• 2018-07-28, 08:42
  • 72

Oj vilka reaktioner det blev när jag skrev om den hemska hunden som helt oprovocerat höll på att döda en liten stackare. Jag vet knappt var jag ska börja.

Sent igår kväll fick jag även veta att en ung man i Sverige bitits till döds av en stor hund HÄR. Det är ofattbart. Så sorgligt och tragiskt så jag finner snart inga ord.

Många verkar känna sig personligt kränkta över att en hund i ett annat land betett sig som ett monster.

Ni som reagerar på ordet kamphund får gärna göra det. Nationalencyklopedien skriver såhär https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kamphund och utredningen som ledde till förbud mot kamphundar skriver såhär http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/statens-offentliga-utredningar/sou-2003-46-d1_GRB346d1

Själv tycker jag det är ganska ointressant att haka upp sig vid definitionen av ett ord. För mig är en kamphund en hund som avlats eller tränats för att slåss. Och det hade den här hunden absolut. Precis som den betedde sig som ett monster och därför kallar jag den för monsterhund.

Det är klart att det är ägarens fel att den är ett monster. Men den är fortfarande både en kamphund och en monsterhund och jag hoppas så innerligt att den stackars lilla vovven som den försökte döda klarar sig.

Att skylla på den lilla hunden som några gör… hur tänker ni? Utan att ha varit där och sett vad som hände är ni tvärsäkra på vad den lilla hunden hade för kroppsspråk och att den därför fick skylla sig själv.

Alla vi som valt att ha djur har ett ansvar för djuret och för vad det kan göra mot sin omgivning. Den som inte klarar av att ha en stor, farlig hund ska antingen inte ha något husdjur alls eller välja ett mindre farligt. Som en guldfisk eller en vandrande pinne.

Just din stora, starka hund är säkert jättesnäll, men du har ändå ett ansvar för att den inte ska skrämma andra genom att just vara stor och stark. Vi som har små hundar har också ansvar för våra djur.

Jag låter aldrig Lucy springa lös, är vi bland folk så bär jag henne för jag är rädd att hon ska bli påflugen av andra hundar. 

Men helt allvarligt, tror någon av er att Lucy som väger två kilo är lika farlig som en hund som väger tio eller tjugo gånger mer? Ens om hon skulle vilja greppa en annan hund över ryggen med käkarna och försöka döda den så är det faktiskt omöjligt.

Jag tänker fortsätta kalla stora aggressiva hundar som försöker döda andra hundar – eller människor – för kamphundar och monsterhundar eftersom det är precis vad de är. Jag är rädd för dem och ännu räddare för hundägare som vägrar ta ansvar.

2018-07-28 Johanna Toftby

Kommentarer

Anonym 2 år sen

Förlåt * skaffade ej skaddad

Carina 2 år sen

Med tanke på hur många hundar det finns idag och människor, så är det mera mord som sker av människor än döds fall på grund av hundar glöm inte det! även om man tycker att det inte vore vara så för det är hemskt båda delarna!
Det jag vill säga är dra inte alla hundar över en och samma kant, precise vad som gäller människor.
Tänk bara vad vårhundar kan uppmuntra och vad polis hundar hjälper vårt samhälle samt såna som leder blinda och dom får sällskapp

Tycker det är ledsamt och förstår Johanna att hon blir upprörd över vad hon har sätt och vart med om

I grund och botten ovastätt man har en irriterande söt råtta eller farlig flodhäst
Så är den som har djur, djur vänner och det är ens bästa vän eller käraste familjen medlem
Tror inte någon skaffar hund av orsak att vilja skada sin omgivning i såna fall borde helt klart hunden tas ifrån sin ägare

Sorgligt när sådant inträffar för grund och botten människa som annan livsform är vi alla djur

Ja vi har klart för oss ägarnas uppgift och ansvar inte sådana sker men man kan inte ha hundra procent koll
För hundar är olika individer och personligheter

Mina föräldrar har haft små hund i flera år och funkat hur bra som helst med nu senast en han hund kastrerad men så skadade dom en lek kompis liten hona också kastrerad dom går jätte bra ihop och är ur gulliga mot oss och deras anhöriga men så fort dom befinner sig på nytt ställe blir dom ivriga skäller och hamnar i trans, honan är den som drar igång det som har någon inte osäkerhet och hanen trivas med försvarar henne och dom hamnar i trans.
Pappa säger att det blir bättre, dom har gått på hundkurs gick bra där men inte ute i rediga livet, är orolig att dom tagit på sig för mycket

Faktum kvar står skulle det ske och slå slint så skulle en hund med mera utrustning och stora muskel paket till käkar tyvärr kunna ge livs hotande skador!
För att äga en sådan hund bör man ha licens.
Så kommer alltid ha respekt för större hundar med rädsla och be för att dom som är ägare till en vet vad dom jätte sig in på och har kontroll

Sen skrev någon i föra inlägget att hund ägarna till den illa hunden borde gått i mellan, idiotiskt! hon känner inte hunden eller ägaren till den som just angripet hennes hund samt så är man i chock, om någon borde gå i mellan så är det den ägare vars hund som gått till anfall
vilket troligen slutar med både skadad hund och ägare

Om ni är osäkra på er hund med andra hundar även om det var som så som ni kallar det att någon av dem proviserat så ska en hund aldrig få gå till angrep på en annan hund är det i värsta fall hundkavel som gäller

Vi människor har fött upp djur och har också då ansvar för dessa livsformer att dom med ska ha ett värdigt liv
Hundar har också en funktion att fylla glöm inte det

Svar på kommentaren:
Charlotte 2 år sen

Blir mållös av din kommentar..

