• 2018-03-30, 15:00
  • 5

Färsk lax i ugn med sweet chili och mandel, servera med limesås och pressad potatis eller ris. Detta är ett tips till påskbuffen eller som varmrätt.

Den är så god och alltid uppskattad av gästerna.

Lax med limesås och pressad potatis  8 port

Hel färsk laxsida (eller bitar om du vill ha mindre)
4 msk mandelspån
3 msk sweet chili
1 tsk salt
3 paprikor, röd, grön och gul
1 paket fryst sparris
Ruccola

Gör så här: 

Lägg laxen i en form som du oljat eller smörat. Salta, peppra och pensla på sweet chilin. Strö över mandeln. Skär paprikorna i små bitar och strö över. Salta, peppra.

Ugnsbaka laxen i 225 grader ca 20 minuter.

Koka sparris med lite salt. Efter du tagit ut den lägg på sparris och ruccola på laxen.

Limesås 

2 1/2 dl vatten
1 fiskbuljong
2 dl creme fraiche
2 msk mjöl
Rivet skal av 1 lime
1/2 msk pressad lime
1 tsk sweet chili
2 msk fryst dill

Gör så här:

Vispa ihop allt utom dill. Koka under omkörning och låt sjuda 10  minuter. Rör ner dill och salt. Såsen kan du ställa åt sidan och värma på när du ska servera.

Koka potatis eller ris, just pressad potatis tycker jag är festligare och passar till detta. Eller en sallad.  Smaken av chili, gott med mandelspån och fisken smälter i munnen.

Tips. Vill du hellre ha en kall sås istället för limesås som är varm är den här såsen god till.

Kall sås till chililax  4 port

3 dl creme fraiche
2 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
Nypa chilikrydda
Nypa cayennepeppar
1/2 msk sweet chili
salt och peppar

Rör ihop och låt stå kallt en stund.

 

2018-03-30 Johanna Toftby, Recept

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar Vilken sommarvärme! Jag och Lisa-Marie har varit ute på en runda med Lucy, hon badar och går i vatten så fort vi hittar en bäck. Svalka av sig är skönt.…

Innehåller annonslänkar Vilken sommarvärme! Jag och Lisa-Marie har varit ute på en runda med Lucy, hon badar och går i vatten så fort vi hittar en bäck. Svalka av sig är skönt.…