Jordgubbsmoussetårta med vit choklad och mandelbotten
Nu har vi landat i Sverige efter fem härliga dagar i Barcelona, borta bra men skönt att vara hemma också. Har student nästa fredag så nu är det full far med allt det sista.
Sveriges nationaldag i morgon! Brukar ni fira med något gott? Den här tårtan gjorde vi förra året, den är så syrlig och god, speciellt med mandelbotten och vit choklad över. Den är så god och festlig, inte alls krånglig.
Vi ska ha picknick i morgon och ska svänga ihop något gott här nu.
Jordgubbsmoussetårta med mandelbotten och vit choklad ca 10 bitar
Mandelbotten: 300 g mandelmassa
3 ägg
Finrivet skal av 1 apelsin
Jordgubbssmousse:
250 gram frysta jordgubbar
3 gelatinblad
3 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl kesella 10%
Jordgubbar till garnering
Gör så här:
1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda med ägg och apelsinskal.
2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, grädda i nedre delen av ugnen tills mandelbotten fått färg, ca 20 min.
3. Kör jordgubbarna till mos i matberederare eller mixerstav.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
5. Vispa äggulor och socker pösigt, vispa grädden men inte för hårt.
6. Smält gelatinbladen på svag värme med lite av jordgubbsmoset och vänd sedan ner detta i äggulorna.
7. Tillsätt kesella och blanda. Vänd till sist ner den lättvispade grädden. Lägg smeten på mandelbotten och ställ i kyl några timmar.
8: Garnera med färska jordgubbar och ev mynta eller citronmeliss.
9. Dekorera med vit choklad, jag drog med osthyveln och strödde lite silverkulor
Hoppas det smakar mums!
Var noga med att mjöla hela formen upp på kanterna, det var inte jag så det blev lite trasigt men supergod ändå! Mandelbotten to die for!