Linda 2 år sen

Jag är inte rädd för kamphundar. Mer rädd för ägarna som inte kan ra hand om sitt djur. Finns mer onda människor att vara rädd för varför sköter man inte en mördare när den har dödat någon?

anonym 2 år sen

Gillar inte dessa kamphundar. Dom är väl avlade för att vara med på jakt. håller med dej i det du skriver.

Susanne 2 år sen

Tröttsamt att läsa alla dessa kommentarer… det enkla är väl att ha sin hund kopplad, min Newfoundland får aldrig gå lös där vi kan möta människor, p ga av sin storlek tycker en del att hon är skrämmande. Hon är världens snällaste hund, men det vet ju inte de vi möter. Nej alltid koppel där man kan möta någon, är ju inte så svårt.
Som hundägare har man ett stort ansvar…

Eva 2 år sen

Gör som Danmark, förbjud alla kamphundar.Inte nog med att dom är farliga, dom ser hemska ut också.

Anonym 2 år sen

vissa hundar var avlade för längesen till kamp, och dessa hundar kan vara svårare att hantera och man måste vara extra hård med dom. men bara för detta så betyder det inte att dom är farligare än andra hundar, man måste ha kunskap om rasen och veta vad man köper. de behöver mycket fysisk och psykisk träning och tyvärr är det många som inte ger dom vad som behöver men det finns många svåra hundraser utöver dessa som vissa vill kalla “kamphundar”, alla stora hundraser kan vara lika farliga. jag har umgåtts mycket med till exempel straffordshire bullterriers, american bully, amstaff och pitbulls och alla jag träffat har varit underbara och jag älskar dessa raser, dom är så fina och trevliga.
vi tog en gång hand om en otroligt vacker chihuahua, men bara man kom en meter nära den så högg den, vi försökte träna bort det, men det var omöjligt. alla hundar kan vara farliga och allt handlar om uppfostran. jag blir förbannad när folk drar alla “kamphundar” över en kam bara för det finns vissa som kan vara aggressiva och de avlades till kamp för längesedan, men det finns ju hundar som kan vara precis lika farliga som dessa. hundar är alltid hundar och det är vår uppgift som hundägare att uppfostra och ta hand om dom på rätt sätt. kan man inte det så bör man inte skaffa hund överhuvudtaget.

Svar på kommentaren:
Charlotte 2 år sen

Men fattar du inte vad det handlar om i Johannas inlägg? Varför hänga upp sig på “kamphund”? Du skriver ju själv att de har avlats just sådana. Alltså finns dom!! Det är inte poängen här. Vi kan börja kalle dem gullisar om du vill. Det har ingen betydelse här. Betydelsen är att vi måste i samhället införa hårda restriktioner om VEM som ska få lov att handskas med hundar som har sådan kraft att kunna ha ihjäl människor OCH djur. Det är de allt handlar om. Sluta hålla på o snacka om “dra alla kamphundar” över en kam. Vi kan ju fasiken inte bortse från att de händer. Det är många människor runt om i världen som dödats av dessa hundar som du säkert vet vilka de kan vara. Inte minst spädbarn. Nu börjar dessa diskussioner gå långt utanför ämnet.

Lena. K 2 år sen

Börjar balla ur bland alla kommentarer.
Johanna har sin fulla rätt att säga vad hon vill, speciellt efter den hemska händelsen de var med om.

Jag tycker en del är värre än jobbiga småbarnsmorsor som ska komma med sina jävla pekpinnar och tala om vad som är bäst. Hemska!!

Men hundägare är ännu värre!!

Malin 2 år sen

Jag litar inte på någon hund. Inte ens på min fars gamla trötta tax, som har varit en familjemedlem i åratal!
Djur, detta inkluderar ALLA djur, är oberäkneliga då de bland annat inte kan tala om hur de mår. Dessutom, ligger det i deras gener sedan urminnes tider att inte vara tama, detta gäller allt från vandrande pinne till elefant. Människan är högst upp i näringskedjan och tänkande, beräknande och generellt sett smarta. En eloge till de som äger och kan hantera sina vandrande pinnar och elefanter samt alla djur där i mellan. 👏

Svar på kommentaren:
Doina 2 år sen

Du kan Inte Lita po dig sjalv

anonym 2 år sen

Vilken dum kommentar att du inte litar på några djur.

sara nilsson 2 år sen

titta på alla som mördar och skadar andra människor ska vi ge dom ett nackskott så blir vi av med patrasket en gång för alla?

Anonym 2 år sen

Tråkigt att man ska dra alla ”kamphundar” över än kam. Har en staffe själv och klassas som en ”kamphund” en hund som knappt kan skälla, skulle aldrig få för sig att skada någon om inte någon i hennes flock skulle behöva hjälp ( vilket alla hundar gör) skulle aldrig gå med henne lös eftersom det finns folk som är hundrädda, och tycker själv det är obehagligt när jag möter folk som har sina hundar lösa stora som små. Jag tränar henne varje dag och är med överallt, på restauranger m.m och hon lägger sig ner och sover. Går man förbi hundar så går hon fint bredvid mina ben och kollar inte ens på dom hundarna vi möter utan det är dom som skäller och gör utfall. Det var ju inte så länge sen det var några taxar som bet ihjäl en kvinna, står nästan inget om det. Och kollar man statistiken så händer det mest olyckor med golden ritriver. Tråkigt när okunniga människor ska skriva.

