiken…

Ni var många som reagerade när jag skrev om kaoset på badstranden jag skrev om här.Tyvärr är det lika illa på uteserveringar, stränder och många andra ställen nu. Hur tänker ni som trängs och…