• 2018-03-31, 01:46
  • 59

Bästa platsen på hela skeppet är på akterdäck. Här sitter vi varje kväll och vi får nästan vara helt själva, inte många som förstått hur bra det är. Segla ut från öarna och se propellerskummet färgas turkost. Jag njuter av vår efterlängtade resa med mina älskade.

Jag har däremot fått några kommentarer om att jag redan efter några dagar “repat mig”, slutat sörja, låtsas som inget och hur kan jag vara iväg på semester efter allt som har hänt.

Helt otroligt.

Vet ni vad. Det sista Annica talade om för mig när vi kramades och sa hej då var att ha det så kul på resan nu och njut. Det var sista gången vi sågs.

Tre dagar senare somnar Annica in och finns inte längre kvar hos oss. Ni kan inte förstå den smärtan och sorgen. Att dessutom sitta på andra sidan jorden, allt blev kaos.

Men jag har lovat henne att leva i nuet och det tänker jag göra. Vi måste sluta slänga ut vidriga kommentarer efter någon gått bort. Det är ofattbart.

Jag kämpar för att inte gråta hela tiden, men Annicas mamma har skrivit till mig att vi ska ha kul på resan för det hade Annica velat. Jag har en fantastisk resa, men jag har ett stort hål i mitt hjärta.

(Klockan är halv åtta hos oss här men tidsomställningen gör att det blir postat mitt i natten hos er)

2018-03-31 Gästblogg, Johanna Toftby

Kommentarer

Anna 3 år sen

Kämpa på ❤️. Sorg hänger inte ihop med det geografiska läget. Hålet i hjärtat, tomheten och längtan finns såklart vart man än är… Så fruktansvärt löjliga kommentarer!

Mo 3 år sen

Petra 3 år sen

Njut av resan. Sitter i samma sits som du gjort. Att sitta bredvid och veta att man inte kan göra nått är grymt jobbigt. Har en en av mina allra närmaste vänner som kämpar för fullt mot denna grymma sjukdom. Jag har läst denna blogg om Annicas kamp och jag vet vad jag har framför mig… beklagar sorgen och all heder till dig johanna som funnits vid din väns sida hela vägen… kram

Johanna 3 år sen

Lyssna på dina kloka tankar och ditt sista möte med Annika… nu är nu och Livet lever du just nu! Att du tänker och sörjer Annika är en självklarhet även om du inte skriver om det i bloggen och framför allt din privata angelägenhet , tusen tack för en fantastisk blogg! 💕

Ulrica 3 år sen

Ännu större anledning till att leva . Leva o njuta av livet som är oss så kärt. Trevlig semester o njut så mycket ni kan .

Ulrika 3 år sen

I hjärtat ryms mycket det ena tar inte ut det andra som sorgen tillsammans med glädjen som även Annica upplevde från sitt hjärta tror hon förmedlade det med sina ord.

Terese 3 år sen

Ja nåt vi människor behöver lära oss är att det vi ser är inte samma som hur det är.
Alltså bara för vi ser en vältränad människa i paradismiljö är det inte samma som att allt är fantastiskt.
Det vi ser på ytan är inte samma som hur det egentligen är bakom ytan.

Helena 3 år sen

Alla sörjer på olika sätt och man måste respektera hur mycket av sin sorg folk vill visa upp för andra. Minns själv när en närstående gick bort och vi var på semester direkt efter. Man behöver komma bort och försöka tänka på annat men man bär hela tiden med sig den tunga känslan i bröstet. Jag tycker det där med sorgeår stämmer. Man måste låta tiden gå och genomleva alla faser.

Niklas Persson 3 år sen

Tror problemet för många är att det blir såpass stora kontraster här på bloggen. Ena dagen död och elände, andra dagen tjohoo nu reser vi. Kanske Annica skulle ha haft en egen blogg mot slutet och inte använt gästbloggen sista året. Men vad vet jag.

Monica Andersson 3 år sen

Ha en h trevlig semester! Annica hade velat det❤

Cecilia 3 år sen

Fina Johanna ❤️ ❤️❤️

Titti Zandelin 3 år sen

Kära nån ! Folk är helt galna . Hur kan man bara komma med så dumma kommentarer . Njut av din resa var Annicas önskan till dig
Sorg i hjärtat syns sällan utanpå .
Kram

Pernilla 3 år sen

Alltså en del människor är inte kloka! Skulle du åka hem då? Göra vad? Nej njut av dagen och resan precis som Annica sa. Så klok kvinna. Fick aldrig chansen att träffa Annica men tänker på henne och hennrs familj varje dag. Att du ler betyder inte att du bara är glad inombords. Se tlll att fånga dagen!