Svar på kommentaren:
Camilla 2 år sen

Tråkigare när ett barn blir bitet till döds och ni galna hundägare inte bryr sig ett smack, ni är för upptagna av att tycka synd om er själva för att nån använder ordet kamphund. När fan bet taxar ihjäl en kvinna? Sluta hitta på saker för att låtsas att det är synd om er.

Magdalena 2 år sen

Oj oj viken het diskussion det blev nu här?! Så fort man skriver något om hundägare då jävlar tar det hus i helvete. Samma barnuppfostran , två heta potatisar att ens diskutera. Men Johanna har helt rätt enligt min åsikt. Jag är absolut ingen hundexpert eller ens hundägare men jag har själv blivit svårt biten av en stor schäfer , helt oprovocerat dessutom. Tur var det handen & inte ansiktet. Blev många stygn stelkrampssoruta en massa gråt & blod, var nog i chock. Var 13 år.
Jag älskar hundar & djur så dra inte det kortet. Men kamphundar finns, många bra ägare några sämre ägare. Jag är idag inte själv hundrädd trots attacken som faktiskt kunnat sluta illa. Men jag har en stor respekt för stora hundar.
Har två små tjejer som jag lärt att aldrig någonsin gå fram till en hund oavsett storlek , det avgör matte eller husse om man får gå fram till hunden. Alltid respekt från min sida & mina små som är 3 år & snart 6 år.
En hund kan bli rädd helt plötsligt eller något annat som gör att han / hon får för sig saker eller i värsta fall går till attack.
Dra inte skitsnacket om att min hund är alltid så snäll så fin med barn.
En gång kom en rottweiler springande från ingenstans mot mina två ena i vagnen den andra bredvid , mot oss, sydes ingen ägare någonstans , skällde & gastade morrade & visade tänderna , flickorna började skrika & gråta & jag reagerar direkt med att försvar oss mina tjejer , gav en stor spark rakt mot strupen, observera ännu en gång att jag älskar djur & vill inget djur något illa MEN här reagerade jag snabbt med det jag hade. Hunden backade & till min förvåning måste blivit rädd eller förvånad av mitt agerande . Till slut kom ägaren, bad om ursäkt mm men oj hans hund var ju så himla snäll mm…nix…inte den gången . Fick 500kr som plåster på såret att köpa något till flickorna. Den ägaren fattade alltså inte problemet eller ens vad som egentligen hände…
ett långt inlägg men har svårt att fatta mig kort, delad respekt & håll hunden kopplad & förstå att även din stora snälla hund kan bli farlig öven om du själv inte tror det …

MariaP 2 år sen

LÄS och LÄR, på SKK.s sida står bl a (länk till SKK finns i slutet av kommentaren):

Farliga raser, olämpliga hundar
Finns det farliga raser?
Generellt sett finns inga farliga hundraser, men det finns raser med egenskaper som man ska vara medveten om. I fel händer och med fel hantering kan en hund bita. Genom selektiv avel och olämpliga hundägare kan de flesta hundar bli mer eller mindre farliga för sin omgivning.

Hur definieras farlig/olämplig hund?
Det finns raser som är mindre lämpliga för en person som inte har haft hund tidigare. Varje hundras är framavlad för något visst ändamål, exempelvis för att vakta eller för jakt. Som köpare ska man ta reda på vad det är man köper, och som säljare måste man ta ansvar för vad det är man säljer. Alla hundar kräver också träning och stimulans i form av uppfostran, aktivitet, sällskap och kärlek. Annars kan hunden utveckla beteenden som är oönskade eller i värsta fall farliga.

Hur vanligt är det att en hund biter en annan hund?
….Inte sällan beror det på att vi hundägare tvingar in våra hundar i situationer som de aldrig själva skulle välja. Vi måste respektera att alla hundar varken vill eller ska hälsa på varandra. SKK förespråkar koppeltvång i tättbebyggt område.

En farlig hund är som ett laddat vapen, och vapen får inte vem som helst inneha.
Vi förstår resonemanget, men det är ändå skillnad mellan en hund och ett vapen. Trots att det krävs licens för att inneha ett skjutvapen, finns det en mängd illegala vapen på marknaden. Bakom varje olycka som sker med ett vapen finns en människa, och bakom varje hund finns en ansvarig hundägare.

Vad är en kamphund?
Kamphund är ett begrepp som tyvärr används med STOR VÅRDSLÖSHET – om rashundar, blandraser eller hundar med ett visst utseende eller beteende. Ordet kamphund kan innefatta alla de olika hundtyper och hundraser som över hela världen och i alla tider har använts till olika slags kamper, som till exempel hund-, björn- och tjurhetsningar. En ”kamphund” kan alltså vara en hundtyp som historiskt har använts för detta ändamål, men som i dag är en utpräglad sällskaps- och familjehund. En aggressiv blandrashund som saknar denna rashistoria är enligt vår uppfattning ingen kamphund i ordets rätta bemärkelse. Däremot kan det vara en hund som har stora förutsättningar att bli farlig.

