• 2018-05-14, 22:40
  • 18

Den beiga gynstolen står mitt i rummet, bredvid står en vikskärm och en stol. Jag tar av mig och går fram till gynstolen samtidigt som jag drar i tröjan så den ska bli lite längre. 

Jag hoppar upp i stolen och tittar rakt upp i taket. Hittar en liten prick jag fokuserar på och sneglar mot dörren som är mitt emot. Varför måste alla gynstolar stå rakt mitt i rummet vänt mot dörren, tänk om någon råkar gå fel?

Kom igen nu, tänker jag, ta de där jäkla provet. 

-Då andas du in, Johanna, med näsan och tar ett lååångt djupt andetag och andas ut med munnen.  

Barnmorskan använder den där kalla spateln för att hon ska kunna ta provet med pinnen. 

Det är dags för cellprov. Det där viktiga provet vi inte får missa. Det räddar liv och idag var jag på barnmorskemottagningen i Skövde.

Undersökningen går snabbt, bara några minuter och det är så viktigt att vi går och tar våra prov. Jag fick en kallelse i mars, jag går alltid på mina kontroller, men då var vi i USA och det är lätt att glömma av att boka ny tid eftersom det är inte det roligaste att hoppa upp i en gynstol. Men så viktigt. 

Allt gick så snabbt och lätt, om ungefär tio veckor kommer svaret. Nu är det bara att vänta och  hoppas att de inte ringer för att de har hittat något. 

Jag är en av de som drabbades av cellförändringar men tyvärr under min graviditet. Det var min första graviditet och det upptäcktes i vecka nio. Läkarna tog då ett snabbt beslut om att det måste opereras och tas bort, trots att jag var gravid. Det hade gått så pass långt så jag fick inte vänta tills barnet var fött för då kunde det vara försent då cellförändringar kan bli cancer av alla graviditetshormoner. 

Läkarna talade om att det brukar gå bra och man behöver inte alls få ett missfall för att man går in och gör detta. Operationen gick bra, inga blödningar efteråt, men jag kommer ändå koppla ihop detta med att vårt första barn Louis dog. 

Alla läkare utom en sa att de inte såg någon koppling till operationenen eftersom det var flera månader efteråt. Däremot var det en överläkare på förlossningen som misstänkte att detta kan bero på skrapningen vi gjorde vecka nio och han såg ett samband med den tidiga vattenavgången trots tiden som gått.

Allt som händer efter vet ni ju. Eftersom vattnet gick fanns det stor risk för att få en infektion som gick upp till barnet och livmodern och då blir det inte bra. Det slutade med för tidig förlossning. Louis levde drygt en timma och dog på förlossningen. 

Samtidigt fanns det ingen återvändo när de såg att jag hade cellförändingar under graviditeten eftersom det var mycket som de upptäckte.

Snälla ni, gå och ta era cellprov! Det är superviktigt. 

2018-05-14 Hälsa

Kommentarer

Marita 2 år sen

Jätteviktigt !!!! ❤️

Anita 2 år sen

Jätteviktigt👍Hade cellförändringar efter första graviditeten.. Inte kul. Alla måste kolla sig. Så viktigt!💗

Maria 2 år sen

Jag gjorde cellprov i v 9 och v 12 konstaterades att fostret dött kring v 10. Dem säger att det inte finns något samband men jag kopplar också ihop det tyvärr. Men ack så viktigt att man gör det!

Jenny 2 år sen

Fick mitt första barn 7 v för tidigt utan att veta varför. Ingen infektion eller ngt. Under min graviditet med mitt andra barn fick jag cellförändringar 3:e graden och de övervägde om jag skulle opererats. I med jag fått förtidigt tidigare avvaktade man tills efter förlossningen. När de sen tog nytt prov hade jag väldigt låga cellförändringar men se ville ändå göra en skrapning eller konisering! De förklarade detta med att kroppen kan visa på höga förändringar under graviditet pga av hormoner…men blir ofta lägre efter förlossningen!

Isabella 2 år sen

Jag fick cellförändringar under min graviditet,som läkaren sa:vi kan inte stoppa huvudet i sanden och inte låtsas att de inte finns där,så blev operation i vecka 12. Och det gick bra har en frisk och välmående kille på snart 9 år!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Åh vad härligt, så skönt det gick bra för er.
Jag fick skrapa i vecka 9 och allt gick bra. Tills vattnet i vecka 21. Då hände det något.
Louis föddes 11 veckor för tidigt och dog efter 1,5 timma. Så allt hänger på en skör tråd.