Mimmi 3 år sen

Men jisses alltså, tar det aldrig slut på dessa besserwisser- pekpinnepekande drakar som prompt ska slå andra i huvet med sina åsikter hela tiden?!? Det är outsägligt sorgligt att Annica har lämnat oss! Som vi önskade och hoppades på en annan utgång och bad om mirakel. Sorgen är vars och ens och den ska man få ha på sitt allra egna sätt utan att andra ska vägleda en i den! Utan att känna Annica så tror jag att hon hade varit bedrövad om ni hade avbrutit resan eller suttit inlåsta i era hytter och sörjt hela den underbara resan. Min uppfattning om Annica var att man skulle uppskatta livet och “celebrate life”. Jag tycker att man snarare ska ha roligt och glädja sig åt det man upplever för att hedra hennes minne och inställning till livet, för sorgen finns nog ständigt där ändå. All styrka och värme till hela Annicas familj, jag beklagar så er sorg! Kram!

Annika med K - kram! 3 år sen

Annika med K – kram! skrev jag när jag skrev till Annica med C i namnet. Så oerhört ledsamt eftersom jag följt hennes resa här på din blogg och Facebook.
Jag kommer fortsätta kalla mig Annika med K här på din blogg – för att liksom hedra henne och minnas och att kanske du ska veta vem jag är – men jag kommenterar sällan.
Du – dessa människor som kommenterar – man blir ju mörkrädd. Ungefär som på en annan blogg jag läser – dömer människor.
Dom kan inte må bra – stackarna.
Kram och njut i den mån det går!
ANNIKA – MED K – som saknar det där lilla fina c:t…. <3

Svar på kommentaren:
Nina 3 år sen

Så fint skrivet du med K ?

Mona 3 år sen

Ja du Johanna,människor vad ska en säga.Du är så fin Johanna,läser man din blogg så vet en vad du ställt upp för Annica och hur mycket du tyckt om henne.Olustiga kommentarer verkar vara något alla bloggare får. Det är inte OK,men vad går att göra?

Annelie 3 år sen

Du vet vad Annika betydde och du vet hur det kändes att åka iväg när en älskad vän är döende … bara du … och du vet vad Annika ville … och du Johanna ska inte ta åt dej för att det finns så elaka människor som alltid måste tycka och kommentera på elaka sätt /♥️?? … NJUT av resan och att vara med dina nära o kära , gråt när du behöver och skratta och var glad när du kan …. ha en fortsatt härlig resa nu önskar en som vill sina medmänniskor väl ?☀️♥️?

Svar på kommentaren:
Kristina S 3 år sen

Jag håller med ovanstående, det finns alltid människor som alltid har något att klaga på. “Om du inte har något snällt att säga ska du inte säga något alls” har min son berättat att han brukar säga i skolan om någon är taskig mot någon annan. “Det brukar ju du säga”, säger han. 10 år och redan så klok! Johanna, ta inte åt dig av elaka kommentarer, även om det ibland är svårt. Njut av denna fantastiska resa med din familj så gott det går. Att du sörjer förstår vi alla “normala”. Jag kände inte Annica personligen utan bara genom din blogg och jag tänker på henne och hennes familj flera gånger varje dag, med tårar i ögonen. Hur ledsen du känner dig kan jag bara ana.

Många kramar och all kraft till dig!

Monica Andersson 3 år sen

Njut av eran resa! ❤

Camilla 3 år sen

Usch dessa dumma kommentarer vissa har, njut av eran resa det vad Annica ville,

Susanne 3 år sen

Kommer alltid å finnas människor som tycker så mycket. Försök släpp det. Det e ju inte så att du sörjer mindre för att ni e där ni e nu. Nu blev det som det blev å du hann träffa henne innan. Försök å njuta lite iallafall för livet e som det e. Kram

Malin 3 år sen

Även om man befinner sig i sorg skall man försöka att vara positiv och uppskatta de saker som finns runt en, det gör allt lite ljusare i stunden. Annica kunde väl knappast ha en varmare och finare och omtänksammare vän än dig Johanna som alltid fanns där för henne dag som natt. Njut av din resa så mycket du bara kan med ditt ❤️ för det är du värd! Kramar! ❤️❤️

Hille 3 år sen

Johanna varför ens kommentera och ge syre åt deras kommentarer? Låt de ej ta någon plats eller energi.
Bry dej helt enkelt inte om dem. Att du blir ledsen och frustrerad är en sak men
du ska inte behöva förklara eller försvara dej. Känns bara märkligt.
Vi vet och framförallt du vet vilken vän och vilket stöd du varit under dessa 4 år och vila i det nu.
Ha nu en fortsatt fin resa och njut så gott det går. Vi som följt dej och Annica vet att hon hade inte velat något annat.
Kram

Svar på kommentaren:
Lotta 3 år sen

Tycker det är lika märkligt att säga till att Johanna inte ska få skriva hur hon vill i sin sorg.