Här finns allt att läsa:
https://www.skk.se/sv/hundagande/fokus-pa/Farliga-hundar/

Kungen 2 år sen

Det är självklart alltid ägarens avsvar men sådana som dig som sitter o lyfter upp en liten hund bara för att du inte har pli på den och är OROLIG över att den ska framkalla ilska hos en större hund genom att skälla. Håll dig utanför denna diskussion för du har inte en hund du har en större råtta som beter sig som en katt.

Helt värdelös.
Du vet ingenting om “kamp” hundar och du går på sådana vaga definitioner och vad lagen säger. Lagen sade fan att det är ok o slå din kvinna till fram till 1921 då kvinnor blev myndig förklarade… nej men låt oss gå på vad lagen säger.. samma lag som tycker det värre att själa från staten än att tafsa på barn… Tyst för fan

Svar på kommentaren:
Charlotte 2 år sen

Inte konstigt att samhället ser ut som der gör idag med allt våld. Helt klart är det människan som är det största monstret!! Kung är du inte! Inte heller en söt liten råtta! Du är ingenting…

Liselotte 2 år sen

Kungen dra åt helvete istället.
Johanna gör helt rätt med sin hund.
Du verkar totalt väck 😵

Eva 2 år sen

Men oj har du en sååååå stor hund! Vad tuff du måste vara! Du kompenserar väl inte för att nåt annat är väldigt, väldigt litet väl, “kungen”?

MariaZ 2 år sen

Rätten att misshandla inom hushållet avskaffades 1864 i Sverige.

1921 fick vi kvinnor rösträtt, d v s blev myndigförklarade (det särskrivs inte, liksom “kamphund” inte särskrivs).

Det var du som gick in i diskussion med Johanna, som har full rätt att tycka det hon tycker. Att be någon “hålla sig ute från kamphundsdiskussionen” gynnar ingen, för det blir liksom ingen diskussion om man inte kan tycka olika. Och diskutera.

Bra rutet m m, Johanna!

Och en hund är en hund oavsett om den är en taxvalp eller en medelålders irländsk vargund.

Anette 2 år sen

Skrattar åt en del kommentarer-

”Min hund älskar barn och är världens snällaste! Allt handlar om ägaren”

Skryter som jobbiga småbarnsmammor-
Mitt barn är bäst.

För fan vakna, kamphundar och muskelhundar ÄR farligare än andra raser. Oavsett hur duktig ägaren är.
Blir bara korkade diskussioner….

Svar på kommentaren:
Ullis 2 år sen

Exakt, precis och jag vill inte gå på stan och möta en “sådan” hund.

Marie 2 år sen

Den som skrev att alla hundar med kamphundutseende eller ser farliga ut borde skämmas! Själv har jag en amstaff/rottis blandning och älskar ALLA HUNDAR, DJUR I NATUREN, BARN OCH MÄNSKOR. Hon vet inte vad bitas är utan slickar allt och alla. Man kan lita på henne till 5 miljoner procent. Men hennes storlek kan skrämma vissa ända tills dom ser hennes snälla ögon. Om man inte föddes med hundar i familjen och har haft hundar i hela sitt liv ska ALDRIG skaffa sig en sådan hund. Börja med en liten hund och kan du inte uppfostra den att inte bitas el skälla hela tiden borde inte ha hund alls. Köp en hamster istället!! Monsterhundar finns inte, bara dåliga hundägare som är nervösa och ger dom vibbarna till sin hund. Innan ni köper en hund, läs på först om vilken hund som passar för nybörjare. Alla passar inte till att vara hundägare.

Svar på kommentaren:
Sanna 2 år sen

Helt enig med dig personligen är jag osäkrare med att introducera mina barn med tex vavvor för mött Såå många ouppfostrade, skäliga, osäkra, rädda vavvor som skulle kunna bli farlig speciellt för små barn än en amstaff som med rätt ägare är en av världens bästa familjehundsraser. Jag läser snabbt av mötande hund och dess ägare oavsett ras för att se hur ett ev möte bör gå till. Sen absolut fel personer dras ofta till tuffa raser där har uppfödare och omplacerare ett tufft arbeta att sålla ut. Vet att det för några år sedan va uppfödare i USA som blev uppringd med frågor som tydde på att man eg sökte hund att lampa med inom vår ras, gick snabbt ut en varning internationellt (liten ras ännu där vi arbetar hårt för rasens bästa i hela världen gemensamt) nu ser standard xolon (framförallt) väldigt stor å otäck ut iom att dom är nakna, grova, muskulösa och har attityd (stora mamma grisar eg men med vakt å skydd instinkt då det är urhund och inte för vem som helst) men dom har inte så mkt till tänder alla gånger 🙈 även lilla varianten vi har är mkt hund. Blir så less på att man anv ett uttryck över en hund utseende och drömmer ut dem pga det istället för att läsa på och inse att en golden eller labbe kan bli exakt lika farlig som en pitbull beroende på vem som håller i kopplet.

Jag röstar för ett hundkörkort och kurs innan man får skaffa hund snart för att få kontroll över detta med okunniga hundägare och personer som inte ens borde få ha hund…

Husse 2 år sen

Monsterhundar. Kamphundar. Patetiskt att kategorisera djur på det sättet. Säger inget om djuren men allt om den som använder sig av sådana benämningar. Men är man en outbildad lantlolla så är man.

