Ugnsbakad lax med mandel och sweet chili
Färsk lax i ugn med sweet chili och mandel, servera med limesås och pressad potatis eller ris. Detta är ett tips till påskbuffen eller som varmrätt. Tack fina Kristina, för ett underbart recept som jag fick av min stamkund jag ofta hade på salongen.
Den är så god och alltid uppskattad av gästerna.
Lax med limesås och pressad potatis 8 port
Hel färsk laxsida (eller bitar om du vill ha mindre)
2 msk sweet chili
1 tsk salt
2 paprikor, röd, gul
1 knippe färsk sparris
3 msk mandelspån
ruccola att lägga över när den klar
citron att dekorera med
färsk dill att dekorera med
Gör så här:
Lägg laxen i en form som du oljat eller smörat. Salta, peppra och pensla på sweet chilin på laxen. Skär paprikorna i små bitar och strö över. Strö flagad mandel över hela laxen, salta, peppra.
Ugnsbaka laxen i 220 grader ca 15 minuter.
Koka sparris med lite salt. Efter du tagit ut den lägg på sparris och ruccola på laxen, dekorera med skivad citron och färsk dill.
Limesås
2 1/2 dl vatten
1 fiskbuljong
2 dl creme fraiche
2 msk mjöl
Rivet skal av 1 lime
1/2 msk pressad lime
1 tsk sweet chili
2 msk fryst dill
Gör så här:
Vispa ihop allt utom dill. Koka under omkörning och låt sjuda 10 minuter. Rör ner dill och salt. Såsen kan du ställa åt sidan och värma på när du ska servera.
Koka potatis eller ris, just pressad potatis tycker jag är festligare och passar till detta. Eller en sallad. Smaken av chili, gott med mandelspån och fisken smälter i munnen.