Vill hon det ska hon det.

Fint skrivet Johanna. Njut av er resa.

Hanna Hanna 3 år sen

När min mamma dog för snart tio år sen möttes jag av exakt samma sak, av mina vänner. (!!) Fyra månader efter att mamma gått bort valde jag att åka på den planerade semestern jag hade till Visby för att jag ville och för att jag behövde det. Det blev ramaskri.

Ingen annan än den person som sörjer vet vad som är bäst för en. Jag behövde komma bort, få skratta och vara med vänner men det betydde ju inte att jag inte sörjde min mamma.

Njut av resan! Man gråter när man gråter och man skrattar när man skrattar. Bara du vet vad som är bäst för dig! ❤️

Anette 3 år sen

Ofattbart att någon kan skriva något så korkat och elakt. Sorgen har så många ansikten och så många olika faser. Och ingens sorg är den andres lik. Jag tror Annica följer dig på din resa nu och är glad och stolt över att du lever livet här och nu. Så alla fina människor – Lev livet, gör någon glad, ge ett extra leende och var snäll mot dig själv ❤

Sara 3 år sen

Vad är det folk menar med såna kommentarer? Att man måste vara sängliggandes och gråta öppet om man sörjer? Man kan väl plågas och sörja enormt mycket även när man står upp på benen? Och är aktiv? Och ler ibland? Faktum är att många människor som sörjer och har det svårt tycker det är lättare att vara aktiv och göra saker för att skingra tankarna och inte bara ligga och plågas. Dessutom ser man på dig hur plågsamt det är. Jämför man med hur dina ögon, leende, ansiktsuttryck ser ut i vanliga fall så ser man väldigt tydligt hur plågad, förkrossad och ledsen du är. Man kan inte lägga sig ner och sluta att leva när någon dör. Man har inget annat val än att fortsätta. Ingen har en aning om hur plågad man är på insidan. Även om man skrattar och är lycklig ibland så kan man plågas väldigt på insidan. Dessutom har du dina barn att tänka på och att det är en drömresa för dom. Folk dom vet ju ingenting. Fruktansvärt hur man kan säga så.

MiaPet59 3 år sen

Är så tråkigt att Annica inte finns mer ? och man ska så långt det är möjligt uppfylla den avlidnes önskan. Nu ville Annica att vänner skulle leva i nuet och det försöker dom med. Vad som sen händer utanför offentligheten vet andra inte något om och ska heller inte döma.
Jag funderar mycket på hur Krille och pojkarna mår. Hur Annicas övriga familj mår. Jag hoppas innerligt att dom får sörja i sin takt, att dom får stöd och hjälp men även kunna bara vara utan att sorgen tar över, om så bara för en stund.
Mina tankar är hos Annicas pojkar ?

Jessiqa 3 år sen

❤️❤️

Berit 3 år sen

Så vacker bild? Fy vilka elaka människor det finns.? Ni som kommenterar så elakt borde skämmas? Alla måste väl förstå att ni sörjer eran vän Annica?Men livet kan ju inte stanna upp för det.Njut och fortsätt ha det så underbart som ni har ?. Kram Johanna och kram till din fam ????

Helena söder 3 år sen

Följer din resa med spänning. Själv reser vi dennna tripp i december, så glad för alla tips jag får.
Att sorehn finns förstår jag, följt din blogg och annicas kamp. Sorgen bär du med dig, gråten från hjärtat syns inte i dina ögon. Men du gör det som Annica sa lev vidare. ❤️❤️❤️❤️

Anita 3 år sen

Strunta i dumma kommentarer. Är våran första påsk utan pappa, svärfar o morfar. Det är tufft när man är van vid traditioner. Men som sagt livet måste gå vidare. Ha en fortsatt trevlig resa!

Helena 3 år sen

Ignorera dumma kommentarer! Det räckte med idioterna (idioten) du och Annica fick tacklas med förut. Sorg syns ju inte alltid utanpå. Det som finns i hjärtat kan vi bara själva känna.

Eva 3 år sen

Passa på att njuta. Såklart sorgen finns där men Annika kommer ju inte tillbaka för att du slutar leva.
Jag tror Annika är med dig där upp och gläds med dig.
Stor Kram och alla tankar till Annikas familj och vänner.