Charlotte 2 år sen

Jag har ingen erfarenhet av hundar precis, är kattälskare. Men jag tänker o funderar ang alla de som skriver att man inte ska kalla vissa raser för “kamphundar”, det verkar vara ett laddat ord med negativ klang. Det måste väl ändå ligga nånting i att just rottweiler exempelvis har psyke som gör att den kan drillas till en argsint best om man inte sköter om den på rätt sätt så att säga? Alla hundar om de blir misskötta blir ju inte trevliga, men så finns de några som sticker ut rejält o därmed kan döda en människa sååå snabbt.

Babsan 2 år sen

Men stora hundar ger respekt och jag är rädd för dom.
Igår på vår badplats var det en kille med stor svart hund vet inte rasen, det kommer en annan man med en pitbull vad händer jo pittbullen biter den svarta hunden i halsen blodet sprutar. Ägaren till den svarta blir rasande förbannad nyper tag i pittbullen så han släpper. Kalabalik runt omkring oss. De var kopplade ska tilläggas.

Anonym 2 år sen

Det är djäkligt märkligt att det är tillåtet över huvudtaget att ha hundar ute bland folk.

De är rovdjur och det sker kontinuerligt olyckor.

Det är inga professionella djurskötare som går runt med dem utan vem som helst kan ju göra det om de känner för det. Självklart innebär det att folk skadas och dödas av hundar då och då.

Det borde anses lika fel som att gå runt med en Leopard eller en leopard på stan.

Anonym 2 år sen

Förbjudet med skjutvapen men fullt tillåtet med killerdogs ????? Jävligt märkligt att varken polis eller ägare brydde sej när min häst blev attackerad….överlevde tack vare modigt ingripande ab supertuff tjej med rejäla kängor men visst var det folk som tyckte synd om den stackars hunden en amstaff som dök upp ensam i skogen o flög på hästar. Inte självklart att vem som helst ska ha en killerdog…. det borde vara ett större ansvar på hundägaren.

Benny 2 år sen

Ni kan skriva va fan ni vill. Men har man hund ska man ha den dresserad. Det börjar när hunden kommer hen vid 8 veckor punkt slut. Har två hundar en parson russel terrier och en rotweiler och behöver inte koppel på någon av dom. Men det är ett heltidsjobb. Så försök inte prata bort ert ansvar vilken ras ni än har.
Benny

Svar på kommentaren:
Katja 2 år sen

Men hundar ska väl vara kopplade? Jag är hundrädd och skulle vända om jag såg dina hundar och inte kopplade. Respekt tack!

Lena 2 år sen

Först o främst vill jag säga att det är väldigt tragiskt dödsolyckan som har hänt. Sen är det människan som formar hunden, ingen hund föds till att döda. Se klipp från Nyhetsmorgon med Fredrik Sten o även på Tv4 nyheterna. Fel ägare till den hunden. Jag känner en “kamphund” som är världens goaste, men har oxå fått en bra uppfostran. Lägg märke till att Golden toppar bettstatestiken. Har själv haft en Golden, så jag gillar den rasen. Jag försvarar absolut inte beteendet, men att göra det till en rasfråga gillar jag inte.

Svar på kommentaren:
Gun Gabrielsson 2 år sen

Hundar är avlade för olika ändamål detta går inte att resonera bort . Inte många älgjägare köper sig en pudel och tränar den ihärdigt att jaga älg , därför att dom vet att det ger mycket dålig utdelning . Det finns älghundar som är utmärkta som sällskapshundar och det finns älghundar som inte vill jaga . Men väldigt många älghundar har en medfödd stark jaktintinkt som är svår att hantera om hunden inte ska användas till jakt . Kamphundar det vill säga hundar som är avlade för att slåss med andra hundar bör ju logiskt sett ha en större benägenhet att bita andra hundar när dom är avlade för det , vad är det som är svårt med det . Om en okunnig och oansvarig hundägare ska uppfostra en hund som har avlats för att slåss med andra hundar är risken överhängande att det blir stora problem med hunden. Jag är inte för att förbjuda vissa hundraser , men en bra obligatorisk utbildning skull ge effekt. Det är jag helt övertygad om .

Ullis 2 år sen

Här kom det absolut vettigaste inlägget i hela debatten. Tack Gun👍
Och nånstans på vägen kan vi väl alla enas om att det är ej hunden det är “fel” på utan dess oansvariga ägare!

Lotta 2 år sen

Håller med dej Johanna fullt ut med det du skrivet!
Ha en trevlig helg alla oavsett era olika åsikter😊

Jenny 2 år sen

Vilket civilkurage du har Johanna, som vågade skälla ut hundägaren. Du är min hjältinna, all heder till dig!