Men de prioriterar mamman, det kan tyvärr utvecklas till cancer i raketfart pga hormoner från graviditet så vi var tvungna.

Härligt din kille och du mår bra!

Annika 2 år sen

Jag har också tagit bort cellförändringar och går på alla koller man bara får. På måndag är det dags igen.

Annie 2 år sen

Superviktigt! I slutet av förra året fick jag en störtblödning som höll i sig 1-2 veckor. Jag är 51 o har inte haft mens på flera år. Hade gjort ett ingrepp f tre år sen, då jag uppvisat cellförändringar som sen visade sig ha “försvunnit” (vissa förändringar försvinner av sig själv). Men när jag nu fick min blödning så fick jag snabbt op-tid för skrapning o undersökning då det misstänktes cancer. Jag hade TUR (o hoppas det fortsätter så), för min buk var visserligen full av blod, men det var blod som samlats över tid då det inte kunde komma ut lätt o naturligt. Jag hade inte haft mens p länge när min kropp “vaknade” igen o “kanalen torkat o krympt” så blodet trycktes upp i buken ist. Idag är jag såå tacksam o glad över att allt gick så bra!

Britt-Marie Hjalmarsson 2 år sen

Jag har också haft cellförändringar, gjorde en liten op först, men de fortsatte att komma tillbaka under ett par år, så i fjol tog jag och läkaren ett gemensamt beslut att operera bort livmodern. Det ångrar jag inte. Har 2 vuxna barn och nu är besvären borta.

Nilla 2 år sen

Har också opererats för cellförändringar och min gynekolog säger att man bör göra kontroller vart annat/vart tredje år livet ut. Detta eftersom återfallsrisken för oss som haft förändringar är högre.

Maria 2 år sen

Va bra att du gjorde det. Jag gjorde aldrig det och 2014 fick jag operera bort nästan allt där nere :(. Värsta mardrömmen någonsin

Cissi 2 år sen

Bra och såå viktigt inlägg Johanna. 👍

Annelie 2 år sen

Jag kan verkligen hålla med till 100% att det är viktigt att vi tar dessa cellprov.
Jag var en av väldigt många som hoppade över det två gånger i rad.
2015 fick jag kraftiga blödningar så pass att jag var tvungen att uppsöka en akutmottagning.
Jag säger bara, Tack gode gud att jag fick dessa blödningar för det visade sig att jag hade livmoderhalscancer tyvärr. I början av 2016 påbörjade jag en jobbig resa med behandlingar.
Utan blödningarna hade jag kanske dragit på det och då hade det säkert spridit sig. Detta var precis i början , ett tecken ser jag det som, och de fick tack och lov bort min cancer och jag får fortsätta leva mitt liv.

Fick veta att det är ca 50% av alla kvinnor som inte alls går på sina provtagningar alls. En skrämmande hög siffra.
Gå och ta era cellprover!!!! För ni har kanske inte samma tur som mig som får blödningar utan det hinner kanske sprida sig.
5 minuter obehag är så värt för att få fortsätta leva!

Eva 2 år sen

Ja det är verkligen inget man ser framemot när man ska krypa upp i gynstolen men ack så nödvändigt.
Våndas varje gång men det går ju väldigt snabbt.
Tack för att du tar upp detta och skönt att höra att det nog är samma känsla för alla.

K 2 år sen

Jag tycker också att man regelbundet ska göra en riktig gynundersökning. Det är jätteviktigt med cellproverna, men man kan också få cancer i tex äggstockar o sånt. Jag hade inte gjort nån gynundersökning på många år, men gick på mina cellprover. Tyvärr fick jag förra våren veta att jag drabbats av just äggstockscancer. Efter operation och cellgifter har jag nu fått återfall, vilket är väldigt vanligt för denna typ av cancer.
Så mitt tips till alla tjejer därute, gå regelbundet till en gynekolog för hälsoundersökning. Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Så är det! ❤️

(Jag gjorde även en “vanlig” undersökning)
Viktigt att kolla upp ibland.

Stor kram till dig, heja dig ❤️

Marie 2 år sen

Bra du skriver, jag fasar för att ta provet men nu ska jag bara iväg!

Tack för en fin blogg!

Lotta 2 år sen

Så viktigt Johanna, tack för att du tar upp viktiga ämnen här inne. Så bra att du “utnyttjar din stora blogg till sånt”.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Har ni haft en skön helg? Här har det varit full fart med 50-årsfest, träning och Janne har kört The Distinguished Gentlemans Ride idag. Ska visa bilder sen. Men först ska jag…