Anette 3 år sen

Det blir ju ännu mera tydligt hur viktigt det är att ta vara på livet- det är så skört.
Man kan inte sluta leva och de flesta förstår ju att du just nu bär en sorg.
Dem som inte förstår är bara tragiska och bittra människor som inte förstår!
Ta hand om er, njut, lev, älska, sörj när det behövs, livet är nu❤️?

Sandra 3 år sen

Allt syns ju inte utanpå. Den sorg och saknad man har i hjärta kanske inte syns alltid. Och självklart ska ni njuta på er resa, precis som Annica ville. Förstår mig inte på människor som kommentera såna saker. De vet inget om hur det känns antagligen.
Du måste ju kunna le och må gott även du har sorg, bli ju ännu viktigare med såna saker då.
Tycker du är fantastisk på alla sätt och vis. Glöm inte det.
Styrkekramar i massor från mig.
/ Sandra ❤️

Eva 3 år sen

Sorgen bär man med sig var man än är i djupet av sitt hjärta. Det vet alla som mist någon som man hållit kär. ❤

K 3 år sen

Det sista du ska göra är att lyssna på allt negativt, det du och A hade var en sann vänskap som kommer fortsätta via andar och änglar och det sista A vill är att du ska gräva ner dig och sörja, hon vill du ska leva i nuet, njuta, vara frisk, skratta, må bra och tänka positivt. Du är värd allt gott!

Lena Gustafsson 3 år sen

Ingen har väl funnits där för Annica som du Johanna…och hennes familj såklart.
De människor som skriver såna kommentarer har inget eget liv och måste förstöra för andra ,det kommer dom att inse en vacker dag. Så Johanna sträck på dig för det du gjort för Annica ska du vara stolt över och du vet att Annica vill att du ska njuta på din resa och det är det enda som betyder ngt,inte alla andras elaka kommentarer. Kram på dig❤️

Anna 3 år sen

Det ser underbart ut!?☀️?
Njut och ta han om varandra!?

Sen till dig/er som skriver elaka kommentarer: fruktansvärt att kunna skriva så, Johanna som varit den bästa vännen till Annica och har du/ni ens följt och läst bloggen lite så borde ni veta vilken fin relation de hade!
Om det var något som Annica förmedlade gång på gång så var det att vi alla ska leva i nuet! Det är precis det Johanna gör!

Cissi 3 år sen

Att hjärtat gråter syns inte utanpå – det vet vi alla som mist nån vi håller kär.
Är helt övertygad om att Annica INTE hade gillat om ni stannat hemma.
Sorg bär man med sig vart man än är….i Skövde, Göteborg, eller ombord på ett
stort skepp i paradiset….som sagt att hjärtat gråter syns inte utanpå….♥️
Ha det så underbart och Glad Påsk till er alla!

Katja 3 år sen

Styrka åt er! Måste va hemskt att få ett sådant besked på andra sidan jordklotet när man själv egentligen bara vill skratta och njuta på något man sett fram emot så länge! Hoppas iallafall att ni har det så bra man kan.Det ser underbart ut,bilderna ,filmerna allt ser fab ut????
♥️♥️♥️ Du har ju dina älskade med dig.Viktigt i sorgearbete! Kram johanna

Katja 3 år sen

♥️

Gunilla 3 år sen

Helt otroligt att skriva såna kommentarer!! Vad är det för människor! Njut av din semester! Du är fin både på utsidan o insidan och bryr dig! Stor kram

Lotta 3 år sen

Ingen kan veta hur en annan människa sörjer, fy va vidrigt att döma på det sättet?. Kämpa på o hedra Annica genom att försöka njuta så gott det går❤️

A 3 år sen

Skicka elaka kommentarer till en människa som sörjer, helt ofattbart! Hon finns nog med er där på båten tror jag, Annica.

Lena W 3 år sen

Du vet själv att du varit den finaste vän till Annica?vi vet det oxå. Kram till dig och din fina familj Johanna?

Agda den förste. 3 år sen

Att man bara kan komma med såna kommentarer, det finns folk till allt, helt otroligt.
Hälsningar Skåne.