L 2 år sen

Sorgligt hur folk resonerar kring detta. Speciellt folk som är så himla rädda, och är hundägare själv?
Borde väl vara så enkelt som att om jag eller någon annan tränar exempelvis en chihuahua eller vilken annan hundras som helst till aggressivitet, att gå till attack mot andra hundar, andra djur, barn, människor etc, så måste väl ändå just denna hundindivid också falla under vad alla vill kalla “Kamphund.” ?
För mig betyder i alla fall det begreppet en psykiskt ostabil, plågad hund i händerna på en felaktig ägare, oavsett vilken ras eller rastyp den tillhör. Kampar jag med min hund är den en kamphund oavsett ras väl? Vilket givetvis borde vara stränga lagar mot. Förbjud och avliva varenda hund som har ett tämligen “Skrämmande” utseende och dessa sjuka människor som använder hundar till “kamp” kan ju bara byta och använda vilken ras som helst istället. Kom inte och säg att en Cocker spaniel som tränats till aggressivitet och kamp, inte är en kamphund, är vad jag menar.
Trodde vi kommit lite längre än såhär i resonemanget kring detta. All form av djurmisshandel är fruktansvärt. Folk borde enkelt kunna hålla sina hundar kopplade, och sköta sig själva och det finns ju uppenbarligen de som inte ska ha hund om man på något sätt försummar den, men det gäller väl individer och knappast bara en ras?
Har själv inte sett bulldoggs i något negativt ljus eller blivit anklagade för att vara kamphundar, som ändå är en av de raser bullterriern är framavlad genom, som på 90-talet så vackert kallades för “Mördarhund”. Jag skulle bli lika rädd om jag mötte en lösspringande new foundland som en shih tzu om jag är ute med min hund och jag märker att hundindividen som kommer mot oss uppträder aggressivt och vill attackera. Det har väl ändå helt och hållet med ägare och hund att göra och ingen som sköter sin hund på rätt vis, borde få skit för att den är av en viss ras eller har ett visst utseende. Det är riktigt ledsamt tycker jag. Ni går väl inte omkring och kallar varandras barn för “seriemördare” bara för att individen i sig råkar ha samma hårfärg som Ted Bundy?

Svar på kommentaren:
Susanne 2 år sen

HEHEHE! En lösspringande Newfoundland är som att möta typ Ior från Nalle Puh.
Har haft den rasen i många många år, och har det nu. Du har nog ingen erfarenhet av den rasen alls.
Jag håller med Johanna, min nuvarande nöffe har blivit attackerad två gånger men lika snäll fortfarande.

Camilla 2 år sen

Sorgligaste är galna hundägare som ger fan i att en människa blivit biten till döds men får utbrott över ordet kamphund. Skriv till nationalencyklopedin och gnäll, ordet finns där!

Louise 2 år sen

New Foundland är så otroligt goa hundar, har endast erfarenhet av att ha mött några så håller fullt med dig med din liknelse vid Ior :)
Min poäng i kommentaren var att jag skulle bli otroligt obekväm om jag mötte en aggressiv hund OAVSETT ras, vilket kan infalla av olika anledningar hos alla raser då hunden ju är ett rovdjur..

Lene Dollerup 2 år sen

Hej Johanna.
Jeg var en av dom personer, som kommenterade ditt inlägg.
Jeg föler mig lite påhoppad när jag läser ditt svar med överskriften: monsterhundens vänner. Jag är absolut inte vän med denna monsterhund, men jag hade en åsikt om ditt inlägg, och valde att kommentera detta.
Vi har yttrandefrihet i Sverige, och måste ha friheten till att tale om man på något sätt föler sig utsatt.
Jag kommer alldrig igen att kommentera dina inlägg.
En klok Matte till en mycket trevlig Rottweiler, och absolut inte vän med detta monster….

Svar på kommentaren:
Ann 2 år sen

Håller med dej Lene många kommentarer har verkligen gått överstyr. Tråkigt för er som har dessa hundar som vissa envisas med att kalla…. monster hundar.Drar alla över en kam.Men riktigt så illa är det inte.
Men alla som är lite pålästa vad som gäller hundar tror jag förstår. Trevlig kväll till er alla :)

Bjuder på ett extra klick:)

Anette 2 år sen

Det är faktiskt väldigt många knarkare som har just kamphundar. Jag kallar dem också just för kamphund. Min man är dansk och han säger att den rasen är förbjuden i Danmark. Jag håller med dig Johanna. Om man skaffar en kamphund så måste man uppfostra den rejält. Själv har jag väldigt respekt och rädsla för kamphundar. Själv har jag en mellanschnauser hemma. I vårt område i Ludvigsborg är det inte så länge sen en kamphund slet sig från ägaren och bet en annan hund så de fick avliva kamphunden. Jag vet tyvärr inte hur det gick med den andra hunden 😔

Anki Larsson 2 år sen

En trygg hund går inte till attack.
Anki

Maria 2 år sen

Kamphund är väll för fan ingen ras…Du kan få vilken jäkla hundras agresiv ..från den minsta pudeln till ” familjen hunden” golden…ta reda på vilken ras som ligger 1a på bitstatestiken…

Anette 2 år sen

Bra skrivet!
Tål inte dessa hemska odjur som kamphundar
Hoppas snart de blir förbjudna i Sverige.
Deras instinkt är att slåss och döda

Svar på kommentaren:
Sam 2 år sen

Här har vi ett väldigt bra exempel där man skulle införa mentaltest hos arten Människan haha.

Jonas 2 år sen

Anette ge dig kolla lite historia först. Pitbull som jag är säker att alla ni kallar för kamphund och ni säke vill förbjuda för att ni kallar den för kamphund. Pitbullar är avlade för att vara en familje hund och inte naturligt aggressiv. Grannen under oss har en renrasig pitbull som är den snällaste och möjligen den fegaste som ni kallar kamphund som jag någonsin har träffat. Sen har den ju vettiga ägare.

