Tonfisktacos med guacamole
Äntligen fredag! Visst är det en skön känsla! Vad passar bättre än tacos till fredagsmyset. Men här är en annan variant som jag tycker är kul och väldigt enkelt att göra.
Tonfisktacos! Det åt vi i Florida och ville göra det när vi kom hem för det var magiskt gott.
Rå tonfisk, Sashimi ska vara färsk tonfisk som varit fryst och vill man halstra (steka snabbt) den kan man förstås göra det. Bara steka på snabbt i pannan, tänk på att tonfisk inte ska vara för stekt för då blir den torr.
Jag skär tonfisken i små bitar, sedan lägger den i marinad en stund, lägg den sedan på en bädd med sallad och tacos, guacamole till blir magiskt! Vattnas redan i munnen när jag skriver om det.
Jag gjorde faktiskt egna små minitacos för jag ville prova att göra själv, de blev knapriga och kul att göra dem själv.
Inte så fina dock, men det gör väl ingenting.
Tonfisktacos med hemmagjorda taco och guacamole 4 port
Tonfiskfilé 4 fina bitar (Färsk tonfisk ska frysas, fråga i fiskcharken)
Marinad:
1 dl neutral olja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 pressad lime
1/2 tsk chilikrydda
salt och peppar
Skär tonfisken i mindre bitar och lägg i marinaden en timma i kyl. Ska du steka den gör du samma sak.
Egna mini taco:
2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl vatten
Rör ihop mjöl och salt, blanda i olja och vatten så degen blir mjuk, jag tillsatte några droppar vatten, den ska inte vara torr. Låt vila 15 minuter.
Rulla små bollar, mindre än pingisboll ungefär. Jag ville ha små minitacos för det ser så läckert ut och man kan ha som snittar eller snacks.
Klipp ut små runda pappersark på smörpapper.
Pensla med olja på båda sidor på runda smörpappret. Lägg bollen, pressa sedan något hårt på eller kavla ut så det blir en liten plätt.
Stek den snabbt en panna, eller pannkaksjärn med degen ner mot pannan. Då kommer pappret släppa direkt, ta bort pappret och vänd plätten några gånger så den får en fin färg. Går snabbt på ett par minuter max.
Ta upp den, bränn dig inte och lägg den på en slev eller tex handtaget på en gryta, ta en ren handduk och forma den försiktigt. Den kommer inte gå sönder, men lägg den så du kan forma den som en taco när den är varm. Sedan stelnar den och blir knaprig och god.
Lägg lite sallad och hackad gurka i små minibitar, gott med lite crisp, lägg i tonfisken, lite guacamole och njut!
Sallad:
Böngroddar
Ärtskott
Gurka
Koriander om man gillar, jag har persilja som garnering
Guacamole:
1 avocado
1/2 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Mosa avocadon med en gaffel och rör ihop alla ingredienser.
Ha en underbar fredag! Bilder från gårdagen kommer. Vilken underbar kväll vi fick! Nu ska jag på ett spännande möte i Göteborg, kram så länge!