Ullis 3 år sen

Du gör helt rätt att fortsätta njuta så gott du kan! Jag förstår verkligen inte hur någon kan få för sig att du glömt Annica och slutat sörja!
Jag vill säga till de personerna att ni har ingen aning hur sorg ser ut och att all sorg är individuell!
Jag förlorade min mamma väldigt hastigt i augusti och sorgen visar alla möjliga ansikten! Man är inte ledsen och ligger under täcket varje dag varje timme. Det finns liksom inget rätt och fel.. får man inte skratta eller le på en bild när man har sorg?
Jo det får man.. ingen har någon aning vad som döljer sig där bakom, men man orkar inte gå runt och se ledsen ut!
Det är sunt att kunna fortsätta leva efter att någon nära dött, det är mer osunt att sluta leva i sånt fall! Men vi hanterar det alla på olika sätt!
Jag skrattar och njuter av livet, men kan känna sådan sorg och saknad efter mamma.
Jag påminns om små saker hela tiden men numera gråter jag inte varje dag utan det kommer i omgångar! Jag vet att mamma önskat att jag skulle vara glad och fortsätta med livet!
Så njut på du Johanna och till er som sitter och tycker en massa ja passa på att njut av era liv istället för att sitta bakom skärmen och döma!
Glad Påsk!

Nina 3 år sen

katja 3 år sen

Njut så gott det går och hämta energi från havet ….Ser fantastiskt ut!
Kram

Emma 3 år sen

Lev här och nu som Annica alltid sa, sorgen och saknade får du leva med, men livet har du kvar, och förmågan göra varje dag så bra som möjligt, tappa inte den och njut av vara med din familj på en fantastisk resa. Och vill du vila från bloggen under resan bara vara med din familj så ska du göra det och vi trogna läsare försvinner inte för du tar semester från bloggen ett par veckor. Din blogg är bäst Johanna och semester måste vi väl ha från alla jobb så ha all fokus på vila med din fina familj och se allt omkring er. Stor Kram ❤️

Lotta 3 år sen

Johanna, ha en fantastisk semester. Om det är något vi alla lärt oss av Annica så är det att leva fullt ut så länge vi är här. Sorgen och saknaden bär man alltid med sig men det gäller att ta vara på ljuspunkterna – och sådana har ni massor av just nu så passa på att ta in dem och ha det bra tillsammans med din familj. Kram

E 3 år sen

Den som säger så kan inte ha mist ngn kär, sorgen sitter inte i beteende utan i hjärtat hjärnan och minnet. Njut av resan!

Elsa 3 år sen

Så oerhört tråkigt att du ska måsta få såna omogna kommentarer!
Ni hade åkt på den efterlängtade resan som var planerad sedan länge. Ingen visste hur länge Annica skulle finnas kvar på denna jord, ja alla hoppades ändå på ett mirakel.
Sen när ändå det ofattbara hände, skulle ni då alla rest hem!?? Eller?
Hur tänker folk? Vi alla andra, de allra flesta, förstår nog sorgen i ditt hjärta. Den kastar en skugga över era fina upplevelser på resan. Men försök att njuta så gott det går med gott samvete.
Efter alla dessa år som du ställt upp med sms och telsamtal med Annica, ja också mitt i nätterna Du är en fantastisk vän! Reaktionen nu efteråt blir ju såklart stor sorg men också en trötthet. Du behöver vila ut med din fina familj runtikring.
Kram på dig!

Lajnda 3 år sen

Jag tror de flesta av oss förstår vilken smärta och sorg som gömmer sig i ditt hjärta.
Stor kram än en gång och kämpa på och försök njuta av resan tillsammans med de du älskar.
Ser ut som en fantastisk resa!

Lotta 3 år sen

Fint skrivet ❤️
Skäms på de som säger så! Fy!! ?
Njut av resan!
Så fin bild.

Sussie 3 år sen

Fortsätt lev!!!!
Alla har olika sätt att sörja, olika val att sörja på…….
Att man ens kommentarer sånt! Fy skäms!!!!!
Ingen visste NÄR det skulle ske……
Life must go on❤

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Idag fyller vår fina vän Hélen 50 år! Stort grattis älskade vän på din dag! Hon skulle haft en fest med middag och allt med sina vänner, men fick ju ställa in……

Idag fyller hon år! Älskade Lisa-Marie! Grattis på din 23-årsdag. Hon föddes en vacker vinterdag 3 december 1997, så efterlängtad! Tiden ser ni på pepparkakorna ;) Grattis vår målmedvetna, envisa härliga tjej…

Idag fyller vår fina vän Hélen 50 år! Stort grattis älskade vän på din dag! Hon skulle haft en fest med middag och allt med sina vänner, men fick ju ställa in……

Idag fyller hon år! Älskade Lisa-Marie! Grattis på din 23-årsdag. Hon föddes en vacker vinterdag 3 december 1997, så efterlängtad! Tiden ser ni på pepparkakorna ;) Grattis vår målmedvetna, envisa härliga tjej…