Gabriel Lindström 2 år sen

Inte alls. Läs på om det du anser dig bedriva fakta om innan du uttalar dig. Här, jag länkar för Amstaff. Det borde inte vara så jävla svårt att läsa lite grundläggande om de andra “kamphundarna” när du ändå är igång:

https://www.skk.se/sv/hundraser/american-staffordshire-terrier/

Gabriel 2 år sen

Till Sam och Jonas vill jag säga tack, mentalitet bör granskas noga på människor framför hundar innan man låter de skaffa hund eller ens hälsa på en hund.

Maria 2 år sen

Hunden föds inte till att döda eller vara aggressiv. Hunden uppfostras av ägaren och du kan få vilken hund som helst att bete sig aggressivt. Jag har en cockerspaniwl och en amstaff och båda hundarna är olika raser. Jag ska tillägga att min cocker är då mer opålitlig än min amstaff. Amstaffen är även kallad nannydog och mina tre små tjejer älskar hunden och hunden älskar dem. Det beror helt på vem ägaren är och hur man uppfostrat hunden. Min amstaff är inte uppfostrad till att döda utan är en gosig nallebjörn som mer än gärna lägger sig mellan både mig och barnen i soffan och snarkar gott. Med andra hundar är han super då har tidigt fått integrera med andra hundar och vi har lärt honom hur man ska bete sig. Han blev attackerad nyligen av en liten ulltuss som höngde i halsen på honom. Han sa ifrån såsom hundar gör och min hund hade blod som sprutade och den andra hunden hade inte en skråma. Som sagt, allt beror på ägaren.

Therese 2 år sen

Dåliga gener finns både hos människor och hundar..eller individer som är mer lättantändliga än andra. Alla hundar mentaltestas inte..det gör inte människor heller..det kan vara situationer eller miljöer som orsakar psykbryt. Vi kan inte göra nåt åt avel av dåliga gener varken hos hundar eller människor.. Folk köper och avlar blandraser och rasföreningar kan försvara sig till månen och tillbaka..om en specifik ras.. Det spelar ingen roll..det kommer fortfarande finnas stora och farliga hundar och som hamnar i fel händer.. Det kommer fortfarande finnas farliga människor som har lätt att ta till våld.. Vi kan inte förbjuda förekomsten av varken farliga hundar eller människor… Det vi kan göra är att förbjuda stora hundar på offentliga platser..men vi kan inte förbjuda farliga människor detsamma….. tyvärr..
Det kan vara situationer eller miljöer som gör dem farliga..

Svar på kommentaren:
mopsen 2 år sen

Ha ha…där har du det. Hade Johanna varit hund hade hon i så fall varit en Rottweiler om vi ska gå efter hennes omdöme.

Yvette 2 år sen

Min tax går alltid med nosen i backen, sniffar och vädrar. Han är en framavlad grythund och han söker gryt. En fågelhund står alltid på tre ben med nosen högt upp. Den är en framavlad fågeljägare och gör det han ska. En chäferhund är en framavlad vakthund. Alltid på alerten och kollar in omgivningen om det finns något som han behöver skydda sin flock emot. En kamphund, finns flera raser av bullterriers men det samlade namnet är KAMPhund. Framavlad för att fälla och döda. Är framavlad i USA för att fälla tjurar. Det är naivt och så dumt att försöka påstå att våra fyrfota kompisar är något annat än vad de är framavlade till. Att man gör det beror inte bara på en naivitet utan även på att en del vill vifta med påstådda kunskaper. Tyvärr även bland s.k proffs. Där rör det väl sig inte bara om tomt skrävel utan också om avelspengar. Kamphundar borde förbjudas, punkt. Det är inte tillfälligheter eller dåliga hundförare som är anledningen till att hundarna skadar och dödar både människor (ibland barn!) och andra djur. Det finns länder som dessa raser är föbjudna i, Tyskland och Danmark är två av dem. I Danmark åker de till Sverige för att avla fram dessa raser. Jodå, det finns avarter bland kamparna som är hur snälla som helst. Det finns det bland alla raser men de är inte arttypiska. Mvh, Yvette

Svar på kommentaren:
Sara 2 år sen

Bästa kommentaren i denna diskussion, du har helt rätt.

Jessica 2 år sen

Mycket bra skrivet! Bra med ett inlägg baserat på fakta!!

Anna-Karin 2 år sen

Jag tycker du beskriver bra vad olika hundar avlats i syfte att göra.Det är helt klart vanligare att “kamphundar” dödar än vissa andra rader. Sedan finns det såklart fina snälla hinder av den sorten också.

Susanne 2 år sen

På allvar, finns det några som hakat upp sig på ordet ”kamphund”???? Fredrik Steen (hundcoach var med på morgonprogrammet på TV4 i morse), kommenterade dödsfallet där en kille dog efter en hundattack häromdagen. Han sa just det att det är hundägaren som präglar hunden. På 70-talet hade schäfern tydligen dåligt rykte, just pga ägare som inte behärskade rasen. Kamphund elr inte, med fel ägare kan nog de flesta hundar bli ”mördarmaskiner”. Usch, jag mådde så
j-a illa när jag läste om din/er upplevelse 😢 Blev ännu mer förb… när jag läste hur hundägaren reagerade efter en utskällning, man blir ju mörkrädd! Jättebra gjort dock, att säga ifrån o visa att detta är åt skogen fel 😡

Christine 2 år sen

Håller med dig….Jag har själv två vorshtrar ….även jag blev rädd en gång när jag kom med mina hundar kopplade och helt plötsligt kommer en kamphund springandes morrandes mot mina ….den stötte till min hane och vände för att snabbt vända tillbaka och morra. Jag såg djurägarna en bit bort och bad dem snällt koppla sin hund…de blev arga på mig och skrek. Jag fortsatte i vänlig ton att säga att det är koppeltvång…jag fortsatte gå medans de skrek efter oss. Jag är bara glad att mina hundar inte svarade upp mot den lösa hunden vem vet vad som kunde hänt. Jag jobbar på en djurklinik och träffar kamphundar som är helt underbara med trygga hussar och mattar som vet vilka instinkter dessa besitter. Alla hundar kan mer eller mindre gilla att kampa men dessa är avlade och har en väldigt låg tröskel för vad som triggar deras kamplust…det kan vara en tygbit från en byxa eller kjol som triggar deras lust. Tyvärr finns det hundägare som inte förstår just detta och det i kombination med en individ som kanske också är osäker kan bli farliga. Jag är inte förvånad över att detta skett .

Folk har väldigt lätt att reagera starkt när det kan göras anonymt.

Anna 2 år sen

Mycket bra skrivet Johanna!

Svar på kommentaren:
Susanne 2 år sen

ja håller verkligen med!

Linda 2 år sen

Guldfisk och vandrande pinne var det roligaste jag läst!
Hahahahaha Så jävla roligt!

Bättre ni med kamphundar skaffar en guldfisk om ni inte klarar den farliga besten.

Eva 2 år sen

Är det så svårt för en del att fatta att era hundar är rena vapnen? Fattar inte hur nån kan vilja ha ett monster som är framavlat för att döda andra djur. Måste fattas nåt i huvet både hos hund och ägare.

Hund 2 år sen

Iom att kampning är förbjudet i Sverige så avlas ingen staffe för kamp och är således ingen kamphund (per definition).
Vi får inte glömma bort att hundar är rovdjur, det betyder att alla hundar har en tendens till att jaga och döda, men tröskeln för att göra det är olika för olika raser. Staffar, schäfrar, rottweilers och dobbermans har alla väldigt lätt till att jaga och döda. Gayhounds som avlats för att jaga en fluffig kanin kan jaga små fluffiga hundar och sedan döda dem då de liknar, låter och rör sig på samma sätt som deras ”naturliga” byten. Många mindre hundar är också avlande för att ha en lägre tröskel till att säga till större vakthundar att ”nu kommer det någon” genom att skälla då de har bättre syn på långt håll. Där kan det skapa en obalans mellan storlekar på hundarna, det är ju klart som korvspad att ju större en hund är desto större skada kan den åstadkomma.
Jag tycker det är tråkigt att du drar alla ägare, och hundraser, över en kam. Det är varken produktivt eller speglar verkligheten. Gör du samma mellan etniciteter? Är alla mörkare muslimer terrorister ex (långdraget ja, men ändå en bra liknelse)?
Du har din yttrandefrihet och får tänka och uttrycka nästan precis vad du vill, men tänk då på att andra också får andra sin yttrandrefrihet.
Jag tror vi alla hundägare kan enas om att man varken vill att ens hund blir biten eller biter någon och att man gör sitt bästa för att undvika de scenarion.

Svar på kommentaren:
Stella 2 år sen

Så den lilla grejen att en människa just blivit ihjälbiten av en kamphund är inget du bryr dig om? Bara att ingen får använda ordet kamphund? Ni hundägare är inte kloka.

På flera platser runt om i vårt land anordnas illegala tävlingar där hundar tvingas slåss mot andra hundar.

Inga av dessa hundar passar i handväskor, och inga små hundar kan orsaka skador som artikeln nedan berättar om.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J1Abjb/pojke-dod-i-hundattack–hundagare-misstankt

Angelica 2 år sen

Fy fasen. Hemma i våran by beta en liten hund ihjäl för några veckor sedan av en kamphund ägd av missbrukare 😥tjejen som hade hunden satt o sov när hunden slet sej

Anette 2 år sen

Hej,
Är hemskt ledsen för din upplevelse och hoppas att det ska sluta bra. Även för den lilla hunden så klart. Hundar klarar ofta “trauman” bättre än vi människor om vi låter dem göra det.
Det som jag hade önskat att du lyft fram är människan bakom sin hund och inte hunden. Kampen är en liten del av individen och själv älskar jag dessa hundar av olika anledningar. Själva kampen är dock ingen egenskap jag vill stärka utan mer förhålla på ett ansvarsfullt sätt. Viktigaste av allt, precis som för människan är balans. Vi människor vill gärna generalisera och sätta saker i fack vilket är väldigt synd det gör världen mindre med färre nyanser tror jag.

Kram
Anette Lindström

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar genom Ellos Härliga fredag! I Göteborg skiner solen och jag har varit ute på en långrunda, kroppen är inte helt återställd efter corona, märker jag har svårt med kondisen uppför…

Innehåller annonslänkar genom Ellos Härliga fredag! I Göteborg skiner solen och jag har varit ute på en långrunda, kroppen är inte helt återställd efter corona, märker jag har svårt med kondisen uppför…